پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۳۲۱۸۲
تاریخ انتشار : ۲۰ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۵
پخش نذورات یکی از مسائلی است که در اسلام بسیار به آن اشاره شده است و دلایل متعددی نیز برای این موضوع وجود دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت، پخش غذای نذری نیز یکی از مسائلی است که در طول ایام سال و مناسبت های مختلف انجام خواهد گرفت.

شعارسال: پخش نذورات یکی از مسائلی است که در اسلام بسیار به آن اشاره شده است و دلایل متعددی نیز برای این موضوع وجود دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت، پخش غذای نذری نیز یکی از مسائلی است که در طول ایام سال و مناسبت های مختلف انجام خواهد گرفت.

پخش غذای نذری به عنوان جزو جدایی ناپذیر از مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان است که همواره مورد توجه قرار می گیرد و افراد ماه ها قبل از شروع ایام محرم اقدام به تهیه و تدارک مواد اولیه آن می کنند تا در شب های مختلف محرم علی الخصوص 10 شب اول هیچ فردی بدون گرفتن نذری از در خانه سید الشهدا به منظور گرفتن حاجت و یا هر خواسته ای دیگر خارج نشود، همچنین موضوع اصلی در این رابطه اطعام است که طی آن به همه افراد شرکت کننده در عزای امام حسین(ع) طعامی تحت عنوان نذری داده می شود و فقیر و غنی روی یک سفره از این طعام می خورند و حتی افرادی که در این مراسمات نیز شرکت ندارند از این نذر بهره می برند.

در خصوص تهیه غذای نذری برای عزای امام حسین روایات فراوانی وجود دارد، اما بر اساس تاریخ و روایت هایی که در این خصوص نقل شده است، پس از شهادت امام حسین و یارانش، زنان بنی هاشم به عزاداری پرداختند و امام زین العابدین(ع) اولین فردی بودند که برای این زنان غذا تهیه کردند (عُمَرَ بْنِ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ قَال: ‌لَمَّا قُتِلَ الْحُسَیْنُ بْنُ عَلِیٍّ (ع) لَبِسْنَ نِسَاءَ بَنِی هَاشِمٍ السَّوَادَ وَ الْمُسُوحَ وَ کُنَّ لَا یَشْتَکِینَ مِنْ حَرٍّ وَ لَا بَرْدٍ وَ کَانَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ ع. یَعْمَلُ لَهُنَّ الطَّعَامَ لِلْمَأْتَمِ) و به عنوان نذری آنان را اطعام کردند و این شیوه طی سالیان نسل به نسل منتقل شده است و در حال حاضر نیز شاهد هستیم که در مراسمات ماه محرم غذای نذری و اطعام عزاداران به عنوان اصلی جدایی ناپذیر از سوگواری ها است.

مردم ایران نیز این سنت حسنه را سال های سال است در درون خود حفظ کرده اند ، به شیوه ای که شاهد هستیم شهرهای مختلف در ایران اسلامی غذای هایی شناخته شده را در این ایام طبخ و نذری می دهند و به عنوان یکی از مهم ترین سنت های ایام محرم و علی الخصوص تاسوعا و عاشورا از آن یاد می کنند.

آش گندم یزد، قیمه نثار قزوین، شکرپلو شیراز و شله مشهد از جمله غذاهایی است که در ایام محرم در بین مردم به عنوان نذری داده می شود و مردم نیز متعقد هستند میزان خوشمزگی این غذاها در چنین ایام و در روزهایی مانند تاسوعا و عاشورا به بالاترین حد خود می رسد و چندین برابر خواهد شد.

همچنین غذاهایی دیگر در باقی شهرهای کشور وجود دارد که در این روزها به عنوان نذری داده می شود، از جمله قیمه نخودی در شهر دزفول، حلیم در زنجان ، خورشت سبزی در اهواز، آش هویج در خوی، بیچاخ قیمه در اردبیل، بریانی در اصفهان و بسیاری دیگر از غذاهای سنتی که ریشه در آیین و رسوم کشور دارد و در حال حاضر نیز با مراسمات مذهبی و آیینی ما گره خورده است.

نکته ای که در این مورد وجود دارد و طی چندین سال اخیر در بین قشری از مردم شکل گرفته است موضوع انتقاد به این آیین و سنت است و اذعان می کنند که مبالغ فراوانی برای تهیه غذاهای نذری هزینه می شود و چرا این هزینه ها به نیازمندان و مستمندان اهدا نمی شود، در صورتی که ما شاهد هستیم در این ایام همانطور که گفته شد فقیر و غنی روی یک سفره می نشینند و افرادی که نیازمند و مستمند هستند نیز به اندازه کافی از این موضوع بهره می برند و همچنین فردی که هزینه های تهیه غذای نذری را متقبل شده است یک اصل مهم در دین ما که اطعام نیازمندان و فقرا است را به جای آورده است، همچنین این موضوع به عنوان یک سنت در میان مردم رواج یافته است که سال های سال از طریق امام چهارم، امام زین العابدین سینه به سینه به عزاداران نهضت حسینی رسیده است و به عنوان یکی از نیکو ترین سنت ها از آن یاد می شود و باید برای افرادی که در رسای شهادت سرور و سالار شهیدان به سوگ می نشینند و بانگ عزا سر می دهند اطعامی را در نظر گرفت و موضوع آخر و شاید اصلی ترین مبحث در این رابطه نیز اعتقاد قلبی مردم به اینگونه نذورات است که گاها شاهد هستیم افراد خواسته های خود و رسیدن به آن ها را از طریق خوردن حتی یک قاشق از این غذا ها می دانند و سعی دارند به هر شکلی که شده است مقداری از این غذا را تهیه کنند چون در گذشته دیده ایم که بسیاری از افراد با توسل به ائمه و علی الخصوص امام حسین(ع) توانسته اند حاجت های خود را دریافت کنند و حال این توسل بیشتر در میان مردم رواج یافته است و آنان اعتقاد دارند که استفاده کردن از این نوع نذورات می توانند گره ای را از کار آنان بگشاید، پس چه بهتر است این گونه آیین ها و سنت های حسنه در میان مردم باقی بماند و انتقادهایی که به آن وارد می شود نیز از روی بغض نباشد.

منابع: محاسن برقی، ج.2، ص.420


شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از خبرگزاری برنا ، تاریخ انتشار: 19 شهریور 1398 ، کدخبر:895994  www.borna.news ،

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین