شعار سال: مرکز پژوهشهای مجلس وضعیت موجود و ابعاد مسأله ازدواج دختران در سنین پایین را مورد ارزیابی قرار داد. به گزارش خانه ملت، براساس آخرین پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان که در سال 1394 منتشر شده است 47 درصد پاسخگویان مناسبتترین سن برای ازدواج دختران را 16 تا 20 سال و 39 درصد نیز 21 تا 25 سال دانستهاند.
در سالهای اخیر نیز بالاترین فراوانی ازدواج دختران در کشور در گروه سنی 15 تا 19 سال (با 196 هزار و 592 مورد) و گروه سنی 20 تا 24 سال (با 204 هزار و 202 مورد) ازدواج قرار دارد. همچنین در سالهای 1391 تا 1395 از 9/4تا 6/5درصد (حدود 40 هزار) از کل ازدواجهای ثبت شده در کشور نیز در گروه سنی 10 تا 14 سال قرار دارد. هرچند در این گروه سنی در کنار این آمار باید وجود آمار غیررسمی را نیز در نظر گرفت؛ ازدواجهای ثبت نشدهای که عموماً بین مهاجرین و اتباع غیرایرانی روی میدهد.
این گزارش میافزاید: اگرچه درخصوص مصداق ازدواج در سنین پایین اختلافنظر وجود دارد و برخی حتی ازدواجهای زیر 24 سال را نیز ازدواج در سنین پایین در نظر گرفتهاند، با اینحال بهطور کلی ازدواج زیر 18 سال و علیالخصوص 10 تا 14سال برای دختران بهعنوان مصداق ازدواج در سنین پایین در نظر گرفته میشود. گزارش مرکز پژوهشهای مجلس توضیح میدهد که ازدواج در گروه سنی 10 تا 14 سال برحسب سن زوجه، اگرچه در تمام استانهای کشور مشاهده میشود، اما بهصورت خاص در مناطق روستایی، عشایری و حاشیه شهرها متمرکز است. نسبت ازدواجهای این گروه سنی به کل ازدواجها نشان میدهد که نوع این استانها از نظر توسعهیافتگی و محروم بودن بهگونهای است که نمیتوان حکم واحد و یکسانی را درباره آنها صادر کرد.
برای مثال استانهای محرومی چون کهگیلویه وبویراحمد و ایلام دارای رتبه بسیار پایین و استان آذربایجان شرقی و خراسان رضوی که توسعهیافتهتر هستند رتبه بالاتری را در این موضوع بهخود اختصاص دادهاند. از همین رو بهنظر میرسد نقش عامل فرهنگی در رتبهبندی استانهای مختلف در این موضوع بسیار پررنگ است.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه ایران، تاریخ انتشار -------، کدمطلب: 479003، www.iran-newspaper.com