انتظاری ۲۰ ساله برای سند راهبردی صنعت + آخرین سند را کدام اتاق های فکر با رویکرد تحلیل حکمرانی نقد کرده اند؟
حرکت صنایع با چشمانی ضعیف:

انتظاری ۲۰ ساله برای سند راهبردی صنعت + آخرین سند را کدام اتاق های فکر با رویکرد تحلیل حکمرانی نقد کرده اند؟

در سال‌های اخیر چندین سند توسعه صنعتی تدوین و در نهایت بایگانی شده و در پایان سال ۱۴۰۲ هم گزارش‌هایی منتشر شده که نشان می‌داد موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی باید تا پایان سال ۱۴۰۲ تدوین سند راهبردی صنعت را به سرانجام رسانیده است. سوال اینجاست که برای تحقق رویکرد حکمرانی در سند‌های جامع، کدام یک از گروه‌های مرجع یا اتاق‌های فکر، اقدام به نقد سند ادعایی منتشر شده در انتهای سال ۱۴۰۲ را کرده است؟ چرا از توان شورای انجمن‌های علمی کشور برای نقد و بررسی این سند استفاده نشده است؟ موضوعی که متاسفانه کم توجهی بدان سبب شده تا کشور در بخش صنعت فاقد اجماع منابع و وحدت اهداف به منظور دستیابی به مقاصدی سطح بندی شده و اولویت دار باشد. دی ماه ۱۴۰۲ شورای انجمن‌های علمی کشور در سومین همایش فصلی سال ۱۴۰۲ خود با موضوع راهبرد‌های توسعه صنعتی (با تأکید بر اجرای سیاست‌های کلی نظام)، تاکید ویژه‌ای به این مهم داشت که متاسفانه هیچ توجه‌ای بدان نشده است.
هشدار اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگاني تهران نسبت به وضعیت بحرانی صنایع کشور
صنعت را نجات دهید:

هشدار اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگاني تهران نسبت به وضعیت بحرانی صنایع کشور

اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در نشست یازدهم خود که با حضور علی سلاجقه معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست، برگزار شد، علاوه بر مسائل روز اقتصاد کشور به بررسی مهم‌ترین مسائل زیست‌محیطی و چالش‌های محیط کسب‌وکار در این حوزه پرداختند.اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران در حضور علی سلاجقه، به مساله شدت مصرف انرژی، آلودگی هوا، قیمت پایین آب کشاورزی، توسعه خطوط تولید و مساله مجوز سازمان حفاظت محیط‌زیست، هدرروی گاز و آلایندگی آن و… پرداختند و پاسخ‌های رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست را شنیدند که دست یاری به سوی بخش خصوصی دراز کرده بود.
خودکفایی کاغذ؛ شاید وقتی دیگر + وقتی شعارها و تخیلات ،دلچسب تر از عملکردها - برنامه ها می شوند ، سلام بر وابستگی، فساد و انحطاط
تعطیلی کارخانه کاغذ دیبای شوشتر یا کاغذ کارون:

خودکفایی کاغذ؛ شاید وقتی دیگر + وقتی شعارها و تخیلات ،دلچسب تر از عملکردها - برنامه ها می شوند ، سلام بر وابستگی، فساد و انحطاط

بیش از یک ماه از روز برگزاری جشن خودکفایی کاغذ کتاب‌های درسی در کارخانه کاغذ مازندران نمی‌گذرد که خبر تعطیلی کارخانه کاغذ دیبای شوستر یا همان کاغذ کارون سابق، بگوش می‌رسد. این در حالی بود که مقرر شده بود کارخانه دیبای شوشتر و کارخانه پارس، سالیانه تا ۲۰ هزار تن، کاغذ تحریر تولید کنند. مشکل واحد تولیدی مورد اشاره هم، بحث سرمایه در گردش است. آنهم مبلغ نسبتا اندک ۳۰۰ میلیارد تومان. منتظریم ببینیم که عزیزان دولتی ما و خصوصا دفتر جناب مخبر، چه پاسخی دارند که به این خبر بدهند.
نقطه‌کور خودروی چینی
بازار قطعات یدکی مونتاژی‌ها نرمال است؟

نقطه‌کور خودروی چینی

بازار لوازم یدکی خودروهای مونتاژی در وضعیت نابسامانی به سر می‌برد؛ به‌طوری‌که کمبود و گرانی حالا کابوس خریداران محصولات چینی شده است. دارندگان این خودروها معتقدند لوازم یدکی مورد نیاز به سختی، آن هم با قیمت بالایی عرضه می‌شود. همچنین عنوان می‌شود برای تولیدکنندگان، اولویت واردات قطعه با خطوط تولید است. با این حال اما تولیدکنندگان، خودتحریمی‌های داخلی و سوءمدیریت را عامل نابسامانی در بازار لوازم قطعات یدکی عنوان می‌کنند و اینکه راه‌اندازی سیستم شناسه کالا و کدرهگیری کالا به جای شناسایی کالاهای قاچاق، حالا سد راه شرکت‌هایی شده است که به‌صورت قانونی اقدام به واردات قطعات می‌کنند.
ادعای تقلب بالا در بازار گوشی های نو آیفون ۱۳ پرومکس ایران در قالب فروش گوشی‌های تعمیری جعبه‌سازی شده (ری پک)
رئیس اتحادیۀ دستگاه‎های مخابراتی تهران:

ادعای تقلب بالا در بازار گوشی های نو آیفون ۱۳ پرومکس ایران در قالب فروش گوشی‌های تعمیری جعبه‌سازی شده (ری پک)

اخیرا مهندس «حسین سادات حسینی» رئیس اتحادیه صنف دستگاه‌های مخابراتی، ارتباطی و لوازم جانبی تهران، مدعی شده است که آیفون ۱۴ در ایران رجیستر نشده و از طرف دیگر، به‌خاطر محدودیت خط تولید آیفون ۱۳ در دنیا، قیمت این گوشی در بازار ایران به قیمت گزاف و بیش‌ازحد رسیده است، درحالی‌که در بازار‌های مبدأیی که بازرگانان ایرانی از آنجا گوشی وارد می‌کنند، موجودی آیفون ۱۳ هم محدود بوده و از همین‌رو و بر اساس برخی گزارشات دریافتی، آیفون ۱۳ جعبه‌سازی‌شده یا اصطلاحاً «ری‌پک» بعنوان تقلب در واردات کالا، مورد توجه قرار گرفته و فروش جنس دست دوم به جای جنس نو، در بازار ایران زیاد شده است.
صنعت، گرفتار کلونی‌های شلخته
محمد بحرینیان و ریشه‌های صنعتی‌نشدن ایران:

صنعت، گرفتار کلونی‌های شلخته

صنعت گرفتار کلونی‌های شلخته‌ای بوده که باعث جزیره‌ای عمل‌کردن فعالان این حوزه شده است. این اعتقاد محمد بحرینیان، پژوهشگر و کارشناس صنعت است. او با انتقاد از سیاست‌گذاری در حوزه صنعت، تصمیم‌های قوای مجریه و مقننه را در بسیاری از دوره‌ها، برخلاف مسیر دستیابی به توسعه ارزیابی می‌کند. بحرینیان آمار‌های تکان‌دهنده‌ای از تعداد مجموعه‌های صنعتی مختلف در کشور ارائه می‌کند که با وجود تعداد بالا نتوانسته‌اند کشور را به سمت صنعتی‌شدن ببرند. او اعتقاد دارد نبود تمرکز دو قوه و همچنین اولویت‌نداشتن توسعه در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی و صنعتی، باعث ایجاد «کلونی‌های شلخته» شده است. این پژوهشگر، از وجود ۷۰ پروانه بهره‌برداری به نام اشخاص حقوقی و حقیقی در پایان مهرماه ۱۴۰۱ برای تولید خودروی سواری، تجاری و سنگین و ۳۱ مجوز طرح در دست اجرا که در صورت انجام به تعداد قبلی اضافه می‌شود، در کشور خبر می‌دهد؛ شرکت‌هایی که در بسیاری موارد عملا با این پروانه‌ها یا مجوزها، واردکننده خودرو‌های خارجی و چینی بوده و سهمی در تولید ندارند. محمد بحرینیان، صنعتگر و پژوهشگر توسعه، صنعت را گرفتار سیاست‌گذارانی غیرمتخصص و فاقد تمرکز با محوریت توسعه می‌داند.
دکل گمشده ایرانی یا فورچونا رومانیایی؟
رضا مصطفوی طباطبایی کیست:

دکل گمشده ایرانی یا فورچونا رومانیایی؟

دکل فورچونا را می‌بینید، در ایران اما معروف به «دکل گمشده»؛ خریدش ۸۷ میلیون دلار آب خورد ولی توسط دلالی به نام رضا مصطفوی طباطبایی بالا کشیده شد تا با پولش، کارخانه شراب سازی راه اندازی شود. این دکل هم‌اکنون تحت تملک شرکت رومانیایی GSP است و این روزها در خلیج مکزیک در حال حفاری است.
فعالیت صنعت نیروگاهی کشور با راندمان حدودا ۲۰ درصدی و مصرف وحشتناک آب و ایجاد آلودگی + انحراف افکار با تمرکز روی مصرف کننده گناهکار و برق بهای آویز تریپ رفته روی جیب مردم
فاجعه شیوه تولید و بهره وری در صنعت نیروگاهی کشور:

فعالیت صنعت نیروگاهی کشور با راندمان حدودا ۲۰ درصدی و مصرف وحشتناک آب و ایجاد آلودگی + انحراف افکار با تمرکز روی مصرف کننده گناهکار و برق بهای آویز تریپ رفته روی جیب مردم

مسلم موسوی رئیس انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران مدعی است که ۸۵ درصد ظرفیت نیروگاه‌های کشور، حرارتی هستند (انواع نیروگاه شامل حرارتی، آبی و بادی و خورشیدی شده و نیروگاه‌های حرارتی، خود به انواع بخاری، گازی، سیکل ترکیبی و هسته ای، تقسیم بندی می‌شوند). ادعا شده نیروگاه حرارتی کشور بطور متوسط راندمان ۱۹ درصدی دارد و در واقع ۸۰ درصد سوخت را هدر می‌دهند. در کنار هدر دهی سوخت، حجم بالای آب استفاده کرده و تولید آلودگی هم می‌کنند و در نهایت در شبکه انتقال هم، بخش زیادی از برق تولید شده، هدر می‌رود. از طرف دیگر باید توجه داشته باشیم که میزان مصرف سوخت نیروگاه‌های حرارتی کشور ۲۳ میلیارد مترمکعب گاز (معادل سازی در قالب ارزش حرارتی لیتر مازوت و گازوئیل با متر مکعب گاز و هم واحدسازی سیستم اندازی گیری در قالب مترمکعب گاز) توسط نیروگاه‌های بحاری مصرف می‌شود، ۴۲ میلیارد مترمکعب توسط نیروگاه‌های گازی استفاده می‌شود. نیروگاه‌هایی نظیر نیروگاه ری داریم که بالای ۴۰ سال عمر داشته و راندمان ۱۶ درصد دارد (نیروگاه سیکل ترکیبی حداکثر ۶۰-۵۵ درصد راندمان دارند و با ۴۰ درصد عدم استفاده مواجه هستیم). از نظر میزان مصرف آب، بیشترین میزان مصرف را در نیروگاه‌های بخاری داریم. بطور متوسط سه لیتر برای هر کیلو وات ساعت برق تولیدی مصرف می‌شود. در سیکل ترکیبی‌ها و گازی ها، مصرف آب به نصف می‌رسد و حدود یک و نیم لیتر می‌شود (بطور متوسط یک لیتر آب برای تولید یک کیلو وات ساعت تولید برق در شرایط خوشبیتانه در نیروگاه‌های حرارتی). این‌ها بخشی از واقعیت مربوط به صنعت نیروگاهی ما هستند. این متن می تواند از نظر برخی از آمار و ارقان دارای دیدگاه متفاوت باشد، لذا منتظر دریافت توضیحات وزارت نیرو، توانیر یا هز ذی نفع و ذی مدخلی برای اصلاح و تنویر افکار عمومی هستیم.
فرافکنی سخنگو درباره کمبود شیرخشک +کمبود با وجود ۱۹ برابر شدن واردات !
اهمال با توجیه پاک نمی شود جناب سخنگو؛

فرافکنی سخنگو درباره کمبود شیرخشک +کمبود با وجود ۱۹ برابر شدن واردات !

سخنگوی دولت رئیسی، کمبود شیرخشک را به تحریم آن وصل کرد و مدعی شد: بانک‌های اروپایی منجر به جلوگیری از تخصیص ارز برای مواد اولیه شیرخشک است. این درحالی که بیش از ۶ ماه است، تولیدکنندگان شیرخشک در انتظار تخصیص ارز از سوی وزارت بهداشت هستند. براساس آمارهای وزارت جهادکشاورزی و گمرک ایران، در ۶ ماهه نخست امسال واردات شیرخشک صنعتی و سایر ۷۴/۴ هزار تن به ارزش بیش از ۱۶۳ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی رشد ۴۱ درصدی و به لحاظ ارزش نیز رشد ۲۸ درصدی داشته است. بنابر آمار ، متوسط مصرف ماهانه کشور ۵ تا ۶ هزار تن است، در حالی که پتانسیل تولید داخلی، بیش از ۲ برابر این میزان است.