شعارسال: این بار اختلافات طرفین زیاد است و ظاهرا آرامش دو کشور نیز کاهش یافته. بر خلاف این روند تنش ها در اوج است و آبهای مواج دریای جنوبی بیش از هر زمانی تهدیدی برای این مناسبات به حساب می آید.
تا مدتی قبل چینی ها همواره می گفتند که روابطشان با آمریکا مهمترین نوع رابطه بزرگترین کشور در حال رشد جهان با توسعه یافته ترین کشور دنیاست اما به نظر می رسد که این الفاظ نمادین نتوانسته این همه مناقشه را در پس پرده مخفی نگهدارد.
امروز شرایط دو کشور به گونه ای شده که می توان گفت تقریبا هر روز وزیران دفاع و یا مقام های ارشد وزارت خارجه و دولتمردان و نظامیان دو کشور از یکدیگر درباره دریای جنوبی و مسائل اقتصادی و اختلافات منطقه ای و جهانی گلایه می کنند.
حالا دیگر از مسئله افزایش تعرفه فولاد تا مرز 500 درصد بر روی فولاد وارداتی چین به آمریکا گرفته تا مناقشات نظامی و دریانوردی دریای جنوبی هر روز مطالبی انتقادی مطرح می شود و این نشان می دهد، اوضاع بر وفق مراد هیچ یک از طرفین طرفین نیست.
به نظر می رسد که اکنون فقط ارزش تبادلات تجاری کلان دو کشور است که توانسته این همه اختلاف را در سایه نگهدارد اما اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا اخیرا گفت که حتی این مسائل هم نمی تواند اختلافات دو طرف در دریای جنوبی را متوقف کند.
هنوز مذاکرات شروع نشده بود که وزیر دفاع آمریکا و به دنبال آن جان کری وزیر خارجه یکی از طرف های گفت و گوهای راهبردی در پکن با چین گفتند که مناقشات دریای جنوبی جدی است و اگر چین منطقه شناسایی ویژه هوایی در این دریا در نظر بگیرد بدتر هم خواهد شد.
بحران در روابط چین و آمریکا جدی تر از آن است که تصور می شود. آمریکایی ها کمر همت بسته اند که با پشتیبانی گسترده از فیلیپین، ژاپن و ویتنام و با تحریک دیگر کشورهای آسیایی چین را در منطقه خود مهار کنند و برای این کار از بیشترین قدرت نظامی هم استفاده می کنند.
اگر اوضاع مهار نشود آن زمان به نظر می رسد که ناوهای هواپیمابر هسته ای و جنگنده های پیشترفته تر آمریکا هم به بهانه حمایت از متحدان آمریکا چون مانیل وارد دریای جنوبی شوند.
در بخش اقتصادی هم که منازعات دیرینه است. مسئله ارزش یوان مشکل ساز است و تضعیف تدریجی آن باعث شده موج انتقادهای آمریکا از چین بیشتر شود.
در عرصه تولید و صادرات فولاد آمریکایی ها می گویند که چین از تولیدکنندگان به شکل ویژه حمایت می کند و به همین دلیل تعرفه سنگینی بر روی فولاد چین بسته اند.
در دریای شرقی و جنوبی آمریکا کاملا از ژاپن و فیلیپین حمایت می کند و دیگر ابایی از اعلام مواضع صریح ضد چینی خود ندارد.
دور هشتم گفت و گوهای اقتصادی و راهبردی و دور هفتم نشست تبادلات انسانی دو کشور در پکن که از امروز آغاز شده از هر زمان دیگری اهمیت بیشتری دارد زیرا در آمریکا انتخابات ریاست جمهوری نزدیک است و در چین نیز نشست سران «جی 20» در ماه سپتامبر برگزار خواهد شد.
خبرگزاری شین هوا از قول «وانگ یی» وزیر خارجه چین آورده است که محورهای مهم اختلافات و منازعات با آمریکا نشست را در سایه خود قرار داده و اینها مسائلی است که در باره آن گفت و گو می شود.
خبرگزاری چین تاکید می کند که این روزها آنچه بیشتر در مناسبات دو کشور دیده می شود انرژی منفی است و باید اجماعی صورت گیرد تا بتوان آن را به انرژی مثبت تبدیل کرد.
اما به نظر نمی رسد که این نوع خوشبینی ها راه بجایی ببرد. آمریکایی ها در حال جا خوش کردن در دریای جنوبی و آوردن تجهیزات و تسلیحات پیشترفته و حضور در پایگاه های نظامی کشورهای منطقه از جمله فیلیپین و ژاپن به طور گسترده تر از قبل هستند و نزدیک به 60 درصد از نظامیان آمریکایی بتدریج به این منطقه آورده خواهند شد.
چین هم ساخت و سازها را ادامه می دهد. در دریای جنوبی رزمایش برگزار می کند و جزایر شنی می سازد و ناوها و گشتی ها و جنگنده هایش در آن حضور مداوم دارند.
مشکلات و چالش های عدیده اقتصادی و سیاسی و نظامی میان دو کشور که حالا علنی تر از هر زمانی شده است اجازه اینکه گفت و گوهای اقتصادی و راهبردی آنها به نتیجه ای مطلوب برسد، نخواهد داد و این طبیعت مناسبات دو کشوری است که در جهان تقریبا بیشتر از هر روابط دوجانبه دارای اختلاف هستند.
تایوان، تبت، سین کیانگ، ارزش یوان، دریای جنوبی، جنبش های ضد چینی، مبارزه با تروریسم، امنیت دریایی، تعرفه بر روی کالاهای وارداتی و صادراتی و دهها اختلاف دیگر میان دو کشور حاکی از آن است که قرن بیست و یکم قرن رویارویی چین و آمریکا با بیشترین سطح اختلافات در جهان خواهد بود.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری ایرنا ، تاریخ انتشار خبر 17 خرداد 1395، کدمطلب: 82103082 (5374978) ،www.irna.ir