پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۶۲۲۱۸
تاریخ انتشار : ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۱
حدود یک سال از جنگ دوم قره باغ بین آذربایجان و ارمنستان گذشته است. آذربایجان توانست مرز‌های به رسمیت شناخته شده بین المللی خود را بازیابی کند و به حدود سه دهه اشغال ارمنی‌ها پایان دهد. روسیه میانجی توافق آتش‌بس شد. به عنوان بخشی از این توافق، روسیه یک نیروی حافظ صلح کوچک را در منطقه ارمنی‌نشین ساکن قره باغ کوهستانی مستقر کرد. یک سال پس از جنگ، اکنون آشکار است که پیروزی آذربایجان، واقعیت ژئوپلیتیک جدیدی را در قفقاز جنوبی و منطقه خزر ایجاد کرده است که سیاستگذاران ایالات متحده از آن آگاه هستند.
شعار سال: حدود یک سال از جنگ دوم قره باغ بین آذربایجان و ارمنستان گذشته است. آذربایجان توانست مرز‌های به رسمیت شناخته شده بین المللی خود را بازیابی کند و به حدود سه دهه اشغال ارمنی‌ها پایان دهد. روسیه میانجی توافق آتش‌بس شد. به عنوان بخشی از این توافق، روسیه یک نیروی حافظ صلح کوچک را در منطقه ارمنی‌نشین ساکن قره باغ کوهستانی مستقر کرد. یک سال پس از جنگ، اکنون آشکار است که پیروزی آذربایجان، واقعیت ژئوپلیتیک جدیدی را در قفقاز جنوبی و منطقه خزر ایجاد کرده است که سیاستگذاران ایالات متحده از آن آگاه هستند.

۵ حوزه منافع ملی آمریکا در آذربایجان:
انرژی: هر زمان که اروپا وابستگی خود به نفت و گاز روسیه را کاهش دهد، جامعه فرامنطقه‌ای از آن سود می‌برد. آذربایجان جایگزین مهمی برای نفت و گاز روسیه است.

موقعیت ژئواستراتژیک: در نقطه‌ای از خشکی وسیع اوراسیا، تمام تجارت و ترانزیت باید از یکی از سه کشور روسیه، آذربایجان یا ایران عبور کند. نابسامانی روابط بین غرب با مسکو و تهران به این معنی است که روسیه و ایران گزینه‌های مناسبی برای جریان آزاد تجارت و انرژی شرق و غرب نیستند. این گلوگاه تجاری (باریکه گنجه) است که نام خود را از دومین شهر بزرگ آذربایجان، گنجه برگرفته است، شهری که در وسط این گذرگاه باریک قرار دارد. حفظ دسترسی به باریکه گنجه برای هر استراتژی ایالات متحده در منطقه مهم است.

اسرائیل: آذربایجان همچنین ثابت کرده است که یک شریک قابل اعتماد ایالات متحده در مورد یک موضوع ژئوپلیتیک حساس دیگر است: اسرائیل. اگرچه آذربایجان یک کشور با اکثریت مسلمان است، اما یک کشور سکولار است و رابطه بسیار نزدیکی با اسرائیل دارد. تصور می‌شود که شهر قیرمیزی قصبه در آذربایجان تنها شهر تماماً یهودی جهان در خارج از اسرائیل است. آذربایجان همچنین ۴۰ % نفت خود را در اختیار اسرائیل قرار می‌دهد.

یک شریک دیپلماتیک مهم: آذربایجان در سال‌های اخیر میزبان تعدادی از جلسات سطح بالا بین رهبران نظامی آمریکا و روسیه بوده است. چنین جلساتی به ویژه با توجه به کرختی حاکم بر روابط ایالات متحده و روسیه مفید است. آن‌ها فرصتی غیرسیاسی برای ایالات متحده فراهم می‌کنند تا در سطح نظامی-نظامی موضوعاتی از جمله نحوه جلوگیری از رخداد‌های نظامی در سوریه را مورد بحث قرار دهند.

کلید آسیای میانه: به دلایل اقتصادی، فرهنگی، تجاری، تاریخی و ترانزیتی آذربایجان، در حالی که یک کشور آسیای میانه نیست، دروازه ورود به این منطقه برای جامعه ترنس آتلانتیک است.

واقعیت ژئوپلیتیک جدید:
پیروزی آذربایجان در جنگ دوم قره باغ یک واقعیت ژئوپلتیک جدید در قفقاز جنوبی و منطقه خزر ایجاد کرده است. این پیروزی نشان داد که "رویکرد قدیمی" برای نگرش به منطقه دیگر کاربرد ندارد.

این واقعیت جدید ژئوپلیتیک فرصت‌های تازه‌ای را برای ایالات متحده ایجاد می‌کند:

- ایران در مرز شمالی خود با داشتن یک آذربایجان جسور و ارمنستان تضعیف شده، دارای واقعیت ژئوپلیتیک جدیدی است.
- احتمال نزدیک شدن ترکیه و اسرائیل با میانجیگری آذربایجان وجود دارد. اسرائیل و آذربایجان روابط راهبردی دارند. ترکیه و آذربایجان روابط نزدیکتری دارند که بر اساس شعار "یک ملت با دو دولت" بنا شده است. در سال گذشته، صحبت‌هایی درباره میانجی‌گری الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان در پشت صحنه برای فروکش تنش در روابط متشنج ترکیه و اسرائیل مطرح است و این به نفع ایالات متحده در خاورمیانه و فراتر از آن است.

- اکنون که تسخیر قره‌باغ توسط ارمنی‌ها به پایان رسیده است، فرصت‌های جدیدی برای همکاری‌های اقتصادی و تجاری منطقه‌ای وجود دارد؛ بنابراین ایالات متحده بر افزایش سرمایه گذاری خارجی و بهبود وضعیت اقتصادی با کمک ارتقاء آزادی اقتصادی و توسعه روابط تجاری در قفقاز جنوبی تمرکز خواهد کرد.

لوک کوفی / مدیر مرکز سیاست خارجی آلیسون بنیاد هریتیج

پایگاه تحلیلی خبری شعار سال برگرفت از کانال تلگرامی مجمع فعالان اقتصادی
اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین