شعارسال: نفیسه یکتا معاون توسعه سلامت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت و نائب رئیس انجمن علمی طب سنتی ، درباره درمان زردی نوزاد به روش چهل تیغ کردن اظهار کرد: درمان های که تحت عنوان درمان زردی نوزاد با استفاده از ضربههای مکرر و متعدد تیغ به نقاط مختلف بدن نوزاد از جمله شکم، پشت کمر و گردن مطرح میشود، از نظر علم طب سنتی به هیچ عنوان پایه و اساس علمی ندارد و در هیچ یک از منابع معتبر طب سنتی مطلبی درباره درمان زردی نوزاد با چهل تیغ کردن نداریم.
وی ادامه داد: میتوان با تشخیص درست از طب سنتی در کنار درمان اصلی برای تخفیف زردی نوزاد کمک بگیریم ولی والدین باید بدانند که به هیچ عنوان اینگونه روشها هیچ پایه و اساس علمی ندارند.
"محمود خدادوست" مدیرکل اسبق دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت نیز در این خصوص بیان داشته که،"مستندات کافی برای درمان زردی نوزاد از طریق تیغ زدن بر روی بدن یا پشت گوش نوزاد نداریم ... از نظر اخلاق پزشکی اگر قرار است یک مداخلهای برای درمان بیماران انجام شود بایستی هم از نظر علمی به مؤثر بودن درمان و هم نسبت به بیضرر بودن و بیخطر بودن آن درمان اطمینان وجود داشته باشد یعنی هم مطمئن باشیم درمان عارضهای را برای نوزاد ایجاد نمیکند و هم مطمئن باشیم درمان اثربخش است بنابراین روش تیغ زدن بر بدن نوزاد را برای درمان زردی بهدلیل عدم وجود مستندات کافی توصیه نمیکنیم."
عواقب درمان زردی نوزاد با چهل تیغ کردن
نائب رئیس انجمن علمی طب سنتی درباره تعویق درمان زردی نوزاد یا استفاده از روش های غیرعلمی به والدین هشدار داد و گفت: در صورتی که درمانهای صحیح زردی را برای نوزادان استفاده نکنیم و مدت زردی کودک طول بکشد، میتواند اثرات مخرب و غیر قابل برگشتی مانند آسیب مغزی برای نوزاد و یک عمر پشیمانی برای والدین را به دنبال داشته باشد.
یکتا به عواقب استفاده از روش چهل تیغ کردن نوزاد برای درمان زردی اشاره کرد و گفت: استفاده از اين گونه روش های درمانی در حقيقت از دو وجه میتواند به نوزاد آسيب بزند، يكي اينكه نوزاد از درمان صحيح و اصولی چه از ديدگاه طب رايج و چه از ديدگاه طب ايرانی بی بهره میماند و دوم اينكه اغلب اين گونه اقدامات معمولا در مكان های غير بهداشتی به دست افراد غير متخصص انجام میشود و خطراتی مثل عفونت يا آسيب های جدی به پوست نوزاد را میتواند به دنبال داشته باشد.
معاون توسعه سلامت دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت تصریح کرد: به والدین توصیه میکنیم از روش های صحیح و اصولی درمان زردی کودک خود را محروم نکنند و در کنار درمان اصلی از طب سنتی بهره مند شوند، البته باید توجه داشت که خدمات طب سنتی را باید از متخصصان طب سنتی طلب کرد تا شاهد بهبود سلامت نوزاد باشیم.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
موافقان چل تیغ چه می گویند:
در کنار مخالفان چهل تیغ، موافقانی نیز وجود دارند. دکتر فرهاد عبداله زاده بیان میدارد که چهل تیغ به معنای زدن چهل عدد تیغ بر بدن نوزاد و شکنجه او نبوده، بلکه منظور، زدن تیغ به بدن نوزاد در چهلمین روز تولدش میباشد یعنی در اصل چهله تیغ بوده و ثانیاً قسمتهایی از بدن نوزاد که به گونهای خراشهای ظریفی با تیغ زده میشود تا فقط چند قطره خون از آن مکانها خارج شود به ترتیب به شرح ذیل میباشد:
۱- لالههای گوش: پشت هر یک از گوشهای نوزاد بر روی لاله گوش، یک تا دو عدد خراش ظریف با تیغ زده میشود.
۲-کمر: بعد از تیغ زدن لالههای گوش، در محل حجامت عام یعنی در پشت کمر نوزاد، یک مکش ساده و ظریف با لیوان حجامت مخصوص انجام میگردد و بعد، دو تا چهار عدد تیغ ظریف و ریز در آن محل زده میشود.
۳- ساقین پا: پشت عضله ساقین، تقریباً در ناحیه وسط به طرف زیر زانو (محل حجامت ساقین)، هر کدام دو تا چهار عدد تیغ (بدون انجام مکش) زده میشود.
۴- کف پا: روی برجستگی کف هر دو پا در نزدیکی بیخ انگشتان پا، هر کدام دو تا چهار عدد تیغ زده میشود.
تذکر مهم در خصوص انجام چهل تیغ نوزاد:
– این کار باید حتماً توسط پزشک با تجربه طب سنتی انجام پذیرد.
– بعد از انجام هر یک مراحل فوق الذکر، مقداری عسل روی موضع تیغ زده شده، بمالید و حداقل برای ۲۴ ساعت نیز پانسمان کنید و دو روز بعد محل قابل شستسو میباشد.
– با انجام این کار نوزاد در شب اول به یک خواب عمیق فرو میبرود که جای نگرانی نیست.
– انجام چهل تیغ نوزاد سبب میگردد تا بچه از رشد خوبی برخوردار گردد و کمتر دچار بیماری شود.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان، تاریخ انتشار: 30مهر1398 ، کدخبر: 7112546: www.yjc.ir/سایر منابع .
خاک تو سر اون پدر و مادر اون طفل معصوم ک اینجوری بدن نازک اون بچه رو تیغ تیغ کردن