شعارسال: جعفر شیرعلینیا، نزدیک به یک سال پیش میهمان سیدحمید متقی، پژوهشگر تاریخ ایران معاصر در مجله تاریخی اکوایران بود، ضمن بحث درباره تحولات جنگ هشتساله ایران و عراق به موضوع این کتاب اشاره و تصریح کرد: بدون پژوهشهای علمی و آکادمیک درباره جنگ و روشهای دشمن ممکن است مانند ترور اسماعیل هنیه یا ماجرای پیجرها در بزنگاهها غافلگیر شویم.
میگوید که پس از انتشار کتاب «برخیز و اول تو بکش؛ تاریخ مخفی ترورهای هدفمند اسرائیل» اثر رونن برگمن در سال ۲۰۱۸، با بسیاری از مسئولان کشور به ویژه در دولتهای حسن روحانی و ابراهیم رئیسی سخن گفته ونسبت به تغییر روشهای اسرائیل هشدار داده است. وقتی که اسرائیل ریز اطلاعات ترورهای خود را منتشر میکند، این به معنای تغییر روشهای ترور و در پیش گیری روشهای جدید است.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
کتاب برخیز و اول تو بکش نوشتهی رونین برگمن (Ronen Bergman)، نویسنده و خبرنگار اسرائیلی است. نویسنده در این کتاب به افشای تاریخ ترور افراد مختلف از سران کشورها و افراد ردهبالای نظامی و سیاسی تا دانشمندان هستهای ایران توسط اسرائیل پرداخته است. این کتاب به زبان عبری در سال ۲۰۱۸ در ژانر جنایت واقعی نوشته شده است. رونی هوپ آن را به زبان انگلیسی برگردانده و توسط انتشارات رندوم هاوس در ایالات متحده منتشر شده است. کتاب برخیز و اول تو بکش در سال ۱۴۰۲ توسط حسین یوسفی و مجتبی تقوایی ترجمه شده و در انتشارات انجمن پیشکسوتان سپاس به چاپ رسیده است.
در تلمود که یکی از کتابهای اصلی یهودیت است، آمده: «اگر کسی برای کشتن تو میآید، بلند شو و اول او را بکش.» نام کتاب از این جمله الهام گرفته شده است. رونین برگمن در این کتاب از اسرار و اسنادی صحبت میکند که پیش از این محرمانه بوده و کسی آن را علنی نکرده بود. وی برای نوشتن این کتاب با اعضای فعلی و سابق دولت اسرائیل و سازمان اطلاعاتی این کشور مصاحبه کرده است، کسانی که در این قتلها نقش مهمی را ایفا کرده بودند. او با بیانی روان در ۳۵ فصل، شرحی از ترورهای موفق و ناموفقی میدهد که توسط نیروهای اسرائیلی انجام شده است؛ ترورهایی که پیش از تشکیل اسرائیل بهعنوان یک دولت مستقل، شروع شده بود و تا امروز ادامه دارد. یهودیها گروههایی را تشکیل داده بودند و به صورت مخفیانه اطلاعاتی از کسانی جمعآوری میکردند که با آنها دشمنی دارند. پس از شناسایی، بدون درنگ نقشهی ترور طراحی و عملی میشد. بارها به شهرک اعراب فلسطین حمله کردند و از افرادی که کمترین ضرری به یهودیان رسانده بودند، انتقام خونین میگرفتند. در سال ۱۹۴۴، تام ویکلین، در ادارهی تحقیقات جنایی فلسطینِ تحت سلطهی بریتانیا، فرمانده واحد یهودیان بود. او در گروههای یهودی نفوذ میکرد و شورشیان یهودی را دستگیر میکرد. دیوید شامرون که بعدها فرمانده کل نیروهای دفاعی اسرائیل شد، قصد ترور ویکلین را داشت. روایت ترور تام ویکلین، اولین پله برای شروع کتاب است.
دکتر رونین برگمن در این کتاب از روشهای مستقیم مثل شلیک گلوله، انفجار و ... روشهای غیر مستقیم مثل مسمومیت به روشهای مختلف که این رژیم برای ترور افراد بهکار برده با جزئیات صحبت کرده است. کتاب دربارهی پیشتازی اسرائیل در کشتن افراد است، برگمن از اسنادی پرده برمیدارد که طبق آن حقوق و جان بسیاری از مردم عادی پایمال شده است. نویسنده با جزئیات از نحوهی برنامهریزی، انجام عملیات مختلف و نتیجهای که این عملیاتها برای خاورمیانه در پی داشته، نوشته است. او تلاش میکند اهداف اسرائیل از ترور را برای مخاطب روشن کند.
اسرائیل این جنایات را برای رسیدن به اهداف ششگانهای انجام داده است. این اهداف از این قرار است: نابودی گروه مقاومت فلسطین، ازبینبردن سلاح و تجهیزات و کارگاههای تولید آن، افزایش فشار روانی گروه مقاومت از طریق قتل عام افراد غیرنظامی و ازبینبردن زیرساختهای شهری و اقتصادی، ایجاد سستی در گروههای مختلف مقاومت و بهاشتباهانداختن آنها در انجام فعالیتها، ایجاد توازن در مقابل گروه مقاومت و دستیابی به برتری نسبت به آنان و قدرتنمایی در منطقه.
نویسنده سیر تاریخی در رخدادها را تقریبا رعایت کرده و سعی کرده که به ترتیب زمانی آنها را نقل کند. در فصلهای انتهایی کتاب با جزئیات دربارهی ترور دانشمندان هستهای ایران، از جمله شهید داریوش رضایینژاد، شهید مجید شهریاری، شهید مصطفی احمدی روشن، شهید مسعود علیمحمدی توسط اسرائیل با هدف جلوگیری از پیشرفت هستهای ایران نوشته است. برگمن در کتابش از نادیده گرفته شدن نظرات افرادی سخن میگوید که بهشدت با ترور دانشمندان مخالف بودند و اعتقاد داشتند کسانی که ارتباطی با امور نظامی ندارند و در یک کشور مستقل فعالیت میکنند، نباید کشته شوند. نویسنده در کتاب از جزئیات ترور رهبران و افراد مهم سیاسی مثل شیخ یاسین، یاسر عرفات، عماد مغنیه، المبحوح، علی حسین صلاح و... پرده برداشته است.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون