پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 25
کد خبر: ۱۰۸۴۸۱
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۴
سه سالی است که دولت در لایحه های بودجه ارائه شده به مجلس موضوع حذف یارانه نقدی دهک های پردرآمد جامعه را مطرح می کند؛ اما هر بار به نقطه اجرا که می رسد، به نوعی پا پس می کشد و توپ را به زمین مجلس می اندازد. آخرین خبرها پیرامون یارانه های نقدی سال آینده نیز به اظهارنظر رئیس سازمان برنامه و بودجه بازمی گردد؛ اظهارنظری که به نوعی نشان دهنده لجاجت با مجلس است.

شعارسال:سه سالی است که دولت در لایحه های بودجه ارائه شده به مجلس موضوع حذف یارانه نقدی دهک های پردرآمد جامعه را مطرح می کند؛ اما هر بار به نقطه اجرا که می رسد، به نوعی پا پس می کشد و توپ را به زمین مجلس می اندازد. آخرین خبرها پیرامون یارانه های نقدی سال آینده نیز به اظهارنظر رئیس سازمان برنامه و بودجه بازمی گردد؛ اظهارنظری که به نوعی نشان دهنده لجاجت با مجلس است.

از آذر ماه سال 1389 که موضوع هدفمندی یارانه ها توسط دولت دهم مطرح شد، همواره چگونگی اجرای آن مورد بحث بوده است؛ طرحی که قرار بود، طی پنج سال به نقطه پایانی خود برسد الان در هفت سالگی خود است و همچنان به همان شیوه روز اول و تقریباً با همان تعداد یارانه بگیر به کار خود ادامه می دهد.

در لایحه بودجه سال 97 که به مجلس ارائه شد، موضوع هدفمندی یارانه ها قرار بود با تحولات عظیمی همراه شود و با توجه به اعتبارات یارانه نقدی در نظر گرفته شده توسط دولت باید 34 میلیون تن از صف 76 میلیون یارانه بگیر حذف می شدند.

در تبصره 14 لایحه بودجه سال 97 که به موضوع هدفمندی یارانه ها پرداخته شده بود، در جلوی ردیف پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی خانوارها رقم 23 هزار میلیارد تومان درج شده بود. این رقم نشان می داد، در سال 97 باید 34 میلیون تن از گردونه یارانه بگیران خارج می شدند.

هنگامی که لایحه بودجه سال 97 به مجلس ارائه شده و به کمیسیون تلفیق رسید، کمیسیون تلفیق مجلس با این رقم 23 هزار میلیارد تومان موافقت کرد؛ اما هنگامی که لایحه بودجه به صحن علنی مجلس رفت، کلیات لایحه بودجه رد شد و کمیسیون تلفیق تصمیم گرفت که میزان اعتبارات پرداخت یارانه های نقدی را از 23 هزار میلیارد تومان به 30 هزار میلیارد تومان افزایش دهد. افزایش 7 هزار میلیارد تومانی اعتبارات پرداخت یارانه های نقدی تعداد یارانه بگیران در سال آینده را از 42 میلیون به 55 میلیون تن افزایش داد. البته این تمام ماجرا نبود و گویا دولت با این موضوع موافقت نکرده است و به نوعی به دلیل آنکه مجلس، تصمیم اولیه دولت مبنی بر حذف یارانه نقدی 34 میلیون تن را رد نموده است، حالا تمایلی به اجرای مصوبه جدید ندارد و معتقد است، سازوکار اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در سال 97 همانند سال 96 خواهد بود و به همان دلیلی که در سال 95 و 96 دولت نتوانست یارانه ثروتمندان را حذف کند، در سال 97 هم توان اجرای این قانون را ندارد.

در این رابطه محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه به تازگی اعلام نموده است که اینکه فقط گفته شود، افراد پردرآمد بدون سازوکار حذف شوند عملیاتی نیست، به همین دلیل، سال آینده پرداخت یارانه ‌ها متفاوت از استمرار سال جاری نیست. نوبخت با بیان این‌ که مشخص نیست به چه طریق باید دهک‌ های پردرآمد حذف شوند، نحوه‌ ی حذف دهک ‌های پردرآمد همانند سال ۹۶ می‌ شود، ادامه داد: در سال ۹۶ نیز دولت اجازه داشت که یارانه ۲۴ میلیون را قطع کند، اما واقعیت موضوع این است که اگر فرمول نداشته باشیم و بخواهیم بدون روش جیب ۸۰ میلیون نفر را بگردیم و مشاهده کنیم که چه شخصی پول دارد و چه شخصی پول ندارد، با سیاست دولت مغایر است.

این صحبت های نوبخت در حالی مطرح می شود که دولت تا قبل از افزایش اعتبار پرداخت یارانه نقدی به 30 هزار میلیارد تومان قصد داشت یارانه 36 میلیون تن را قطع کند ولی حالا حاضر نیست که یارانه 21 میلیون را قطع نماید به بهانه آنکه سازوکار شناسایی دهک های پردرآمد را ندارد! این نشان می دهد که دولت در حال لجاجت با تصمیم اخیر مجلس است و حاضر نیست تا هزینه های حذف یارانه ها را بر عهده بگیرد و به همین دلیل، توپ را به مانند سال های قبل به زمین مجلسی ها می اندازد.

شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از پایگاه خبری تحلیلی تابناک ، تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن 1396 ، کدخبر: 770742 ، www.tabnak.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین