شعارسال:در روزهایی که مردم به دلیل تحریمهای فراوان دشمن درگیر مشکلات اقتصادی و معیشتی هستند و روزگار را به سختی سپری میکنند شهرستان اسلامشهر حال و هوای خوبی ندارد و مسئله تغییرات حریم اسلامشهر و آغاز فرآیندها برای تحولات جدی در حریم بخشها و شهرها سبب نگرانی و تکاپوی مسئولان شهری شده است تا جایی که هفته گذشته نمایندگان مردم اسلامشهر در شورای شهر درصدد برآمدند تا در نشستی با نمایندگان مجلس شورای اسلامی موضوع تعیین تکلیف حریم این شهرستان را مورد بررسی قرار دهند که متأسفانه حتی یک نماینده از نمایندگان اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی در این نشست حضور نیافت! این درحالی است که رأی قطعی دیوان عدالت اداری در ارتقا بخش احمدآباد مستوفی به شهر که جزیی از حریم شهرستان اسلامشهر محسوب میشود در مقابل ابطال آخرین مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران سناریوهای مختلفی را در طول سالهای اخیر در مقابل یکدیگر قرار داده است.
سناریوی نخست: تصویب تابعیت احمدآباد مستوفی در حریم اسلامشهر در هیئتدولت
ایوب علایی رئیس شورای اسلامی شهر اسلامشهر در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: در سال 1367 به موجب تصویبنامه هیئت دولت، اسلامشهر به عنوان بخشی از توابع شهرستان ری به رسمیت شناخته شد و در سال 73 با رشد جمعیت به شهرستانی مشتمل بر دو بخش اسلامشهر و چهاردانگه ارتقا یافت و احمدآباد مستوفی به عنوان یکی از دهستانهای بخش مرکزی شناخته شد.
وی بیان کرد: متعاقب تبدیل بخش اسلامشهر به شهرستان، اختلافات عدیدهای به دلیل عدم انطباق محدوده شهری اسلامشهر با محدوده تقسیمات سیاسی شهرستان با شهرهای همجوار مناطق 18 و 19 تهران حادث و بخش اعظم حوزه شهرستان اسلامشهر در حریم شهرداریهای مناطق 18 و 19 تهران قرار گرفت.
سناریوی دوم: محکومیت شهرداری تهران از دخالت در حریم شهرستان اسلامشهر
رئیس شورای اسلامی شهر اسلامشهر با اشاره به اینکه موضوع حریم از دغدغههای اصلی مسئولان شهرستان اسلامشهر است افزود: در دهه 70 نقشه جدید شهر اسلامشهر به تصویب شورای اسلامی شهر رسید و نهایتاً وزیر کشور نیز نقشه حریم اسلامشهر را تصدیق کرد اما ابلاغ نقشه جدید حریم اسلامشهر سبب تشکیل پروندههای قضایی بسیاری در محاکم حقوقی و هیئت عمومی دیوان عدالت اداری شد و در نهایت رأی به حقانیت شهرداری اسلامشهر و محکومیت شهرداری تهران صادر شد.
اعلایی ادامه داد: در سال 1389 با توجه به رشد جمعیت روستای احمدآباد مستوفی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، روستای احمدآباد مستوفی را به عنوان منطقه منفصل شهری به محدوده شهر اسلامشهر اضافه کرد که در حال حاضر نیز شهرداری منطقه 5 اسلامشهر در احمدآباد مستوفی مستقر است.
سناریوی سوم: انفصال شهر احمدآباد مستوفی از اسلامشهر
همزمان با طرح حقانیت شهرستان اسلامشهر در پیگیری حقوق قانونی خود در محدوده حریم متأسفانه از آن سو طرح انفصال احمدآباد مستوفی و ارتقا آن به بخش و تأسیس شهرداری احمدآباد در سال 91 در یکی از سفرهای استانی رئیسجمهور وقت پیگیری و وعده تحقق آن به مردم داده شد. که به نقل از رئیس شورای اسلامی شهر اسلامشهر هیئت وزیران ضمن تغییراتی در تقسیمات کشوری شهرستان اسلامشهر با ارتقاء احمدآباد مستوفی به شهر مستقل موافقت کرد که متعاقب این تصمیم، شهرداری اسلامشهر مراتب اعتراض خود را مبنی بر غیرقانونی بودن مصوبه هیئت دولت به رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام میکند.
در این راستا رئیس شورای اسلامی شهر اسلامشهر تصریح کرد: در نهایت پس از انجام کار کارشناسی فراوان رئیس مجلس به رئیسجمهور وقت اعلام میکند که با توجه به تعارض تصویبنامه هیئت دولت با تبصره 2 ذیل ماده 3 قانون (تعاریف محدوده و حریم شهر) مصوبه سال 84 تشکیل شهرهای جدید ممنوع اعلام شده و احمدآباد مستوفی به عنوان یکی از مناطق شهری شهرداری اسلامشهر بوده و قابلیت تبدیل به شهر مستقل را ندارد.
وی سپس به عدم اطلاع اداره کل راه و شهرسازی استان تهران از ابطال مصوبه هیئت دولت و تهیه طرح جامع احمدآباد مستوفی اشاره کرد و گفت: پس از اطلاع اداره کل راه و شهرسازی از ابطال این تصویبنامه از معاونت عمرانی وزارت کشور میخواهد تا تکلیف تصویبنامه هیئت دولت را مشخص کند که نهایتاً معاونت عمرانی وزارت کشور با کاهش حریم اسلامشهر و انتزاع احمدآباد مستوفی موافقت میکند.
اعلایی بیان کرد: متأسفانه در مدت زمان دو ماهه در تاریخ یکم تیرماه 94 حدود 80 درصد حریم شهر اسلامشهر به احمدآباد مستوفی اختصاص و در تاریخ 5 مردادماه 94 نیز 100 درصد حریم شرقی و جنوبی اسلامشهر به شهر آفتاب از توابع شهرستان تهران اختصاص پیدا میکند.
سناریوی پنجم: اسلامشهر شهری بدون حریم
اما نظر به استقلال مالی شهرداریها از یکسو و اقدام وزارت کشور در انتزاع احمدآباد مستوفی و بخشهای شرقی و جنوبی اسلامشهر از سوی دیگر که حریم اسلامشهر را عملاً به صفر رسانده است تکلیف منابع درآمدی شهر چه خواهد شد؟ چرا که شهرستان اسلامشهر با قدمتی حدود 42 سال و جمعیتی بالغ بر 500 هزار نفر در حال حاضر فاقد حریم است.
رئیس پارلمان شهر اسلامشهر در این باره اظهار داشت: شهرداری اسلامشهر با اخذ مالیات بر ارزش افزوده و کلیه درآمدهای حریمهای مذکور تنها قادر به تأمین مالی حقوق پرسنل است و از حیث درآمد با بحران جدی روبهرو شده که قادر به پرداخت هزینههای جاری خود نیست.
اعلایی در پایان خاطرنشان کرد: از فرمانداری اسلامشهر و استانداری تهران میخواهیم نسبت به اقداماتی که سرنوشت 800 هزار نفر سکنه این شهرستان در سه بخش چهاردانگه، احمدآباد و بخش مرکزی را با آسیبهای جدی روبهرو کرده بیتفاوت نباشند و پیشنهاد دیگری جهت اصلاح تقسیمات کشوری به هیئت دولت ارائه کنند تا شهری کوچک حریمی 10 برابر شهر بزرگتر به خود اختصاص ندهد.
اما سوألی که اینجا مطرح میشود اینکه آیا واقعاً وزارت کشور به عنوان متولی امنیت کشور و وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی تهیه و تنظیم طرحهای جامع و تفصیلی کشور نمیدانستند شهری با حدود 500 هزار نفر جمعیت برابر مقررات حداقل 5 برابر محدوده خود به حریم نیاز دارد و آیا این مدیران به عواقب چنین تصمیمات عجولانهای واقف نبودهاند؟ چگونه میشود منطقهای که در طرح تفصیلی منطقه منفصل شهری تعریف شده و شهرداری برای آن تعبیه میشود به عقب برگردد و برای آن دهیاری راهاندازی شود؟ و کلام آخر اینکه چه کسانی از تکه تکه کردن و کوچک شدن حریم شهرستان اسلامشهر که با رشد روزافزون جمعیتی روبه رو است سود میبرند؟
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری تسنیم، تاریخ انتشار8 مرداد 98، کدخبر: 2066189، www.tasnimnews.com