زمانی برای گریه با سروده های عزا:
گاگریو در معنای زمان گریستن یا گفتن و گریستن، سبکی از اشعار غمگین و سروده های عزا است که در قالب شعر و عموما بشکلی فی البداهه خوانده می شود. از قدیم رسم بر آن بوده که یکی از زنانِ سرشناس و «بی بی» های ایل شروع به خواندنِ بیتی از گاگریوه میکند و همهٔ زنان نیز با وی همنوا میشوند و آن بیت، بیتِ ترجیعی میماند که زنان پس از خواندنِ هر چند بیتی آن بیت را دوباره تکرار میکنند.در زمان حاضر،گرایش به سمت آواهای مردانه گاگریو هم بشدت معمول شده است. محتوای اشعار به چند دسته شکوه از روزگار،وصف اندام و جسم فرد متوفی ،ایمان و صفات خوب فرد متوفی،ایجاد حالت غم برای عزاداری و غیره تقسیم می شوند. در سال گذشته ، اولین همایش آسیب شناسی این سبک از مراسم برای خرافات زدایی، نقد برخی از اشعار ، کنار نهادن برخی مراسم غلط و مواردی همانند برگزار گردید.
حمایت بانک ملی از اقدامات و برنامه های فرهنگی:
ویژه برنامه شب یلدای شبکه سه سیما به صورت زنده با حمایت بانک ملی ایران و با حضور مهمانان ویژه و محبوب، اجرای موسیقی و استندآپ کمدی روانه آنتن این شبکه شد.
دانستنی ها درباره فال حافظ؛
در خصوص تاریخ فال و فالگیری ، اطلاع درستی در دست نیست، اما مغ های ایرانی با فال میانه خوبی نداشته و تنها فال مجاز را فال آتش می دانستند . فال گیری و تفاعل به دیوان شعرا نیز از جمله فال های رایج در تمامی دنیای باستان از روم و یونان تا ایران و اعراب ، محسوب می شده است. با تدوین تدریجی دیوان حافظ، شاهد کنار گذاشتن تمامی فال با دیوان سایر شعرا در ایران بوده ایم. فال حافظ در شرایط حاضر، یکی از فال های مناسبتی فراگیر در ایران محسوب شده که طرفداران خاص خودش را دارد. فال حافظ عموما با آذاب خاص هم گرفته می شود.
آداب و رسوم نوروزی؛
در دورههای پیشین که هنوز صنعت حمل و نقل و جادههای مواصلاتی چندان رشد نکرده بود، ساکن هر منطقه و روستایی، اولا و عمدتا از محصولات کشاورزی همان منطقهی محل سکونت خود بهرهمند میشد؛ و ثانیا و به علت فقدان تکنولوژی کارآمد برای حفظ و نگهداری محصولات کشاورزی و همچنین عدم دسترسی به محصولات سایر مناطق، هر یک از محصولات کشاورزی را صرفا در فصل و زمان خودش مصرف میکرد. به سخن دیگر، الگوی مصرفشان با دو گونه محدودیت، مرزبندی میشد: اولا محدودیت زمانی (فصلی) و ثانیا محدودیت مکانی (منطقهای)
آیینهای نوروزی؛
هرساله در روزهای آخر سال مراسم نوروز خوانی در روستاهای شهرستان کردکوی برگزار میشود و نوروز خوان مردم را از آمدن بهار باخبر میکند. نوروز خوان وارد منزل افراد روستا میشود و مژده رسیدن بهار را به صاحبخانه میدهد و صاحبخانه طبق رسم گذشته به نوروز خوان شیرینی (برنج، تخممرغ و پول) میدهد و نوروز خوان با دعا کردن در حق صاحبخانه شیرینی را گرفته و از منزل خارج میشود.
تفاوت در یلدای اقوام مختلف؛
شب یلدا نیازی به معرفی و توضیح برای ایرانیان ندارد. پیر و جوان این کشور تقریبا به حد کافی با این آئین سنتی آشنایی دارند. آنچه که ممکن است برای خوانندگان جالب باشد، شباهت و تفاوتها و خاص بودگی شیوه برگزاری و پاسداشت این شب در استانهای مختلف است. متن حاضر به شیوه برگزاری یلدا در یازده استان اشاره دارد.
نقال و کارگردان تئاتر اعلام کرد؛
مرشد ابوالفضل ورمزیار گفت: نوآوری در تعزیه به راحتی اتفاق نمیافتد، اما متاسفانه عدهای تنها به تصور اینکه کاری جدید انجام میدهند دست به تحریفهایی میزنند که برای تعزیه بسیار خطرناک است. برای مثل در بحث رنگشناسی تعزیه که نکتهای بسیار مهم است تغییراتی را به وجود میآورند که ریشه علمی ندارد.
گفتگو با مولف و پژوهشگر حوزه تعزیه در شیراز؛
«عبدالصمد فهندژ سعدی» پژوهشگر و هنرمند تعزیهخوان شیرازی میگوید: با اینکه شیراز خاستگاه تعزیه است، اما باید در دیگر شهرها به دنبال این هنر گشت.
اعتراضات به جوایز گلدن گلوب؛
بعد از اعتراضهای فراوانی که به سیاستهای گلدن گلوب از سوی جامعه هنری غرب وارد شد، حالا مشکلات این جشن سینمایی روز به روز پیچیدهتر میشود، تا جایی که روز گذشته تام کروز هم اعلام کرد که تمامی جوایزی که تا به حال از این جشنواره گرفته را پس میدهد.
با آیین «پارشیو»؛
اهمیت ماه مبارک رمضان نزد مسلمانان بر هیچکس پوشیده نیست، درست بر همین نمط شاهد تجلی رفتارهای آیینی و نمایشی در آموزشِ آداب، رسوم و مناسک مذهبی این ماه به کودکان و نوجوانان توسط خانواده و بزرگان فامیل هستیم. یکی از این رفتارهای آیینی به برپایی آیین «پارشیو» است.
سیمرغ حقیقت؛
در کلیپ زیر گوینده به بیان داستان کوتاهی از سیمرغ عارفان میپردازد.
سیزدهم فروردین؛
در گذشته سیزده روز پس از آغاز سال نو، مردم ایران زمین پس از ۱۲ روز جشن و شادی به یاد ۱۲ ماه سال، روز سیزدهم نوروز را که روز فرخندهای است به باغ و صحرا رفته، شادی کرده و درحقیقت با این ترتیب دوره نوروز را به پایان میرساندند.
دکتر فاطمه پاسبان:
دکتر فاطمه پاسبان، عضو هیات علمی موسسه پژوهش و برنامهریزی و اقتصاد کشاورزی دوران کودکی در روزهای عید نوروز باستان با چه خاطراتی همراه بود، خاطراتی که برخی از آنان شاید تا الان که خودمان بزرگسال شده ایم به یادمان مانده است و چه شیرین و گواراست به یاد آوردن آن خاطرات.
ارتباط حاجی فیروز با برده داری؛
یک اسطورهشناس با بیان این که حذف عناصر آیینی، فرهنگ را به مخاطره میاندازد و نباید اندیشه روزمره با آیینها در هم آمیخته و رشتههای کهن آیین با دغدغه امروز گسسته شود، گفت: صورت سیاه حاجی فیروز با توجه به دادههای تاریخی هیچ ربطی با بردهداری نداشته است.
کارزار "نخله و لا طلقه"؛
در اقدامی شایسته و نیکو، عشایر شهرستان باوی اظهار داشتند که ما نخل میکاریم که حیات داشته باشد و ثمره دهد. ایشان اظهار داشتند ما نخل میکاریم و تیراندازی را رد میکنیم و در آخر هم آرزو کردند که این سنت جایگزین سنت تیراندازی شود.
از سوی رایزنی فرهنگی سفارت ایران؛
از سوی رایزنی فرهنگی سفارت ایران در ژاپن و در ادامه برگزاری ویژه برنامههای نوروزی در این کشور، وبینار تخصصی با عنوان "معرفی نوروز ایرانی" روز شنبه ۷ فروردین ماه ۱۴۰۰با حضور بیش از ۹۰نفر از علاقهمندان و فرهنگ دوستان ژاپنی برگزار شد.
در پی تصمیم جنجالی شهرداری تهران؛
طی روزهای گذشته همچنان بحثهای بسیاری در شبکههای اجتماعی پیرامون تصمیم شورای شهر تهران مبنی بر حذف اجراهای حاجیفیروز در سطح شهر به دلیل برداشت نژادپرستانه، شکل گرفته است.
یادداشت یدالله کریمی پور؛
بیش از ۷۰۰۰ سال است که نوروز، زیر سختترین فشارها زنده و ماندگار مانده است؛ چرا؟
جشن نوروز؛
نوروز، جشنی که از طبیعت برخاسته و با فرهنگهای بسیاری پیوند دارد؛ در هند به دلیل شرایط سرزمینی یا عقیدتی ماهیت ایرانی و اسلامی پیدا کرده است و از سوی اجتماعات خاصی گرامی داشته میشود.
بهانه ای برای خوشی؛
یکی از الگوها و باورهای نوروزی، اعتقاد به خجستگی و فرخندگی همراهی نوروز و شنبه است و بر این اساس ضرب المثل "بعد از سی سال، نوروز به شنبه افتاد. "در میان مردم رواج یافت. هر سال که چنین تقارنی پیش میآمد؛ مردم آن سال را فرخنده و میمون تلقی و جشن و شادمانی شان دو چندان میشد.