پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
چهارشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 09
کد خبر: ۳۹۸۳۳۲
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۵
وقتی پای بحث غیر شرعی و غیر عادلانه ای بنام اجبار به پذیرش خودروی متعارف و غیر متعارف پیش کشیده می شود، باید بپذیریم که ما در کشور عزیزمان، نه بیمه مرکزی داریم و نه شرکت بیمه. مشتی دکان سه نبش به اسم بیمه هستند که مشغول به دبه کنندگی ، توجیه گری و منفعت طلبی می باشند. وقتی سود عملیاتی شرکت های بیمه در برابر سودهای غیر عملیاتی شان، بشذت پائین است، چه معنایی را می توان برداشت کرد؟ وقتی مشتری در معنای واقعی دست و پایش بسته است و مجبور به پذیرش شرایط قرون وسطایی شرکت های بیمه است، از چه عدالت و منطقی می توان حرف زد. درب باک خودروی سراتو در پمپ بنزین با اهمال و غفلت یک موتور سوار می شکند و پلیس راهور کروی می کشد و بیمه محترم معلم، می خواهد خسارت بالغ بر 15 میلیون تومانی را با 700 هزار تومان سرهم بیاورید. می دانید چرا؟ چون خودروی متعارف تا پایان سال 1403 ، بشکل مضحک و خنده داری، پرشیا تعریف شده بود. درب باک جزو قطعات دارای قابلیت افت قیمت خودرو محسوب نمی شود و بیمه معلم تفاوتی بین قطعه خام و قطعه رنگ شده، جنس درجه سه بازار با جنس فابریک و هزینه و اجرت نصب قائل نیست( قابل توجه بازرسی بیمه معلم: اسناد اثبات داستان هم نزد ما و هم نزد شما موجود است). بسیار خوب، پس لعنت بر این شیوه قاعده گذاری و صدها و هزارها بار حرام باد پول زوری که از مردم دریافت می کنید و به شکم خودتان و زن و بچه هایتان می ریزید.

شعارسال: در حالی که تا پیش از زمستان ۱۴۰۳، مالکان خودرو‌های تصادفی پس از دریافت خسارت فیزیکی، عملاً هیچ مرجعی برای جبران زیان ناشی از «افت قیمت واقعی خودرو» نداشتند، ابلاغ و اجرای دستورالعمل جدید پرداخت خسارت افت قیمت خودرو از محل بیمه‌نامه شخص ثالث نقطه‌عطفی در رویکرد حمایتی صنعت بیمه کشور بود.

بازنگری در دستورالعمل خسارت افت قیمت خودرو برای خودروهای زیر ده سال + ما در ایران بیمه نداریم جناب بهروز بستگانی ، دکان سه نبش ، دنبه کننده ، توجیه گر و منفعت طلب داریم

این دستورالعمل، که از دی‌ماه سال گذشته به مرحله اجرا درآمد، برای نخستین بار این امکان را فراهم کرد که زیان‌دیدگان تصادفات رانندگی، در صورت وارد آمدن خسارت به اتاق یا شاسی خودرو، بتوانند بخش از زیان ناشی از کاهش ارزش خودرو را نیز از مقصر حادثه مطالبه کنند، آن هم از محل بیمه شخص ثالث، نه بیمه بدنه. در آن مقطع بیمه مرکزی اعلام کرد که طبق قانون بیمه‌ها نباید بابت پرداخت خسارت افت قیمت خودرو، حق بیمه اضافی از مردم بگیرند و با همان بیمه نامه‌های قبلی باید این خسارات را جبران کنند.

اگرچه این اقدام تحولی قابل‌توجه در عدالت بیمه‌ای به شمار می‌رود، اما در اجرای اولیه با محدودیت‌هایی، چون شرط سنی زیر ۱۰ سال برای خودرو‌ها و دامنه مشمولان محدود همراه بود؛ مسائلی که بیمه مرکزی وعده داده در نسخه بازنگری‌شده به آن‌ها پاسخ دهد. همین بازخورد‌ها اکنون در فرآیند اصلاح قرار گرفته تا دامنه حمایت از زیان‌دیدگان گسترده‌تر شود.

بهروز بستگانی، رئیس مرکز مدیریت ریسک و تدوین مقررات بیمه مرکزی، از آغاز فرآیند بازنگری در دستورالعمل پرداخت خسارت افت قیمت خودرو خبر داد؛ دستورالعملی که از دی‌ماه سال گذشته برای نخستین‌بار در نظام بیمه‌ای کشور اجرایی شد و زمینه‌ای برای جبران بخشی از زیان‌های پنهان زیان‌دیدگان حوادث رانندگی فراهم ساخت.

بر اساس این دستورالعمل، در صورتی که خودروی زیان‌دیده به‌دلیل تصادف دچار افت ارزش معاملاتی شود، امکان دریافت خسارت افت قیمت از محل بیمه‌نامه شخص ثالث راننده مقصر فراهم است؛ البته به‌شرطی که خودرو دارای شرایط مشخصی از جمله زیر ۱۰ سال سن ساخت باشد.

بستگانی با اشاره به اینکه اجرای این دستورالعمل با استقبال اولیه روبرو شد، افزود: «با این حال، برخی محدودیت‌های مندرج در متن مصوبه، از جمله شمول محدود وسایل نقلیه و شرط سنی ۱۰ سال، باعث شد گروه‌هایی از بیمه‌گذاران عملاً امکان بهره‌مندی از این پوشش را نداشته باشند.»

وی با بیان اینکه بیمه مرکزی از زمان ابلاغ، وعده بازنگری و تکمیل این دستورالعمل را داده بود، خاطرنشان کرد: «فرآیند اصلاح اکنون در دستور کار قرار گرفته و امیدواریم با دریافت پیشنهاد‌های مردمی و بازخورد‌های میدانی، در بازه یک‌ساله از زمان اجرای دستورالعمل، نسخه اصلاح‌شده آن را نهایی کنیم.»

به گفته رئیس مرکز مدیریت ریسک بیمه مرکزی، محور‌های اصلی بازنگری شامل افزایش سقف سنی خودرو‌های مشمول، تنوع‌بخشی به انواع وسایل نقلیه تحت پوشش و بازبینی در سازوکار ارزیابی افت قیمت است؛ مواردی که می‌تواند دامنه حمایت بیمه‌ای را در برابر زیان‌های غیرمستقیم افزایش دهد.

بستگانی تأکید کرد: «افزایش ضریب نفوذ بیمه و بهبود رضایت‌مندی مردم، نیازمند ابزار‌های نوآورانه‌تری همچون همین دستورالعمل‌هاست. اگر بتوانیم دامنه این حمایت را گسترش دهیم، اعتماد عمومی به صنعت بیمه هم تقویت خواهد شد.»

این مقام مسئول همچنین گفت: «در بیمه‌نامه بدنه، افت قیمت به‌صورت محدود و بر مبنای توافق قبلی بیمه‌گذار و شرکت بیمه قابل پوشش است، اما ورود این موضوع به بیمه شخص ثالث، اقدامی جدید و مهم در جهت حمایت از زیان‌دیدگان بوده است.»

بر اساس اعلام رسمی بیمه مرکزی، تا پایان تیر ۱۴۰۳، مجموعه بازخورد‌ها و اصلاحات پیشنهادی جمع‌بندی خواهد شد و نسخه به‌روزرسانی‌شده این دستورالعمل، به‌زودی در دستور کار شورای عالی بیمه قرار خواهد گرفت.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از چابک، تاریخ انتشار: 17تیر1404، کدخبر:72777، www.chabokonline.com

اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین