جای خالی صنایع دستی در سند توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم
پژوهشگر صنایع دستی؛

جای خالی صنایع دستی در سند توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم

محتوای این سند و اهداف و راهبردهای آن بسیار ارزشمند هستند و باید افزود جای خالی آن در عرصه کسب و کارهای فرهنگی و خلاق خالی بود و می‌توان انتظار داشت، با تصویب و ابلاغ این سند، زمینه سازنده‌ای برای رشد و توسعه این عرصه‌ها مهیا می‌شود. با این وجود با بررسی و مطالعه متن این سند سوالی که پیش می‌آید، این است که چگونه ممکن است که سندی با عنوان فناوری‌های فرهنگی و نرم در کشور مثل ایران تدوین شود و در آن جایگاهی برای صنایع دستی و هنرهای سنتی در نظر گرفته نشود؟ پرسشی مهم و بنیادین که در ادامه این نوشتار با تشریح بیشتر متن سند به آن پرداخته می‌شود.
رونق سماورسازی در تبریز
صنایع دستی؛

رونق سماورسازی در تبریز

خود جوش برگردان، عبارت سماور در زبان روسی است. وسیله‌ای برای به جوش آمدن آب و تهیه نوشیدنی پرطرفدار چای که از روسیه وارد می‌شد و امیرکبیر ساخت آن را در ایران آغاز کرد. محله قدیمی میدان کاه فروشان تبریز جایی است که کارگاه‌های سماور سازی مشغول به کار هستند. این حرفه از زمان قاجار در این شهر رونق داشته و یکی از مشاغل رسمی وقدیمی شهر تبریز محسوب می‌شود.
شاغلان و فروشندگان صنایع دستی استان‌ها در تهران با کسادی روبرو هستند
بی رونقی در بازار صنایع دستی؛

شاغلان و فروشندگان صنایع دستی استان‌ها در تهران با کسادی روبرو هستند

در شهر خودف مردم از صنایع دستی محلی استفاده می‌کنند و حتی مسافران هم استقبال زیادی از این صنایع می‌کنند، اما همین صنایع وقتی در تهران عرضه می‌شوند بر روی دستمان می‌مانند. این گفته فروشنده‌ای است که در تهران به فروش و عرضه صنایع دستی مشغول است.
ایران، سومین تولیدکننده صنایع دستی جهان از حیث تنوع
به بهانه هفته جهانی صنایع دستی

ایران، سومین تولیدکننده صنایع دستی جهان از حیث تنوع

تا انسان هست روح لطیفش بر زندگی ماشینی و پر از هیاهو می‌دمد. سال‌های طولانی است که انسان با مواد اولیه و با ابزاری آسان و در دسترس، به ساخت وسایلی پرداخته که علاوه بر نشانی از فرهنگ هر منطقه، به یکی از راه‌های کسب درآمد برای روستانشینان و شهرنشینان تبدیل شده است و تاریخ دقیقی نمی‌توان برای پیدایش آن مشخص کرد؛ صنعتی که علاقه‌مندان بسیاری نه تنها در داخل کشور بلکه در خارج از کشور هم دارد. آثار صنایع دستی مجموعه‌ای است که به‌وسیله مواد اولیه بومی با دست و ابزار مورد نیاز ساخته می‌شود.
چرخه زوال و فراموشی و رقابت های بی حاصل
روزجهانی صنایع دستی؛

چرخه زوال و فراموشی و رقابت های بی حاصل

امروز روز جهانی صنایع دستی است. نسرین نیکنام نگاهی انداخته است به وضعیت صنایع دستی ایران در چرخه‌ای از رکود و زوال و فراموشی و البته شکل گرفتن رقابت‌های کم اثر،روند صعودی تولید و صادرات صنایع دستی بین سال‌های ۹۶ و ۹۷ به اوج خود رسیده بود و فعالان این حوزه به خصوص صادرکنندگان افق روشنی را برای رشد بیشتر این صنایع متصور بودند تا اینکه از سال ۹۸ همه چیز دستخوش تغییر جدی شد.
امید هنرمندان صنایع دستی به دولت آینده
روز جهانی صنایع دستی؛

امید هنرمندان صنایع دستی به دولت آینده

انتخابات رئیس جمهوری نزدیک است و دغدغه شهروندان برای انتخاب بهترین فرد، بیشتر شده است. در این میان هنرمندان صنایع دستی، از سوزن دوزان تا قالیبافان، امید به مساعدت رئیس جمهوری آینده دارند. هنرمندان و تشکل‌های مردم نهادی که از خرید مواد اولیه تا فروش و بازاریابی آن، گله و شکایت دارند.
۴