پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۸۲۵۵
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۸
با نگاهی به تاریخ، می‌توان زنان دانشور، فرهیخته و صاحب كمال بسیاری را دركهن شهرقزوین جُست...
شعارسال: با نگاهی به تاریخ، می‌توان زنان دانشور، فرهیخته و صاحب كمال بسیاری را دركهن شهرقزوین جُست. این بانوان از خاندان‌های علمی برخاستند و توانستند در دوره‌هایی كه زنان نقش چندانی درعرصه‌های علمی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه ایفا نمی‌کردند، در آسمان علم و ادب كهن شهر قزوین بدرخشند.

* نخستین موقوفه به نام یک بانوی قزوینی :

این تأثیر محدود به سده‌های اخیر نبوده و در اسناد تاریخی، شواهدی وجود دارد كه نشان می‌دهد قدیمی‌ترین موقوفه‌ای كه در قزوین به ثبت رسیده است مربوط به خانم «خدیجه» دختر خواجه بدیعا قزوینی است. وی در سال 454 هجری قمری یك رشته قنات را در قزوین به ثبت رسانده كه به 2 محله آب‌رسانی می‌كرد. این قنات امروز به نام «آخوند» شناخته می‌شود و حمدالله مستوفی نیز در نیمه سده هشتم از آن نام ‌برده است.

* کمک به تاسیس بانک ملی :

این‌گونه اقدام‌های عام‌المنفعه در حوزه‌های اجتماعی، محدود به زمان خاصی نیست. كمك مالی یك بانوی قزوینی به تأسیس بانك ملی در دوره قاجاریه، نشان از عمق درایت و نگاه بلند بانوان قزوینی در این دوره دارد. پس از تشكیل نخستین مجلس شورای ملی، مسأله استقراض مجدد از دولت‌های بیگانه بار دیگر مطرح شد.

راه‌حلی از سوی نمایندگان مجلس پیشنهاد شد و آن هم تأسیس بانك ملی با سرمایه ایرانی بود. تا پیش از این، بانك‌هایی چون بانك شاهی و شاهنشاهی در ایران فعالیت می‌كردند. سرمایه گذاران این 2 بانك، روس و انگلیسی بودند كه از هیچ منفعتی خود را بی‌نصیب نگه نمی‌داشتند.

برای تشكیل نخستین بانك ملی در مجلس بحث‌های فراوان شد و بسیاری از رجال با دادن وجوهی برای تأسیس بانك سرمایه‌گذاری كردند و از ملت و دیگر رجال نیز خواستار آن شدند تا به‌صورت داوطلبانه برای تأسیس این بانك اقدام كنند. زنان از نخستین كسانی بودند كه برای این كار داوطلب شدند و مشاركت خود را اعلام كردند. غیر از طبقه اشراف كه درآمدهای ملكی داشتند اكثر آنان اندوخته‌ای غیر از طلا و جواهرات اندك خود نداشتند.

* فروختن طلا برای سرمایه‌گذاری

یكی از داوطلبان، زنی از قزوین بود كه درباره فواید بانك ملی آگاهی داشت. به همین منظور زیورآلات خود را كه سرمایه‌ در پستوی خانه برای روز مبادا بود همراه اضافه اندوخته زنی از همسایگان، به خانه ملت فرستاد تا بانك ملی راه بیفتد. این مكتوب در نشریات مختلف آن زمان چون مجلس و حبل‌المتین منتشر شد. روزنامه حبل المتین، در شماره 34، منتشره در اول ربیع الاول سال 1325 ه. ق ضمن ارائه توضیحی در این باره، متن مكتوب این بانوی قزوینی را نیز درج كرده است که بخش‌هایی گزیده از این نامه را در ادامه می‌خوانید:«بنده كمینه در روزنامه مباركه مجلس دیدم كه در خصوص تأخیر مراقبت عموم در بانك ملی كم‌كم خاطر مبارك وكلای محترم دارد مكدر و مأیوس می‌شود.‌ گویا هنوز از فقر و پریشانی ملت اطلاع ندارید. والله بالله كه ظلم و تعدی چیزی به ما باقی نگذاشته والا تا این درجه ایرانیان بی‌غیرت و بی‌همت نیستند. به علاوه همه كس دسترس به طهران ندارد كه بتواند به اندازه استطاعت سند اسهام بانك رادریافت نماید و این كمینه مقدار ناقابل از زیورآلات خودم را كه برای ایام محنت ذخیره كرده بودم فقط برای افتخار به از سوی حضرت مستطاب عالی به جهت بانك ملی فرستادم. چه كنم زیاده از این قادر نبودم مگر اینكه جان خود را در موقع، فدای‌ترقی وطن عزیز نمایم.»

در تاریخ ایران زمین، زنان بسیاری برای استقلال و اعتلای هرچه بیشترمیهن گام برداشتند. در این میان بانوان قزوینی دوشادوش مردان جزو پیش قراولان حركت به سوی رونق ایران اسلامی بوده‌اند. اكنون نیز با تكیه بر علم و آگاهی، بخش عمده‌ای از چرخ اقتصادی كشور به دست همت این زنان می‌گردد.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت خبری همشهری، تاریخ انتشار: شنبه 29 آبان 1395، کدخبر: - ، www.ostani.hamshahrilinks.org

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین