پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۲۱۴۷۳
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۲
«در جلسه صبح چهارشنبه شورای نگهبان، انتخابات هیأت‌رئیسه این شورا برگزار شد و آیت‌الله احمد جنتی با رأی اکثریت اعضا برای یک سال دیگر به عنوان دبیر شورای نگهبان ابقاء شد. همچنین در این جلسه، انتخابات قائم‌مقام دبیر و سخنگوی شورای نگهبان نیز برگزار و طی آن عباسعلی کدخدایی به مدت یک سال دیگر در هر دو عنوان باقی ماند.

شعارسال: آیت‌الله جنتی در حالی در سمت دبیری شورای نگهبان برای بیست و هفتمین سال پیاپی ابقاء شد که از نخستین دوره شکل‌گیری این نهاد به عنوان عضو فقیه آن حضور داشته است.

«در جلسه صبح چهارشنبه شورای نگهبان، انتخابات هیأت‌رئیسه این شورا برگزار شد و آیت‌الله احمد جنتی با رأی اکثریت اعضا برای یک سال دیگر به عنوان دبیر شورای نگهبان ابقاء شد. همچنین در این جلسه، انتخابات قائم‌مقام دبیر و سخنگوی شورای نگهبان نیز برگزار و طی آن عباسعلی کدخدایی به مدت یک سال دیگر در هر دو عنوان باقی ماند.

آیت‌الله جنتی در حالی در این سمت برای بیست و هفتمین سال پیاپی ابقاء شد که از نخستین دوره شکل‌گیری این نهاد به عنوان عضو فقیه آن حضور داشته است. تشکیل نهاد شورای نگهبان که در قانون اساسی سال ۵۸ تصریح شده، در ۲۶ تیرماه سال ۵۹ به منظور پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی از نظر عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با آنها تأسیس و آغاز به کار کرد.

در دوره اول فعالیت شورای نگهبان که از سال ۵۹ آغاز و در سال ۶۵ پایان یافت، نام آیت‏‌الله جنتی به عنوان عضو فقیه این شورا در کنار نام‌هایی همچون آیتالله صافی گلپایگانی، ربانی شیرازی، مهدوی کنی (از سال ۶۰ جانشین مرحوم ربانی شیرازی شد)، محمد مؤمن (سه ساله دوم جانشین مهدوی کنی شد)، غلامرضا رضوانی، محمدی گیلانی (در سه ساله دوم جانشین رضوانی شد)، یوسف صانعی، محمدمهدی ربانی شیرازی (در سال ۶۱ جایگزین صانعی شد) و محمد امامی کاشانی (سه ساله دوم عضو شورا شد) قرار گرفت.

آیتالله جنتی در روزهای ابتدای فعالیتش در شورای نگهبانی که آیتالله صافی گلپایگانی به عنوان دبیر آن به مدت ۵ سال فعالیت می‌کردند، ۵۴ ساله بود. (البته آیتالله مهدوی کنی از ابتدا تا آبان ماه سال ۵۹ و پس از آن آیتالله خزعلی تا سال ۶۰ دبیر شورا بودند) جالب است که بر خلاف این روزهای شورای نگهبان که میانگین سنی اعضای آن بین ۵۹ و ۹۳ سال است، آیت‌الله صافی گلپایگانی به عنوان دبیر این نهاد در هنگام عضویت ۶۲ ساله بود و سایر فقها نیز بین ۴۲ تا ۶۲ سال سن داشتند. این جوانگرایی در میان حقوقدانان اولیه شورای نگهبان هم بود. جوان‌ترین عضو از شش نفر حقوقدان، حسین مهرپور بود که با ۲۶ سال سن به عضویت شورا درآمده بود.

دوره دوم فعالیت شورای نگهبان از سال ۶۵ آغاز و در سال ۷۱ پایان یافت. در آن دوره هم آیتالله جنتی به عنوان فقیه، ۶ سال دیگر در این جایگاه باقی ماند. دبیری این شورا این بار بر عهده محمد محمدی گیلانی بود که در آغاز دبیری ۵۷ ساله بود. محمدی گیلانی در حالی به‌عنوان دبیر شورای نگهبان در دوره دوم انتخاب شد که آیتالله صافی گلپایگانی که در دوره اول شورا، عنوان دبیری را برعهده داشت، به عنوان عضو فقیه، دو سال دیگر در شورا حضور داشت و پس از آن استعفا کرد. هر چند در دوره اول میانگین سنی فقهای شورای نگهبان جوان بود، اما با تکرار حضور همان چهره‌ها، تجربه جای جوانگرایی را گرفت. تنها عضو جدیدی که به فقهای شورای نگهبان دوره اول اضافه شد، آیت‌الله محمد یزدی بود که در آن سال ۵۷ ساله بود و جایگزین آیتالله صافی گلپایگانی شد.

دوره سوم شورای نگهبان که از سال ۷۱ آغاز و تا ۷۷ ادامه داشت، آغاز دبیری آیتالله جنتی در سن ۶۶ سالگی بود. فقهای شورای نگهبان در این دوره هم تنها یک تغییر را به خود دیدند. آیت‏‌الله هاشمی شاهرودی در اواخر سال ۷۳، که ۴۶ سال داشت وارد شورای نگهبان شد تا عنوان جوان‌ترین عضو فقیه این نهاد در آن دوره را به خود اختصاص دهد.

دوره چهارم شورای نگهبان از سال ۷۷ تا ۸۳، تغییرات بیشتری را نسبت به دو دوره قبل از خود دید. در این دوره که باز هم احمد جنتی به‌عنوان دبیر در هر شش سال فعالیت می‌کرد، پس از یک سال، آیتالله استادی ۶۲ ساله جایگزین امامی کاشانی ۶۸ ساله شد که از سمت خود استعفا داده بود. حسن طاهری خرم آبادی هم که جایگزین آیتالله خزعلی ۷۴ ساله که او نیز از سمت خود استعفا داده بود شد، هنگام آغاز به کار ۶۱ ساله بود. این تنها تغییر شورای نگهبان نبود. با ریاست هاشمی شاهرودی بر قوه قضائیه، آیتالله یزدی در سن ۶۸ سالگی بار دیگر به جمع فقهای شورای نگهبان بازگشت.

در دوره پنجم شورای نگهبان، که از ۸۳ آغاز و تا ۸۹ ادامه یافت، احمد جنتی همچنان عضو ثابت شورای نگهبان بود و هر ساله در انتخابات هیأت رئیسه به عنوان دبیر انتخاب شد. صادق آملی لاریجانی و مدرسی یزدی از چهره‌های جدید شورا بودند که به ترتیب در ۴۴ و ۴۹ سالگی به عنوان فقهای جوان شناخته شدند. البته یک سال مانده به پایان دوره پنجم شورای نگهبان، آیتالله آملی لاریجانی به ریاست قوه قضائیه رسید و جای خود را باز هم به هاشمی شاهرودی ۶۱ ساله داد.

در دوره ششم شورای نگهبان که از سال ۸۹ آغاز شد، احمد جنتی برای هجدهمین سال پیاپی دبیر شورا شد. در این دوره تنها یک تغییر رخ داد و آیتالله شب زندهدار ۶۰ ساله جایگزین آیتالله رضوانی شد که از اولین دوره فعالیت شورای نگهبان حضور داشته و در سال ۹۲ و در سن ۸۳ سالگی فوت شد.

اما دوره هفتم شورای نگهبان که از سال ۹۵ شروع و تا سال ۱۴۰۱ ادامه خواهد یافت با تداوم دبیری آیتالله جنتی، دو تغییر در بین فقها داشت. آملی لاریجانی یک بار دیگر جایگزین مرحوم هاشمی شاهرودی و آیتالله اعرافی جایگزین مرحوم مؤمن شد. آیت‏‌الله اعرافی ۶۰ ساله است و پس از آیتالله آملی جوان‌ترین عضو شورای نگهبان محسوب می‌شود.

حالا آیت الله جنتی متولد ۱۳۰۵ در ۹۳ سالگی برای بیست و هفتمین بار به دبیری این نهاد مهم انتخاب شده است. او تجربه نظارت بر یک انتخابات مهم دیگر یعنی انتخابات یازدهمین دوره مجلس در اسفند ماه سال جاری را پیش رو دارد


سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری آفتاب ، تاریخ انتشار 27 تیر 98، کد خبر:600369 www.aftabnews.ir،

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین