پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
چهارشنبه ۲۹ فروردين ۱۴۰۳ - 2024 April 17
کد خبر: ۳۲۵۳۱۸
تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۸
جمهوری اسلامی، حق تحصیل را برای اقشار مختلف مردم با کرامت بخشیدن به همه به ویژه بانوان فراهم ساخت، تا امروز کشورمان در حوزه‌های علمی مختلف از جمله صنایع دفاعی، بایو و نانو تکنولوژی، دانش و فنا‎وری هسته‌ای، دانش ژنتیک و شبیه سازی خوش بدرخشد.
شعار سال: پیروزی انقلاب اسلامی دستاورد‌های گرانبهایی برای ملت ایران به ارمغان آورد، ازدستاورد‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی، نظامی ـ دفاعی، اقتصادی و بهداشتی گرفته تا دست یابی به علوم و فناوری‌های روز دنیا. همه این موارد به نوعی وابسته به پیشرفت‌های علمی و آموزشی کشور است که به برکت استقرار جمهوری اسلامی رقم خورده.

در هر کشوری علم و فناوری یکی از مهم‌ترین مؤلفه‎‌های قدرت ملی محسوب می‎شود؛ درواقع، نسبت عرصۀ تولید علم و فناوری با دیگر عرصه‎ها به‎ گونه ‎ای است که زمینه‎ ساز پیشرفت و افزایش قدرت در دیگر عرصه ‎های ملی اعم از نظامی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی می‎ شود.

از این‎ رو، امام خامنه‌ای (دام ظله) بار‌ها بر لزوم تکیه بر علم و جنبش نرم ‎افزاری تأکید داشته و در جایی فرمودند: «دانش مایۀ اقتدار است؛ ثروت آفرین است؛ قدرت نظامی آفرین است؛ قدرت سیاسی آفرین است. یک روایتی هست که می‎فرماید: «العِلمُ سُلطَانٌ» علم قدرت است: «من وَجَدَهُ صَالَ بِهِ وَ مَن لَم یجدهُ صیلَ عَلَیهِ». [ابن‎ابی‎الحدید، ۱۴۰۴: ج ۲۰: ۳۱۹].

یعنی مسئله دو طرف دارد: اگر علم داشتید، می‎ توانید سخن برتر را بگویید، دست برتر را داشته باشید. «صَالَ» یعنی این، اگر نداشتید حالت میانه ندارد؛ «صیل علیه». پس کسی که علم دارد، او دست برتر را بر روی شما خواهد داشت؛ در مقدرات شما دخالت می‎کند، در سرنوشت شما دخالت می‎کند.»

از مهم‌ترین دستاورد‌های علمی و فناوری انقلاب اسلامی می‌توان به پیشرفت در عرصه آموزش و پژوهش، دستیابی به علوم و فناوری‌های سطح اول جهان و کسب رتبه‌های برتر در تولید علم اشاره کرد.

در این گزارش بر آن شدیم تا با مصاحبه‌هایی با فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، زلفی‌گل، دانشمند برجسته جهان اسلام و عضو هیات علمی گروه شیمی دانشگاه بوعلی سینا، عروتی موفق، معاون امور فرهنگی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان و موسوی از پزشکان موفق در حوزه گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن؛ به تبیین دستاورد‌های علمی ـ آموزشی انقلاب اسلامی برای نسل جوان بپردازیم.

جامعه ایران پیش از انقلاب، در پایین‌ترین سطح سواد منطقه بود

در این باره «حجت الاسلام احمدحسین فلاحی» سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس در گفتگو با خبرنگار عصر همدان؛ گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، سطح سواد جامعه ایرانی در پایین‌ترین سطح سواد منطقه‌ای بود، این را به خوبی می‌توان با مطالعه‌ای اندک وحتی حضور پزشکان عمومی هندی و بنگلادشی در جای جای کشورمان در آن روز‌ها دریافت.

از نهضت سوادآموزی تا تبدیل ایران به قطب بزرگ تولید علم

وی با بیان اینکه تعداد دانشجویان دوران قبل از انقلاب به ۱۵۰ هزار نفر هم نمی‌رسید، اظهار کرد: این در حالی است که آمار‌ها نشان از آن دارد که تعداد دانشجویان ما پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در مقطعی حتی به چهار میلیون نفر در کشور هم رسید.

تعداد دانش آموزان ما پس از انقلاب به ۱۹ میلیون نفر رسید

سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس از عدم شرایط مناسب تحصیل کودکان و نوجوانان ایرانی در رژیم ستمشاهی خبر داد و افزود: با این وجود پس از انقلاب در دوره‌ای تعداد دانش آموزان ما از مرز ۱۹ میلیون نفر هم گذشت و شرایط فراگیری در سطح روستا‌ها نیز فراهم شد.

نهضت سوادآموزی؛ قیامی برای فرصت عادلانه آموزشی در سراسر کشور

حجت الاسلام فلاحی به روی کار آمدن نهضت سوادآموزی از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی برای فراهم شدن فرصت عادلانه آموزشی در سطح کشور اشاره کرد و گفت: تمامی گفتار، رفتار و کردار امام خمینی (ره) برگرفته از مبانی دینی بود و تشکیل نهضت سوادآموزی نیز به معنای قیامی برای فراهم ساختن شرایطی در راستای باسواد کردن جامعه ایرانی محسوب می‌شد.

وی تصریح کرد: در آن روز‌ها مردم در پایین‌ترین سطح سواد بودند و برای ارتقای جایگاهی آموزشی و سواد آنان می‌بایست قیامی فراگیر به نام نهضت سوادآموزی رقم بخورد و با محقق شدن همین امر شاهد رشد سوادآموزی در دورترین نقاط کشور بودیم.

نگاه عمیق انقلاب برای رشد همه جانبه بانوان در عرصه‌های متعدد

سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ادامه داد: پس از انقلاب، گستردگی آموزشی شرایط تحصیل برای بانوان را فراهم کرد تا جایی که آمار بانوان تحصیل کرده حتی در مقاطع آموزش عالی در برخی رشته‌ها بالاتر از مردان رسیده است و این‌ها همه به برکت نگاه عمیق جمهوری اسلامی به رشد همه جانبه بانوان در عرصه‌های متعدد است.

حجت الاسلام فلاحی با اشاره به آیه‌ای از قران کریم مبنی بر اینکه إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ (همانا گرامی‌ترین شما در نزد خدا با تقواترین شماست) عنوان کرد: نگاه انقلاب به بانوان برگرفته از همین آموزه دینی است و این مسئله را می‌توان به خوبی در فراهم شدن شرایط آموزشی مساوی برای آنان همپای مردان مشاهده کرد، تاجایی که امروز در سطوح مختلف علمی ـ پژوهشی حرف‌های بسیار برای گفتن دارند و از بیش از ۱۵۰ درصد ظرفیت دانشگاهی برای ارتقاء سطح علمی خود بهره گرفته اند.

ارتقاء بخش آموزش کشور از مهمترین برکات انقلاب اسلامی

همچنین «محمدعلی زلفی‌گل» دانشمند برجسته جهان اسلام، استاد تمام شیمی و عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینای همدان به مهمترین تغییراتی که به برکت انقلاب اسلامی در بخش آموزش عالی کشور اتفاق افتاده پرداخت و گفت: ارتقاء بخش آموزش کشور در تمامی سطوح یکی از مهمترین برکات و دستاورد‌های انقلاب اسلامی است.

از نهضت سوادآموزی تا تبدیل ایران به قطب بزرگ تولید علم
پیش از انقلاب ایرانیان از دوره آموزشی دکترا محروم بودند

وی با بیان اینکه پیش از پیروزی انقلاب به هیچ عنوان دوره‌های دکترا در هیچ نقطه‌ای از کشور نداشتیم، اظهار کرد: پس از پیروزی انقلاب بود که در سال ۱۳۶۵ نخستین دوره دکترا در دانشگاه شیراز تشکیل و بعد در تعداد قابل توجهی از دانشگاه‌های کشور این دوره در رشته‌های متعدد ارائه شد.

انقلاب، فرصت‌های آموزشی مناسبی برای جوانان فراهم ساخت

این دانشمند برجسته جهان اسلام افزود: پیش از انقلاب بهترین و مستعدترین فرزندان کشورمان برای کسب درجه دکترا به خارج از کشور می‌رفتند و تعدادی باز می‌گشتند و تعدادی در همان خارج از کشور به زندگی خود ادامه می‌دادند، اما انقلاب فرصت‌های آموزشی مناسبی برای تمامی دوره‌های جوانان این مرزو بوم فراهم ساخت.

افزایش تعداد دانشجویان پس از انقلاب قابل قیاس با دوران پهلوی نیست

زلفی گل با بیان اینکه تعداد دانشجویان قبل از انقلاب تنها ۱۷۰ هزار نفر هم نمی‌شد، اعلام کرد: این در حالی است که با پیروزی انقلاب اسلامی تعداد دانشجویان کشور به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسید که از این تعداد ۱۵۰ هزار دانشجو در مقطع دکترا مشغول به تحصیل هستند.

ایران اسلامی حرف اول در ارائه مقاله‌های علمی را در منطقه می‌زند

وی به حضور بیشمار بانوان در تمامی مقاطع تحصیلی و ارائه مقاله‌های متعدد آموزشی در سطح بین المللی از سوی آنان پس از انقلاب هم اشاره و عنوان کرد: سالانه در حدود ۷۰ هزار سند و مقاله علمی در سطح جهان از سوی ایران اسلامی منتشر می‌شود که با این تعداد ۲۰ هزار مقاله پیش تازتر از کشور ترکیه هستیم، از این رو کشورمان حرف اول در ارائه مقالات علمی را در سطح منطقه می‌زند.

استاد تمام شیمی دانشگاه بوعلی سینا ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۸۰ هزار ایرانی عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها هستند و بیش از ۷۰۰ هزار نفردانشجوی فوق لیسانس و ۲۰ میلیون نفر نیز تحصیل کرده دانشگاهی داریم.

علم آموزی ایرانیان با خودباوری پس از انقلاب به یک فرهنگ تبدیل شد

زلفی گل تصریح کرد: این تعداد دانش آموخته دانشگاهی در سطح کشور نشان از فرهنگ بالای ایرانیان برای علم آموزی و خودباوری دارد، همچنان که برخی حاضر هستند فرش زیر پای خود را برای تحصیل به ویژه تحصیلات دانشگاهی به فروش برسانند.

وی عنوان کرد: پس از انقلاب، با استقرار و استمرار نهضت سوادآموزی به سمت ریشه کنی بیسوادی در کشور حرکت کردیم و اکنون سطح سواد در روستا‌ها به لیسانس نزدیک شده است.

ایران با پیشرفت‌های علمی و دفاعی در جهان حرف‌ها برای گفتن دارد

دانشمند برجسته جهان اسلام با اشاره به اینکه در ابتدای انقلاب از نظر فناروری در سطح بسیار پایینی بودیم تا جایی که حتی در دوران دفاع مقدس نمی‌توانستیم سیم خاردار تولید کنیم، عنوان کرد:، اما امروز به برکت جمهوری اسلامی از نظر سیستم‌های دفاعی ـ نظامی، انرژی صلح آمیز هسته ای، شرکت‌های دانش بنیان و فناوری نانو جایگاه نخست در منطقه و در برخی زمینه‌ها جزء کشور‌های برتر دنیا هستیم و حرف‌ها برای گفتن داریم.

درخت تولید علم در ایران با پیروزی انقلاب کاشته شد

زلفی گل تأکید کرد: این گونه موارد نشانگر آن است که درخت تولید علم در کشور با پیروزی انقلاب اسلامی کاشته شد و با سرعتی بالاتر از میانگین دنیا در حال رشد است.

وی با توجه به مشکلات پیشروی جوانان از جمله مسئله بیکاری و ازدواج هم گفت: امیدواریم در این زمینه مسئولان و مدیران ما با همت جهادی و انقلابی وارد عرصه شوند تا چنین مشکلاتی نیز مرتفع شود.

پیشرفت‌های کیفی و کمی ایرانیان در آموزش، با قبل از انقلاب قابل قیاس نیست

«علی‌اکبر عروتی موفق» معاون امور فرهنگی دانشگاه بوعلی‌سینای همدان نیز در گفتگو با خبرنگار عصر همدان؛ به رشد و گسترش کمی و کیفی در آموزش کشور در ۴۲ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: پیشرفت‌های آموزشی، علمی و پژوهشی امروز کشورمان با قبل از انقلاب به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست.

از نهضت سوادآموزی تا تبدیل ایران به قطب بزرگ تولید علم
وی اظهار کرد: اگر اغراق نباشد باید بگوییم قبل از انقلاب نه تنها در شهرستان‌ها بلکه در تعدادی از مراکز استان‌ها هم، جوانان ما از نعمت یک دانشگاه محروم بودند، اما امروز به برکت جمهوری اسلامی حتی در دورترین شهرستان‌ها نیز می‌توان نامی از تأسیس دانشگاه برد و علاقمندان به ادامه تحصیل دیگر نیازی ندارند مسافت‌های طولانی را طی کنند.

در عرصه‌های علمی ـ آموزشی هم سطح یا نزدیک به استاندارد‌های جهانی هستیم

معاون امور فرهنگی دانشگاه بوعلی‌سینای همدان افزود: هرچند تا رسیدن به ایده آل‌های دانشگاهی و قله فاصله‌ای مانده، با این وجود نمی‌توان از رشد علمی چه از نظر کیفی و چه از نظر کمی کشور غافل ماند، چرا که در بسیاری موارد در عرصه‌های علمی و آموزشی با استاندارد‌های جهانی یا هم سطح هستیم تا نزدیک به آن شاخصه ها.

انقلاب اسلامی به بانوان کرامت و عزت بخشید

عروتی موفق در ادامه با بیان اینکه انقلاب اسلامی به بانوان عزت و ارزش بخشید، تصریح کرد: پیش از انقلاب شرایط لازم برای تحصیل بانوان آن گونه که باید فراهم نبود و حتی از نظر حجاب بانوان را به تمسخر می‌گرفتند و به آنان مرتجع می‌گفتند، اما امروز شاهد هستیم که در برخی مقاطع زمانی حتی حضور بانوان دانشجو به ۶۵ درصد در دانشگاه‌ها رسیده و تحصیلات تخصصی خود را با آرامش و در امنیت می‌گذرانند.

وی با تأکید بر اینکه انقلاب به بانوان کرامت و حرمت هدیه داد، عنوان کرد: امروز بسیاری از اساتید و مدرسان دانشگاهی ما را بانوان تشکیل می‌دهند، آن هم بدون آن که به آنان برچسب‌هایی بزنند و آنان نیز در کنار تحصیل علم، رسالت و نقش مادری و همسری خود را به خوبی ایفا می‌کنند.

فراهم شدن شرایط عادلانه برای آموزش بانوان پس از انقلاب

معاون امور فرهنگی دانشگاه بوعلی‌سینای همدان با اشاره به اینکه پس از انقلاب شرایط عادلانه برای آموزش بانوان فراهم شد، ادامه داد: بانوان کشورمان پس از پیروزی انقلاب در زمینه‌های علمی و پژوهشی فعالیت‌های درخور تحسینی انجام داده اند که نمی‌توان از چشم پوشید و این‌ها همه از دستاورد‌های نظام اسلامی است که شرایط و فضایی برای ارتقاء جایگاه والای زن به او بخشید.

امریکایی‌ها از شاه حق توحش می‌گرفتند!

«دکتر سید محسن موسوی» از پزشکان موفق در حوزه گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن هم عنوان کرد: روزگاری شاه به ملت خود وحشی می‌گفت و به امریکایی‌ها حق توحش می‌داد، امنیت نبود و زنان آزادی نداشتند و پزشکان خارجی، ایرانیان را درمان می‌کردند و، اما امروز اصیل‌ترین جمله انقلاب و امام یعنی "ما می‌توانیم" در اذهان ریشه دوانده و شاهد استقلال نظام در بسیاری از عرصه‌های علمی، دفاعی و فناوری‌های روز دنیا هستیم.

از نهضت سوادآموزی تا تبدیل ایران به قطب بزرگ تولید علم
مهیا شدن حق تحصیل برای تمامی اقشار مختلف مردم با ذکر انقلاب

وی اظهار کرد: از طرفی هم قبل از انقلاب میزان افراد باسواد در سطح کشور بسیار پایین بود و، اما به برکت جمهوری اسلامی و نهضت سوادآموزی که به تدبیر امام راه اندازی شد، نزدیک به صددر صد مردم کشور ما این روز‌ها باسواد شده اند.

روزگاری هندی‌ها و بنگلادشی‌ها مردم ما را مداوا می‌کردند و این روز‌ها متخصصان ایرانی

این جراح موفق ایرانی افزود: آن روز‌ها یعنی روز‌های قبل از پیروزی انقلاب مردم از نظر بهداشتی و درمانی در چه اوضاع و احوال نامناسبی به سر می‌بردند، مردم به ویژه روستاییان از وجود پزشکان ایرانی محروم بودند، نه تنها در روستاها، خبری از خانه بهداشت و درمانگاه‌ها نبود، بلکه در شهر‌ها هم اوضاع و احوال به همین منوال می‌گذشت و پزشکانی از بنگلادش و هند، اقدامات درمانی را انجام می‌دادند و پزشکان زن هم که بسیار بسیار اندک بود.

موسوی تصریح کرد: پس از پیروزی انقلاب، شرایط علم آموزی برای همه به ویژه بانوان فراهم شد و با فراگیری آموزش‌های لازم متخصصان خوبی در این مرز و بوم تربیت و پرورش یافته اند.

انواع جراحی‌ها در داخل کشور و به دست جوانان ما انجام می‌شود

وی عنوان کرد: امروز انواع عمل‌های قلب و مغز در کشور انجام می‌شود، آن هم با تجهیزاتی که در تحریم‌ها به دستان جوانان ایران زمین ساخته شده و کشورمان اکنون در این زمینه در منطقه اول و در جهان سرآمد است و این‌ها نشان از رشد آموزش در کشور دارد.

خودباوری، آنچه که امامین انقلاب به ما آموختند

نوشتن درباره دستارود‌های انقلاب اسلامی به ویژه در حوزه آموزش در یک گزارش مجمل نمی‌گنجد، در این باره اگر ده‌ها و شاید هزاران گزارش و صد‌ها جلد کتاب هم نوشت حق مطلب را به خوبی نتوانستیم ادا کنیم.

بی شک آن خودباروی که امامین انقلاب به ما آموختند، سبب شده که امروز کشورمان با سرمایه‎ گذاری‎ها در عرصه‌های علمی ـ آموزشی با وجود تحریم‌ها و محدودیت‎ها به پیشرفت‌های مناسبی دست یابد که از جمله آن می‌توان به افزایش تعداد مدارس کشور از ۴۷ هزار پیش از انقلاب، به بیش از ۱۹۴ هزار واحد پس از انقلاب و میزان باسوادی از ۴۷ درصد پیش از انقلاب، به بیش از ۹۰ درصد پس از آن اشاره کرد.

و، اما تعداد اختراعات ثبت شده قبل از انقلاب در عدد صفر مانده بود، در حالی که در این بخش پس از انقلاب به بیش از ۲۶ هزار اختراع رسیدیم.

همین خودباوری زمینه ساز پیشرفت‎های چشمگیر کشورمان در زمینه‌های بایو و نانو تکنولوژی، دانش و فنا‎وری هسته ای، دانش ژنتیک و شبیه سازی، دانش ساخت روبات، دانش فنی استفاده از پلیمر‌های گیاهی و پرتاب ماهواره به فضا شده و امروز ایران اسلامی در مسیر فراگیری علم و دانش در کشور‌های منطقه و حتی در جهان سرعتی باور نکردنی دارد و سرآمد است.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از دانا، تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۹، کد خبر:۱۷۰۳۱۸۴، dana.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین