قانون جدید مالیات بر مهریه:
در سالهای اخیر، موضوع مالیات بر مهریههایی که تعداد سکههای آن از ۱۴ عدد بیشتر باشد، به یکی از مباحث جنجالی حقوق خانواده و مالی تبدیل شده است. بر اساس قانون جدید مالیات بر مهریه، مهریههایی که بیش از ۱۴ سکه باشند مشمول مالیات میشوند، میزان مالیات بر مهریه از یک تا ۱۴ سکه بهار آزادی صفر خواهد بود و مهریه از ۱۵ سکه تا ۱۰۰ سکه مشمول ۱.۱ درصد مالیات میشود. همچنین نرخ این مالیات برای ۱۰۱ تا ۲۰۰ سکه معادل دو درصد و از ۲۰۱ سکه به بالا ۱۵ درصد است. برای ثبت ۳۰۰ سکه بهعنوان مهریه، بیش از ۳ میلیارد تومان مالیات باید پرداخت شود.
ایجاد جامعه مصرفی با مصرفگرا کردن زنان:
نظام سرمایهداری در نگاه خود به زن، او را اینچنین تعریف کرده است که به بهانه آزادی و مساوات زن و مرد زن نیروی ارزانقیمت کاری در راستای تولیدات صنعتی قرار بگیرد و همینطور به عنوان بهترین عنصر مصرف کننده کالاهای صنعتی معرفی شود و با مصرفگرا کردن زنان و سوق دادن جامعه به یک جامعه مصرفی کالاهای خود را در بازارهای جهانی به فروش برسانند و بستر اینستاگرام و سبک زندگی القا شده از طریق بلاگرها به زنان و نیز خانوادها این مسیر را برای جامعه جهانی و نظام سرمایهداری هموارتر کرده است!مرزهای حوزه خصوصی خانواده کمرنگ و مبهم شده و در تصاویر مشاهده میکنیم که بلاگرها تصاویری از خصوصیترین حوزههای خانه را به نمایش میگذارند. تصاویر اتاق خواب، اتاق کودک! تصاویری از آشپزخانه، پذیرایی و همه اجزای خانه در معرض دید کاربران قرار میگیرد!پدیده نوظهور دیگری که ارمغان این نوع زیست نمایشی است اشتراک سفرهای شخصی یا تفریحات فردی زنانه است و همینطور بازنمایی از زنانی که ابرمادر هستند؛ مادرانی که میتوانند سفرهای مستقل داشته باشند و برنامههای خود را به گونهای تنظیم کنند که فرزندپروری دچار مشکل نشود و نیز نقشهایی را که در خانه دارند به خوبی و بدون چالش به مخاطب نشان میدهند! مادرانی که شاغلند، چند فرزندی هستند، تحصیلات عالیه دارند و فعال اجتماعی هستند، به عنوان الگوهای جدیدی معرفی میشوند، بدون اینکه به اضطرابها و بیماریهای جسمی و روحی که پیامد اینچنین نمایشی از ابرمادر بودن است اشاره کنند! این مسئله میتواند پیامد دیگری را برای مخاطب زن و مادر که در امر مقایسه قرار میگیرد رقم بزند و آن عدماعتمادبهنفس و عزت نفس است.
عثمان سالاری نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس:
نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: زن و مرد میتوانند هر مقدار و هر میزان مهریه را تعیین کنند، اما فقط تا سقف ۱۴ سکه دارای ماهیت کیفری است. وی در ادامه گفت: اگر برای خانمی مهریه بسیار مهم باشد، باید اول راستیآزمایی کند و درخواست مهریه عندالمطالبه را داشته باشد یا اینکه درخواست ملک یا املاکی به نام خود داشته باشد و از قبل به نامش منتقل شود، نه اینکه ازدواج کند و بعد این را به صورت معلق و مشروط بگذارد و پس از ازدواج به دنبال گرفتن مهریه باشد.به این معنا که در صورت عدم پرداخت این میزان، امکان بازداشت مرد طبق ماده ۳ قانون اجرای محکومیتهای مالی وجود دارد؛ البته این بازداشت با شرایط نوین و بهصورت استفاده از پابند الکترونیکی و نظارت سامانههای الکترونیکی صورت میگیرد و نه الزاماً حبس فیزیکی در زندان.
دکتر سمیه توحیدلو، پژوهشگر جامعه شناسی اقتصادی:
توحیدلو با اشاره به مفهوم "عقلانیت بقا" در شرایط بحرانی، توضیح میدهد که افراد به دلیل محدودیتهای شناختی و فشارهای اقتصادی، به سمت بیشینهسازی سود فردی و رفتارهای غیرهنجار سوق پیدا میکنند. در ادامه، با بررسی تجربیات کشورهای پساکمونیسم و آثار نویسندگانی چون اسلاونکا دراکولیچ و سوتلانا الکسیویچ، نشان میدهد که اقتصاد بحرانزده چگونه کرامت انسانی، اعتماد اجتماعی و تصور افراد از انسانیت خود را نابود میکند و منجر به پدیدههایی چون "یخچالهای خالی" (توهم پر بودن در اقتصاد توخالی) و "کفشهای غربی" (نماد فرار از گذشته در عین فرسودگی) میشود. در نهایت، توحید لو تاکید میکند که جبران بیثباتی اقتصادی تنها با تصمیمگیری و سیاستهای حاکمیتی امکانپذیر است و دولتها باید در این شرایط به دنبال ایجاد رفاه حداقلی، کنترل خدمات اساسی، حمایت از نهادهای مردمی و بازگرداندن مشروعیت حاکمیت باشند. توجه به سلامت و آموزش به عنوان شاخصهای آسیبپذیر در بحرانها و افزایش سرمایه اجتماعی و همبستگی به عنوان راههای برونرفت از این وضعیت معرفی میشوند.
سپهر کرمی پژوهشگر جمعیت و خانواده:
سیاستهای تشویقی دولت برای افزایش جمعیت، اغلب بر زنان متمرکز بوده و نقش مردان بهعنوان ریاست نهاد خانواده و تأمینکنندگان اصلی امنیت اقتصادی نادیده گرفته شده است. پژوهشها نشان میدهند که در ایران، حدود ۶۷ درصد از زنان شاغل، استرس ناشی از تعارض نقشهای خانوادگی و شغلی را تجربه میکنند، ۷۲ درصد از مردان ایرانی نیز ناامنی شغلی را اصلیترین مانع برای افزایش تعداد فرزند (فرزندآوری) میدانند. این در حالی است که نظریه اقتصاد خانواده تأکید میکند تصمیم به فرزندآوری یک انتخاب مشترک بوده که به توازن منابع اقتصادی و زمانی زوجین وابسته است و اگر مردان در این فرآیند مشارکت نکنند، زنان بهطور ناخواسته تحت فشار هزینههای روانی و فیزیکی فرزندآوری قرار میگیرند. تحول ساختاری در سیاستهای جمعیتی با محوریت اثرگذاری مشکلات مردان بهوضوح مشهود بوذه و مردان بهعنوان تأمینکنندگان اصلی معیشت، در شرایط ناپایداری اقتصادی از جمله تورم ۴۰ درصدی و بیکاری جوانان، قادر به پذیرش هزینههای اضافی نیستند. بنابراین، ایجاد سیاستهایی مانند معافیتهای مالیاتی پیشرونده برای خانوادههای پرجمعیت، تسهیلات مسکن با بازپرداخت بلندمدت ، بیمههای درمانی رایگان برای فرزندان سوم به بعد، میتواند بار اقتصادی را کاهش داده و مردان را بهعنوان تصمیمگیرندگان کلیدی، متمایل تر سازد.
استفتا از رهبر انقلاب:
حضرت آیت الله خامنهای به استفتاء درباره «بخشیدن مهریه در ازای حضانت دائم فرزند» پاسخ دادند. سوال شده است که خانمی هنگام طلاق ذمه زوج را از مهریه ابراء نموده ، مشروط به اینکه زوج بچهها را از وی جدا نکند؛ ولی مدتی بعد از طلاق زوج به شرط پایبند نمیماند و بچهها را از او جدا میکند، آیا مهریه به ذمه زوج عودت میکند؟ جواب: اگر ابراء مشروط بوده است، زوج نسبت به مهر مشغول الذمه میشود.
توضیحات انیسه خزعلی درباره منتفی شدن ذکر نام مادر روی کارت ملی؛
انیسه خزعلی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده درباره اینکه چرا اسم پدر و مادر از کارت ملی حذف میشود و چه چیزی جایگزین آن می شود؛ اظهار داشت: اسم پدر و مادر در ظاهر حذف شده ولی در واقع هم اسم پدر و مادر و هم سایر مشخصات وجود دارد و در قالب بارکد اطلاعاتی منعکس گردیده است. بعضی از کارشناسان ، دنباله گیری فعالیت هایی در این سطح را هم جزو عملکرد مطلوب انیسه خزعلی قلمداد می کنند و گروهی دیگر، او را فردی درگیر در خرده ریزها و غافل و یا ناتوان در دنباله گیری طرح های کلان و بنیادین حوزه زنان می دانند. بدلیل اهمیت موضوع زنان و اثرات توسعه ای و تمدنی آن، آماده همکاری با این معاونت محترم با موضوع حساس سازی و اگاه سازی، انعکاس عملکرد ها در حوزه های ماموریتی کلان، پیگیری و انعکاس چالش های بنیادین فرا قوه ای می باشیم.
مشاورههای ناکارآمد اما اجباری:
زوجهایی که قصد طلاق توافقی دارند، طبق بخشنامههای قوه قضائیه باید در جلسات مشاوره دادگاه شرکت کنند و بعد از سپریکردن این جلسات، پرونده جدایی زوجین پیش میرود؛ درحالیکه بسیاری از زوجها، مخصوصا زنان، از نتیجه این جلسات مشاوره رضایت نداشته و مدعی هستند که علاوه بر زیر پا گذاشته شدن بیطرفی در جلسات و ناکارآمدی این مشاورهها، با اصرار بر آشتی زن و مرد، آن را عاملی برای طولانیترشدن پروسه طلاق و افزایش تنش میدانند؛ موضوعی که متخصصان حوزه روانشناسی و حقوقی هم در گفتوگو با رسانه،مواردی از آن را تأیید میکنند.سوال اینجاست که ایا زمان بازنگری و به روز رسانی فرآیندها، ساختارها ، الگوهای مورد استفاده و آسیب شناسی های بنیادین ، فرا نرسیده است؟
نقدی بر سیاست های جوان سازی جمعیت:
از بدترین مصیبت ها در یک کشور ، حضور مدیران کارنابلد با ادعای تعهد است. این گروه از مدیران ، نه تنها کار را بدلیل نابلدی ها ،می خوابانند، با ادعاهای ارزش محور خود باعث کنار زدن صداهای منتقد هم می شوند. چقدر گفتیم که با پول پاشی( وام، زمین ،حواله خودرو) ، نمی توان جوانی جمعیت را رقم زد؟ چقدر گفتیم که حمایت از خانواده باید محور قرار گرفته و بشکل مستمر تا حداقل ۱۸ سالگی فرزند باشد. چقدر گفتیم که با ممانعت از غربالگری ، نمی توان افزایش جمعیت ایجاد کرد. چقدر گفتیم که در کشور ، تاکید باید روی قشر متوسط متمرکز باشد و حساسیت ها روی قشر ضعیف و جهت دهی ها روی قشر قوی. باور کنید که حوزه سیاستگذاری را با مدرک زورکی دانشگاه ...... ، نمی توان راهبری کرد. باور کنید ورود به حوزه سیاستگذاری و حکمرانی ، با پست و مقام اداری صرف، امکان پذیر نیست.
خشونت روانی- عاطفی ، بیشترین خشونت علیه مردان :
اگرچه کلیشههای جنسیتی و اخبار و آمار، خشونت را امری مردانه تعریف میکند اما با این وجود هستند مردانی که خودشان قربانی خشونت میشوند.به بیانی«خشونت علیه مردان» شاید عنوانی کمکارکرد در ادبیات روزمره باشد اما واقعیتی است انکار ناپذیر.
طباطبایی و حقایقی از خشونت زنان علیه مردان؛
امروزه صحبت درباره خشونت زنان علیه مردان به عنوان یک معضل اجتماعی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. به دلیل فشارهای اجتماعی مردان کمتر گزارش خشونت علیه خود را میدهند و همین موضوع باعث میشود که خیلی درباره آن صحبت نشود، ولی آثار آسیبرسان خود را همچنان داشته باشد.افشین طباطبایی میگوید: در جامعه ما امروزه زنها همراه مردها حضور فعال دارند، ولی یک خشونت خاصی نسبت به زنها وجود دارد که همان تبعیض جنسیتی است و باعث میشود زنها در برابر مردها جبهه داشته باشند. مثلا حقوق کمتر دادن به زن، فشارهای جنسی و متلکگویی میتواند باعث رفتارهای خشونتآمیز در زنها شود.
مگوهای دیروز، دانش ضروری امروز:
یک ازدواج بدون رابطه جنسی به معنی ازدواجی است که در آن هیچ نوع فعالیت جنسی بین زوج وجود ندارد یا زوج در فواصل بسیار طولانی، حتی چند سال یک بار، با هم رابطه جنسی برقرار می کنند( رابطه کمتر از یک بار در ماه و ده بار در سال). تخمین زده می شود که ۲ درصد از ازدواج ها این گونه هستند. دلایل متعددی برای زندگی مشترک بدون رابطه جنسی وجود دارد.اگر همسرتان قبول ندارد که مشکلی در زندگی مشترک شما وجود دارد یا تمایلی برای تغییر ندارد، باید در مورد تمایل به ادامه زندگی مشترک بدون رابطه جنسی تصمیم گیری کنید.
پیامد بحران های اقتصادی فرهنگی و اعتقادی:
بعد از گذشت زمان قابل توجهی از اجرای قانون جوانی جمعیت و اِعمال مشوقها و انجام تبلیغات گسترده برای تشویق مردم به فرزندآوری و ترغیب جوانان به ازدواج، هنوز موفقیت قابل ملاحظهای را نشان نمیدهند به این دلیل است که زیرساخت قابل قبولی برای حل این مشکل در کشور وجود ندارد.
سواستفاده عاطفی در روابط همسران؛
اگر همسرتان دائماً شما را برای همه چیز سرزنش میکند، این سوءِ استفاده عاطفی از شما است. او با کاهش تدریجی عزت نفس شما، خود را از هرگونه مسئولیت رها میکند و در موقعیتی قدرتمند قرار میدهد. در این درس سواد زندگی قصد داریم کمی عمیقتر به علل احتمالی این نوع رفتار و برخی از استراتژیهای عملی برای مقابله با آن بپردازیم.
سید محمد مهدی شهیدی:
مطالعات علمی و نیز گزارشات تجربی نشان دهنده کاهش تعداد دفعات رابطه جنسی در زوجها نسبت به سالهای گذشته است. این ارقام ثابت میکنند که امروزه زوجها نسبت به قبل کمتر با یکدیگر رابطه جنسی دارند. در این درس نگاهی میاندازیم به این که چرا و چگونه ممکن است این اتفاق بیفتد.
ابتکار در گفتگو :
عموما دورهمیها و قرارهای آشنایی ما بدلیل کم توجهی به مهندسی محتوای ارتباطی به بطالت گذشته و حداکثر میتواند فضایی برای اشباع عاطفی، برون ریزی هیجانات و بعضا لودگی در نظر گرفته شود. این در حالی است که میتوان با برخی سوالات ساده و خلاقانه، فضا و موقعیت را برای تدارک یک دور همی سازنده و جذاب، فراهم نمود. متن زیر به برخی از مهمترین این سوالات اشاره دارد.
محمدرضا یوسفی تشریح کرد:
محمدرضا یوسفی، عضو هیات علمی دانشگاه مفید گفت: نتیجۀ حاصله نشان میدهد که سیاستهای تشویقی مانند سیاستهای تکلیفی به سازمانهای زیرمجموعۀ دولت و بانکها مانند افزایش ۲۵ درصدی وام مسکن، اعطاء انواع وامهای بانکی و قرض الحسنه، اعطای خودروی بدون نوبت، اعطاء مسکن یا زمین با شرایط سهل و مانند آنها نتوانسته است انگیزۀ کافی برای افزایش ازدواج و رشد نرخ موالید در جامعه ایجاد کند. وی افزود: غیرموثر بودن قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت از تاکید نادرست قانونگذار بر برخی ابزارهای سیاستی و تکلیفی حکایت میکند. اما پرسش مهم این است که چرا قانونگذار در تشخیص پدیدهای که از مسائل پیچیدۀ کارشناسی نیست، مسیر اشتباه رفته است. این دلایل را در ادامه می خوانید.
نقدی بر برنامه های دولتی جوان سازی جمعیت؛
مفهوم قرارگاه سازی در برداشتی نادرست و ناقص از ادبیات نظامی، تبدیل به لغلغه زبانی بسیاری از مدیران دولتی شده، در حالی که بخش زیادی از آنها فاقد اطلاعات جامع در این خصوص هستند. خانم زینب اختری مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده وزارت کشور از تشکیل 31 قرارگاه استانی برای جوانی جمعیت حرف می زند . این در حالی است که بر اساس گزارش عملکرد دریافتی از بند بند مصوبات و الزامات ، شاهد کمترین ضمانت های اجرایی برای پیاده سازی مصوبات قانونی جوانی جمعیت هستیم. موضوعی که همگرا با نظرات دکتر اختری، کم توجهی بدان می تواند فاجعه آفرین باشد.
مدیر سامانه همدم:
تیر ماه سال گذشته بود که محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با افتتاح سامانه همدم، به کاراییهای این سامانه اشاره کرد و گفت: راهاندازی سامانه همدم اقدام بسیار به جایی بود که با همه مسائل ایرانی و اسلامی و سنتهای اصیل نهاد خانواده سنخیت دارد.وی با بیان این که انتخاب همسر برای جوانانی که در اوج احساسات هستند، باید همراه با عقلانیت و آگاهی باشد گفت: در این امر بسیار مهم نیازمند مشاوران مومنی هستیم که در این زمینه از علم روز برخوردار باشند و سامانه همدم تلاش کرده تا مبتنی بر سنتهای خانواده و مبانی اسلامی، با استفاده از روشهای نوین و علمی به جوانان برای انتخابی آگاهانه و ازدواجی پایدار تحت نظر خانواده کمک کند.زهره حسینی: سامانه همدم تلاش کرده تا مبتنی بر سنتهای خانواده و مبانی اسلامی، با استفاده از روشهای نوین و علمی به جوانان برای انتخابی آگاهانه و ازدواجی پایدار تحت نظر خانواده کمک کند.
دکتر غلامعلی افروز روانشناس:
روانشناس و استاد ممتاز دانشگاه تهران با بیان اینکه از دست دادن احساس امنیت روانی منجر به ایجاد تعارضات روانی و نهایتا پدیدار شدن مشکلات جدی نظیر عدم تمرکز در افراد میشود، بر اهمیت "امنیت روانی" در قیاس با "امنیت انتظامی" تاکید کرد و گفت: تقویت احساس امنیت روانی در گروی تامین امنیت معیشتی و برآورده کردن حداقلهای اقتصادی خانوارهاست.