
شعار سال: حجم نقدینگی طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۶ بهطور میانگین سالانه ۲۸ درصد رشد داشته است
در حالی بر حجم نقدینگی کشور لحظه به لحظه افزوده میشود و امروز در نقطهای در حدود 1600 هزار میلیارد تومان قرار گرفته که این سوال پیش روی بسیاری از تحلیلگران و اقتصاددان قرار دارد که راهکار کنترل و هدایت نقدینگی چیست؛ آن هم در شرایطی که نقدینگی به طور معمول در مسیری حرکت میکند که جذابتر است.
نقدینگی دقیقه به دقیقه و ثانیه به ثانیه بالا میرود. این حجم افزایش، نقدینگی در کشور را تبدیل به غولی کرده که سامان اقتصاد را بههم ریخته است. به باور بسیاری از تحلیلگران اقتصادی، از جمله مهمترین عوامل بههمریختگیهای اقتصاد در بازارهایی همچون ارز، طلا، سکه، مسکن و خودرو، نقدینگی است و هر روز در یکی از این بازارها خلل ایجاد میکند.
گزارشها نشان میدهد حجم نقدینگی طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۶ بهطور میانگین سالانه ۲۸ درصد رشد داشته است و براساس آخرین گزارشهای بانک مرکزی، حجم آن در حدود ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان ارزیابی میشود؛ رقم سرسامآوری که اهمیت مدیریت آن را چند برابر کرده است. این در شرایطی است که ارقام نقدینگی و تولید ناخالص داخلی به ماخذ بانک مرکزی گویای عبور حجم نقدینگی از تولید ناخالص داخلی است.
آخرین آماری که بانک مرکزی درخصوص حجم نقدینگی اعلام کرده، مربوط به پایان خرداد ماه امسال است که دراین مقطع حجم نقدینگی به بیش از یکهزار و 582 هزار میلیارد تومان رسیده که 3.4 درصد بیش از اسفند سال قبل و 20.4 درصد بیشتر از خرداد سال گذشته است. نقدینگی از حدود یکهزار و 530 هزار میلیارد تومان در پایان اسفندماه سال گذشته، رشدی حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان تا پایان خردادماه داشته است.
نقدینگی در فروردینماه به یکهزار و 537 هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به فروردین ۱۳۹۶، حدود ۲۱.۶ درصد افزایش داشته است. این رقم در اردیبهشتماه با رشد حدود ۱۳ هزار میلیارد تومانی به یکهزار و 551 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا میکند که بیانگر رشد ۲۴.۱ درصدی در مقایسه با اردیبهشت ماه سال گذشته است. برای خردادماه نیز میزان افزایش نسبت به اردیبهشتماه حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده و رقم یکهزار و 582 هزار میلیارد تومانی را ثبت میکند که نشان میدهد نسبت به خردادماه سال گذشته ۲۴.۴ درصد افزایش دارد.
در این بین اظهارنظرهای مختلفی در رابطه با هدایت نقدینگی به سمت تولید مطرح میشود که به اذعان بسیاری از کارشناسان در شرایط فعلی بسیار دشوار است؛ چراکه اساسا نقدینگی به سمتی حرکت خواهد کرد که جذابتر باشد. اما این میزان نقدینگی به گفته کارشناسان اقتصادی در صورت سرمایهگذاری در بخش تولید میتواند بخش عمدهای از مشکلات اقتصادی کشور را حل کند.
البته اثر همزمان و فزاینده نرخ ارز که به عقیده برخی کارشناسان، خود متاثر از رشد نقدینگی بوده، روی شاخص قیمت در ماههای اخیر نیز حائز اهمیت است. کارشناسان، همگی افزایش تورم را قطعی و اجتنابناپذیر میدانند و معتقدند دولت با پذیرش این موضوع و واقعیکردن آمار تورم، باید به فکر طراحی برنامههای سیاستی برای کاهش فشار تورمی باشد.
در این مسیر به گفته کارشناسان نوع دیپلماسی اقتصادی ایران بسیار مهم است و بر تورم انتظاری تاثیر مستقیمی خواهد گذاشت. در ادامه، سناریوهای پیشنهادی اقتصاددانان برای مهار نقدینگی را میخوانید که در کنار برآورد وضع آتی، هر کدام توصیهها و راهکارهای سیاستی خود را نیز مطرح کردهاند.




شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری خبرآنلاین، تاریخ انتشار: 19 شهریور 1397، کدخبر: 803397 ، www.khabaronline.ir