پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۴۷۳۳۱
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۳:۵۷
معضل زباله در ایران چه زمانی حل خواهد شد؟ این روز‌ها به هر شهر کوچک و بزرگ یا هر روستا و آبادی که سر بزنید با مشکلی به نام مدیریت پسماند و زباله روبه‌رو هستند. این موضوع وقتی بیش‌تر اهمیت می‌یابد که بدانیم اغلب این زباله‌ها سر از جوی‌ها و رودخانه‌های فصلی و دائمی درمی‌آورد؛ از سوی دیگر سوء‌مدیریت این زباله‌ها امنیت اجتماعی و سلامت مردم را نشانه رفته است؛ زیرا همه این شیرابه‌ها و آلودگی‌های حاصل از زباله در مخازن و منابع آب زیرزمینی و سطحی تخلیه می‌شود.

شعار سال:درحال‌حاضر در شهر تهران روزانه شش‌هزار تن پسماند تولید می‌شود و در سایر کلان‌شهرها نیز همین‌طور است که در همه مناطق به‌علت جمع‌آوری مخلوط کیفیت مناسبی از نظر بازیافت ندارد.
 
اکنون آلودگی‌های محیطی گریبان‌گیر کره‌خاکی شده است؛ کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نخواهد بود. آلودگی‌های محیطی که اگر روند آن ادامه پیدا کند، می‌تواند منجر به خطراتی هولناک برای انسان‌ها و اکوسیستم طبیعی شود؛ بی‌توجهی انسان‌ها به پیرامون خود تاکنون عواقبی به‌بار آورده که برای جبران آن نیاز به صرف میلیون‌ها سال زمان است و این نتیجه سال‌ها بی‌توجهی انسان نسبت به محیط‌زیست است؛ رهاسازی زباله در طبیعت، آسیب به نسل آینده و اکوسیستم ازجمله این خطرات است که تهدیدی برای آینده بشر به‌شمار می‌رود.
 
پوست میوه برای بازگشت به طبیعت باید دفن شود
 
یک کارشناس محیط‌زیست در این باره گفت: فرهنگ نریختن زباله در محیط‌زیست از خانواده آغاز می‌شود، هر چند که فرهنگ‌سازی دولت‌ها و مسئولان امر در رادیو، تلویزیون و رسانه‌های جمعی نیز مهم است، اما بطن این موضوع در خانواده شکل می‌گیرد.
 
فرزاد علی‌زاده افزود: نمی‌توانیم هنگامی که در ماشین و در کنار فرزندانمان نشسته‌ایم، زباله‌هایمان را در طبیعت رها کنیم و از فرزندانمان توقع داشته باشیم چنین کاری نکنند یا به‌طور مثال از چراغ قرمز عبور کنیم و انتظار داشته باشیم فرزندانمان در آینده چنین کاری نکنند.
 
علی‌زاده عنوان کرد: ما انسان‌ها در طبیعت برای درست کردن آتش شاخه سبز درختان را می‌شکنیم و بسیاری از پسماند‌ها را به این بهانه که این نوع زباله بازیافت می‌شود، به محیط‌زیست آسیب نمی‌زند و به طبیعت بازمی‌گردد در طبیعت رها می‌کنیم و این درصورتی است که حتی پوست میوه هم برای بازگشت به طبیعت لازم است که دفن شود.
 
این کارشناس بیان کرد: باید بر روی قوانین بازدارنده کار کنیم، یعنی به‌طور مثال قانون باید برای این گونه تخلفات جریمه سنگین‌تری وضع کند. البته نباید نقش کودکان را که آینده‌سازان این میهن هستند، فراموش کرد و آن را نادیده گرفت.
 
وی افزود: عامل مؤثر دیگر در این مورد وجود مجوز گردشگری در برخی مناطق است که جزو مناطق چهارگانه به حساب می‌آیند، مانند پناهگاه حیات‌وحش میانکاله یا پارک ملی خجیر.
 
علی‌زاده با اشاره به این‌که نباید نقش محیط‌بانان را نادیده گرفت، گفت: ما یک‌دهم استاندارد جهانی محیط‌بان داریم و نباید بر سر این مسأله معامله انجام داد؛ ضمن این‌که استفاده از نیروی مردمی نیز نقش به‌سزایی در زمینه کاهش پسماند می‌تواند داشته باشد.
 
روزانه ۵۰هزار تن پسماند خانگی تولید می‌شود
 
یک فعال و کارشناس دیگر محیط‌زیست نیز درباره رهاسازی پسماند در طبیعت اظهار کرد: به‌طور کلی طبق آمارهای گفته شده به‌صورت متوسط روزانه ۵۰هزار تن پسماند خانگی تولید می‌شود؛ سرانه تولید پسماند نیز رقمی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰گرم در روز است که این میزان تولید پسماند به مسائل اجتماعی و اقتصادی در مناطق مختلف مربوط است.
 
سهیل اولادزاد افزود: به‌طور مثال در کلان‌شهر تهران این رقم از شمال تا جنوب شهر چیزی در حدود یک تا 5/1کیلو تغییر می‌کند، یعنی در شمال شهر میزان سرانه تولید پسماند بیش‌تر از جنوب شهر است.
 
اولادزاد بیان کرد: در شهر تهران روزانه شش‌هزار تن پسماند تولید می‌شود و در سایر کلان‌شهرها نیز همین طور است؛ از جایی‌که پسماند بازار هم جزو پسماند خانگی محسوب می‌شود در این دست شهرها این نوع پسماندها که غالباً جزو زباله‌های ارزشمند از نظر بازیافت محسوب می‌شوند، بیش‌تر از شهرهای عادی هستند.
 
این کارشناس گفت: به‌صورت کلی پسماندهای ما در همه مناطق به‌علت جمع‌آوری مخلوط کیفیت مناسبی برای بازیافت ندارد. طبق یک بررسی که توسط شهرداری تهران انجام شده، بیش از ۵۵درصد پسماندهای عادی شهر تهران پسماند تر و فسادپذیر بودند و مابقی جزو پسماند خشک.
 
حرکت لاک‌پشتی کشور در تغییرات زیرساخت‌های شهری و فرهنگی
 
اولادزاد بیان کرد: بازیافت زباله نیاز به زیرساخت‌های فراوان در ابعاد مختلفی ازقبیل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد که متأسفانه کشور ما حرکت لاک‌پشتی در تغییرات زیرساخت‌های شهری و فرهنگی در برخورد با مسأله پسماند دارد.
 
وی افزود: مقابل آن حرکت خرگوشی و شتابان تخریبی پسماند است، به این معنی که بعد از گذشت سال‌ها هنوز حرکت گسترده و یکپارچه‌ای را در این خصوص نمی‌بینیم و این بدان معناست که مدیران مربوطه هنوز به پسماند نگاهی سطحی دارند.
 
این کارشناس بیان کرد: سعی در تغییرات فرهنگی شامل تلاش برای تغییر آداب و الگوی تولید پسماند به‌خصوص پسماند مواد غذایی می‌شود که حجم عمده‌ای از دورریزها را شامل می‌شود. وی عنوان کرد: تغییرات ساختاری وجود دارد که می‌تواند با به‌کارگیری شرکت‌های خصوصی نوپا در زمینه پسماند و اپلیکیشن‌های مختلف که پسماند را با کم‌ترین دردسری از درب منازل جمع‌آوری می‌کنند، همراه باشد؛ اما در ازای آن شاهد برخورد با این موارد و انحصارگرایی در این زمینه‌ها هستیم.
 
بازیافت یکی از درآمدزاترین مشاغل
 
اولادزاد گفت: امروزه بازیافت یکی از درآمدزاترین مشاغل محسوب می‌شود که متأسفانه با وجود نگاه‌های غلط تبدیل به کارزاری فاسد شده است، فسادی که به‌جای ایجاد اشتغال درست و پایدار مثل بسیاری از کشورهای دنیا متأسفانه ما را با ۱۴هزار زباله‌گرد در تهران مواجه کرده است.
 
این فعال محیط‌زیست بیان کرد: درحال‌حاضر قیمت هر کیلو ضایعات پت به حدود ۹هزار تومان رسیده است؛ همین‌طور سایر پسماندها نیز رشد چشمگیری داشته‌اند.
 
رهاسازی پسماند و افزایش این امر موضوع دیرینه‌ای که سال‌ها مورد بی‌توجهی قرار گرفته است؛ اکنون با وجود این تهدیدات برای محیط‌زیست اگر اقدامات پیشگیرانه و روند رو به بهبودی شکل نگیرد، شاهد تخریب و حتی نیستی محیط‌زیست خواهیم بود و این یعنی میراث نسل‌های پیشین رو به نابودی است.
 
سوتیتر: اولادزاد، کارشناس محیط‌زیست: پسماندهای ما در همه مناطق به‌علت جمع‌آوری مخلوط کیفیت مناسبی برای بازیافت ندارد. طبق یک بررسی که توسط شهرداری تهران انجام شده، بیش از ۵۵درصد پسماندهای عادی شهر تهران پسماند تر و فسادپذیر هستند و مابقی جزو پسماند خشک

 
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه ، تاریخ انتشار:  28خرداد1400، کدخبر: 96861، www.sabzineh.org

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین