پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 20
کد خبر: ۳۱۲۸۵۹
تعداد نظرات: ۴ نظر
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۸
دکتر موسی غنی‌نژاد کتابی با عنوان «آزادسازی و عملکرد اقتصادی» دارد که در آن اقتصاد دولتی و خصوصی و ویژگی‌های آن را بررسی می‌کند.
شعار سال: همیشه دشمنی خارجی برای توجیه ناکارآمدی وجود دارد و دست دولت را هم برای شکل دادن اجتماع و مداخله شدید در اقتصاد باز می‌گذارد. غریب نیست که خیلی‌ها چنین نگاهی را بپسندند، به ویژه اگر نوعی بدبینی تاریخی نسبت به استعمار و قدرت‌های بیگانه وجود داشته باشد.
تعداد بازدید : 6

روشن است که بنا نیست نقش مداخله‌های خارجی را ندیده بگیریم، مگر از به اصطلاح استعمارگر انتظاری جز استعمار و سلطه گری داریم؟ اما نقش آن‌ها را به دلایل مشخص بسیار پررنگ کرده و می‌کنند. خودکفایی و جایگزینی واردات البته بیشتر اندرز‌هایی سیاسی برای استقلال‌اند تا یک سیاست اقتصادی برای افزایش حداکثری ثروت!
اگر خودکفایی در قلعه سلطانی انور خوجه در آلبانی جواب داد، در ایران و جا‌های دیگر هم کارساز خواهد بود.

مفهوم آزادسازی اقتصادی
مفهوم آزادسازی اقتصادی پیشینه‌ای به قدمت خود علم اقتصاد دارد یعنی به زمانی برمی گردد که آدام اسمیت، بیش از دویست سال قبل، طرفداران مکتب مرکانتیلیسم را به باد انتقاد گرفت و خواهان برچیدن مقررات محدود‌کننده برای تجارت خارجی شد. در سیستم آزادی طبیعی اسمیت، نقش اقتصادی دولت صرفا محدود به فعالیت‌هایی است که برای جامعه ضرورت دارند، اما بخش خصوصی قادر یا مایل به ورود در آن‌ها نیست. امروزه، اینگونه فعالیت‌ها تحت عنوان کالا‌های عمومی طبقه‌بندی می‌شوند.
تا بحران مالی و رکود اقتصادی بزرگ سال ۱۹۲۹ دخالت دولت در اقتصاد بسیار محدود بود و اغلب به سیاست‌های حمایتی در حوزه تجارت خارجی منحصر می‌شد. بحران بزرگ که ابعاد فاجعه‌باری پیدا کرده بود زمینه را برای ورود روزافزون و همه‌جانبه دولت در اقتصاد فراهم آورد.
سست شدن اعتقاد به توانایی‌های نظام اقتصادی مبتنی بر بازار آزاد و گرایش به برنامه‌ریزی دولتی برای رشد اقتصادی، در سال‌های پس از جنگ دوم جهانی، دو علت اصلی داشت: یکی موفقیت به ظاهر چشم‌گیر و عظیم شوروی در صنعتی کردن کشور، به ویژه در حوزه صنایع نظامی و صنایع سنگین؛ و دیگری سیطره بلامنازع تفکر اقتصادی کینزی که اقتصاد بازار آزاد را متضمن تعادل‌های اشتغال ناقص و در معرض دور‌های تجاری رکود و رونق می‌دانست و مداخله دولت را از طریق سیاستگذاری‌های اقتصادی، برای رسیدن به وضعیت مطلوب (اشتغال کامل)، توصیه می‌کرد.
به تدریج نظام برنامه‌ریزی دولتی رو به افول نهاد و دهه ۱۹۷۰ میلادی پدیده نوظهور تورم توام با بیکاری رخ نمود. سیاست‌های کینزی برای مقابله با کمبود تقاضای کل از طریق مداخله دولت در فعالیت‌های اقتصادی، دیگر نتیجه مورد انتظار را، از جهت رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال، به بار نیاورد و آنچه عملا حاصل شد تورم فزاینده‌ای بود که به بی ثباتی بازار‌ها انجامید.

بن‌بست اقتصادی دولتی در دهه ۱۹۷۰
رکود تورمی دهه ۱۹۷۰ میلادی در کشور‌های پیشرفته صنعتی، نشانه به بن بست رسیدن دولت‌های رفاهی کینزی تلقی شد که با انواع مداخلات در بازار‌ها و افزایش هزینه‌های عمومی موجب ناکارآمدی مکانیسم بازار شده بودند.
نقش اقتصادی دولت نه تنها از جهت سیاست‌های ناظر بر مدیریت تقاضا مسئله ساز به نظر می‌رسید، بلکه، خود دیوانسالاری دولتی که به بهانه تنظیم و کنترل بازار گسترش بی‌سابقه‌ای یافته بود هدف انتقاد‌های شدیدی قرار داشت چراکه موجب افزایش هزینه‌های معاملاتی شده و بر بهره وری اقتصادی و انگیزه‌های سرمایه گذاری تاثیر منفی می‌گذاشت. در چنین فضایی بود که طرفداران مقررات زدایی و کوچک کردن نقش اقتصادی دولت توانستند، در اواخر دهه ۱۹۷۰ و اوایل ۱۹۸۰ میلادی، قدرت سیاسی را در کشور‌های پیشرفته صنعتی به دست آورند.
اما تحولات در جهان سوم مسیر متفاوتی طی کرد؛ گرچه همزمانی چرخش چین کمونیست به سوی اقتصاد آزاد و آزادسازی در بلوک غرب معنادار بود و نشان از تغییر مهمی در تفکر اقتصادی به طور کلی داشت. به نظر می‌رسد که پذیرفتن نظام بازار رقابتی به عنوان رکن اجتناب ناپذیر رشد اقتصادی، در دو دهه پایانی سده بیستم، به قاعد‌ه‌ای عمومی در سطح جهانی تبدیل شد.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از اکوایران، تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۹، کد خبر: ۲۷۸۹، ecoiran.com
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حسینی
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۱
0
0
اقتصاد ایران خیلی وقته دچار بیماری شده و این بیماری رو فقط دارن با مسکن های مختلف درمان موقت میکنن
ناشناس
Netherlands
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۱
0
0
خودکفایی شبیه سم برای تولید یک کشوره تولید هرکشوری نیاز به کمک تولید سایر کشور ها داره
ناشناس
Netherlands
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۱
0
0
خیلی ویدیوی خوبی بود پیشنهاد میکنم همه کسایی که فکر تولید در سر دارن ببینن
ناشناس
Netherlands
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۱
0
0
همین سو تفاهم هاست که پدر کشور مارو مخصوصا در زمینه اقتصادی در اورده همه این ها یک توهمه
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین