شعارسال: ایلات متحده صنعت طیور ایران را در سال ۲۰۱۲ تحریم کرد و تاثیر زیادی بر این صنعت گذاشت. هزینه واردات خوراک و نهاده افزایش یافت و موجب افزایش شدید قیمت برای مصرف کنندگان شد. اما این صنعت خود را با شرایط و واقعیتهای جدید وفق داد وقتی دونالد ترامپ تحریمها را در سال ۲۰۱۹ احیا کرد صنعت آمادگی بیشتری به دست آورده بود. مجید موافق قدیری، عضو انجمن ملی طیور ایران و رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران میگوید: «فقط صنعت نفت در مقایسه با صنعت طیور، اهمیت و گردش مالی بیشتری دارد. صنعت ما نقش بزرگی در خلق ارزش افزوده بازی میکند، اما ۸۰ تا ۹۰ درصد از مواد اولیه را وارد و به محصولاتی مثل طیور، تخم مرغ و حتی سوسیس تبدیل و بعد آنها را صادر میکنیم».
ایران پتانسیل آن را دارد که یکی از قدرتهای تولید طیور باشد، زیرا پروش دهندگان ایرانی میتوانند سالانه بیش تا ۵۰۰ هزار گوشت صادر کنند، اما مانع بزرگی به نام تحریم و سیاستهای داخلی جلوی تحقق این امر را گرفته است. معدوم سازی پرندگان به خاطر نبود خوراک و نهاده دامی که اخیرا رخ داد گویای این شرایط است.
صنعت طیور ایران سال هاست که برای بقا تلاش میکند. تحریمهایی که آمریکا در سال ۲۰۱۲ علیه ایران وضع کرد بر بازار طیور تاثیر گذاشت. هزینه واردات خوراک و نهاده افزایش یافت و موجب افزایش شدید قیمت برای مصرف کنندگان شد. اما این صنعت خود را با شرایط و واقعیتهای جدید وفق داد وقتی دونالد ترامپ تحریمها را در سال ۲۰۱۹ احیا کرد صنعت آمادگی بیشتری به دست آورده بود. ایران اکنون در زمینه طیور و تخم مرغ خودکفاست و ظرفیت تولیدی بیشتری در خاورمیانه دارد.
اهمیت عظیم صنعت طیور برای اقتصاد کشور
مجید موافق قدیری، عضو انجمن ملی طیور ایران و رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران اظهار کرد: «فقط صنعت نفت در مقایسه با صنعت طیور، اهمیت و گردش مالی بیشتری دارد. صنعت ما نقش بزرگی در خلق ارزش افزوده بازی میکند، اما ۸۰ تا ۹۰ درصد از مواد اولیه را وارد و به محصولاتی مثل طیور، تخم مرغ و حتی سوسیس تبدیل و بعد آنها را صادر میکنیم».
گوشت مرغ، منبع اصلی پروتین برای ایرانیان
قدیری گفت: «ایران سالانه ۲.۳ میلیون تن گوشت طیور و یک میلیون تن تخم مرغ تولید میکند. ایران در هر دو گروه، جز ۱۰ کشور تولیدکننده پیشتاز است. تحریمهای جدید بعید است تولید را کاهش دهد. قرار است که تولید طیور تا سال ۲۰۲۲ به ۲.۶ میلیون تن و میزان تولید تخم مرغ به ۱.۱ میلیون تن افزایش یابد». رضا سواری، مدیر یکی از شرکتهای تولیدکننده هم اظهار کرد: «به واسطه تحریم، مصرف طیور توسط شهروندان افزایش یافته است، چون قدرت مالی لازم جهت خرید منابع پروتینی دیگر کاهش یافته است. گوشت مرغ مهمترین منبع پروتیین ایرانیان شده است. دکتر قدیری هم در این باره گفت: «سرانه مصرف مرغ در دهه گذشته از ۲۱ کیلو و ۸۰۰ گرم به حدود ۲۸ کیلو رسیده است. سرانه مصرف تخم مرغ هم از ۹.۸ کیلو به ۱۱ تا ۱۲ کیلو گرم در سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است».
مجید قدیری گفت: «تحریم تاثیر بدی داشته است، اما تاثیر سوء آن کم شد، زیرا دولت نرخ مبادلهای خاصی برای مواد اولیه تدارک دید. این موضوع هزینههای پرورش دهندگان را کاهش داد، اما دولت قصد دارد از مصرف کنندگان نیز حمایت کند بنابراین برای گوشت طیور و تخم مرغ یک سقف قیمتی تعین کرده است. قیمت مرغ آماده طبخ در مقایسه با سال ۲۰۰۲ فقط ۱۴ درصد افزایش یافته است. متوسط افزایش قیمت تخم مرغ هم در مقایسه با آن سال ۱۶ درصد بوده است. با توجه به حجم سرمایه گذاری و مخاطران سرمایه گذاری، تولیدکنندگان به هیچ عنوان از این موضوع راضی نیستند. از همه مهمتر دولت به شرکتهای طیور اجازه صادرات نمیدهد. متاسفانه گوشت مرغ همیشه موضوعی سیاسی بوده و اگرچه سالانه ۲۰۰ هزار تن مازاد داریم دولت رغبتی به صادرات پایدار ندارد؛ بنابراین برای حمایت از تولیدکنندگان اجازه صادرات موقت میدهد. اگر امکان صادرات پایدار وجود داشت صنعت طیور ایران میتوانست نفسی تازه کند. ما میدانیم که قیمت مرغ آماده طبخ در بازارهای رقیب دو برابر قیمت صادراتی آن است، اما دولتها با اختصاص یارانهها و مشوقهای مالیاتی این تفاوت را متعادل میکنند».
تحریم جلوی بهبود تولید را گرفته است
وی در ادامه افزود: صنعت طیور ایران همیشه یکی از صنایع پیشتاز در اقتصاد کشور بوده است و خود را با فناوریها و استانداردهای جهانی منطبق ساخته است، اما فرایند بهبود تولید و افت هزینهها کند پیش رفته است. پرورش دهندگان حداکثر تلاش خود را برای کاهش نرخ مرگ و میر و افزایش نرخ تبدیل و بهینه سازی دوره پرورش به عمل میآورند. میانگین وزن مرغ اکنون در ایران ۲.۶ و در آمریکا ۲.۸ کیلو گرم است. دوره رشد در ایران ۴۸ و در آمریکا ۴۷ روز است. نرخ تبدیل در ایران ۱.۹ و در آمریکا ۱.۸ است. نرخ مرگ و میر در ایران دو برابر آمریکاست (۱۰ درصد).
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری گسترش نیوز، تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۹، کد خبر: ۱۰۲۴۹۵، www.gostaresh.news