پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۴۸۳۹۱
تاریخ انتشار : ۰۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۲:۴۷

نقص قانون یا فقر فرهنگ

یکی از پرسنل نیروی انتظامی معتقد است «همه مشکل به نیروی انتظامی برنمی‌گردد و مشکل عمده، عدم برخورد قاطع قضایی با پدیده گروگان گیری است. رستمی، دادستان شهرستان جیرفت با رد این موضوع، اظهار داشت: هیچ خلأ قانونی وجود ندارد، مشکل در مسائل فرهنگی است.

شعارسال:یکی از پرسنل نیروی انتظامی روایت دیگری از اتفاقات مشابه دارد؛ وی معتقد است «همه مشکل به نیروی انتظامی برنمی‌گردد و مشکل عمده، عدم برخورد قاطع قضایی با این پدید است» این گفتار ما را بر آن داشت تا با دادستان محترم نیز به گفتگو بنشینیم؛ آقای رستمی با رد این موضوع، اظهار داشت هیچ خلأ قانونی وجود ندارد، مشکل در مسائل فرهنگی است.

اظهارات یکی از پرسنل نیروی انتظامی

شما در مطلب و کاریکاتوری که راجع به گروگان‌گیری در نشریه‌تان درج کردید فقط به نیروی انتظامی پرداختید اما همه مشکل هم به نیروی انتظامی برنمی‌گردد نیروی انتظامی یک مجری است و در قالبی حرکت می‌کند که قانون مشخص می‌کند. شخصا برای آزادی گروگان‌های افغانی خیلی سختی کشیدم بارها تا ساعت ۴صبح برای این کار در مأموریت بودم حتی از سفارت افغانستان بابت این پیگیری به من زنگ زدند و تشکر کردند ولی. وقتی من درجه‌دار پنج مورد گروگان گیر را دستگیر می‌کنم تحویل می‌دهم ولی بعد از یک ماه آزاد می‌شوند و در خیابان به من می‌خندند من هم سرخورده می‌شوم و نمی‌توانم به وظیفه‌ام مثل قبل عمل کنم.

واقعاً این اتفاق می‌افتد؟

بله

مجازات گروگان‌گیری که ۵تا ۱۵ سال حبس است.

ببینید برای افغانی ورود و تردد در این منطقه غیرمجاز است بنابراین درهرصورت بازداشت می‌شود گاهی اوقات مدت بازداشتی گروگان بیشتر از گروگان گیر است. یعنی گروگان گیر با یک‌میلیون رضایت گروگان را می‌گیرد و خیلی راحت آزاد می‌شود

به نظرم این اتفاق به خاطر خلأ قانون است اگر این گروگان افغانی نبود و یک آلمانی یا فرانسوی بود این اتفاق هیچ‌گاه نمی‌افتاد ولی در مملکت ما به افغانی به چشم خارجی نگاه نمی‌کنند و مثل آن‌ها از او دفاع نمی‌شود.

از طرف دیگر در قانون ایران این جرم‌ها جدید هستند و قانون، مجازات سنگینی برای این‌ها در نظر نگرفته است.

*****

پیرو سخنان این فرد مصاحبه‌ای با دادستان محترم شهرستان جیرفت آقای رستمی ترتیب دادیم که در پی می‌آید

حکم کسانی که افغانی‌ها را گروگان می‌گیرند چیست؟

طبق قانون مجازات اسلامی ماده ۶۲۱ مجازات گروگان‌گیری ۵تا ۱۵ سال حبس است.

این درست که گروگانگیری افغانستانی ها جزو جرم‌های جدید است و مجازات ماده ۶۲۱ شامل آن نمی شود؟

نه چنین چیزی نیست و قانون گروگان‌گیری، در مورد این‌ها هیچ تفاوتی قائل نشده و طبق همان ماده ۶۲۱ رفتار می‌شود.

یکی از کارکنان نیروی انتظامی مدعی شده اگر یک اروپایی گروگان شود دستگاه قضایی خیلی جدی‌تر برخورد می‌کرد ولی این‌ها چون افغانی هستند زیاد به آن‌ها بها داده نمی‌شود

نه چنین چیزی نیست، برای ما فرق نمی‌کند ولی تفاوتی که وجود دارد این است که افغانی‌ها خیلی‌هایشان غیرمجازند ولی اروپایی مجوز دارد، همین افغانی هم اگر با پاسپورت بیاید، از وقتی‌که وارد مرز می‌شود تا وقتی خارج می‌شود، دولت ما موظف است از او حمایت کند.

در مورد افغانی‌های غیرمجاز این مسئولیت وجود ندارد؟

مسئولیت انسانی وجود دارد ولی حقوقی نه. قانون نباید از کسی که غیرقانونی وارد کشور می‌شود حمایت کند حتی بعضی از کشورها به افراد غیرمجاز حبس هم می‌دهند.

این حرف کسانی که می‌گویند ما می‌گیریم قوه قضاییه آزاد می‌کند این‌ها شوخی می‌کنند یا نمی‌دانند یا آگاهی به قانون ندارند،. هیچ خلا قانونی هم وجود ندارد و اگر می‌گویند فردی را دستگیر می‌کنیم فردا روز آزاد می‌شود برای این است که قاضی نمی‌تواند بر اساس خواست جامعه عمل کند بلکه بر اساس قانون عمل می‌کند کسی که دستگیر می‌شود باید دلایل علیه وی وجود داشته باشد نیروی انتظامی مشکلش این است که گاه کسی را به‌عنوان سارق دستگیر می‌کند نه اموال مسروقه‌ای از وی کشف شده نه سابقه دارد نه اقرار و نه دلیل دیگری دارد خب ما چطور روی یک ظن طرف را مجازات کنیم؟! سر یک قتل ده نفر را می‌گیرند می‌گویند این‌ها قاتل هستند یک چاقو هم بیشتر به‌طرف نخورده آیا ما می‌توانیم هر ده نفر را به جرم این قتل نگه مجازات کنیم؟!

با یکی از قضات صحبت کردیم می‌گفت افغانی می‌آید شکایت کند، گروگان گیر می‌گوید شما که درهرصورت رد مرز می‌شوی، این یک میلیون را بگیر بگو من گروگان نبوده‌ام به خاطر این است که گروگان گیر آزاد می‌شود.

این هم هست ولی ما تا جایی که شواهدی باشد و بتوانیم خودمان پیگیر قضیه می‌شویم.

در این مورد مشکلی که وجود دارد خیلی از این گروگان‌ها چون غیرقانونی آمده‌اند شکایت نمی‌کنند چون اگر شکایت کنند رد مرز می‌شوند و این معضل امنیتی باقی می‌ماند. در همین پرونده‌ای که به آن پرداخته شد، از ۱۵ نفری که با پول آزاد شده بودند فقط یک نفر شکایت کرد که آن هم ورودش قانونی بود و ترسی نداشت و تا وقتی این ترس برای شکایت وجود داشته باشد گروگان گیران شاید خیلی احساس نرس نکنند در عوض گروگان‌ها ترس رد مرز دارند، برنامه‌ای برای اینکه این‌ها بیایند شکایت کنند ولی ترسی برای رد مرز نداشته باشند تا سرشاخه‌های گروگان‌گیری دستگیر شوند وجود ندارد؟

اگر ما بگوییم طرف بیاید شکایت کند ما رد مرزش نمی‌کنیم، این کار غیر قانونی است و ما نمی‌توانیم غیرقانونی عمل کنیم ضمن اینکه اگر رهایش کنیم امکان دارد دوباره گروگان گرفته شود و باز همین مشکل پیش بیاید پس برای اینکه شکایت کند ما نمی‌توانیم چشم بر غیرقانونی بودنش ببندیم

برای مقابله با این پدیده چه باید کرد؟

ریشه این پدیده مسائل فرهنگی، مشکلات اقتصادی و عدم اشتغال جوانان است ولی ریشه‌اش همان‌طور که گفتم به فقر فرهنگی برمی‌گردد اگر در جایی تقوا باشد، این اتفاق نمی‌افتد، کسی ایمان داشته باشد چنین کاری نمی‌کند این پول از همه پول‌ها نامشروع‌تر است چون به بهای به بند کشیدن یک انسان به دست آمده.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت خبری تحلیلی سلام سبزواران، تاریخ انتشار: 18آذر1394، کدخبر: 19564: www.salamsabzevaran.ir


خبرهای مرتبط
برگزیده ها
خواندنیها و دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین