پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
سه‌شنبه ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 23
کد خبر: ۱۴۱۴۷۰
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۳۹۷ - ۰۳:۰۲
تاب آوری شهری بحثی است که طی سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است؛ مفهومی که به نام برگشت پذیری در خصوص بحران هایی است که ممکن است کلان شهر ها با آن مواجه هستند اما پایتخت تا چه میزان قدرت برگشت پذیری بحران ها را در خود دارد؟ در خصوص بحران زلزله، مردم از تاب آوری متروی تهران می پرسند. مقامات مدعی هستند که مترو تا زلزله 8 ریشتری تاب آوری داشته و بعد از ان هم فقط می شکند و ریزش ندارد.

 

 

شعارسال: تهران بستر مواجه با بحران های مخلف را دارد و اساسا مقابله با این بحران ها و زمان مدیریت آن اهمیت بسیار زیادی دارد؛ اما تهران چه میزان زمان برای بازگشت به تعادل پس از اتفاقات غیر قابل پیش بینی دارد؟ اساسا برنامه های مدیریت شهری در این رابطه چیست؟ هنگامی که از تاب آوری سخن به میان می آید که در مقابل چه چیزی باید توان مقابله داشته باشیم همه بحران ها شامل سیل و زلزله و... زمان بندی مختلفی از تاب آوری دارند.

شهرهای تاب آور به چه معنا هستند و این تاب آوری در چه معنایی خلاصه می شود؟ شهرهای تاب‌آور آماده هستند در شرایط غیرمنتظره، به سرعت به بحران ها پاسخ داده و با وجود شرایط سخت به کار خود ادامه دهند. شهر تاب‌آور در بلندمدت نیازمند توانایی برای برگشت به حالت قبل از بحران وارده و نیازمند توانایی تغییرات ظریف و انعطاف‌پذیر در طول زمان و توسعه شهر است . در این شهرها ساختمان‌های کمتری فرومی‌ریزند و قطعی برق کمتر و بحران های آب کمتری رخ می‌دهد. تعداد کمتری از خانواده‌ها در معرض خطر قرار می‌گیرند و تعداد کمتری مرگ‌ و میر و آسیب‌دیدگی در خصوص بحران ها اتفاق می‌افتد از این رو ناهماهنگی و مشکلات ارتباطی کمتری روی می‌دهد. به طور کلی، یک شهر تاب‌آور؛ با‌دوام، سازگار، پایدار و مستحکم است.

تهران در مقابل بحران تاب می آورد اما...

در شهرهای تاب‌آور در برابر حوادث برنامه‌ریزی و مدیریت حوادث به‌گونه‌ای است که حداقل تلفات انسانی و خسارات اقتصادی بر شهر تحمیل وحفاظت و حمایت‌های لازم از استمرار معیشت، زندگی و سلامت شهروندان صورت گیرد. اما در سطح مل نگاه کلی آن است که هر وقت حادثه‌ای مانند زلزله رخ داد، آن را مدیریت کنیم که این نگاه تقریباً در دنیا منسوخ شده؛ نگاهی که بحران‌محور است. مدل دیگر پیش‌فعال بودن در برابر خطرات بالقوه است؛ در این دیدگاه کالبد شهرها در برابر حوادث مقاوم می‌شود و شهرها از لحاظ فضا و زیرساخت‌ها و شبکه‌ ارتباطی در برابر حوادث احتمالی در برابر زلزله مقاوم‌سازی شده، اما نگاه دیگری نیز در خصوص مقابله با خطرات طبیعی وجود دارد و آن تاب‌آوری شهری است؛ یعنی علاوه بر کالبد شهرها در برابر بحران‌ها و آمادگی شهر در زمان بحران، مردم و شهروندان را نیز در برابر حوادث احتمالی توانمند کنیم و افرادی را پرورش دهیم که بتوانند هم به خود و هم در برابر دیگران در برابر بحران‌ها کمک کنند.

تلاش ها در خصوص نوسازی بافت فرسوده یکی از دلایلی است که متولیان سعی می کنند به تاب آوری شهری کمک کنند اما در حقیقت قسمت هایی مانند مترو تا چه میزان در مقابل زلزله و یا اهداف تروریستی تاب آور هستند.

در این رابطه رئیس شورای شهر تهران در خصوص تاب آوری مترو تهران گفت: ایستایی مترو بستگی به شدت زمین لرزه دارد اما متروی تهران تا هشت ریشتر را تحمل می‌کند. ‌بر اساس نرم‌های ساخت و ساز و اظهارات پیمانکاران خطوط جدید هم قدرت تحمل زلزله هشت ریشتری را دارند اما مترو با زلزله بالای هشت ریشتری دچار شکستگی می‌شود اما ریزشی ندارد، اما دقت داشته باشید که برای قابل استفاده کردن فضای داخل مترو ، باید فضای داخل آن تجهیز شود. اگر برق مترو قطع شود نهایتا تا سه ساعت روشنایی داریم اما می‌توان با تجهیز موتور برق وایجاد امکانات سوله‌های بحران از ظرفیت مترو در زمان بحران استفاده کنیم.

تهران در مقابل بحران تاب می آورد اما...

با این وجود همچنان سوالات بسیار زیادی در خصوص میزان تاب آوری مطرح است و اظهارات ضد و نقیضی بیان می شود.

همان گونه که شاهد بودیم کلان شهر تهران در رابطه با روزهای برفی توان مقابله با بحران را نداشت و حال با وجود زلزله ی عظیمی که پیش بینی می شود اما و اگر های بسیاری در خصوص مدیریت حجم جمعیت مردم تهران به ذهن می رسد و اینکه اساسا مترو ظرفیت حضور جمعیت بالا را دارد چرا که در حالت عادی تهویه ها به صورت مناسب پاسخگوی مترو سواران نیست و شدت گرما در ایستگاه های مترو نمایان است با این وجود در مواقع بحران که توان مدیریت کمتری دیده می شود باز هم به همین اندازه می توان اطمینان داشت؟

شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت تحلیلی – خبری تیتر شهر ، تاریخ انتشار: 23 تیر 1397 ، کدخبر: 75097 ، www.titreshahr.com

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
فریبز ناطقی الهی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
0
0
اخیرا یک کلیپ از برنامه تهران بیست که حقیقتا جزو معدود برنامه های خوب تلویزیون است در خبرها دیدم. اطلاعاتی رییس کمسیون عمران شورای شهر تهران و رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران به کل کشور و مردم درباره زلزله و ایمنی مترو و تونل های مترو برای زلزله می دادند که تماما، دوباره عرض می کنم، تماما غلط بود. الله اکبر، چرا آخر، چه لزومی دارد ؟!
در چند کلمه، زلزله آمد یا هنگام زلزله که چند ثانیه بیشتر نیست، داخل تونل بفرض ایمن بودن یا رفتن به داخل تونل امن با ورودی های مسدود و اوضاع تخریب ورودی و خروجی ها، برق ول در سراسر تونلها، هوای متراکم، ترک های موجود، نفوذ آب و حیوانات موذی، بدون شک، شکست در شفت اصلی تونل، نبود هوا، و ... عدم امکان امداد و نجات تا ساعتها شاید روزها و ... و در نهایت خفگی چیزی نخواهد بود. نکند فضای باز رو رها و پناه به تونل ها ببرید! نهایت زلزله چند ثانه طول بکشد، بعدش فقط خرابی است و ویرانی و نیاز به هوا و غذا و امکانات درمانی خودتان را حبس نکنید !
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین