پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۶۶۸۰
تاریخ انتشار : ۲۶ آبان ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۰
محصول آلوی شهرستان خرو نیشابور حجم تولیدی قابل توجهی دارد اما در زمینه احداث کارخانه‌ای برای فرآوری و خشک‌کردن صنعتی و بهداشتی آن اقدامی نشده است.
شعار سال: آلو میوه‌ای است که بیش از آن که به صورت تازه تناول ‌شود در قالب آلوی خشک و به عنوان خشکبار، مصرف دارویی و غذایی دارد.

شهرستان خرو از توابع نیشابور سالانه بیش از 50 هزار تن آلوی تَر تولید می‌کند که بخش عمده آن به کشورهای همسایه و حاشیه خلیج‌فارس صادر می‌شود اما با وجود این ظرفیت تولیدی بالا در زمینه فرآوری آن به صورت صنعتی و در حجم انبوه اقدامی نشده و این عمل صرفاً به روش خانگی و یا در چند کارگاه مجهز به دستگاه خشک کن در سطح محدود انجام می‌شود.

خرید و صادرات آزاد و غیررسمی آلو

محمدعلی فرهمند مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیشابور درباره این محصول می‌گوید: 3600 هکتار سطح زیر کشت آلو است که 3300 هکتار آن بارور است و به طور متوسط 15.5 تن در هر هکتار، آلو برداشت می‌شود.

وی می‌افزاید: در مجموع 51 هزار تُن محصول آلوی تَر این شهرستان است که 5 هزار تن به صورت تازه خوری مصرف می‌شود و 45 هزار تُن آن فرآوری می‌شود که این فرآیند عمدتاً به صورت سنتی انجام می‌شود.

فرهمند تصریح می‌کند: بخش عمده‌ای از تولیدات این محصول صادر می‌شود اما این عمل از طریق رسمی انجام نشده و عمدتاً تجار به صورت مستقیم از کشاورزان خریداری می‌کنند بنابراین آمار مشخصی از میزان صادرات در اختیار نداریم.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیشابور درباره اقداماتی که برای حمایت از آلوکاران انجام شده می‌گوید: هدف اصلی ما افزایش میزان تولید در واحد سطح و به عبارتی بهره‌وری است. در این راستا در بحث‌های آموزشی، مشاوره فنی، مراقبت از نهال، سم پاشی و غیره اطلاعات لازم را در اختیار باغداران قرار دهیم.

وی می‌افزاید: ارائه و توزیع کودهای شیمیایی مناسب و ترویج محلول‌پاشی در میان آلوکاران از دیگر اقداماتی است که در راستای حمایت و افزایش تولید در برنامه کاری ما قرار دارد.

فرهمند تصریح می‌کند: محصول آلو شامل طرح خرید تضمینی نمی‌شود و خرید محصول از طریق آزاد انجام می‌شود که تجار عمدتاً مستقیما محصول باغداران را خریداری و در زمینه صادرات آن اقدام می‌کنند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیشابور با اشاره به ضرورت فرآوری بهداشتی آلو خاطرنشان می‌کند: تمیز و پوست کردن آلو کار مشکلی است که باید به طریق بهداشتی انجام و سپس محصول خشک شود در این راستا برخی باغداران دستگاه خشک کن را تهیه کرده و کارگاه‌های خشک کن را راه‌اندازی کرده‌اند که درصدد ترویج آن هستیم.

حمایت‌ها فقط در حوزه آموزش است

عبدالله قزم‌راعی از آلوکاران برجسته شهرستان خرو نیشابور درباره محصول آلوی امسال این شهرستان می‌گوید: محصول امسال نسبت به سال گذشته بهتر و بیشتر است. درختان باغات ما به سن بلوغ رسیده‌اند و از 7 هکتار زمین حدود 65 تا 70 آلوی تر برداشت می‌کنیم.

وی درباره صادرات محصول می‌افزاید: تقریباً تمام محصول به کشورهایی نظیر هند و پاکستان صادر می‌شود. البته برخی تجار در این حوزه کارهای نادرستی انجام می‌دهند و آلو را در زمان‌های مختلف و با قیمت‌ متفاوت خریداری و سپس آن‌ها را باهم مخلوط می‌کنند و می‌فروشند در حالی که اگر محصول پاییز جداگانه خرید و به فروش برسد کیفیت بهتری داشته و با قیمت بهتری نیز از باغدار خریداری می‌شود.

این آلوکار شهرستان نیشابور در حمایت‌های جهاد کشاورزی از باغداران تصریح می‌کند: حمایت‌ها محدود به حوزه آموزش و برگزاری کلاس‌های آموزشی است در حالی که در چندین سال قبل کود شیمیایی رایگان در اختیار ما قرار می‌گرفت اما امروزه حمایت مالی وجود ندارد.

وی می‌افزاید: در زمینه تاسیس کارخانه‌ای برای فرآوری و خشک کردن صنعتی محصول اقدامی نشده و فقط به صورت خانگی یا در چند کارگاه انجام می‌شود.

خشک کردن خانگی آلو بهداشتی نیست

غلامرضا گرجی یکی از آلوکارانی که صاحب یک کارگاه آلو خشک کنی هم بوده درباره فرآوری این محصول می‌گوید: میزان تولید این محصول در شهرستان بالاست که تقریبا تمام آن صادر می‌شود. در یک کارگاه دستگاه خشک کن را استقرار داده‌ایم که آلوی باغ خودمان را فرآوری می‌کنیم.

وی می‌افزاید: سال قبل ایجاد یک کارخانه برای تولید صنعتی و پوست کردن بهداشتی آلو را در نظر داشتم چرا که پوست کردن آلو به روش سنتی و با ناخن انجام می‌شود اما سرمایه گذاری و هزینه بسیار بالایی می‌طلبید.

گرجی تصریح می‌کند: چنین کارخانه‌ای حداقل 50 تا 100 کارگر احتیاج دارد زیرا پوست‌کردن آلو زمانبر است و هرکارگر در کار 8 ساعت روزانه حداکثر 50 کیلو آلو را می‌تواند پوست بکند. تولید صنعتی به مراتب از تولید خانگی بهتر بوده و کیفیت عالی را حاصل می‌شود.

صاحب کارگاه آلو خشک‌کنی با بیان اینکه روش خانگی تمیز و بهداشتی نیست می‌گوید: در کارگاه فعلی ما آلو پس از کشیده شدن از آب نمک با دستکش پاک می‌شود و سپس به دستگاه وارد می‌شود اما در روش خانگی ساعت‌ها در معرض گرد و خاک قرار می‌گیرد.

وی خاطرنشان می‌کند: در این روش آلوی خشک غیر گوگردی و بدون استفاده از روغن با رنگ و کیفیت عالی تهیه می‌شود که از همه لحاظ نسبت به خشک کردن آفتابی اولویت دارد بنابراین سرمایه گذاری در عرصه فرآوری صنعتی آلو می‌تواند یک کار اقتصادی سودآور باشد.

گرجی درباره نحوه صادرات این محصول می‌گوید: صادرات به صورت مستقیم و در مواردی با واسطه انجام می‌شود که عمدتا محصول به پاکستان و امارات می‌رود.

با این اوصاف و با توجه به حجم بالای آلوی تولیدی این شهرستان کوچک، ظرفیت‌های لازم برای سرمایه‌گذاری در راستای فرآوری بهداشتی و صنعتی این محصول در حجم انبوه وجود دارد که می‌تواند زمینه‌ساز اشتغال‌زایی و کارآفرینی در سطح استان خراسان رضوی باشد اما مورد غفلت قرار گرفته است.

با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از خبرگزاری تسنیم، تاریخ انتشار: 24 آبان 1395، کد مطلب: 1240020، www.tasnimnews.com

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین