پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
سه‌شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - 2024 April 16
کد خبر: ۲۲۹۱۵۵
تاریخ انتشار : ۰۴ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۰:۳۸
محسن احتشام گفت:تفاوت نرخ ارز در بازار نیما و بازار آزاد منجر به کاهش انگیزه صادرات شده است. دیده شده که با یک کارت، ۵۰ میلیون دلار صادرات زعفران صورت گرفته است. در حالی که صاحب کارت، اصلا صادرکننده‌ی زعفران نیست و گیرندگان این‌کارت‌ها متعهد به بازگشت ارز نیستند.او اظهار داشت: به تناسب توسعه کشت زعفران باید صادرات آن هم توسعه داشته باشد. شورای ملی زعفران پرداختن به چنین مسایلی را در دستور کار دارد. در حال حاضر اکثریت استان‌ها به جهت خشک‌سالی مجبور به کاشت زعفران شده‌اند. شورای ملی زعفران نیز سیاست‌هایی را در نظر دارد تا اقدامات لازم را برای نظم بخشیدن به بازار به کار بگیرد.

شعار سال: صادرات طلای سرخ با مشکل مواجه شده است. این خبری است که رئیس شورای ملی زعفران اعلام می کند؛ محسن احتشام، در گفت‌وگو با خبرنگار ما ضمن بررسی دلایل کاهش صادرات زعفران، از مجموعه سیاست‌هایی گفت که در آینده می‌تواند بازار زعفران ایران را سر و سامان ببخشد.

او اظهار داشت: به تناسب توسعه کشت زعفران باید صادرات آن هم توسعه داشته باشد. شورای ملی زعفران پرداختن به چنین مسایلی را در دستور کار دارد. در حال حاضر اکثریت استان‌ها به جهت خشک‌سالی مجبور به کاشت زعفران شده‌اند. شورای ملی زعفران نیز سیاست‌هایی را در نظر دارد تا اقدامات لازم را برای نظم بخشیدن به بازار به کار بگیرد.

احتشام گفت: باید ببینیم چه انگیزه‌ای باعث این موضوع شده که صادر کننده، صادارت خود را کاهش دهد. در حال حاضر موانعی پیش‌روی صادرکنندگان زعفران قرار گرفته و عملا تعدادی از صادرکننده‌ها نمی‌توانند وارد گود رقابت شوند.

به گفته وی اکنون تفاوت نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد کاهش یافته است؛ در مقطعی حتی شاهد اختلاف ۵۰ درصدی این دو نرخ بودیم. همین موضوع باعث می‌شود که عده‌ای تمایل به بازگرداندن ارز خود به سامانه نیما نداشته باشند. اکنون خوشبختانه با سیاست‌هایی که بانک مرکزی در پیش گرفته، فاصله نرخ ارز کمتر شده که این موضوع منجر به کاهش انگیزه‌های قاچاق می‌شود.

او ادامه داد: تفاوت نرخ دلار نیما و بازار آزاد که اکنون شیب نزولی دارد، باعث شده که انگیزه‌ برای قاچاق کاهش یابد. این اختلاف نرخ در گذشته یکی از عوامل کاهش صادرات بود.

به گفته این فعال حوزه زعفران عامل دیگر این است که بسیاری از صادرکنندگان اصیل و قدیمی که تجربه‌ای طولانی در این حیطه دارند، ضمن مواجهه با برخی سختگیری‌ها دست از صادرات برداشته اند. آنها عملا نمی‌توانند کار کنند؛ چراکه توان رقابتی خود را از دست داده‌اند. وقتی فردی جنسی را با کارت یکبار مصرف صادر می‌کند، در بازار آزاد ارز خود را ۲۵ درصد گران‌تر می‌فروشد. از جهتی نیز می‌تواند قیمت پایه کمتری برای فروش جنس خود در نظر بگیرد.

احتشام ادامه داد: اگر یک صادر کننده بخواهد ارز خود را بازگرداند، باید زعفران خود را طبق نرخ تعیین شده (هر کیلو ۱۱۰۰ دلار) بفروشد. اما کسی که می‌خواهد ارز خود را بدون بازگشت به بازار نیما بفروشد، می تواند زعفرانش را هر کیلو ۹۰۰ دلار هم بفروشد. مادامی که زعفران ارزان‌تر هم در بازار وجود دارد، کسی زعفران را با نرخ مصوب خریداری نمی‌کند.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر کسانیکه خود را متعهد به بازگشت ارز نمی‌دانند، جنس را ارزانتر می‌فروشند. این باعث بی‌انگیزگی صادرکنندگان قدیمی زعفران می‌شود. می‌توان گفت تفاوت نرخ ارز در بازار نیما و بازار آزاد منجر به کاهش انگیزه صادرات شده است.

به گفته وی آمارهایی داریم که با یک کارت، ۵۰ میلیون دلار صادرات زعفران صورت گرفته است. در حالی که صاحب کارت، اصلا صادرکننده‌ زعفران نیست. آنها کارت‌های خود را اجاره می‌دهند و بابت آن پول می‌گیرند. گیرندگان این‌کارت‌ها هم متعهد به بازگشت ارز نیستند.

رئیس شورای ملی زعفران ابراز داشت: سیاست شورای ملی زعفران این است که برای حل این مشکل کارت اهلیت صادر کند. بر این اساس صادرکننده‌ای می‌تواند زعفران صادر کند که اهلیت او توسط شورا تایید شده باشد. هم اکنون در حال انجام برنامه‌ریزی برای این مهم هستیم که مانع از فعالیت‌های مخرب و سوداگری شویم؛ باید این فرایند را مدیریت کنیم و از صادرات زعفران توسط هر شخصی جلوگیری شود. باید صادرکننده، تجربه، دانش، توان و توان کافی را داشته باشد. این کار باید تخصصی شود. افراد باید بتوانند خود را با خط و مشی شورا سازگار کنند.

او گفت:سطح زیر کشت زعفران در ۱۰ سال اخیر ۵۰۰ برابر افزایش داشته است. با این حال اما شاهدیم که صادرات زعفران در ۳ ماه اول سال ۱۵ درصد کاهش داشته است. این رخدادها با یکدیگر سازگاری ندارند. لذا باید در پی علت کاهش صادرات باشیم.

وی ادامه داد: به تناسب توسعه کشت زعفران باید صادرات آن هم توسعه داشته باشد. شورای ملی زعفران پرداختن به چنین مسایلی را در دستور کار دارد. در حال حاضر اکثریت استان‌ها به جهت خشک‌سالی مجبور به کاشت زعفران شده‌اند.

شورای ملی زعفران سیاست‌هایی را در نظر دارد تا اقدامات لازم را برای نظم بخشیدن به بازار را به کار بگیرد. اما متاسفانه فراوانی دستگاه‌های تصمیم‌گیری باعث شده که نتوانیم در زمینه‌های مختلف تصمیم آنی بگیریم. با یک تصمیم به موقع می‌توانیم اوضاع را مدیریت و مشکلات را حل نماییم.

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت آگروفودنیوز، تاریخ انتشار 2 شهریور 98، کد خبر: -------، www.agrofoodnews.com


اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین