تبادلات مثلا فرهنگی یا روش های مردمی کاهش تنش؟
یکی از روش های توسعه دیپلماسی رسمی، تقویت دیپلماسی عمومی ( هنری، ورزشی، علمی ، مردمی و ....) است. سفرای چندکشور اروپایی و شرق آسیا با تقویت دیپلماسی مردمی، قصد کاهش تنش و ریشه دار کردن خودشان در افکار عمومی را دنباله گیری می کنند. اولین تجربه اجرای این کار توسط سفیر آلمان و داستان نیسان آبی و حضور در قهوه خانه رقم خورد. نمونه های دیگر آن توسط سفیر انگلیس با صحبت به زبان فارسی درباره چهارشنبه سوری و جشن نوروز دنباله گیری شد. حالا هم سفیر کره جنوبی در کله پزی حضور یافته است. آیا بوی حضور پر رنگ تر لوازم خانگی کره ای در بازار ایران و از سرگیری فروش نفت به کره جنوبی را نمی شنوید؟
پیامدهای سیاست زدگی در ایران:
طرح دوگانه بین زیستن یا ایدئولوژیک اندیشیدن نوعی برساخت سیاسی است که در پس جنگ سرد شکل گرفته بوده و به گفته فوکویاما یکی از ابزارهای پیروزی لیبرالیسم تغییر امیال جوامع غیرلیبرال با طرحهایی بین دوگانه اینچنینی است. هنگامی که کلیپ معروف صادق بوقی منتشر شد، یکی از مباحث پرتکرار تاکید بر اصالت زندگی روزمره بر سیاست یا ایدئولوژی را در بر میگرفت.موضوعی که می توان از آن بنوعی تعبیر به سیاست زدگی و سیاست گریزی در جامعه ایدئولوژیک تعبیر کرد. اگر جناب صادق بوقی در آینده متوجه نباشد او هم مثل بسیاری از افراد که شعار شادی و زیستن دادند و بعد از مدتی فقط شاد زیستن را مصادف با نوعی زیستن تعریف کردند، تقلیل پیدا میکند. اما مشکل نگارنده متن با فردی مثل صادق بوقی نیست، بلکه با برساختهایی است که قصد دارند او را نماینده زیستن معرفی کنند.
لایه های ناپیدای جنگ سرد در ایران و ۱۴ کشور دیگر:
کتاب «برنامه فرانکلین در ایران» که چندماه قبل از نشر شیرازه توسط مهدی گنجوی به چاپ رسید، حاصل بحث تازه درباره جنگ سرد در بازه زمانی سالهای ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۶ بود.وقتی کلمهای یا مفهومی مثل امپراتوری را استفاده میکنید به مجموعه تاثیر و تاثرها، فشارها، برنامه ریزیها و... اشاره میشود که ناقض فرض اولیه دولت- ملت بهعنوان واحدهای خودمختار و مستقل است. درواقع میگوید در دنیا یکسری دولت- ملت وجود دارد که خودمختار نیستند، چون تحتتاثیر متروپلها یا مراکز امپراتوریایی یا منطق امپراتوریایی و... قرار دارند. این با فرض اولیه در تعریف دولت- ملت در تقابل است، بنابراین مفهوم امپراتوری چیزهایی شبیه امپراتوری است. کتاب شرح میدهد که چه کار کردند و در کدام کشورها این برنامه اجرا شد؛ ایران، الجزایر، عراق و ۱۲ کشور را نام میبرد که در آنها برنامه فرانکلین اجرا شد که موفقترینشان ایران بود.
توسعه بازنمایی فرهنگهای بومی کشور؛
رسانه تصویری و به خصوص سیمای ملی فضای بسیار مناسبی است برای اینگونه توجه به ارزشهای ملی، فرهنگی و هویتی. این رسانه به دلیل عام بودن، دمدستی بودن و سهل الوصول بودن بیش از هر رسانه دیگری میتواند مبلغ یک محتوا باشد؛ و چه خوب است اگر آن محتوا معرفی باشد در جهت بازنمایاندن و شناساندن مطلبی مفید در عین لذتبخش بودن. در میان محتواهای پراکنده و اغلب زیانآور امروز یک مسأله مهم «هویت» است. در زمانهای که هر روز ارزشهای واقعی گمتر میشود و بیارزشیها جلوهگری میکنند، بسیار اهمیت دارد که از طریقی که میتوان فرهنگسازی کرد و قدمی در جهت بازیابی هویت ملی برداشت. در مجموع چهار فصل، «نون خ» توانسته هم از طریق کمدی لحظات شاد و به یاد ماندنی خلق کند و هم از سوی دیگر، به تفاسیری که گذشت، فضای زندگی کردها و فرهنگ کردی را تا حد قابل قبولی به نمایش بگذارد و به نحوی معرف آن باشد.
رهبر انقلاب در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی:
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر دیروز (سهشنبه) در دیدار اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی، هدایت فرهنگی کشور را، شأن و نقش اصلی این شورا خواندند و با اشاره به ضرورت بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی کشور گفتند: شورایعالی انقلاب فرهنگی باید با رصد و شناخت دقیق ضعفها و گزارههای غلط فرهنگی در عرصههای مختلف، راهحلهای عالمانهای برای رواج گزارههای صحیح و پیشبَرنده، ارائه کند.
زنگ خطری برای حاکمان؛
بازی ایران در مقابل تیم فوتبال انگلستان واکنش بسیاری را برانگیخت. از کاربران فضای مجازی تا روزنامههای رسمی کشور، هرکدام به نحوی واکنشی داشتند. عده زیادی در فضای مجازی، پیروزی انگلستان (بخوانید باخت تیم ایران) را جشن گرفتند و عدهای دیگر با روحیه دادن به بازیکنان تیم ملی، باخت را طبیعت فوتبال میخواندند. فضای دوقطبی حاکم بر جامعه امروز تا حدی قابل توصیف است، اما توجیهش کمی دشوار؛آیا پایکوبی برای باخت تیم ملی فوتبال نشان بیغیرتی یا از سقوط حس ملیگرایی در کشور است؟قرائی مقدم جامعه شناس در این باره گفت: «حاکمیت سالها است که فاصلهاش را با مردم بیشتر کرده است. حالا اعتماد عمومی از بین رفته و مردم دیگر اعتمادی به بالادستیها ندارند. این مردم برای نشان دادن اعتراضشان به هر شکلی متوسل خواهند شد؛ یکی از این اَشکال، فوتبال است. خوشحالی مردم از باخت تیم ملی نیز حاصل همین بیگانگی است.
ارسال محصولات کانون پرورش فکری به جام جهانی قطر؟
از مشکلات اساسی کشور، کم توجهی به شایسته سالاری در انتصابات است. از آقایان مسئول میپرسیم که صرف خوب بودن و سالم بودن یک مدیر، دلیلی بر توانمندی و شایستگی اوست؟ این چه برنامه تخیلی است که آقای حامد خان علامتی بعنوان مدیرعامل کانون پرورش فکری ارایه کرده اند؟ یعنی چی که محصولات کانون پرورش فکری در جام جهانی عرضه میشود؟ مردم رو بچه فرض کردی برادر؟! همانگونه که در حمایتت برای بودجه کانون و حاشیههای قبلی ایستادیم، الان هم با صراحت از برنامه عنوان شده، نقد میکنیم. منتظر دریافت توضیحات احتمالی هستیم.
لزوم احیای هنر اسلامی؛
نشست «امتداد حکمت اسلامی در هنر؛ گذشته، حال و چالشهای پیش رو» روز دوشنبه ۲۸ شهریورماه با سخنرانی شمسالملوک مصطفوی، دانشیار فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد. دانشیار فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: باید زیباییشناسی اسلامی را به خوبی تعریف کنیم چراکه نیازمند نظریهای برای توضیح هنر اسلامی هستیم تا بتوانیم آن را معرفی و از سایر هنرها متمایز کنیم.
زهرا نژاد بهرام:
یک عضو سابق شورای شهر تهران با نگارش یادداشتی برای دیدهبان ایران نوشت: تقارن روز خبرنگار و روز عاشورا به فال نیک گرفته میشود چرا که اگر حضور حضرت زینب (س) نبود مساله و واقعه عاشورا بعد از ۱۴۰۰ سال زنده نگه داشته نمیشد، این امکان وجود نداشت تصویری روشن از این واقعه داشته باشیم.
لغو کنسرت دارای مجوز؛
معاون هنری وزیر فرهنگ در تماس با سیروان خسروی خواننده پاپ کشورمان از وی بابت برگزار نشدن کنسرت دارای مجوز موسیقی این خواننده در اهواز دلجویی کرد.
معاون دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری؛
معاون دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری با بیان اینکه جهاد تبیین باطلالسحر جنگهای رسانهای و شناختی دشمن است، گفت: تمام این مشکلات از آنجا بر میخیزد که حقایق به خوبی برای مردم تبیین نمیشود.
مهمترین شاخصه هنر اسلامی؛
«هنر» در اصل و ریشه خود، صورتی مقدس و پاک دارد و در کلام فارسی نیز هنر به «نیکنفسی» یا «انسانکامل» تعبیر میشود. خود واژه «هو نر» به معنای «انسان کامل» و «انسان نیکنفس» است. با این اوصاف اگر هنر، هنر باشد، بیشک آن چیزی است که مورد تأیید اسلام است.
دبیر چهل و سومین سالگرد بزرگداشت شهید مطهری:
در حاشیه بزگداشت شهید مطهری از سه کتاب «مطهری و قرآن»، «مطهری و ادراکات اعتباری» و «مطهری و نظام سیاسی» از سوی بنیاد شهید مطهری رونمایی میشود.
ملت شکستهای تاریخی؛
«چراغ من در این خانه میسوزد!»؛ این یکی از گفتههای نغز و دلنشین احمد شاملو است که زبانزد عام و خاص شده است. در اینجا خانه همان وطن و وطنِ شاملو همان زبان است. هوشنگ گلشیری و رضا براهنی و بسیاری از روشنفکران از این قاعده پیروی کردهاند.
مینیمالیسم؛
اگر روزگاری مینیمالیسم به آزمون و خطاهای چند هنرمند محدود میشد، حالا صحبت از چیدمان خانۀ مینیمالیستی، آرایش صورت مینیمالیستی، رژیم غذایی مینیمالیستی، مدیریت مینیمالیستی، دوستیابی مینیمالیستی، سفر مینیمالیستی و هزاران چیز دیگر هم به میان آمده است. چرا مینیمالیسم، این جنبشِ حاشیهای و رادیکال، امروز اینچنین ما را محاصره کرده؟ چه شده که ذائقۀ ما امروز طراحیهای مینیمال و سبکزندگیهای مینیمال را میپسندد؟ چرا زیبایی را در سادگی میبینیم و به چه خاطر فکر میکنیم در زندگیمان خیلی چیزها هست که بهتر است دیگر نباشند؟ مینیمالیسم چیست؟ و رشد آن به چه معناست؟
از اخبار فرار کنید؛
آیا میشود صبح را به شب رساند و پیگیر اخبار نشد؟ ممکن است یک روز بیاید که کانالهای خبری فقط یک یا دو خبرِ مفید را گزارش کنند؟ در طول هفته هزاران خبر به گوشمان میرسد که مطلقاً هیچ تأثیری در زندگیمان نمیگذارند. تنها این ذهن بیچاره است که باید تاوان وسواس و اعتیاد ما به پیگیری اتفاقات را بدهد. باید در جریان باشیم و از هیچچیز عقب نمانیم، اما برای چه؟ مقصر اصلی اعتیاد ما به خبر کیست؟ و انتشار روزانۀ اخبار چگونه در سالهای اخیر به نوعی «صنعت» تبدیل شد؟
مهارت کلامی؛
دانشیار ادیان و عرفان دانشگاه آزاد خرمآباد با اشاره به تاکید مولانا بر استفاده مطلوب از مهارت کلامی، اظهار کرد: دلانگیزی و خردمندانه بودن، جذابیت و صادقانه بودن، علاقمندی و مقبولیت گوینده، اشتیاق شنوندگان، گزیدهگویی، نیکویی و نرمش کلام و احترام به طرف مقابل از ویژگیهای کلام اثربخش از نگاه مولاناست.
نماینده مجلس:
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی گفت: آقای رئیسی، با ژیان نمیشود در مسابقات فرمول یک شرکت کرد، هنوز برخی از مدیران دولت با عزم، اراده و همت شما همراه نیستند.
در دیدار با نمایندگان مجلس خبرگان؛
رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: تخصیص بودجه سنگین برای جهاد تبیین کار غلطی است، در جهاد تبیین باید راه پیشرفت و تعالی مادی ملت از بیراههها جدا بشود.
رئیس مرکز نشر دانشگاهی توصیه کرد:
حسین ابراهیمآبادی، رئیس مرکز نشر دانشگاهی اظهار کرد: باید بپذیریم نهاد علم، ساختارها و فرآیند خاص خود را دارد و از این طریق به بازسازی رابطه فرهنگ و دانشگاه بپردازیم. باید از طرحها و سندهای جامع و شعارهایی که تاکنون راه به جایی نبرده و حتی در برخی زمینهها ما را به بنبست کشانده دست برداریم.