سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
عملیات خیبر و آنچه که درباره آن نمی‌دانستید
عملیات خیبر چگونه و در چه مناطقی انجام شد؟

عملیات خیبر و آنچه که درباره آن نمی‌دانستید

یکی از عملیات‌های مهم تاریخ جنگ، عملیات خیبر بود که نیرو‌های ایرانی جانفشانی خیره‌کننده‌ای در آن داشتند. برخی معتقدند این عملیات نباید انجام می‌شد، چون عراق از آن مطلع بود و برخی دیگر معتقدند، چون مسئله حیثیتی و عقیدتی بوده، به هر نحو باید انجام می‌شد. در عملیات خیبر هزاران تن از نیرو‌های ایرانی شهید شدند تا جزیره مجنون حفظ شود. تا مدتی به نظر می‌رسید ایرانی‌ها در حال شکستن خط مستحکم دفاعی عراق هستند. اما سرانجام با حملات متعدد ارتش عراق و استفاده وحشیانه آن‌ها از سلاح‌های شیمیایی، گاز اعصاب و گاز خردل پیشروی ایرانی‌ها متوقف شد، اما جزیره مجنون در اسفند سال ۱۳۶۲ با تلفات بسیار زیاد حفظ شد و تا ۵ سال بعد در دست ایران باقی ماند تا اینکه ارتش عراق در تیرماه سال ۱۳۶۷ طی عملیاتی جزیره مجنون را اشغال کرد.
خاطرات سه غواص کربلای چهار که فکر می‌کنید شهید شده اند
فرماندهانی که باید پاسخگوی کربلای چهار باشند؛

خاطرات سه غواص کربلای چهار که فکر می‌کنید شهید شده اند

هشت سال پیش، بعد از انتشار خبر تفحص ۱۷۵ شهید غواص و خط‌شکن عملیات «کربلای ۴» با دست‌های بسته، عکس‌های متعددی از غواصان این عملیات در فضای مجازی منتشر شد. در بین عکس غواصان «کربلای ۴»، عکسی مشاهده می‌شد که روی آن نوشته شده بود «عکسی نایاب از غواصان دست‌بسته، اندکی قبل از شهادت». پس از تحقیقات میدانی فهمیدیم که این سه غواص به اسارت بعثی‌ها درآمده بودند و امروز راوی عملیات «کربلای ۴» هستند.
تنها شاهد زندۀ قتل‌عام ۱۷۵ شهید غواص
کربلای چهار، رشادت‌ها یا ضعف فرماندهی:

تنها شاهد زندۀ قتل‌عام ۱۷۵ شهید غواص

محمدرضا یزدیان تنها بازمانده ۱۷۵ غواص خط‌ شکن عملیات کربلای چهار بوده که دی ماه ۱۳۶۵ دست بسته به شهادت رسیدند. محمدرضا یزدیان صد و هفتاد و ششمین غواص کربلای چهار است که زنده ماند تا خاطرات زنده به گور کردن ۱۷۵ شهید غواص را بازگو کند. ۱۷۵ غواص با دستان بسته در عملیات کربلای ۴ به شهادت رسیدند و زنده به گور شدندو پیکر این شهدا سال ۹۴ پیدا شد.حاشیه ها، شایعات و شائبه های زیادی از کربلای چهار مطرح است. سوال اینجاست که کربلای چهار را باید با دید رشادت ها ببینیم یا آسیب شناسی از ضعف فرماندهی این عملیات داشته باشیم. آیا بهتر نیست بجای مقدس سازی های افراطی،آسیب شناسی های منجر به عبرت آموزی را در دستور کار قرار دهیم. یادمان نرود که خیلی ها دوست دارند کم صلاحیتی های خود را پشت پرده مقدس سازی ها در عملابت کربلای چهار، مخفی کنند.
الی بیت‌المقدس ۱۳۶۱
آزادی خرمشهر؛

الی بیت‌المقدس ۱۳۶۱

عملیات «الی بیت‌المقدس» در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ در محور اهواز، خرمشهر و دشت آزادگان با حضور ۱۳۰ هزار رزمنده اسلام آغاز شد و طی چهار مرحله پس از سه هفته به آزادسازی خرمشهر انجامید. این عملیات یکی از بزرگترین عملیات‌های ایران در جنگ تحمیلی با عراق محسوب می‌شود.
گردشگران نوروزی در مناطق عملیاتی جنوب
یادمان شهدا؛

گردشگران نوروزی در مناطق عملیاتی جنوب

یادمان‌های شهدا در مناطق عملیاتی دفاع مقدس میزبان کاروان‌های راهیان نور و مسافران در تعطیلات نوروز ۱۴۰۲ است. مناطق شلمچه، اروند، علقمه، طلائیه، یادمان سید الشهدا و فکه از جمله محور‌هایی است که گردشگران نوروزی از آن بازدید می‌کنند.
استفاده علمی از تجربه جنگ با عراق در راستای پاسخ به نیازهای جنگی در آینده
نگاه علمی به حوزه نظامی ؛

استفاده علمی از تجربه جنگ با عراق در راستای پاسخ به نیازهای جنگی در آینده

محمد درودیان نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس در یادداشتی به تشریح استفاده از تجربه جنگ با عراق برای بهره‌برداری در آینده پرداخت. هرگونه بحث درباره «تجربه وقوع جنگ با عراق»، بجای محدود شدن آن در گذشته و تبدیل به خاطرات و مناقشات سیاسی، تاریخی، در نسبت با «جنگ آینده» قابل بهره‌برداری است و به این اعتبار بررسی آن ضرورت دارد. از نظر روش‌شناختی بررسی تجربه جنگ در نسبت با جنگ آینده، در پاسخ به سه پرسش قابل بررسی می باشد: مسئله مورد بحث در نسبت گذشته با آینده، به چه معناست؟ با چه روشی باید برای واکاوی این مسئله اقدام کرد؟ چهارچوب و محورهای بحث کدام است؟ پاسخ به پرسش‌های سه گانه در ادامه خواهد آمد.
وقتی در نبرد نظامی می‌توان فرماندهان خاطی را اعدام کرد چرا در نبرد تحریمی نباید فرماندهان اقتصادی را دادگاهی نمود!
سرلشکر صفوی چگونه از «اِعـــدام» گریخت؟

وقتی در نبرد نظامی می‌توان فرماندهان خاطی را اعدام کرد چرا در نبرد تحریمی نباید فرماندهان اقتصادی را دادگاهی نمود!

موضوع یادداشت به حاشیه‌های مطرح در خصوص سرلشکر رحیم صفوی و طرح بحث اعدام او در ماجرای از دست دادن فاو بر می‌گردد که خواندن آن لطافت‌ها و حقایق خاص خودش را دارد. اما سوال ما این است که وقتی در نبرد اقتصادی می‌توان فرماندهان خاطی را اعدام کرد چرا در نبرد تحریمی، نباید فرماندهان خاطی اقتصادی را دادگاهی نمود! عبد الملکی رفت، اما چرا ایشان را به اتهامات قصور، تقصیر، اهمال و ایجاد اختلال در نظام اقتصادی کشور، دادگاهی نمی‌کنند؟ آیا واقعا چنین افرادی باید به همین راحتی قسر در بروند؟
پایگاه چهارم شکاری دزفول
بازدید نوروزی؛

پایگاه چهارم شکاری دزفول

پایگاه چهارم شکاری دزفول یا پایگاه هوایی وحدتی از پایگاه‌های شکاری نیروی هوایی ارتش است، که در شهر دزفول، استان خوزستان قرار دارد. این پایگاه یک پایگاه ضربتی و واکنش سریع است که در خلال جنگ ایران و عراق نقش مهمی در دفاع هوایی، حمله به اهداف و نیز انجام عملیات‌های پشتیبانی نزدیک از نیرو‌های زمینی را برعهده داشت.
باید واقعیات دفاع مقدس را بدون تحریف، اغراق و دروغ بیان کنیم
رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح:

باید واقعیات دفاع مقدس را بدون تحریف، اغراق و دروغ بیان کنیم

سرلشکر باقری گفت: آنچه که می‌تواند از خطرات و تهدیدات جلوگیری کند، این است که بتوانیم واقعیات دفاع مقدس را بدون تحریف، اغراق و دروغ با زبان‌های متعدد و متنوع هنری و با جذابیت‌های هنری برای نسل‌های آتی بیان کنیم.
بمباران مدارس ایران توسط عراق
جنایات جنگی؛

بمباران مدارس ایران توسط عراق

بمباران مدارس ایران توسط عراق بخشی از جنگ شهر‌ها در جریان جنگ ایران و عراق است که ۱۳۶۲ مدرسه ایرانی مورد بمباران نیروی هوایی عراق قرار گرفت. برخی از این حملات، حملهٔ موشکی و بمباران هوایی چند مدرسه در شهر‌های بهبهان، بروجرد، نهاوند، زنجان و میانه است.
لزوم اقدام جهانی در خصوص مین زدایی در ایران
انفجار مین در کنجان‌چم ایلام؛

لزوم اقدام جهانی در خصوص مین زدایی در ایران

کشور ایران بدلیل وقوع جنگ تحمیلی و همچنین برخی از برنامه‌های موردی و مقطعی دنباله گیری شده جهت مقابله با تروریست‌های مستقر در نوار مرزی کشور‌های همسایه، آلودگی بالایی به مین پیدا کرده است. اوج تلفات این آلودگی متاسفانه در استان ایلام مشاهده می‌شود. ورای اقدامات داخلی در حال پیگیری، بنظر می‌رسد نیازمندی به توانمندی جهانی برای کاهش میزان آلودگی‌ها، ضروری باشد.
۱۶ شهید حماسه هویزه از دانشجویان دانشگاه‌های کشور
جلوگیری از احتمال سقوط سونسگرد؛

۱۶ شهید حماسه هویزه از دانشجویان دانشگاه‌های کشور

حسین علم‌الهدی و تعدادی از دانشجویان پیرو خط امام برای جلوگیری از احتمال سقوط سونسگرد وارد هویزه می‌شوند. از میان تقریبا ۱۴۰ شهید عملیات هویزه اسامی ۶۴ نفر از آن‌ها مشخص است و در میان آن‌ها معلم، دانش‌آموز و پاسدار حضور دارند و ۱۳ نفرشان نیز دانشجو هستند.
ریسمان رفاقت در کربلای ۴
عملیات کربلای ۴؛

ریسمان رفاقت در کربلای ۴

کربلای ۴ تراژدی مظلومیت و خون بود. زخمی عمیق که با وجود گذشت ۳۵ سال از آن زمان هنوز تازه است و داغ شقایق‌های نشکفته‌ای که ۱۶۰ نفرشان از استان همدان بودند. عبور از اروندرود با تجهیزات ابتدایی در عملیات والفجر ۸ حیرت جهانیان را برانگیخت؛ با کویت همسایه شدیم و دست عراق از خلیج فارس کوتاه شد. این پیروزی نیاز به شلیک تیر خلاص به صدام و پایان دادن به جنگ داشت، به همین دلیل عملیات بزرگ والفجر ۱۰ طراحی شد که بعداً به‌دلیل شکست به کربلای ۴ تغییر نام یافت.
ارواح طیبه، سوم دی ۶۵ و شرق اروند
عملیات کربلای ۴؛

ارواح طیبه، سوم دی ۶۵ و شرق اروند

هر چقدر هم توجیه کنیم، باز باید قبول نماییم که بر حجم اشتباهات مان اضافه خواهد شد. باید بپذیریم، اصلاح کنیم و جلو برویم. قاعده حرکت در گام دوم انقلاب این است. با پذیرش همه رنج‌ها و خسارات، باید مسئولانه واکاوی کنیم که چرا این عملیات لو رفت؟ عاملان این کار چه کسانی بودند. مهم حذف منافق و تقویت خودی است.
بحران کربلای ۴ چطور حل شد؟
به مناسبت سالگرد عملیات کربلای ۴؛

بحران کربلای ۴ چطور حل شد؟

در خصوص کربلای چهار و مصیبت‌های وارد شده بر کشور، متاسفانه شاهد انواع روایت‌های دروغ آمیخته شده با حقیقت یا حقایق آلوده به دروغ هستیم. بنظر می‌رسد که بنا بر ملاحظاتی، کسی تمایل به بیان مگو‌های داستان نداشته باشد. چگونه صحبت غیرمستقیم یک فرد در یک کشور بیگانه، زمینه را برای لو رفتن احتمالی عملیات فراهم کرد! چگونه با وجود پیش بینی لو رفتن عملیات، دستور توقف داده نشد؟ چرا اجازه پخش روایات‌های توجیهی نظیر سنجش توان دشمن و ایجاد فریب و ... داده می‌شود. کربلای چهار واقعا کربلا بود. به روایت شمخانی نزدیک به ۱٫۰۰۰ شهید و ۳٫۹۰۰ مفقودالاثر (که اکثر آن‌ها را باید شهید حساب کرد) و حدود ۱۱ هزار مجروح، یک پنجره از پنجره‌های نگریستن به عملیات کربلای چهار است. در ادامه متن روایتی از جعفر شیرعلی نیا در این خصوص ارایه شده است.
نامه محرمانه شهید فلاحی به امام خمینی (ره)
درباره پایان جنگ؛

نامه محرمانه شهید فلاحی به امام خمینی (ره)

شهید، ولی الله فلاحی تنها افسر عالیرتبه ارتش بود که در بدنه ارتش پس از انقلاب باقی ماند و با پذیرفتن پست‌های حساس منشأ خدمات ارزشمند و شایان تقدیر شد. وی پس از پیروزی انقلاب ابتدا به سمت فرماندهی نیروی زمینی ارتش منصوب شد و همچون فرماندهان میدانی درصحنه ناآرامی‌های مناطق مختلف کشور حضوری مؤثر داشت.
نظرات و گلایه ها
پرطرفدارترین