شعارسال: اسامی این میوه ها را بهتر بشناسیم. شاید در نگاهی کلی در خصوص تفاوت میوه هایی مثل طالبی،گرمک، سمسوری، شاه پسند، جانا و ملون نتوان زیاد تفاوت قائل شد اما این میوه ها با اندکی دقت در خصوص رنگ پوست بیرونی میوه، رنگ شیارهای روی پوست ، رنگ میوه داخل پوست و حتی عطر و طعم، با یکدیگر متفاوت هستند.
*** رنگ پوست طالبی رسیده باید زرد و داخل آن سبز و سطح پوست طالبی حالت زبری داشته باشد.طالبی میوه ای تابستانی با طبع گرم و تر است.
*** سمسوری جز خانواده طالبیهاست که گوشتی نارنجی رنگ و طعمی شیرین دارد. پوست این محصول نارنجی رنگ بوده و روی آن حدود 10 خط سبز وجود دارد. سمسوری به دلیل داشتن طبع سرد و تر، باعث کاهش حرارت بدن شده و برای درمان بیماریهای ناشی از گرمی مزاج مفید است.
*** طالبی ریش بابا (شاهپسند) یک طالبی به رنگ زرد و خطدار و پوست کلفت است. از نظر ظاهری شبیه به طالبی اما کشیده است. طعم آن شیرین و آبدار است و برای تازه خوری و دسر و آبمیوه مناسب است.برخی از افراد شاهپسند و جانا را یکی می دانند.
*** خربزه «جانا» دارای پوستی راه راه مثل طالبی است. این میوه دارای رنگ زرد کم رنگ و کمی متمایل به سبز است. جانا بدلیل، ماندگاری طولانی میوه آن، سفت بودن میوه و زودرس بودن مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است.در طب سنتی، خربزه جانا دارای مزاج سرد و تر است. این به این معناست که مصرف این میوه میتواند در افرادی که مزاج گرم دارند، تاثیرات مثبتی بگذارد و تعادل حرارتی بدن آنها را حفظ کند. اما باید توجه داشت که افراد با مزاج سرد باید در مصرف این میوه احتیاط کنند.
*** ملون (Melon) معمولاً بافتی نرمتر، شیرینی ملایمتر و پوست صافتر و بدون خط دارد. رنگ داخلی آن میتواند زرد روشن، سبز یا نارنجی کمرنگ باشد( تنوع ملون بسیار بالاست).مدتی است که اخبار و شایعههایی مبنی وجود میوههای تراریخته در بازار کشور از جمله ملون در فضای مجازی منتشر میشود. این شایعات ملون را میوهای جدید، تراریخته و سرطانزا معرفی میکنند که از اساس اشتباه است.ملون طبع گرمی دارد و بسیار شیرین است به همین دلیل برای افراد مبتلا به قند خون، دیابت بارداری و افراد دارای اضافه وزن مضر بوده و باید در مصرف آن احتیاط کنند.
*** گرمک یا "گرمک زرد" از نظر ظاهری شباهت زیادی به طالبی دارد اما معمولاً پوست آن صافتر و بدون مشبک بودن واضح است. رنگ داخل آن نیز نارنجی روشن یا زرد است. از نظر طعم، گرمک ملایمتر و لطیفتر از طالبی است و بوی آن نسبتاً کمتر است.مزاج گرمک از نظر طب سنتی گرم و مرطوب است .
*** دستنبو میوهای بشدت خوشبو بوده و اندازهٔ آن تقریباً به اندازه یک کف دست است و رنگش نارنجی مایل به قهوهای میباشد. در ابتدای رشد سبز بوده و سپس قوه ای -نارنجی می شود. طبع دستنبو گرم می باشد.
پایگاه تحلیلی خبری شعارسال ،برگرفته از منابع گوناگون