رفراندوم؛ از قاعده‌ی دموکراسی تا قصد دیکتاتوری
در ایران امکان رفراندوم هست؟

رفراندوم؛ از قاعده‌ی دموکراسی تا قصد دیکتاتوری

برای این‌ها مسئله‌ی اصلی اعمال دیکتاتوری است؛ یک روز به واسطه‌ی اردوکشی خیابانی علیه صندوق‌های رأی و روز دیگر شوآف رفرانداوم. آیا امکان رفراندوم در ایران به طور کلی وجود دارد؟ پاسخ حتماً بله است؛ اساساً قاعده‌ی رفراندوم در خود قانون اساسی به صورت معیّنی تعبیه شده و اگر چنین اقتضائی ایجاد شود می‌توان به آن رجوع کرد. ضمن آنکه در سابقه جمهوری اسلامی همه‌پرسی‌های بنیادی مانند رفراندوم درباره خود جمهوری اسلامی در ۱۲ فروردین ۵۸ و همه‌پرسی درباره قانون اساسی انجام شده است. پس جمهوری اسلامی از اصلِ همه‌پرسی نه تنها واهمه‌ای نداشته بلکه تنها انقلاب بزرگ تاریخ است که پس از پیروزی، حتی برای تعیین نوع حکومت، رفراندوم برگزار کرد.
تحول با شفاف کردن جمهوریت نظام اتفاق می‌افتد
دیدار نوروزی حسن روحانی:

تحول با شفاف کردن جمهوریت نظام اتفاق می‌افتد

حسن روحانی در دیدار نوروزی با جمعی از وزیران و استانداران دولت‌های یازدهم و دوازدهم، به برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم در اسفندماه امسال اشاره کرد و گفت: سال ۱۴۰۲ سال امتحان بزرگ برای جمهوری اسلامی است. می‌بینیم انتخابات درستی برگزار می‌شود یا سلیقه سال‌های ۹۸ و ۱۴۰۰ ادامه می‌یابد. چشم دنیا به ایران دوخته می‌شود که آیا تحولی رخ می‌دهد؟ البته قانون اساسی، اصول انتخابات درست را نشان داده است. رفتار و روند ماه‌های اول سال نشان می‌دهد دنبال تحول هستیم یا نه؟ تحول با شفاف کردن جمهوریت نظام اتفاق می‌افتد. جمهوریت نظام ده‌ها شاخصه دارد که یکی از آن‌ها انتخابات آزاد و رقابتی و سالم است.
تشریح منشور حکمرانی مردمی و سیاستگذاری در گام دوم انقلاب
رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس:

تشریح منشور حکمرانی مردمی و سیاستگذاری در گام دوم انقلاب

بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در یادداشتی به تشریح و منشور حکمرانی مردمی و سیاستگذاری پرداخت.وی معتقد است: راه نرفته بر رای استقرار کامل حکمرانی مردم هنوز بسیار است و باید به عنوان یک رویکرد اساسی مدنظر قرار گیرد و در همه عرصه‌های نظام اجتماعی اعم از اقتصاد، سیاست، اجتماع، فرهنگ و قضا طراحی و عملیاتی شود. در این نوشتار سعی می‌شود با رویکرد عملیاتی به تبیین مردمی‌سازی در این عرصه‌ها پرداخته شود.
مباحثه احمد زیدآبادی با مصطفی ملکیان؛ سیاست، حقیقت و هویت
دیدگاه های ملکیان درباره سیاست؛

مباحثه احمد زیدآبادی با مصطفی ملکیان؛ سیاست، حقیقت و هویت

زیدآبادی معتقد است که ما در این نقطه از تاریخ و جغرافیا به‌دنیا آمده‌ایم و فرهنگ و زبان «هویتی ملی» ما را شکل و برای هر انسانی باید خاستگاه و ریشه‌هایش اهمیت داشته باشد. زیدآبادی نگران آینده و مرز‌های ایران است، اما ملکیان می‌گوید حفظ کشور به‌خودیِ خود هیچ اهمیتی ندارد، بلکه «حفظ کشوری اهمیت دارد که رژیم سیاسی‌اش براساس عدالت و اخلاق رفتار می‌کند.» او همچنین معتقد است که در حوزه روشنفکری وقتی از حقیقت حرف می‌زنیم یعنی روشنفکر، آنچه را که ناظر به موضوعات، مسائل و مشکلات اجتماعی به‌نظرش حقیقت می‌آید، باید با هم‌نوعانش در میان بگذارد. در ادامه‌ی این گفتگو بحث بر سر حقیقت و مصلحت، اخلاق در سیاست و عدم امکان گفتگو با کسانی است که «قانون»، «اخلاق» و «عقلانیت» را زیر پا می‌گذارند. ملکیان می‌گوید، اگر این سه را به‌عنوان زمینه مشترک بپذیرند، حاضر است با هر کسی گفتگو کند.
آشنایی با «دیپلماسی عمومی»! تامین منافع ملی با برگزاری جام جهانی یا شعارنویسی روی دیوار سفارت ها؟
یادداشتی از زهرا فروتن؛

آشنایی با «دیپلماسی عمومی»! تامین منافع ملی با برگزاری جام جهانی یا شعارنویسی روی دیوار سفارت ها؟

شعارنویسی و نوشتن الفاظ رکیک بر روی دیوار‌های سفارت‌های خارجی نوعی دیپلماسی عمومی معکوس است که این روزها عده ای از انجام آن خوشحال هستند. اما باید گفت:امروز برخلاف قرن‌های ۱۶ تا ۱۸ میلادی، شهروندان یک کشور نقش مهم و جدی در صلح و تنش زدایی با دیگر کشور‌ها دارند. تاکید بر جایگاه ملت‌ها در ادبیات مسئولان نظام در همه این سال‌ها نیز به دلیل اهمیت و فهم این مساله بوده است. این که چرا برخی افراد دقیقا بر خلاف منافع ملی، با رفتار‌های هیجانی چهره‌ای زشت از مردم ایران به تصویر می‌کشند و هیچ برخوردی با آنان نمی‌شود جای سوال دارد. رفتار‌هایی که باعث می‌شود تا سیاستمداران کشور‌های اروپایی با استفاده از آن اقدام به توجیه شهروندان خود برای اقدامات خصمانه علیه ایران کنند.
سیدعلی خمینی: اگر می‌خواهید دین مردم را حفظ کنید، به مردم برگردید
هشدار در خصوص انحرافات دنیوی و اخروی شهروندان؛

سیدعلی خمینی: اگر می‌خواهید دین مردم را حفظ کنید، به مردم برگردید

هر وقت در وجود خودمان احساس کردیم که ما از ملت ایران متدیّن‌تر هستیم، ما از ملت ایران دلسوزتر نسبت به اسلام هستیم، ما از ملت ایران نسبت به احکام اسلامی دلسوزتر هستیم، بدانیم آن لحظه‌ای است که اضمحلال و زوال ما دارد شروع می‌شود. این ملت خیلی بزرگ و عظیم است؛ چه جای نگرانی نسبت به دین و فرهنگ وجود دارد؟! برآیند این ملت دین خدا را حفط کرده است. خدمتی که ایرانی‌ها به اسلام و تشیع کرده اند را کس دیگری کرده است؟! همین ملت آمدند و این مسیر را پیش بردند. اگر می‌خواهیم دین خدا تقویت شود راهش این است که به این ملت اتکا و اعتماد کنیم. بسیاری از تحلیل گران ، منومه فکری سیدعلی خمینی را فسادستیز، دارای گرای به مردم سالاری، معتقد به واگشت به اصول انقلاب 1357 ، مقید به مقام معظم رهبری ، بدور از تجملات و اتصالات خانوادگی به بیت حضرت امام و مواردی همانند می دانند.
«حکمرانی نو» یا «حکمرانی خوب»
کوروش احمدی:

«حکمرانی نو» یا «حکمرانی خوب»

آقای قالیباف مدتی است که از ضرورت «حکمرانی نو» می‌گوید. وی اول بار در ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ از «حکمرانی خوب» گفت و طی چند هفته اخیر نیز آن را تکرار کرد. او در آخرین مورد در ۱۱ دی بر لزوم «نوسازی نظام حکمرانی» و بر قرارگرفتن آن در دستور کار کشور بعد از بازگشت امنیت تأکید و اضافه کرد که «اکنون در حال ایجاد اجماع ... در این حوزه هستیم» و اینکه «اولویت با مسائل اقتصادی» است.
همه زنان دیپلمات عربستان در مجامع بین المللی+ تصاویر
حضور زنان در دستگاه سیاسی عربستان؛

همه زنان دیپلمات عربستان در مجامع بین المللی+ تصاویر

عربستان سعودی اخیرا دو زن دیگر را به کادر‌های دیپلماتیک خود در مجامع بین المللی و کشور‌های مختلف اضافه کرده است. این دو زن «هیفاء الجدیع» و «نسرین الشبل» هستند که روز سه شنبه به عنوان نمایندگان جدید این کشور در اتحادیه اروپا و فنلاند مقابل پادشاه عربستان سوگند یاد کردند.
با بستن دست و پای رکن چهارم آزادی دیگر چشم ناظری بر سر قوا نیست
احمدی، حقوقدان:

با بستن دست و پای رکن چهارم آزادی دیگر چشم ناظری بر سر قوا نیست

کاظم دلخوش، سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس اعلام کرده که طرحی مبنی بر پیگیری حقوقی اخبار کذب در فضای مجازی و مجازات منتشرکنندگان آن در این کمیسیون تصویب شده. این طرح میان فرد یا رسانه، تفکیک قائل نیست و شامل همه آن‌ها می‌شود. گرچه جزئیات این طرح هنوز اعلام نشده، اما آنچه مشخص است این است که تیغ سانسور برای رسانه‌ها و خبرنگاران برنده‌تر می‌شود و اساسا دیگر خبرنگاری معنایی ندارد چراکه منتشر کردن اخباری جز اخبار موردنظر دستگاه‌ها، برای آن‌ها مجازات به همراه خواهد داشت. نعمت احمدی حقوقدان می‌گوید که مردم همان مردمی هستند که در دوم خرداد به بعد تیراژ روزنامه‌هایشان به بیش از یک میلیون رسید، اما علت اینکه به اینجا رسیدیم برمی‌گردد به همین نوع محدودیت‌هایی که آقایان نماینده ایجاد کردند.
جامعه ما بیمار است و مشکل دارد؛ باید ببینیم چرا مردم به روی یکدیگر تیغ می‌کشند
کمال‌الدین پیرموذن، نماینده ادوار مجلس:

جامعه ما بیمار است و مشکل دارد؛ باید ببینیم چرا مردم به روی یکدیگر تیغ می‌کشند

درباره وطن، باورم این است که بیش از آن که او به من نیاز داشته باشد من به او نیازمندم و به همین دلیل مشتاقانه در خصوص موانع و منافع ملک و ملت قلم می‌زنم. بی‌تردید نگاه خاکستری، در مقابل سیاه و سفید معقول‌تر جلوه می‌کند.