فروغ فکری خبرنگار محیط زیست:
«ما، جمعی از کشاورزان روستای کرهسیاه ملامهدی بخش مرکزی بهبهان که در کنار پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس مشغول کشتوکار هستیم، بدین وسیله اعتراض خود را نسبت به آسیب و کاهش محصول خرما، برنج و گندمزارها اعلام میداریم.» این بخشی از شکواییه اهالی روستاهای اطراف پالایشگاه بیدبلند است. آنها سالهای قبل هم از وضعیت موجود شکایت داشتند و میگفتند آب چشمه مروارید که زمانی از بهترین چشمههای بهبهان و محل تأمین آب شرب و کشاورزی روستاهای منطقه بوده، دیگر نهتنها برای شرب مناسب نیست که هیچ محصول آببری از شر آلودگیهایش در امان نمانده است. شکایت چندسال قبل بینتیجه ماند و هجدهم فروردینماه شورای شهر بهبهان در نامهای خطاب به دادستان کل کشور، ریاست سازمان حفاظت محیطزیست و ریاست سازمان بازرسی کل کشور از نگرانی اهالی این روستاها گفت.
کارون در تصرف فاضلابها:
پرآبترین، بزرگترین و طولانیترین رودخانه ایران؛ تعبیرهایی برای رودخانه ۹۵۰ کیلومتری کارون هستند، رودخانهای که در طول این سالها آنقدر آب رفته و خشک شده که اگر کسی از گذشته آن چیزی نداند، شاید این تعابیر کمی برایش دور از ذهن باشد. رودخانهای که از زردکوه چهارمحال و بختیاری سرچشمه گرفته، از دل خوزستان میگذرد و به خلیج فارس میریزد. در اهواز، فاضلاب از ۲۴ نقطه و در شبانهروز ۲۰۰ هزار مترمکعب پساب وارد رودخانه کارون میشود. تنها ۲۰ درصد فاضلاب اهواز در تصفیه خانه غرب اهواز تصفیه میشود، بنابراین باید تصفیه خانه غرب اهواز کامل و لولههای انتقال فاضلاب به تصفیه خانه اجرا شوند. تصفیه خانه شرق اهواز نیز غیرفعال است و باید فعال و خطوط آن اجرایی شوند. طبق مصوبات شورای حفاظت کیفی کارون قرار بود تا پایان سال گذشته ورود فاضلاب به رودخانه از شش نقطه مسدود شود، اما همچنان این وعده محقق نشده است. از طرف دیگر، تخلیه پسابهای نیشکر و دیگر فاضلابها، موجب ورود و افزایش برخی املاح شیمیایی در کارون شده است. داود میرشکار مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با بیان اینکه باید جلوی ورود پساب به منابع آبی گرفته شود، گفت: متاسفانه وضعیت تصفیه خانههای فاضلاب شهری در خوزستان مناسب نبوده و اگر همین مسیر ادامه پیدا کند، شرایط بسیار خطرناکی را طی خواهیم کرد.
لرزش دوباره گسل رامهرمز و پوسته استرسی زمین:
ساعت ۷:۳۲ صبح پنج شنبه ۱۵ آذرماه ۱۴۰۳، زمین لرزهای به بزرگی ۵.۶ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری زمین، منطقه هفتگل در استان خوزستان را لرزاند. پس از این زلزله و ساعت ۷:۵۲ زلزله دیگری با قدرت ۴.۸ ریشتر مسجد سلیمان را هم لرزاند. پس لرزههای زنجیرهای بالاتر از ۳ ریشتر، به کرات در طول روز گزارش شده است. پس از وقوع زلزله اول، ۶ تیم ارزیاب هلال احمر برای بررسی میزان خسارات به منطقه اعزام شدهاند. بنا بر اطلاعات دریافتی خساراتی به شبکه آب و برق و انتقال نیرو، خطوط لوله نفتی و سدهای کارون، وارد نشده است. لازم به توضیح است که ۱۷ تیر ۱۳۹۸ نیز، مسجد سلیمان دچار زلزله ۵.۷ ریشتر در عمق ۱۷ کیلومتری زمین شده بود.
راهکارهای مقابله کجای داستان قرار دارد؟
در سال های اخیر درپوش های فاضلاب به صورت متعدد به سرقت رفته و این سرقت ها در جنوب کشور به مراتب بیشتر گزارش شده است . این نوع از سرقت ها باعث می شود تا ضرر های مالی و جانی زیادی به دولت و مردم وارد شود. علت سرقت رفتن دریچه های منهول یا به اصطلاح درپوش های فاضلاب ارزش بالای آن ها است. چون اکثر این درپوش ها از جنس چدنی بوده و چدن نیز قابلیت بازیافتی دارد .برای کاهش سرقت این دریچه ها ، راهکارهای زیادی نظیر استفاده از دریچه های پلیمری یا بتنی ، لولا دار کردن دریچه های موجود و قفل زدن به دریچه ، تغییر در طریقه نصب دریچه و .... ، پیشنهاد شده است. مدیرعامل آبفا اهواز مدعی است که از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ درب منهول در شهر اهواز مجدد نصب شده است. برخی از منتقدین سرقت دریچه ها در این حجم را کار غیرمستقیم برخی از پیمانکاران می دانند( همانند صداگیر اطراف اتوبان ها و سرقت آنها).
برخورد تانکر با یکی از مخازن بنزین:
این حادثه در شامگاه گذشته در پالایشگاه پترو شوشتر واقع در شهرک صنعتی شماره یک ابن شهرستان به وقوع پیوست.اطلاعات اولیه حاکی از برخورد تانکر با یکی از مخازن بنزین در این پالایشگاه است.با اعلام وقوع حادثه در پالایشگاه پترو شوشتر امدادگران اورژانس به محل حادثه اعزام و مشغول امداد رسانی شدند و همه امکانات برای کمک رسانی بسیج شده است. براساس اعلام برخی منابع، تاکنون بر اثر این حادثه یک نفر جان باخته و چهار نفر دیگر مصدوم شدند که توسط امدادگران اورژانس به بیمارستان خاتم الانبیا شوشتر اعزام شدند.
تساهل و تسامح در سلامت شهروندان و حفاظت از محیط زیست:
غلامعباس اویسی (کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری)، مدیرعامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی خلیج فارس بندر ماهشهر در یادداشتی مدعی شد که صدور مجوز محیط زیستی برای شرکت آسیا گاز در زمینه تولید نفت سفید، گازوئیل، نفتا، روغن پایه و سوخت هواپیما در حریم شهری بندرماهشهر و در جوار منطقه مسکونی و حریم خوریات به جدیدترین دغدغه شهروندان این شهر تبدیل شده است. ادعا شده که مجوز فعالیت توسط اداره کل محیط زیست برای شرکت نامبرده در شرایطی صادر شده که بر اساس جدول، حداقل فواصل مجاز برای استقرار واحدهای صنعتی و خدماتی در ضوابط و معیارهای استقرار واحدها و فعالیتهای تولیدی، صنعتی و معدنی و اصلاحیههای بعدی، “زمین درخواست شده” فاصلههای اعلام شده در جدول را رعایت نکرده و از ادارات منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، شهرداری، شیلات و فرمانداری نیز استعلام انجام نشده است. منتظر دریافت توضیحات از اداره کل محیط زیست استان و شرکت آسیا گاز هستیم.
گلایه های امام جمعه آبادان:
امام جمعه آبادان با بیان اینکه بازار سیاه بلیط هواپیما و قطار در آبادان تشکیل شده است، خواستار پیگیری این امر و نظارت بر آن از سوی مسوولان امر شد. وی بیان داشت که ، مردم به دلیل وجود فرودگاه و راه آهن در این منطقه خوشحال هستند و باید تمهیدات لازم اتخاذ شود. بلیط فقط با هزینههای گزاف وجود دارد و باید وضعیت فعلی باید ساماندهی و نظارت چند برابر شود. حجتالاسلام غبیشاوی تصریح کرد: هر جا کوتاهی شود حتماً عدهای سوداگری میکنند؛ مردم برای پیگیری رفع بازار سیاه بلیط باید به چه کسی مراجعه کنند؟
سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی ماهشهر:
سخنگوی شرایط اضطراری منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: سقوط یک دستگاه جرثقیل در اسکله پتروشیمی رازی ماهشهر سبب جان باختن دو نفر و مجروح شدن چهار نفر شد. درخصوص حوادث کار، برخی از گزارشات بیانگر وضعیت نامناسب در این خصوص میباشد. بعنوان نمونه در سال ۱۳۹۸ شاهد مرگ یک راننده کامیون شوشتری در گرمای بندر امام خمینی در زمان بارگیری بودیم. سال ۱۴۰۰ همت شریفی راننده کامیون در زمان بارگیری، زیر چرخ لودر رفت و کشته شد و در فروردین ۱۴۰۳ نیز شاهد کشته و زخمی شدن شش نفر بر اثر سقوط چرثقیل میباشیم. موضوعی که ضرورت دارد با توجه به جایگاه این بندر صادراتی بزرگ کشور، مورد توجه خاص قرار گیرد.
درگیری امام جمعه و بخشدار:
ویدیویی از «رقابت امام جمعه و بخشدار» منطقه الوار گرمسیری بر سر میکروفون را ببینید. در اتفاقی عجیب وقتی امام جمعه زودتر برای گرفتن میکروفن اقدام کرد، بخشدار نیز برق را قطع کرد!
سرقت های عجیب؛
پس از سرقت یک دکل حفاری در استان خوزستان، خبرهای موثق حاکی از آن است که پرههای توربینهای نیروگاه خرمشهر به طرز مرموزی از یکی از انبارهای این نیروگاه به سرقت رفته است.
کرمی نژاد، مدیرعامل آب و فاضلاب خوزستان:
کرمی نژاد، مدیرعامل آب و فاضلاب خوزستان بیان داشت که هفته گذشته در ابتدای جاده اهواز خرمشهر یک پمپ را تقویت کردیم و وضعیت آب قسمت زیادی از منطقه بهتر شد ولی در حدود سه یا چهار خیابان به مشکل برخورد کرد؛ برای اصلاح این وضعیت پمپ را به وضعیت قبل بازگرداندیم و دیشب آن را عوض کردیم و وضعیت به حالت قبل درآمده است.برای تقویت آب منطقه، از شب گذشته درحال احداث یک خط انتقال به طول ۸۰۰ متر از کنار شرکت فارسیت هستیم که این خط انتقال تا ۴ یا ۵ روز دیگر تکمیل میشود؛ سختی پروژه عبور از جاده اصلی است دیشب یک باند و امشب یک باند جاده را تخریب میکنیم؛ بعد از عبور از جاده پروژه سرعت میگیرد؛ این خط لوله تا یکشنبه یا نهایتا دوشنبه وصل خواهد شد تا فشار آب منطقه تنظیم شود
تامین امنیت؛
سرهنگ سیروس دریکوند، اظهار داشت: در پی وقوع یک فقره سرقت مسلحانه جادهای از یک دستگاه خودرو در محور اهواز _ شوش، از همان لحظات اولیه تیمهای عملیاتی پلیس برای شناسایی و دستگیری سارقان کار خود را آغاز کردند.
تخریب بناهای تاریخی؛
عمارت تاریخی "هتل قو" اهواز در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی ساخته شده و در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است. این عمارت نخستین هتل اهواز محلی برای اقامت مسافران و برگزاری مراسم فرهنگی و تفریحی شد. در دهه ۴۰ شمسی اداره بهداشت اهواز در این عمارت مستقر شد، اما پس از آسیبهایی که بر اثر سیلاب سال ۱۳۴۷ به این بنا وارد شد، این عمارت تخلیه شد.
در روز تحلیف سنواتی عضو جدید شورای شهر اهواز، احمد سراج نیز به عنوان دومین عضو شورای اسلامی کلانشهر اهواز با رای موافق اعضای شورا استعفا کرد.
تردد با قایق؛
مردم دهستان عنافچه از توابع شهرستان باوی استان خوزستان، نزدیک به یک ماه است که به دلیل طغیان رودخانه و بالا آمدن آب، با زحمت فراوان و پذیرفتن خطر برای انجام کارهای روزانه با قایق تردد میکنند.
اوضاع کارون بحرانی است؛
وعدهها برای جلوگیری از تخلیه فاضلاب به رودخانه کارون همچنان بینتیجه است. نزدیک به یکسال از افتتاحیه بزرگترین تصفیهخانه فاضلاب اهواز میگذرد. تصفیهخانه شرق اهواز در حالی برای دومین بار افتتاح رسمی شد که هنوز نتوانسته به نیمی از تعهداتش عمل کند تا رودخانه کارون برای رهایی از فاضلابهای شهری همچنان درگیر سوءمدیریتها و خلف وعدهها باشد.
گردشگری دریایی؛
مدیرکل بنادر و دریانوردی خوزستان از صدور مجوز تاسیس و ساخت اسکله گردشگری در بندر مجیدیه ماهشهر خبر داد.
ناظر گمرکات خوزستان:
ناظر گمرکات استان خوزستان به اشاره به تکلیف منطقه آزاد برای آماده سازی زیرساختهای گمرکی گفت: در صورت مهیا بودن شرایط استاندارد زیرساختهای لازم، گمرک آمادگی لازم جهت استقرار کامل در گیتهای منطقه آزاد اروند را دارد.
ریزش سیلو؛
در مسیر جاده اهواز سوسنگرد دو سیلوی ۳۰ هزار تنی ذخیره گندم شهرستان حمیدیه (متعلق به بخش خصوصی و در اختیار و اجاره دولت) مستقر بوده و یکی از این دو تخریب شده است. این سیلوی بتنی در سال ۱۳۹۹ افتتاح گردیده و حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار تن گندم متعلق به اداره کل غله و خدمات بازرگانی خوزستان در کندوی فروریخته آن نگهداری میشد.
طرح محرومیت زدایی؛
عملیات آبرسانی به ۱۸ روستای بخش حسینیه شهرستان شادگان با حضور جمعی از مسئولان آغاز شد.