شعارسال: این موضوع از همان ابتدا موافقان و مخالفانی پیدا کرد و در فضای اجتماعی و شبکههای مجازی نیز به حمله و دفاع پرداختند. اما پیشبینی این که موضوعی تحت عنوان طب سنتی به زودی به یک مسئله سیاسی بدل شود و موجب صفآرایی دوجناح اصلی کشور بر سر آن شود، دور از انتظار بود، اما این اتفاق اکنون افتاده است و در فضایی که کرونا دغدغه مهم مردم و مسئولان است، طب اسلامی در کانون تحولات واظهار نظرهای سیاسی نیز قرار گرفت. از زمان شیوع کرونا افراد متعددی با ادعای طب اسلامی و طب سنتی گفته اند که داروهایی برای درمان بیماری کرونا در اختیار دارند. گستره این داروهای ادعایی از روغن بنفشه تا ادرار شتر را شامل میشد. در این میان برخی دیگر نیز با ادعای درمان کرونا با گیاهان دارویی وارد میدان شدند و حتی به نظر میرسد که توانسته اند توجه برخی مقامات بهداشتی کشور را نیز به خود جلب کنند.
دو روز پیش دکتر رضا ملکزاده معاون سابق تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در متن استعفایی که خطاب به وزیر بهداشت منتشر کرد، یکی از دلایل اقدام خود را «ادعاهای بیاساس جنابعالی و سازمان غذا و دارو در خصوص موثر بودن داروهای گیاهی» ذکر کرده بود و نوشته بود «ادغام طب سنتی در نظام شبکه بهداشت و درمان کشور که میتواند شبکه بهداشت و درمان ایران را ناپایدار و در درازمدت تضعیف کرده و مردم را از حقوق خود در بهرهمندی از درمانهای پیشرفته پزشکی مدرن محروم سازد.»
مخالفت معاون وزیر با این رویکرد سعید نمکی درباره طب سنتی، سبب شد که موافقان و مخالفان این طب به کمک وزیر بهداشت بیایند و معاون مستعفیاش را به باد حمله و انتقاد بگیرند، بهگونهای که اتهام فروش اطلاعات کشور به بیگانگان را نیز در میان اتهامات خود ذکر کنند. با این همه اکنون موافقتها و مخالفتها از حول محور افراد عبور کرده و به موضوع طب سنتی رسیده است. در این میان برخی محافل و رسانههای اصولگرا در مقام مدافع طب سنتی، برخی از چهرههای مشهور این طب را حتی به عنوان مرجعی سیاسی نیز مطرح میکنند.
از آن سو این موضوع در جناح اصلاحطلب برعکس شده و بیتوجهی این گروه به پزشکی علمی و برجسته کردن تاثیر طب سنتی را مورد انتقاد قرار دادند.
سعید قاسمی چهره جنجالی این جناح در توئیتی با اشاره به اختلاف نظرها در وزارت بهداشت برسر طب سنتی و استعفای معاونین وزیر بهداشت نوشت: «از سمت خود در وزارت بهداشت استعفا میدهند، چون تحمل استفاده از طب سنتی در درمان کرونا را ندارند! داروهایی که اثربخشی مناسبی در درمان یا کاهش عوارض داشته، اما آقایان از اساس با طب سنتی پدرکشتگی دارند!»
مهدی عسگری، نماینده اصولگرای مجلس نیز وارد این معرکه شد و در توئیتی با اشاره به استعفای ملکزاده: «در حالی که ملکزاده به دلیل ضعف عملکرد و تقلید محض از پروتکلهای سازمان بهداشت جهانی در شرف برکناری بود برای فرار از مسئولیت استعفا کرد! او که باید پاسخگوی رشد فزاینده آمار کرونا باشد در جایگاه طلبکار به طب سنتی میتازد تا ردپایش در تبدیل کشور به آزمایشگاه روشهای بینتیجه طب مدرن گم شود.»
علی خضریان، نماینده نزدیک به جبهه پایداری نیز در یادداشتی ملکزاده را با اتهامات متعددی مواجه کرد و در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «از جناب رضا ملکزاده معاون مستعفی تحقیقات وزارت بهداشت شکایات متعددی پیرامون مانعتراشی برای طب ایرانی اسلامی، آزمایش دارویی نامتعارف کرونا، ارائه اطلاعات به بیگانگان، تحدید جمعیت و استفاده از رانت برای شرکت دارویی وی در کمیسیون اصل نود واصل شده که طبق قانون همچنان مفتوح است.»
رسول جعفریان؛ پژوهشگر تاریخ ایران و روحانی منتقد اصولگرایان در چند توئیت در این باره نوشت: «مجادلات موجود برسر طب سنتی، از نوع منازعات قرون میانهای در علم جدید و سنتی است. قرنهاست این قبیل منازعات درعالم علم، معنا ندارد. مداخله دولتها وگروههای فشار در کار علم بیمعناست. علم باید استقلال داشته و لباس دین یا فلسفه برای آن دوخته نشود. این موضع، بیش از علم، دفاع از دین است.» وی با اشاره به برخی از اظهارنظرهای سیاسی درباره وزارت بهداشت نوشت: «دوستان متخصص ما در طب سنتی، لازم نیست وزارتخانه را که میراث دانش جدید است، تصرف و به میل خود تغییر دهند، بهتر است برای خود پژوهشکدههایی طراحی، و با چک کردن آموزههای طب قدیم، و بررسی گزارههای تحفه حکیم مومن، علمی بودن آنها را بسنجند. اگر درست شد، روی سر همه ما.»
جعفریان با اشاره به ادعاهای برخی افراد مدعی طب اسلامی نوشت: «هر روز علم جدید، برابر کرونا، واکسن تازهای کشف میکند، یا مثل امروز یک اسپری برای حفظ ۴۸ ساعته از کرونا، و، اما ما به عقب رفته، دم از طب علفی و آش و روغن بنفشه میزنیم. آیا این رفتار و واکنش کسی نیست که برابر علم کم میآورد! این کار حمایت از علم نیست.»
او در توئیتی دیگر به طعنه نوشت: «مائو بعد از انقلاب چین، وقتی دستش برای پزشکی نوین کوتاه بود، نه پزشک جدیدی داشت و نه پول خرید دارو، و نه... دست بهدامن طب سنتی شد و آن را رواج داد. این میتوانست مردم رو سرگرم کند تا روزی که بشود کاری کرد.»
پاسخهایی که فعالان دو جناح در فضای مجازی به این توئیتها داده اند، موضوع را جدیتر کرده و آن را از یک مباحثه علمی به جدالی سیاسی تبدیل کرده است. صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در توئیتر نوشت: «برای برخی از مدافعین طب سنتی، موضوع بیش از آنکه طبابت باشد، ایدئولوژی است. طب سنتی ابزاری شده در جهت غربستیزی. رویارویی با طب پاستور، دانش داروسازی غرب و نهایتا ادامه همان داستان بغض و کینههای کهنه تاریخی مرحوم احمدفردید، جلال آل احمد، دکتر علی شریعتی و.. به فرهنگ و تمدن غرب.»
یک کاربر توئیتر در واکنش به این صفآرایی سیاسی درباره طب سنتی نوشت: «پیشبینی میکنم یکی از شعارهای انتخابات ۱۴۰۰ ترجیح طب سنتی بر پزشکی فعلی باشد.» موضوعی که در دیدارها و حمایتهای رسانهای برخی از چهرههای سیاسی جناح اصولگرا با مدعیان طب سنتی خود را نشان داده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از همدلی تاریخ انتشار ۳ آذر ۹۹، کد خبر: ۱۱۸۵۶، www.hamdelidaily.ir