شعارسال: امروز مرکز کنترل و پایش محیط زیست کشور اعلام کرد شاخص آلودگی هوای اهواز، بوشهر ، ایلام، سنندج و خرم‌آباد در ۲۴ ساعت گذشته از ۳۰۰ بالاتر و در وضعیت خطرناک بوده است.

در این سال ها مردم این شهرها بخصوص شهرهای خوزستان به گرد و غبار، دود سیاه، زدن ماسک، شدن آب و برق، تعطیلی مدارس و ادارات، تنگی نفس گرفتن و زیر چادر اکسیژن رفتن عادت کرده اند. آلودگی هوا نفس خوزستان را گرفته و به گفته کارشناسان «وضعیت نرمال نیست و گاهی حتی دستگاه‌های سنجش توان ثبت آلودگی را ندارند.»

بنابر اطلاعیه اداره کل محیط زیست استان خوزستان هوای شهرهای اهواز، آبادان، خرمشهر، حمیدیه، رامشیر، سوسنگرد، ماهشهر، بهبهان و مسجدسلیمان در بعدازظهر یکشنبه به دلیل شدت گرد و غبار، برای تمام گروه ها خطرناک است. روز شنبه هفته جاری غلظت گرد و غباردر بسیاری از شهرهای خوزستان سبب تعطیلی مدارس 17شهرستان و ادارات 11 شهرستان شد.


این وضعیت در حالی نفس مردم خوزستان را به شماره انداخته است که به گفته معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست، در مجلس بودجه مقابله با گرد و غبار خوزستان در سال ۹۷ حذف شده است. کریم شافعی با اشاره به پیشنهاد سازمان محیط زیست برای پیش‌بینی بودجه گرد و غبار در سال ۹۷ تصریح کرد: در لایحه بودجه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی ۱۵۰ میلیون دلار برای مقابله با گرد و غبار جنوب کشور از جمله خوزستان در نظر گرفته شده بود که متاسفانه توسط کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی حذف شد.

اما جبارکوچکی ن‍‍‍ژاد، نایب رییس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس نیز، از معلق بودن اعتبار ریزگردها درلایحه بودجه به دلیل نبود مجوز برای برداشت ازصندوق توسعه ملی خبر داد.

نماینده مردم رشت درمجلس شورای اسلامی، افزود:‌ دولت به شکل قانونی ازصندوق توسعه ملی حق برداشت نداشته و  بدون اذن رهبری مجلس مجوز تصویب این منابع که حدود 6 میلیارد دلار است را ندارد.

مثلث مرگ در اهواز

تا چند سال پیش مسئولان محیط زیست اعلام می کردند علت اصلی آلودگی هوا در اهواز وجود کانون های ریزگرد در کشورهای عراق و عربستان است و تا زمانی که این کانون ها را مدیریت نکنند، معضل آلودگی هوای اهواز همچنان پابرجاست. جواد کاظم نسب، نماینده مردم اهواز در مجلس نیز همین نکته را تایید می کند، اما به این هم اشاره دارد که نمی توان همه تقصیرها را به گردن کانون ریزگردهای کشورهای همسایه انداخت، چون در اهواز صنایع آلاینده بسیاری وجود دارند که هر یک به نوبه خود سهم بسزایی در آلوده کردن هوای اهواز ایفا می کنند.

او با تاکید بر این که انجام برخی اقدامات مقطعی، راهکار قابل قبولی برای مدیریت ریزگردهای خوزستان به شمار نمی رود و رفع آن ها به یک عزم و اراده ملی نیاز دارد، به سلامت آنلاین می گوید:عملیات و اکتشافات نفتی و وجود صنایع گازی باعث افزایش ریزگردها در منطقه شده و زندگی مردم را به شدت مختل کرده است، اما متاسفانه مراکز نفتی هیچ توجهی به رفع مشکلات زیست محیطی خوزستان ندارند و همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند. آتش زدن مزارع نیشکر نیز به گفته کاظم نسب، سهم عده ای در آلوده کردن هوای اهواز، شادگان و روستاهای اهواز ایفا می کند. آن طور که کاظم نسب توضیح می دهد، صنایع کشاورزی زمانی که زمین های مردم را زیر کشت نیشکر بردند، قول دادند از ابزارآلات پیشرفته ای برای برداشت محصول استفاده کنند. اما نه تنها این اقدام صورت نگرفت، بلکه حالا برای صرفه جویی در هزینه های شان، برگ های نیشکر را هم آتش می زنند که دود حاصل از آن، به افزایش آلودگی هوای خوزستان دامن می زند.

بخش خشک شده تالاب هور العظیم نیز یکی دیگر از آلاینده های هوای اهواز است. البته قرار بود سازمان منابع طبیعی نیز برای رفع کانون های داخلی ریزگردها با کاشت نهال و یا مالچ پاشی قدم هایی بردارد که هنوز این اتفاق نیفتاده است.

 گفتنی است پیشنهاد دولت برای اختصاص بودجه مقابله با گرد و غبار در شرایطی صورت می‌گیرد که شهروندان خوزستان با گرد و غبار شدید دست و پنجه نرم می‌کنند. لازم به ذکر است در فصل زمستان و عمدتا در ماه‌های بهمن و اواسط اسفند پدیده‌ای در جنوب کشور رخ می‌دهد که طی آن جهت باد از سمت عربستان می‌شود که اصطلاحا می‌گوییم جهت باد «جنوبی» شده است و چون شدت این باد بالاست باعث خیزش گرد و غبار در جنوب ایران به ویژه اهواز می‌شود بنابراین در زمستان این پتانسیل وجود دارد که تغییر جهت باد از شمال غرب به جنوب پدیده «بادهای جنوبی» رخ دهد. در استان خوزستان به خاطر کمبود بارش و نبود رطوبت کافی خاک، با افزایش سرعت وزش باد پدیده گرد و غبار اتفاق می‌افتد.

شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری الف، تاریخ انتشار 2 بهمن 96، کد خبر:3961101192 ، www.alef.ir