شعارسال: محسن جلال پور در کانال تلگرامی خود نوشت: یکی دو هفته به پایان سال 1397 در جمعی محدود مستمع سخنان نگران کننده دکتر مسعود نیلی درباره «اثر ابرچالشها بر رشد اقتصادی» بودم.
این سه ابرچالش باعث شدهاند سهم سرمایهگذاری از تولید ناخالص داخلی در سال 1397 به زیر 15 درصد برسد و رشد موجودی سرمایه هم به صفر نزدیک شود.
از آن طرف هرسال ارقامی تحت عنوان بودجه عمرانی در بودجه گنجانده میشود اما منابع تخصیص یافته خرج مصارف جاری میشود یعنی دولت آنقدر بیپول شده که بودجه عمرانی را هم خرج هفت سر عائله خود میکند.
اما مسأله این است که در نیم قرن گذشته خاستگاه اصلی رشد اقتصادایران سرمایهگذاری بوده و اکنون که دولت ناچار است بخش عمدهای از منابع را در چاه ابرچالشها بریزد، قاعدتا امیدی هم به رشد سرمایهگذاری و احیای رشد اقتصادی نیست.
اقتصاددانان میگویند نسبت موجودی سرمایه فیزیکی به تولید ناخالص داخلی برای کشورهای مختلف کم و بیش ثابت است. بنابراین رشد تولید ناخالص داخلی تقریباً مساوی رشد موجودی سرمایه است. برای کشوری با نسبت بالاتر سرمایه به تولید، برای تحقق مقدار یکسانی از تولید ناخالص داخلی، موجودی سرمایه بزرگتری مورد نیاز است.
از آنجا که موجودی سرمایه در طول زمان بزرگتر می شود، به تدریج برای میزان معینی از رشد آن مقادیر بیشتر و بیشتری سرمایهگذاری مورد نیاز است.
به مجموعه كالاهاى سرمايهاى فيزيكى كشور كه قابل اندازهگيرى بوده و در فرايند توليد كالا و خدمات نقش دارند، موجودى سرمايه گفته میشود. در واقع، موجودى سرمايه را مىتوان مجموع ارزش ساختمان و تاسيسات و ماشين آلات و تجهيزاتى دانست كه در فرايند توليد نقش داشته و مورد استفاده قرار مىگيرند.
رشد موجودی سرمایه در دهه 1340 و 1350 حدود 10 درصد، در فاصله سالهای 1370 تا سال 1390 حدود 4.5 درصد و در فاصله سال های 1390 تا 1396 حدود 1.6 درصد بوده و برآوردها نشان می دهد که رشد موجودی سرمایه، در سال 1397 حدود صفر بوده است.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تولید بالقوۀ اقتصاد ایران متوقف شده و مهمتر این که تامین سوخت مورد نیاز برای رشد بالاتر از 2 تا 3 درصد مبتنی بر سرمایهگذاری بسیار دشوار است.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت گفتارنو، تاریخ انتشار: 5اردیبهشت1398 ، کدخبر: 30840: www.goftareno.ir