شعارسال: انالله واناالیه راجعون
آیت الله تسخیری را بار اول سال ۷۴ در اجلاس بین المللی درباره زنان و توسعه انسانی در تهران دیدم که با ایشان و یکی از زنان فعال اندونزی در میزگردهای اجلاس همکاری داشتم. سخنش حاکی از عقلانیت و واقع گرایی بود و با استدلال قوی از گفتگو و تقریب مذاهب میگفت و در دفاع ازحقوق زنان کم نمیگذاشت.
دیدار دوم با آیت الله تسخیری زمانی بود که از طرف مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی مسئولیت کمیته تصمیم گیری درباره الحاق ایران به کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان را داشت و من به نمایندگی از مرحوم شهلا حبیبی مشاور رییس جمهور در امور زنان در آن کمیته شرکت میکردم. در جلسهای که مخالفین الحاق به کنوانسیون سعی میکردند دلائل خلاف شرع بودن مفاد کنوانسیون را طرح کنند و موافقین از روح ضدتبعیض کنوانسیون و هم راستایی در کلیات میگفتند، یکی از اعضاء با شدت درباره موازین اسلامی گفت و تاکید کرد: "در اسلام هیچ جا شاهد اختلاط زن و مرد نیستیم. "
مرحوم آیت الله تسخیری بلافاصله میکروفون را روشن کرد و گفت: "الا مطاف بیت الله الحرام"! (مگر در طواف خانه خدا).
سکوت بر جلسه حاکم شد و اهل فکر را مجاب کرد که قواعد بر قاطعیتی که آن مخالف مطرح میکند، نیست و گاه تندرویها درست در نقطه عکس شریعت قرار میگیرد.
در نهایت پس از جلسات و مباحث مفصل جمع بندی این شد که جمهوری اسلامی ایران میتواند مانند بسیاری کشورهای اسلامی با داشتن تحفظی تحت عنوان عدم مغایریت با شرع، به این کنوانسیون بپیوندد. بعد از آن هم دولت هفتم و مجلس ششم این مسیر را طی کردند، ولی شورای نگهبان با این الحاق موافقت نکرد.
در چهارمین کنفرانس جهانی زن در پکن که همان سال ۷۴ برگزار شد، به رغم آنکه با مدیریت مرحوم خانم حبیبی آماده سازی هیات ایرانی و تسلط بر اسناد آن اجلاس جهانی طی ۲ ماه کار تخصصی به نحو موثری انجام شده بود، ولی نگرانی عدهای برای از دست رفتن اسلام همچنان مطرح بود!
گفته بودند آقای تسخیری در پکن همراه هیات باشند. آقای تسخیری در برخی جلسات شرکت کرد و در نشستی به رییس کارگروه اصلی اجلاس پکن که خانمی مصری بود، سفارش هیات ایرانی را کرد. آن خانم گفته بود هیات ایرانی قویست و شما سفارش ما را به آنها داشته باشید.
خدا رحمت کند آقای تسخیری را، این قول را باخوشحالی گفت و با اطمینان از موفقیت ایران در آن اجلاس که تحقق هم یافت، زودتر به ایران بازگشت.
در سال ۹۷ هم که هر دو به طور جداگانه به کنفرانس اسلام اعتدالی در اندونزی دعوت شده بودیم، توفیق همسفری دست داد و آنجا جایگاه معزز وی و از جمله علاقه وافر دکتر طیب رئیس دانشگاه الازهر به ایشان را دیدم.
اگر چه آقای تسخیری میگفت خیلی از سیاسیون جهان اسلام برای سفر به ایران مکرر قول داده اند، ولی از ترس قدرتهای زورگو نمیآیند.
خبر تأسف بار ارتحال عالم وارسته و مروج گفتگو و تفاهم، آیت الله تسخیری را تسلیت میگویم و دریغ که هر روز از چهرههای اصیل و حقیقی انقلاب کم میشود.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از، تاریخ انتشار: ۱شهریور، ۱۳۹۹، کدخبر: women.gov.ir /۱۳۴۴۴