پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۱۱۶۰۴۹
تاریخ انتشار : ۲۳ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۶
طبق توافق انجام شده ابتدا استیضاح کنندگان به مدت یک ساعت و نیم در مورد محورهای استیضاح صحبت می کنند سپس وزیر جهاد کشاورزی سه ساعت فرصت صحبت و دفاع از عملکرد خود را دارد که طبق آیین‌نامه می تواند یک ساعت از زمان خود را به دو نماینده بدهد. پس از وزیر نیز دو نماینده موافق استیضاح محمود حجتی هرکدام به مدت ۱۵ دقیقه صحبت خواهند کرد.
شعارسال: فراکسیونی به نام رسانه و به کام نمایندهنمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (چهارشنبه) رسیدگی به طرح استیضاح محمود حجتی را در دستور کار دارند.

مجلس روز گذشته (سه‌شنبه) طرح استیضاح دو وزیر کابینه یعنی علی ربیعی و عباس آخوندی وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی را در دو نوبت صبح و بعدازظهر و به مدت 9 ساعت رسیدگی کردند.

طبق توافق انجام شده ابتدا استیضاح کنندگان به مدت یک ساعت و نیم در مورد محورهای استیضاح صحبت می کنند سپس وزیر جهاد کشاورزی سه ساعت فرصت صحبت و دفاع از عملکرد خود را دارد که طبق آیین‌نامه می تواند یک ساعت از زمان خود را به دو نماینده بدهد. پس از وزیر نیز دو نماینده موافق استیضاح محمود حجتی هرکدام به مدت ۱۵ دقیقه صحبت خواهند کرد.

ترکیب نمایندگان استیضاح کننده که در جلسه امروز صحبت خواهند کرد، عبارتند از علی وقفچی، صدیف بدری، حسین مقصودی، محمود صادقی، نادر قاضی پور و مهرداد لاهوتی هرکدام به مدت ۱۰ دقیقه و محمدصادق حسنی جوریابی و محسن کوهکن نیز به مدت ۱۵ دقیقه صحبت خواهند کرد.

همچنین دو نماینده مخالف استیضاح وزیر جهاد کشاورزی براساس نظر وزیر صحبت خواهند کرد که در مجموع مدت زمان رسیدگی به استیضاح محمود حجتی طبق توافق سه ساعت و نیم می باشد و حداکثر تا هنگام اذان ظهر پایان خواهند یافت.

تا کنون جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور، عیسی کلانتری، محمود حجتی و حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در جلسه استیضاح حضور یافته‌اند.

حجتی وزیر جهاد کشاورزی ماند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با  105 رای موافق ، 117 رای مخالف و 7 رای ممتنع از مجموع 229 نماینده حاضر در جلسه علنی عصر امروز (سه شنبه 22 اسفند) به محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی اعتماد کردند.

رای گیری در جلس اغاز شد

اکنون بعد از استماع نظر نمایندگان موافق و مخالف استیضاح و توضیحات یک ساعت و نیمه وزیر در دفاع از عملکردش قرار است آرای خود را به گلدان‌های رای بیاندازند.

برگه‌های اخذ رای دارای دو گزینه موافق و مخالف است براین اساس آرای ممتنع در سبد مخالفان استیضاح ریخته می شود.

اعضای هیات دولت نیز که از صبح در جلسه حضور داشتند به محض ورود نمایندگان برای رای گیری جلسه علنی را ترک کردند.

غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، مخالف استیضاح حجتی:

وقتی حجتی از دولت قبل رفت مجبور شدیم سالی ۶ میلیون تن گندم وارد کنیم

غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی در جایگاه مخالفت با استیضاح وزیر جهاد کشاورزی ابتدا در تذکری گفت: استیضاح ۴۶ بند دارد و در نوع خودش بی‌سابقه است اما بخش اعظمی از مطالب که گفته شد در راستای این ۴۶ بند نبود، آقای رییس این را تذکر دهید.

وی در خصوص اقدامات حجتی گفت: تولید محصولات کشاورزی را ایراد گرفتند. تولیدات محصولات کشاورزی در سال ۹۲، ۹۷ میلیون تن بود و اکنون به ۱۲۲ میلیون تن رسیده است. تولید انواع محصولات کشاورزی از سال ۹۲ تا سال ۹۶ سالانه ۵ میلیون تن و در مجموع ۲۵ میلیون تن بوده است. کل تولیدات در سال ۵۷، ۲۵ میلیون تن بوده که در این دوره پنج ساله آقای حجتی معادل آنچه تا سال ۵۷ بوده است. افزایش صادرات، کاهش واردات و بهبود کسری تراز تجاری کشاورزی معادل ۵ میلیون دلار بوده است.

جعفرزاده ایمن‌آبادی افزود: تراز تجاری کشاورزی و غذا از منفی ۸ میلیون دلار در سال ۹۲ با صرفه‌جویی ارزی ۵ میلیون دلاری به منفی ۳ میلیون دلار رسیده، ذخایر راهبردی گندم از ابتدای سال ۹۲ تا سال جاری افزایش پیدا کرده است. خرید تضمینی گندم از حدود ۴ میلیون تن به ۹ میلیون تن در سال جاری افزایش پیدا کرده و در دو سال آخر ۲۰ میلیون تن از کشاورزان خریداری شده است. همچنین نیاز مصرف کشور حدود ۰.۲ میلیون تن برآورد شده و واردات شکر کاهش پیدا کرده است.

نماینده مردم رشت اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی از سال ۹۲ تا امروز با ایجاد خطوط اعتباری و تامین تسهیلات ارزان برای کشاورزان بیش از ۹۱ هزار دستگاه انواع تراکتور را از صنایع داخلی تامین کرده و مکانیزه شدن از ۱.۱ به ۱.۶ رسیده است. سرمایه بانک کشاورزی ۵۰۰ درصد رشد داشته است و به بیش از ۹۰۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۶ رسیده است. اقدامات خوبی در خصوص برنج و چای شده، کسی منکر این مشکلات نیست اما آقای حجتی برای اینها برنامه دارد. اگر بتوانیم آقای حجتی را کمک کنیم به خودکفایی خواهیم رسید.

جعفرزاده ایمن‌آبادی، گفت: زمانی که آقای حجتی از دولت قبل رفت مجبور شدیم سالیانه ۶ میلیون تن گندم وارد کنیم و مجدد در سال ۹۲ بر روی غلتک افتادیم.

وی با انتقاد از واکنش اینستاگرامی یکی از نمایندگان مجلس در خصوص استیضاح وزرای راه و شهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: متاسفانه یکی از همکاران ما شب گذشته در استوری صفحه اینستاگرام خود جمله‌ای نوشته، همکاران عنایت کنند که مرز بی‌انصافی و تخریب مجلس تا کجا پیش رفته، عین عبارت این است «دولت شام داد تا وزیرانش بمانند.» چه کسی در این مجلس شام خورده؟ چرا سطح مجلس را تنزل می‌دهید و خودمان را تخریب می‌کنید؟

جعفرزاده ایمن‌آبادی بیان کرد: من با استیضاح مخالف بودم چرا که زمان آن مناسب نبود، شب عید است، باید از این فضاها استفاده کنیم. کارهای خوبی شده و کارهای زیادی باقی مانده، من تاکید دارم ما باید از این استیضاح‌ها نهایت استفاده را ببریم و پیامی را به جامعه و رسانه بدهیم که این مجلس، مجلس نخبگان است و قرار نیست سایت‌ها بتوانند ما را هدایت کنند. ما باید با استفاده از این استیضاح‌ها برای سال ۹۷ و بهار این پیام را بدهیم که مردم ما به مشکلات شما واقفیم، مگر آقای حجتی این مشکلات را نمی‌داند؟ مگر تمام منابع برای ایشان تامین شد؟

نماینده مردم رشت اضافه کرد: ده‌ها جلسات را برای همین موضوع برنج داشتیم. منابع محدود است. می‌گویند اصل ۵۷، اصل ۵۷ مربوط به تفکیک قوا است نه تقابل قوا. تمام قوا در کنار هم زیر چتر رهبری برای حل مشکلات مردم. استیضاح مانند دادگاه است، مگر دادگاه تبرئه نمی‌کند و پرونده را باز نگه نمی‌دارد. این انتظار که استیضاح باید به انداختن وزیر ختم شود و تقابل بین دولت و مجلس باشد این‌چنین نیست. البته امکانش وجود دارد که اتفاق بیفتد اما ما باید قدردان زحمات باشیم و بگوییم به مشکلات واقفیم.

جعفرزاده ایمن‌آبادی تصریح کرد:‌ بهار ۹۷، بهار خشونت است. بهاری است که تنش آبی شدیدی وجود دارد حال در این شرایط به جان هم بیفتیم و کشاورزی را بی‌وزیر کنیم. از دولت گله داریم، فاصله بین رییس دولت و مجلس اضافه شده،‌ رییس دولت این فاصله را کم کند، مجلس می‌خواهد و این آمادگی را دارد که به دولت کمک کند. نه ما تشنگی قدرت داریم و نه تشنگی کرسی نمایندگی. برای حل مشکلات مردم یک فضای تعامل ایجاد شود.

وی در پایان گفت: به آقای حجتی یک رای خوب بدهیم و اسیر فضاهای پوپولیستی نشویم. اینکه گفته شود دو وزیر ماندند،‌ یکی را بیندازیم تا اقتدار مجلس مشخص شود این را نه عقل قبول می‌کند و نه شرع. آقای حجتی از سرمایه‌های کشور هستند، کمک‌شان کنیم.

محسن کوهکن، موافق استیضاح وزیر جهادکشاورزی:

«حجتی» برنامه‌ای برای حل مشکلات حوزه کشاورزی ندارد


محسن کوهکن به عنوان موافق استیضاح وزیر جهاد کشاورزی ضمن برشمردن وظایف و مسئولیت‌های وزیر گفت: انتظار ما این است که آقای حجتی در اینجا توضیح دهد که بعد از حضورش در وزارت کشاورزی یعنی از دولت یازدهم تاکنون چه کرده است و شرایط را به کجا رسانده و براساس آن تحلیل و توضیح ارائه کند.

وی افزود: اینکه با کم شدن بارش باران کشت گندم کم شده و در مقابل با افرایش بارش، کشت نیز زیاد شود، روند معمولی است ‌آقای وزیر باید بگوید که چطور این شرایط را مدیریت کرده و بر تولید محصولاتی همچون سیب زمینی و پیاز چه مدیریتی داشته که اکنون روی دست کشاورزان مانده است.

نماینده لنجان با تاکید بر لزوم ارائه برنامه از سوی وزیر کشاورزی اظهار کرد: ما دنبال مجازات کسی نیستیم اما اگر کسی در اینجا اقرار به کوتاهی کرد حق نداریم از آن گذشت کنیم. به جای آن باید بپرسیم که چرا اقدامات نادرستی همچون واردات برنج صورت می گیرد به نظر می‌رسد وزیر برای حل این مشکلات در شرایط خاص برنامه ندارد.

کوهکن ادامه داد: اینکه معاون وزیر در نشستی می گوید مسئول تولید است و کاری به سموم ندارد یا اینکه معاون دیگرش با صحبت‌هایش عملا تولید کنندگان را مایوس می کند چه توجیهی خواهد داشت. وزیر در این‌باره باید پاسخ دهد.

وی گفت: کاش وزیر بعد از مسئولیت با هم حزبی‌های خود شرکت دولتی نمی زد یا اینکه حداقل حوزه کاری این شرکت را غیر از حوزه مسئولیتش در وزارتخانه قرار می داد.

وی با تاکید بر اینکه مسئولیت مهم وزیر کشاورزی پاسخگویی به مردم است، اظهار کرد: آیا وزیر اطلاعی از وضعیت مردم اصفهان دارد که حقابه چند هزارساله آنها به صنعت و جاهای دیگر داده شده است و اکنون به آنها صدقه می‌دهیم. باید برای اینکار مدیریت می کردید تا این اتفاقات نیفتد.

کوهکن از نمایندگان منتقد استیضاح وزیر کشاورزی انتقاد کرد و توضیح داد: اینکه در زمان موافقت با استیضاح بگوییم استیضاح حق مجلس است و در زمان مخالفت با آن صحبت از وحدت و همگرایی کنیم معنایی ندارد، بدانید آنچه مملکت را به گل می کشاند رفیق بازی ها و رودربایستی‌هاست. این شأن مجلس نیست که این و آن به ما زنگ بزنند و بخواهند وزیر را استیضاح کنیم یا بگویند که قرار است وزیر در جلسه‌ای مشکل را حل کند. نباید تراز مجلس در استیضاح را در حد مشکلات حوزه انتخابیه پایین بیاوریم.


مهرداد لاهوتی، موافق استیضاح وزیر جهادکشاورزی:

«حجتی» مسبب رواج سونامی سرطان در کشور است


مهرداد لاهوتی در موافقت با استیضاح وزیر جهاد کشاورزی گفت: نامه محرمانه سازمان بازرسی و وزیر بهداشت را بخوانید. ایشان سونامی سرطان را در کشور رواج داده است و درصد آلودگی از ۲۰ درصد به ۴۰ درصد رسیده است.

وی با بیان اینکه حجتی ۵ سال فرصت داشت مشکلات بخش کشاورزی را حل کند، گفت: تب برفکی از سال ۹۴ شروع شد و الان هم ادامه دارد. متاسفانه سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی ما را به سمت واردات سوق می‌دهد. زمانی که آنفلوآنزای مرغی شیوع پیدا کرد، به درستی با آن مقابله نشد و با توجه به وضعیت واردات، این وزارتخانه می‌توانست جلوی این خیانت بزرگ را بگیرد.

نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قیمت تخم‌مرغ از ۶ هزار تومان به ۱۵ هزار تومان و قیمت مرغ از ۴۵۰۰ تومان به ۸۰۰۰ تومان افزایش پیدا کرده، اظهار کرد: نباید محصولات تراریخته وارد کشور می‌شد اما این محصولات را از کشورهای دیگر وارد کشور کردید و سونامی سرطان را رواج دادید.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تولید نخ ابریشم از ۱۰ هزار تن به ۱۰۰ تن کاهش یافته، گفت: بیکاری را چطور می‌خواهید حل کنید، شما ابریشم و چای کشور را نابود کردید. اگر جرات دارید با چای‌کاران دست بدهید. دستان پینه بسته آنها مثل اره دست شما را می‌برد.

لاهوتی با بیان اینکه تولید چای از ۸۰ هزار تن به ۲۰ هزار تن رسیده است، یادآور شد: واردات برنج ۸۶ درصد و واردات ذرت ۴۰ درصد افزایش یافته است ضمن اینکه شاهد افزایش واردات ذرت و سویا بودیم و صادرات پسته هم ۴۸ درصد کاهش پیدا کرده است.

حبیب الله نیکزادی پناه، مخالف استیضاح وزیر جهاد کشاورزی:

حجتی وزارت جهاد کشاورزی را از نابودی نجات داد

حبیب الله نیکزادی پناه  با گرامیداشت یاد شهدا و آرزوی طول عمر و سلامتی برای مقام معظم رهبری در مخالفتش با استیضاح وزیر جهاد کشاورزی گفت: آقای حجتی جزء سنگرسازان بی سنگر دفاع مقدس بودند و در دوران سازندگی پست های متفاوتی را داشتند و آدم مثبتی بودند.

نماینده مردم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آقای حجتی زمانی که در استان سیستان و بلوچستان استاندار بودند با تدبیر و دوستی با مردم شرایطی را ایجاد کردند که برای مردم امنیت به وجود بیاید.

نیکزادی پناه تصریح کرد: برخی از علمای مدیریت، مدیران به سه گروه تقسیم می کنند که یک گروه را اصطلاحا مدیران قمار باز می گویند اما قمار نمی کنند چون استراتژی ندارند همچنین آینده نگر، توسعه نگر، کلان نگر و برنامه نگر و همچنین علم گرا نیستند این مدیران متوسل به همان بحث شیر و خط می شوند که اگر روی شیر سکه آمد کار انجام شود و اگر خط آمد کار انجام نشود.

وی در این رابطه افزود: گروه دوم را مدیران سرایدار عنوان کرده اند، این گروه دوم نیز همان وضعیت قبل را دارند و متاسفانه از هیچ نظم و علم مدیریتی برخوردار نیستند اما فقط یک گروه مدیران سازنده وجود دارند که در هر نقطه ای که قرار بگیرند تغییر و تحول ایجاد می کنند و آقای حجتی جزء این گروه سوم محسوب می شوند.

نیکزادی افزود: همیشه مسائل را به روز نگاه می کنیم و گذشته را در نظر نمی گیریم این در حالی است که باید توجه داشت حجتی زمانی که وزارتخانه را تحویل گرفت وزارت جهاد کشاورزی یک وزارتخانه ورشکسته تمام عیار بود و کارکنانش نیز جای مناسبی نداشتند و معاونت ها در نقاط مختلف شهر بود.

وی افزود: علیرغم بی تدبیری ها و بی مهری ها امروز وزارتخانه جهاد کشاورزی ساماندهی شده است. آقای حجتی زمانی که وزارتخانه جهاد کشاورزی را تحویل گرفت گندم و بخشی از گوشت و تخم مرغ و لبنیات و شکر به کشور وارد می شد در هر صورت آقای حجتی انقدر محجوب به حیا هستند که مسائل را بیان نمی کردند اما کاری کردند کارستان و وزارتخانه را از نابودی نجات دادند.

این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: در همه نقاط کشور مشکل کشاورزی وجود دارد و کشاورزی نابود شده اما باید چرایی موضوع پیدا شود چرا که این موضوعات به حجتی ارتباطی ندارد و وی نابسامانی ها را کم کرده اما امروز مشکلاتی وجود دارد و حتی در حوزه انتخابیه بنده نیز مشکلات وجود دارد اما آن موضوعات چه ارتباطی به آقای حجتی دارد چرا مسائل منطقه ای بیان می شود.

تلاش وزارت کشاورزی برای افزایش ظرفیت صادرات محصولات کشاورزی

وی افزود: آقای حجتی ظرفیت ها را افزایش داده، واردات را کاهش داده و صادرات را افزایش داده چرا به این موضوعات توجه نمی شود و بنده از آقای حجتی می خواهم این اطلاعات را به مردم برساند.

نیکزادی پناه گفت: امروز کشاورزی در حال سامان گرفتن است، اجازه دهید این مرد عمل به کار خود ادامه داد و بتواند کشاورزی کشور را سامان دهد و از ناراحتی و نگرانی کشاورزان بکاهد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه آقایانی که می گویند معاونان حجتی پیر هستند، باید به آنها گفت که همین نیروهای پیر با تلاش خود میزان تولید فعلی را به وجود آوردند، آیا وزیر نیرویی در اختیار داشت و از آنها استفاده نکرد؟، ادامه داد: روزی که این وزارتخانه را تحویل گرفت از کدام نیروی انسانی می توانست استفاده کند؟ باید انصاف داشته و قدرشناس مردان انقلابی باشیم.

کارنامه حجتی در وزارت جهاد شفاف و مثبت است

نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آیا درست است آقای حجتی را با این کارنامه شفاف و بعد از 38 سال خدمت بی عزت کنیم، چه جوابی داریم که به شهدا و انقلابیون دهیم؟، تصریح کرد: وظیفه داریم در کنار وزیر قرار بگیریم و به او کمک کنیم.

وی با تاکید بر اینکه در برنامه ششم توسعه امکانات و احکام بسیار خوبی مصوب شد که امیدواریم وزیر آنها را پیاده کند و کشاورزی را رونق دهد، عنوان کرد: کشاورزی و یا هر اقدام تولیدی دیگر کشور نیازمند منابع است، آیا می شود بانک کشاورزی که بانک تخصصی است، منابع را به عنوان سپرده با سود بیش از 20 درصد جذب کند و آن را با سود 18 درصد در بخش پرداخت کند؟

نیکزادی پناه با بیان اینکه آیا وزیر منابعی در اختیار داشت و کاری نکرد؟ اگر این منابع وجود داشتند، آن را اعلام کنید، گفت: هر چند که آقای وزیر قول دادند آرام آرام از نیروهای جوان در مجموعه خود استفاده کنند ، باید گفت که وی هنوز جوان است و براساس تجربیات دنیا، امروز روزی است که مردم ایران از تجربه وی استفاده کنند نه اینکه او را از صحنه خارج نمایند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر اینکه آقای حجتی از خانواده محترم شهدا و ایثارگران و متعلق به 17 شهید و جانباز هستند، خاطرنشان کرد: من مطمئن هستم نمایندگان با توجه به اینکه مسائل و مشکلات را خوب می دانند، رأی اعتماد مجدد را به وزیر می دهند؛ مقرر شد بعد از تعطیلات عید نمایندگان مشکلات خود را با وزیر در میان بگذارند.



زهرا سعیدی، موافق استیضاح وزیر جهادکشاورزی:

مشکل عظیم کشاورزان به تجمع مقابل مجلس و دستگاه‌های اجرایی رسیده است


زهرا سعیدی با طرح استیضاح محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی گفت: کشاورزان زیادی برای اعتراض گردهم آمده‌اند و بنده با وجودی که برای شنیدن مشکلاتشان بین آنها حضور یافته ام کلی بدوبیراه شنیده‌ام. امروز کشاورزانی که زکات دهنده بودند به زکات گیرنده مبدل شده اند، در حالیکه برخی از این کشاورزان ۲۰ جریب زمین دارند. اما به دلیل مدیریت های ضعیف و ناکارآمد و عدم دریافت حقآبه‌هایشان نمی توانند زمین‌هایشان را احیا کنند.

نماینده مردم مبارکه در مجلس با انتقاد به عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در حوزه توزیع آب گفت: در حالیکه مواد ۱۸ و ۲۱ قانون توزیع عادلانه آب، توزیع آب را برعهده وزارت کشاورزی قرار داده و ماده ۲۶ این قانون وزارت نیرو را در نظرخواهی از وزارت جهاد کشاورزی برای تخصیص آب موظف کرده است اما چرا وزارت جهاد کشاورزی به این قانون و در حقیقت به عهدی که برعهده دارد عمل نمی کند؟

وی پرداخت پول خرید بذر کشاورزان را یکی دیگر از مشکلات کشاورزان دانست و افزود: براساس اطلاعاتی که از برخی کشاورزان دریافت کرده‌ام، یک کشاورز اصفهانی پس از خریداری کردن بذر و تحویل آن به وزارت جهاد کشاورزی بالغ بر ۵ میلیارد تومان از این وزارتخانه طلب دارد. همین کشاورز وامی را که برای امور کشاورزی از بانک دریافت کرده است با کارمزد ۲۸ درصد باید به بانک بپردازد که سود وام دریافتی‌اش ۶۰۰ میلیون تومان است. اما به دلیل بدهی‌هایی که این کشاورز به شرکت آب و برق دارد، انشعاب آب و برقش در حال قطع شدن است. آقای وزیر چه فکری برای این فرد باید کرد. آیا نمی شود برای طلب و بدهی این کشاورز فکری کرد که گرفتاری‌های زندگی او و کشاورزان زیاد دیگری که با وضعیت مشابهی روبرو هستند رفع شود؟

سعیدی علت مازاد تولید کشاورزان را نداشتن الگوی کشت دانست و افزود: به دلیل فقدان الگوی کشت، کشاورزان مازاد تولید دارند. به طور مثال زمانی که کشاورز حجم زیادی سیب درختی تولید کرده است و برای انواع آن سردخانه ندارد، به راحتی مجوز واردات سیب مکزیکی صادر می شود. آیا این وضعیت اداره بخش کشاورزی است؟


 وزیر جهاد کشاورزی در دفاع از خود:

تولید کشاورزی از ۹۷ به ۱۲۰ میلیون تن رسیده است/ پنج میلیارد دلار در بخش غذا صرفه‌جویی داشتیم


محمود حجتی صبح امروز در جلسه مجلس شورای اسلامی در دفاع از خود در برابر سخنان استیضاح‌کنندگان با تشکر از نمایندگان مجلس به ویژه مخالفان گفت: اگر من در اینجا عرایضی دارم به منزله آن نیست که ضعف یا نارسایی وجود ندارد. من از خداوند متعال می‌خواهم با پیگیری‌هایی که صورت می‌گیرد روز به روز ضعف‌ها از بین رود.

وی ادامه داد: براساس قوانین بالادستی، سیاست‌های کلی نظام، قانون برنامه توسعه و سیاست‌هایی که در چارچوب اقتصاد مقاومتی اعلام شد، برنامه‌هایمان را در وزارتخانه تنظیم کردیم و براساس آن رویکردهای وزارت جهاد کشاورزی را ابلاغ و برنامه‌ها را اجرا کردیم.

این عضو دولت تدبیر و امید با بیان اینکه اساس برنامه ما این است که از ظرفیت‌های موجود در کشور که بسیار هم است، در بخش کشاورزی استفاده کنیم، اظهار داشت: علیرغم محدودیت‌ها، کم‌آبی‌ها و خشکسالی‌ها ظرفیت‌های بسیاری برای افزایش بهره‌وری وجود دارد که سعی کرده آنها را شناسایی و استفاده کنیم. من خدا را شکر می‌کنم که به امنیت ملی کشور با افزایش امنیت غذایی و افزایش بهره‌وری و خودکفایی کمک کردیم.

حجتی افزود: در این مدت تلاش شده با استفاده از ظرفیت‌های موجود در کشور و ایجاد یکپارچگی در وزارتخانه و تلاش و همتی که صورت می‌گیرد، در دورانی که ایران وضعیت خشکسالی و کم‌آبی را تجربه می‌کند، دستاوردهایی را داشته باشیم.

وی با بیان اینکه پتانسیل‌های کشور به گونه‌ای است که می‌خواهیم با ارتباط با مراکز بین‌المللی و استفاده از دانش و تجارب دوستان به اهداف خود برسیم، تصریح کرد: ما واقفیم و معتقدیم کشاورزان ما به توجه به محدودیت‌های اقلیمی و نارسایی‌ها و با توجه به عدم پشتیبانی‌های لازم در گرفتاری‌های زیادی بسرمی‌بریم و مشکلات و ناراحتی‌های زیادی داریم.

وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه علیرغم آماده نبودن برخی از ساختارها مسئولیت سنگین عملیاتی کردن تمرکز وظایف را از سال ۹۲ پذیرفتیم، خاطرنشان کرد: این کار در حالی صورت گرفت که اجرای آن دو سال متوقف شده بود و اما با اجرا، بخش تولید با بازار گره زده شد و کارهای عمده‌ای در این مسیر انجام شده است.

حجتی با بیان اینکه با رفع موانع تولید و صادرات بر اساس اعلام بانک مرکزی رشد بخش کشاورزی مستمرا مثبت بوده است که چهار تا پنج درصد بوده است، ابراز داشت: تولید کشاورزی از ۹۷ به ۱۲۰ میلیون تن رسید که علیرغم کاهش مصرف بوده است. با افزایش تولید واردات کشور چهار الی پنج میلیون تن کاهش یافته که علیرغم افزایش جمعیت کشور است و دراین مدت پنج میلیارد دلار در بخش غذا صرفه‌جویی داشتیم.

وی ایجاد زه‌کشی، تجهیز اراضی کشاورزی و ایجاد مرکز آبیاری مدرن را از دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی دراین مدت دانست و بیان کرد: این کارها با حمایت‌های رهبری و دولت و نمایندگان بوده است و ان‌شاالله با حمایت مجلس این کار صورت می‌گیرد و موجب افزایش راندمان خواهد شد. ۷۰۰ هزار هکتار زمین به سیستم نوین آبیاری تجهیز خواهند شد و امسال با ۲۸۵ هزار هکتار رکوردار خواهیم بود.

وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: علاوه بر این، سه طرح عمده در کشور داریم که یکی ۵۵۰ هزار هکتار خوزستان و ایلام است که به لطف خدا ۳۰۰ هزار هکتاری که در فاز یک تخصیص آب داده شده است تا پایان امسال صورت می‌گیرد و فاز دوم آن سال دیگر اجرا می‌شود.

وی افزود: در ارتباط با استان‌های غرب و شمال غرب کشور ۱۲۰۰ هکتار  زمین آبرسانی شد و در سال آینده هم در متطقه سیستان این امر اتفاق خواهد افتاد. ۳۰ هزار شبکه آبیاری در استان گیلان به بهره‌برداری رسید که می‌تواند نقش مهمی در توسعه کشاورزی داشته باشد، عملیات زه کشی در ۳۰ هزار هکتار را داشتیم که می‌تواند نقش بسزایی در رشد تولید داشته باشد.

حجتی خاطرنشان کرد: حدود ۱۴۰۰ احیای قنات داشتیم که البته باید بگویم منابع کافی در این امر در اختیار نداشتیم، قنات سالم‌ترین شکل برداشت آب‌های زیر زمینی است. توسعه ناوگان ماشین آلات بخش کشاروزی را داشته‌ایم که یک اتفاق خوبی در این بخش افتاد،‌ هر روز کشاورزان به من نامه می‌نوشتند و خواهان امکانات بودند.

وی یادآور شد: در آذر ماه ۹۲ ما یک هماهنگی بین بانک کشاورزی و نهادهای مربوط به کشاورزانی ایجاد شد که خواهان امکانات بودند و تسهیلات مستقیم پرداخت شد که ۸۰ هزار تراکتور و ‌۲۲۰۰ دستگاه کمباین خریداری شد.، سخت کوش‌ترین قشر برنج‌کاران هستند که خوشبختانه در ۲۷ مزرعه با دادن تسهیلات رشد ۴۵ درصدی را داشتیم.

حجتی با بیان اینکه در محصولات راهبردی و اساسی همچون برنج شکر و دانه‌های‌های روغنی اقدامات خوبی انجام شده است، گفت: یکی از اساسی‌ترین محصولات گندم بوده است و اگر امروز گندم وارد نمی‌کنیم که ما آب بیشتری مصرف کردیم، ما توانستیم سطح زیر کشت که یکی از نیازهای اسیاسی کشور است را افزایش دهیم.

حجتی با بیان اینکه درحال حاضر بیش از ۷ میلیون تن ذخیره گندم داریم این درحالی است که در سال ۹۲ فقط برای ۱۵ روز ذخیره گندم داشتیم، گفت: تولید شکر از معظلات کشور است. تولید در سال ۹۲ ، ۱ میلیون و صد هزار تن بود که به امسال به ۱ میلیون و ۹۳۰ هزار تن رسیده است. یعنی ۷۰ درصد افزایش یافته است.

وی ادامه با اشاره به افزایش تولید شکر گفت: سطح زیر کشت کاهش داشته است افزایش تولید از طریق افزایش عملکرد و کشت‌های پاییزه صورت گرفته است. امسال تولید چغندر به بیش ۸ میلیون تن رسیده است. در سال ۹۲، این میزان ۳ میلیون تن بود. از تمام تولیدکننده‌ها تشکر می‌کنم و عذرمی‌خواهم زیرا از کارخانه‌ها هم طلبکار هستند. باید این ۸ میلیون تن با به بازار ارسال و فروخته شود تا بدهی‌ها پرداخت شود. امروز ۷۰ درصد طلب کشاورزها داده شده است امروز یک میلیون و ۵۴۰ هزار تن شکر در انبار است. این‌ها در تاریخ کشور بی سابقه است.

حجتی با بیان اینکه در رابطه کشت دانه‌های روغنی ما بیشترین وابستگی را داشتیم که امیدواریم سالی سه درصد کاهش داشته باشد، گفت: تولید کلزا سه برابر شده است. امیدواریم تولید به ۳۵۰ هزار تن برسد امسال سال کم آبی داریم.

وی با بیان اینکه در رابطه الگوی کشت بحث آب مجازی مطرح است، گفت: ذرت دانه‌ای خوراک دام طیور ماست به این جمع‌بندی رسیدیم که آب مورد نیاز برای کشت این محصول ارزشمند‌تر است و بهتر است سهم آب را به محصولات دیگر اختصاص دهیم که سوددهی داشته باشند و ذرت را وارد کنیم. محصولاتی مثل ذرت را در کشت فرازمینی و با آب مجازی تامین کنیم این سیاست‌ها آرام آرام با توجیه و اقتصادی کردن سایر محصولات انجام می‌شود. بذر کلزا و ابزار کشت آن را نداشتیم که باید تهیه کنیم و همچنین کشاورز را با نحوه کشت آن آشنا کنیم. در شیر و گوشت سفید مشکل نداریم ما هشتمین تولیدکننده گوشت سفید هستیم و ۱۰ و نیم میلیون تن شیر تولید کردیم.

حسن نوروزی، موافق استیضاح وزیر جهادکشاورزی:

۷۰۰ هکتار زمین به قیمت متری۱۳ هزارتومان به یک سرمایه‌دار واگذار شده است

حسن نوروزی در جریان بررسی طرح استیضاح وزیر جهاد کشاورزی به عنوان موافق استیضاح گفت: خاک بر سر من که باید مسوولان مملکت به سرمایه‌داری، ۷۰۰ هکتار زمین را متری ۱۳ هزار تومان واگذار کنند. چرا اینطور مملکت را به باد می‌دهید و زمین‌های کشاورزی را از بین می‌برید؟

وی عدم توانایی تنظیم بازار محصولات داخلی کشاورزی، واردات بی‌رویه، متضرر شدن کشاورزان، عدم توان بازاریابی صادرات و تخلفات مالی در شرکت‌های زیرمجموعه جهاد کشاورزی براساس گزارش دیوان محاسبات را از جمله ایرادات وارده به این وزارتخانه عنوان کرد.

نماینده مردم رباط کریم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما در رباط کریم یک تعاونی ولیعصر داریم که در زمان طاغوت تعاونی روستایی بوده که حالا می‌خواهند آن را احیا کنند که برای همین کار ۴۰۰ میلیون تومان معاون وزیر، ۲۰۰ میلیون تومان مدیرکل و ۴۰ میلیون تومان رییس اداره پول گرفته‌اند. چقدر دولت باید برای این لابی‌گری‌ها خسارت بدهد؟

نوروزی افزود: پرونده‌هایی در رابطه با تاسیس پمپ‌بنزین و پمپ گازهای بین شهری وجود دارد که منشی مربوطه می‌گوید که اگر مجوز می‌خواهید باید ۶۰۰ میلیون تومان پول بدهید و اینها مصداق رشوه و ارتشاع است.

وی عدم اجرای الگوی کشت، عدم حمایت از کشاورزان، نبود برنامه برای کشت ارگانیک، بی‌توجهی به کشاورزان مناطق زلزله زده کرمانشاه و کرمان ورشکستگی کارخانجات قند و شکر، عدم توجه به صنایع تبدیلی، عدم توجه به سرمایه‌گذاری در مناطق استراتژیک و عدم فرهنگ‌سازی برای شناخت بازار هدف محصولات کشاورزی را از دیگر مشکلات وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد.

نماینده مردم رباط کریم در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عدم استفاده از مدیران باسابقه در این وزارت خانه گفت: شما مهندس موسوی را عزل کردید اما بعد از ایشان چه کسانی را آوردید و چه کسانی را در استان تهران حاکم کردید؟ ما شاهد استفاده بازنشستگان در بدنه مدیریت وزارت جهاد کشاورزی هستیم تا کی باید از مدیران فرسوده استفاده کنیم؟ ما نیازمند یک وزارتخانه چابک هستیم.

نوروزی ادامه داد: خاک برسر مملکت ما که باید کود از خارج از کشور وارد کنیم. آیا این صنایع های‌تک است؟ چرا باید سیب کشاورزان کنار جاده بماند و صادر نشود؟ چند سردخانه در کنار فرودگاه‌ها برای صادرات محصولات کشاورزی تاسیس شده است؟



نادر قاضی پور، موافق استیضاح وزیر جهاد کشاورزی:

واردات گندم و برنج بلای جان کشاورزان شده است


نادر قاضی پور در جریان بررسی استیضاح محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در موافقت با این استیضاح گفت: چرا قیمت خرید تضمینی گندم که قرار بود در ابتدای مهرماه سال 96 اعلام شود، تاکنون مشخص نشده و در این مسئله وزیر مسئول است.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی افزود: سیب کشاورزان ارومیه در حال حاضر در سردخانه قرار داشته و با توجه به اینکه هر کیلو 1500 تومان قیمت تمام شده آن برای کشاورزان است، اما کیلویی 700 تومان به فروش می رسد. چرا برای کشاورزان الگوی کشت تعریف نشده است؟ کشاورزان شرق استان اصفهان صدها سال زکات پرداخت کرده اند، اما در حال حاضر به دلیل بی لیاقتی مسئولان زکات بگیر شده اند!

وی با اشاره به اینکه کشاورزان اصفهان طی ماه های گذشته به دلیل بی تدبیری مسئولان تجمعات بسیاری داشته اند، تصریح کرد: کشاورزان اصفهان در خیابان ها هستند، متاسفانه دولت در یک پارچه کردن زمین های کشاورزان اقدامی انجام نداده است. واگذاری دبیرخانه کار گروه تنظیم بازار از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت جهاد کشاورزی رفته است، اما نتیجه آن برعکس شده است.

قاضی پور با انتقاد از عدم تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی گفت: فارغ التحصیلان بسیاری تلاش های بسیاری کرده اند که در حال حاضر تکلیفی برای آنها مشخص نیست. دولت چرا اقدامی در جهت جلوگیری از واردات محصولات تراریخته به کشور انجام نمی دهد؟ تراریخته مشکل اصلی زیست محیطی بوده و کنترل واردات مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی نیست.

این نماینده مردم در مجلس دهم با تاکید بر اینکه دولت چرا از واردات برنج به کشور جلوگیری نمی کند، خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت: کشاورزان گیلان در شالیزارها گندم کاشته و همزمان واردات گندم به کشور انجام می شود. شما مرگ کشاورزان کشور را می خواهید! چرا برداشت کشت پنبه متوقف شده است؟ ایران زمانی رتبه اول را در کشت پنبه داشت، اما هم اکنون جزو وارد کنندگان پنبه محسوب می شود.

وی با اشاره به اینکه دولت هیچ برنامه ای برای محصولات پنبه ندارد، افزود: چرا بانک کشاورزی در دهستان های بزرگ شعبه نداشته و چرا عملکرد سازمان جنگل ها را رصد نمی کنید؟ متاسفانه تخریب جنگل ها انجام شده و محیط زیست کشور شرایط مناسبی ندارد.

قاضی پور با بیان اینکه استان گلستان در مقاطعی دچار خشکسالی شد، تصریح کرد: کشاورزان خسارت های بسیاری را متحمل شده اند، اما خسارت های آنان از طرف دولت جبران نگردید.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت: چرا با زمین خواران صنعتی برخورد نشده و چرا قیمت شکر را کنترل نمی کنید؟ علت عدم تدوین و ارائه تهیه پیش نویس استقلال و ساماندهی در فرآورده های کشاورزی چیست؟ چرا اقداماتی درخصوص استفاده از فناوری های نوین در بخش کشاورزی صورت نگرفته و چرا مکمل ها و نهادهای آلوده به بخش شیلات تحویل داده شده است؟

وی تصریح کرد: چرا در سواحل دریای شمال و جنوب، پرورش ماهی انجام نمی شود؟ متاسفانه بارهای درخصوص این مسائل از وزیر سوال مطرح شده، اما پاسخی دریافت نشده است. مشکلات کشاورزان همچنان وجود دارد و وزارتخانه جهاد کشاورزی به وزارتخانه زمین خواری تبدیل شده است.

علی وقفچی، موافق استیضاح وزیر کشاورزی:

استفاده از افراد بازنشسته و غیرمتخصص باعث شده وزارت کشاورزی به صورت ناکارآمد شود


علی وقفچی در موافقت با استیضاح وزیر جهاد کشاورزی گفت: یک مرتبه می‌بینیم که 180 رأی با کمال تأسف به 50 رأی تبدیل می‌شود و این امضایی که نشان از هویت و اصالت را در یک کلمه همه چیز نمایندگان است و باید حتماً جایگاه واقعی خود را داشته باشد، از دست می‌رود.

وی ادامه داد: از شما نمایندگان استدعا دارم یا موضوعی را امضا و تأیید نکنید و یا اگر امضا و تأیید کردید موضوع را با جدیت تمام پیگیری کنید، زیرا که تمام اتمام حجت‌ها را قبل از امضا موضوعی با مسئولین مربوطه کرده و از شائبه‌های متعددی که متأسفانه ایجاد می‌شود، جلوگیری کرد.

نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: کاری نکنیم مجلس که عصاره ملت است و همه ملت و آزادگان جهان به آن چشم دوخته‌اند، تبدیل به یک مرکز ناکارآمد شود.

وقفچی اظهار داشت: نباید اجازه داد مجموعه‌هایی امثال بانک مرکزی در گزارش خود به قوه قضائیه همه گرفتاری‌های مؤسسات مالی را به گردن مجلس بیندازند. تجدیدنظر نمایندگان را در این مسیر خواستارم.

وی افزود: وزیر کشاورزی به دنبال نقدهایی که بنده و تعداد دیگری از نمایندگان داشتیم متعهد شد که تغییرات اساسی در مدیریت‌های کلان را سرلوحه کار خود قرار دهد و در کوتاه‌ترین زمان اقدامات لازم را در این زمینه صورت دهد و اقدامات صورت‌گرفته مبین آن است که وی هیچ توجهی به تعهدی که به اعضای کمیسیون داده، ندارد.

نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی گفت: با وجود تذکرات متعدد توسط اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس و متخصصین و بخش‌های مختلف کشاورزی، به ویژه در حوزه معاونت‌های این وزارتخانه اما شاهد به‌کارگیری افراد بازنشسته در این سمت‌ها بودیم.

وقفچی خاطرنشان کرد: در بسیاری از مجموعه‌ها در وزارت کشاورزی از افرادی که هیچ‌گونه تجربه و تخصص مرتبط با آن حوزه را ندارند، استفاده شده است، به عنوان مثال در مؤسسه رازی که یک جایگاه بین‌المللی دارد و بهداشت انسانی و دامی وابسته به این مؤسسه است، فردی با دکترای شیمی برای مسند ریاست این مؤسسه انتخاب شده است که هیچ‌گونه سنخیتی با این مسند ندارد.

وی افزود: عدم استفاده از نظرات کشاورزان خبره و نداشتن استراتژی برای صادرات محور کردن کشاورزی ایران از دیگر ضعف‌های وزارت جهاد کشاورزی است که این باعث درد و رنج و بدبختی احوال کشاورزان است.

نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: همه این موارد باعث شده به جای نگاه علمی به کشاورزی به صورت مدیریتی سنتی و ناکارآمد اداره شود و حاصل آن وضعیت نابسامان مدیریت کلان آب و خاک و هوای کشور است که ایران را به جای تبدیل شدن به یک کشور صادرکننده محصولات کشاورزی با فرصت طلایی به یک کشور واردکننده تبدیل کرده که خود بیش از 50 درصد تولید سبزی و صیفی تولیدی‌اش را به دلیل سوءمدیریت و عدم تعریف زنجیره تولید از بین می‌برد.

وقفچی در پایان خاطرنشان کرد: تأسف‌بارتر اینکه بیش از 10 هزار تن از محصولات چای ما در انبارها مانده و یا تبدیل به کود می‌شود و این در حالی است که ما چای را از خارج وارد می‌کنیم و با این کار باعث ورشکستگی چای‌کاران می‌شویم.

بدری، موافق استیضاح وزیر جهادکشاورزی:

آقای حجتی شما کشاورزان، عشایر و روستاییان را به خاک سیاه نشاندید


صدیف بدری در موافقت با استیضاح وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه کشاورزی موتور محرکه رشد اقتصادی است، گفت: بخش کشاورزی در تامین غذا و رفاه جامعه و رشد اقتصادی نقش اساسی دارد. بنده به عنوان فرزند کشاورز و نماینده مردم ضمن تشکر از زحمات آقای حجتی انتقاداتی به عملکرد وی دارم.

وی افزود: تذکراتی به آقای وزیر گوشزد کردیم ولی هیچ اراده‌ای در جهت رفع آن دیده نشد. آقای حجتی در توزیع اعتبارات و فرصت‌های وزارت کشاورزی عملکرد مناسبی نداشته است. برای مثال استان اردبیل از نظر میانگین آبیاری مکانیزه رتبه ۲۶ را در بین استان‌ها دارد و در بخش بازاریابی محصولات کشاورزی شاهد خام‌فروشی هستیم. عدم سرمایه‌گذاری مناسب در بخش برندسازی موجب شده محصولات صادراتی ما کمترین ارزش افزوده شامل حالشان شود.

نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این موضوع موجب شده شهرهای کوچک از جمعیت خالی شوند. آقای حجتی شما که در دولت‌های مختلف وزیر کشاورزی بودید، بیشترین نقش را در خالی شدن روستاها و کاهش جمعیت از ۷۰ درصد به ۲۵ درصد دارید، شما باید پاسخگو باشید. امروز در تولید و صادرات محصولات کشاورزی آشفتگی حاکم است و هیچ اقدامی در این چند سال اخیر انجام نشده است.

بدری تصریح کرد: این وزارتخانه برای صادرات محصولات کشاورزی هیچ برنامه‌ای ندارد، آقای وزیر آیا خبر دارید، قیمت سیب‌زمینی تولید شده در اردبیل کمتر از بهای تولید آن بود؟ آیا خبر دارید هم‌اکنون ده‌ها تن سیب‌زمینی در انبار کشاورزان اردبیل در حال فاسد شدن است. آقای حجتی شما برای تولید و بازار تولید پنبه در دشت مغان هیچ کاری نکردید. سال گذشته هندوانه تولید شده در دشت مغان در دست کشاورزان مانده آیا خبر دارید شیر تولید شده توسط دامداران و عشایر دشت مغان کیلویی کمتر از ۹۰۰ تومان فروخته می‌شود؟

وی افزود: با وجود محصولات مناسب داخلی به دلیل ایجاد رانت و سوءمدیریت برای واردات محصولات خارجی مجوز داده می‌شود. اکنون واردات محصولات تراریخته خطرناک در حال انجام است، مصرف این کودها موجب به خطر افتادن سلامت مردم است، شما خبر دارید اردبیل یکی از قطب‌های اصلی ابتلا به سرطان معده و روده است. آقای حجتی شما در دفاع از حقوق کشاورزان چه کردید؟ هروقت خواستید محصولاتشان را خریداری کنید با قیمت پایین و به صورت قسطی خریداری کردید. شما به همراه دولتمردان؛ کشاورزان، دامداران، عشایر غیور و روستانشینان را به خاک سیاه نشاندید.

نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: خدایا شاهد باش در ایام پایان سال ۹۶ به عنوان فرزند کشاورز و فرزند عشایر گوشه‌ای از این مشکلات را بیان کردم. ای نمایندگان بیایید یک بار دیگر به جوانان نخبه و مومن کشور اعتماد کنید و عرصه مدیریت را از افراد تکراری خالی کنید.

با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری-تحلیلی تابناک، تاریخ انتشار 23 اسفند 96، کدخبر: 782672، www.tabnak.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین