نهج‌البلاغه، کلام سیاسی شیعه و روش برخورد حضرت علی(ع) با مخالفان
دکتر علی آقاجانی تشریح نمود؛

نهج‌البلاغه، کلام سیاسی شیعه و روش برخورد حضرت علی(ع) با مخالفان

تاریخ الهیات سیاسی بهترین گواه این معنا است که رهبران بزرگ دینی و مذهبی همواره در مقام تئوریسین کلام سیاسی از مکتب و مذهب خویش در برابر اندیشه‌ها و جریان‌های رقیب حمایت می‌کنند. مکتب و مذهب تشیع نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست و امام علی (ع) به عنوان اولین امام شیعیان در قامت بزرگترین نظریه‌پرداز کلام سیاسی شیعه ظاهر شده و با تقریر کتاب شریف و گران‌سنگ نهج‌البلاغه، آینه تمام‌نمایی از کلام سیاسی پیشِ روی شیعیان قرار داده تا برای همیشه با رجوع به آن بتوانند خط مشی خویش را به روشنی پی بگیرند. سه محور اصلی سیاست‌ورزی و سیاست‌دانی در نهج‌البلاغه قابل مشاهده است: یک محور مربوط به دولت مانند مشروعیت دولت، بخش دیگر مربوط به ملت و بخشی هم شامل مسائل مربوط به جامعه.
اثرات ایمان بر ارتقا درجات مومنین تا مقام قرب
برگی از المیزان

اثرات ایمان بر ارتقا درجات مومنین تا مقام قرب

علامه طباطبایی در ذیل آیه ۹ سوره مبارکه یونس به این پرسش پایخ داده است که چرا در این آیه مؤمنین را به ایمان و اعمال صالحه توصیف کرده، ولى هدایت به سوى خودش را تنها به ایمان نسبت داده است؟
ورود در حوزه شخصی افراد به نام دین و یا حکومت دینی؟!
هادی سروش:

ورود در حوزه شخصی افراد به نام دین و یا حکومت دینی؟!

یکی از بزنگاه‌هایی که حکومت دینی را در خطر قرار میدهد، و حتی میتواند باعث "دین گریزی" شود؛ ورود به "حریم شخصی" شهروندان است. حکومت حق ورود ندارد و در صورت ورود با استقامت و انکارجامعه مواجه خواهد شد و نتیجه‌ای جز دین زدائی ندارد.
حسین طائب: گشت ارشاد جواب نمی‌دهد
در موضوع حجاب از فاز هیجانی خارج شویم؛

حسین طائب: گشت ارشاد جواب نمی‌دهد

حسین طائب رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه گفت: در موضوع حجاب باید امروز از فاز هیجانی خارج شویم و بعد در ابعاد مختلف این موضوع دنبال شود. روش‌های گذشته همچون گشت ارشاد جواب نمی‌دهد و باید بررسی‌های لازم صورت گیرد. طائب ادامه داد: امروز در فضای امنیتی نمی‌توان ابعاد مختلف موضوع حجاب را دنبال کرد و دشمن به دنبال ایجاد دوگانگی در جامعه است و می‌خواهد جامعه با هم درگیر شوند.
آیت الله رشاد: برخی افراد «اخباری گری پنهان» را دامن می‌زنند
نقش، اهمیت و کارکرد‌های عقل:

آیت الله رشاد: برخی افراد «اخباری گری پنهان» را دامن می‌زنند

آیت الله علی اکبر رشاد، رئیس شورای عالی حوزه علمیه تهران گفت: ما به نوعی با ارتجاع تاریخی (و بازگشت به گذشته دیرین) مواجهیم؛ یعنی بعضی افراد و سلایق به صورت اعلام ناشده، ناگفته و نانوشته و احیاناً نامحسوس، بازگشت به «حدیث بسندگی» و نوعی اخباری‌گری پنهان را دامن می‌زنند.
دروس خارج باید آزاد و به همان روش سنتی ارائه شود
حضرت آیت الله سبحانی:

دروس خارج باید آزاد و به همان روش سنتی ارائه شود

درس خارج درسی است که استاد با آشنا کردن حاضران با انظار موجود کیفیت استنباط را از کتاب و سنت آموزش می‌دهد و لذا برخی مجتهدان عالی مقام مسئله را طرح می‌کردند و پس از تشریح موضوع از حاضران نظر می‌خواستند و پس از سبک و سنگین کردن نظرات، دیدگاه خود را بیان می‌کردند. در این مطلب حضرت آیت الله العظمی سبحانی راجع به درس خارج و نیز نحوه برگزاری دروس حوزه نکات و تذکراتی دادند که در ادامه می خوانید.
چاپ سیزدهم ترجمه عربی کتاب چهل حدیث امام خمینی(س)
از چهل حدیث چه می دانیم؛

چاپ سیزدهم ترجمه عربی کتاب چهل حدیث امام خمینی(س)

چاپ سیزدهم کتاب اربعون حدیثاً الامام الخمینی(قدس سره) در 708 صفحه با ترجمه آیت الله سید محمد غروی توسط انتشارات عروج منتشر شد. این خبر بشکل خاص تاکید روی اهمیت اثر دارد، اما واقعا خود ما از چهل حدیث حضرت امام (ره) چه می دانیم ؟ لازم به توضیح است که تاکیدات زیادی در دین مبین اسلام بر حفظ چهل حدیث وجود دارد. چهل حدیث را می توان در آثار پیامبر، امام علی و آیت عظام و متفکرین جامعه اسلامی نیز جستجو نمود. چهل حدیث امام خمینی نیز با این رویکرد ، ورود به موضوع کرده و دارای پس زمینه عرفانی و سلوک است.
اسماءالحسنی، کلید گشایش در‌ها
۹۹ نام نیکو برای خدا؛

اسماءالحسنی، کلید گشایش در‌ها

اسما الهی را نباید صرفا در قالب کلمات مورد توجه قرار داد. در نگاه درون دینی، اسما می‌توانند زمینه را برای درونی کردن برخی از صفات در انسان‌ها مهیا نموده (رویکرد عرفانی مسبب ارتقا ظرفیت‌های وجودیی و قدری) یا با رویکرد اورادی (مداخله در هستی و سبب سازی‌های قضایی) بدان نگریسته شود. برخی از بزرگان دینی، اسما الهی را با رویکرد لطف نگریسته و معتقدند که اسما حد نهایت میراث عقلی بشر برای نامیدن خالق خود بوده که به انسان الهام شده و آن‌ها را آموخته است. علاوه بر این موارد، اسما الله، کارکرد‌های توکلی، توسلی، زیباشناختی دینی در حوزه معنویت و مواردی همانن را با خود یدک می‌کشند.
امام‌شناسی و مسیر صحیح زندگی در عصر غیبت
مدیرعامل بنیاد مهدی موعود (عج) فارس تشریح نمود؛

امام‌شناسی و مسیر صحیح زندگی در عصر غیبت

حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا حدائق مدیرعامل بنیاد مهدی موعود (عج) فارس همگامی با رهبران دینی و امامان معصوم را به‌ویژه در دوران غیبت برای منتظران ضروری دانست و گفت: در حوزه شناخت وظایف فردی دوران غیبت، ضرورت امام‌شناسی احساس می‌شود. اگر ما به امام معرفت پیدا کنیم، در یافتن روش صحیح زندگی دچار انحراف و انحطاط نمی‌شویم.مدیرعامل بنیاد مهدی موعود (عج) فارس در پایان گفت: حاصل سخن آنکه رفتار‌های ما باید بازتاب کوچکی از سیره تربیتی اهل بیت (ع) باشد تا بتوانیم ادعا کنیم که معرفت ایشان در دل ما متجلی شده است.
توکل حقیقی به خدا نیازمند شناخت علمی و عمیق است
عزت نفس با اعتماد به خدا؛

توکل حقیقی به خدا نیازمند شناخت علمی و عمیق است

توکل حقیقی به خداوند نیاز به شناخت عمیق و علمی دارد و می‌تواند انسان را به مراتب عالیه انسانی در ابعاد فردی، اجتماعی و معنوی برساند، گفت: توکل در اصطلاح عامیانه یعنی اعتماد به خدا. در کلام امیرالمؤمنین که تماماً بوی رسیدن به قرب الهی می‌دهد واژه توکل در لابه‌لای جملات گنجانده است و آثار آن را می‌توان داشتن اعتماد به نفس و عزت نفس دانست.
۳