پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۸۱۰۴
تاریخ انتشار : ۰۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۸
بازار مسکن ایران در سال ۱۴۰۴ با چالش‌های متعددی روبه‌رو خواهد شد. عواملی نظیر افزایش نرخ نهاده‌های ساختمانی مانند سیمان، بتن، میلگرد، تیرچه، سیم و کابل برق، درب و پنجره uPVC، لوله و اتصالات، نوسانات نرخ ارز، افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز، کاهش قدرت خرید مردم و سیاست‌های اقتصادی و عمرانی دولت تأثیرات عمده‌ای بر قیمت مسکن خواهند داشت.آمارها نشان می‌دهد ظرف یک ماه، قیمت سیمان از کیسه‌ای ۱۱۵ هزار تومان مستقیم به ۲۳۰ هزار تومان رسیده، یعنی دقیقا دو برابر؛ ماجرا اما به همین جا ختم نشد. بورس کالا نیز با تغییر دستورالعمل قیمت‌گذاری خود، به نوعی بر آتش این گرانی دمید. حالا وضعیت به‌گونه‌ای شده که اگر معاملات سیمانی کمتر از حجم عرضه باشد، قیمت سیمان هفته بعد حتی تا ۵ درصد هم کاهش خواهد یافت؛ اما به محض شکل‌گیری رقابت قیمتی میان خریداران و افزایش تقاضا، فرمول‌های خاص بورس کالا وارد عمل شده و قیمت پایه می‌تواند متناسب با میانگین معاملات چهار هفته اخیر رشد کند.

شعارسال: در دنیای ساخت‌وساز، هر تغییر قیمتی می‌تواند زنجیره‌ای از تاثیرات عمیق را به‌همراه داشته باشد. شاید در نگاه اول، نوسانات قیمت مصالح ساختمانی تنها به‌عنوان یک مسئله اقتصادی به‌نظر برسد، اما این تغییرات فراتر از چند عدد و رقم روی کاغذ هستند. زمانی‌که قیمت آجر، سیمان یا فولاد بالا می‌رود، نه‌تن‌ها هزینه‌های ساخت افزایش پیدا می‌کنند، بلکه این افزایش به‌طور مستقیم به قیمت مسکن منتقل می‌شوند و دسترسی افراد به خانه‌ای مناسب را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند؛ ازطرفی، هر کاهش قیمتی می‌تواند فرصت‌های جدیدی برای سرمایه‌گذاران و سازندگان به‌ارمغان آورد.
شوک قطع برق صنایع به ساخت و ساز مسکن رسید. قطع برق کارخانه‌های سیمان، در هفته‌های اخیر سبب جهش قیمت سیمان و سایر مصالح ساختمانی شده است. به گونه‌ای که قیمت سیمان تا دو برابر افزایش یافته است. پژمان جوزی رییس انجمن صنعت ساختمان با انتقاد از قطعی مکرر برق گفت: چندی پیش در گفتگو با با رسانه‌ها اعلام کردم که حال مسکن خراب است. خرابی حال مسکن به گمانم ربطی به تحریم‌ها و عوامل خارجی ندارد بلکه به مدیریت و تصمیم گیری‌های داخلی مرتبط است. افزایش قیمت سیمان برای بسیاری از مردم تنها یک خبر است، اما برای تولید مسکن و مصرف کننده تنها یک خبر محسوب نشده بلکه فاجعه‌ای است، با نتایج زیانبار. برای اجرای یک اسکلت بتنی از مصالح و تجهیزات زیادی استفاده می‌شود که قیمت و هزینه هر کدام متفاوت است و در قیمت نهایی اسکلت بتنی تاثیر گذار هستند. به طور کلی هزینه اسکلت بتنی حدود ۲۵ درصد از هزینه‌های ساختمان سازی را تشکیل می‌دهد. البته میزان هزینه ساخت اسکلت بتنی در سال ۱۴۰۴ به نوع سقف اجرایی سازه نیز بستگی دارد.
تا قبل از افزایش قیمت سیمان، وضعیت هزینه‌ای ساخت یک متر مربع ساختمان بشرح جدول زیر بوده است. اما هم اکنون با افزایش قیمت سیمان، قیمت بتن، تیرچه و بلوک بعضا تا دو برابر قیمت قبل رسیده است و با این عمل در حدود ۲۵ درصد قیمت ساخت و ساز برای هر متر مربع افزایش یافته است.

اثرات دو برابر شدن قیمت سیمان و بتن و کاهش تعداد کارگران ساختمانی افغان روی قیمت تمام شده مسکن

گاهی اوقات نیز اجرای اسکلت بتنی به این صورت است که کارفرما تمامی مصالح و لوازم کار را خود تهیه می‌کند و فقط اجرای کار را به پیمانکار موردنظر واگذار می‌کند. در این صورت دستمزد اجرای اسکلت بتنی حدود ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان به ازای هر متر مربع بسته به نوع سقف وعوامل دیگر می‌باشد. با بیرون رفتن تدریجی کارگران افغانی، قیمت دستمزد‌ها نیز بشدت در حال افزایش است.

آیا بازار مسکن، فورا به افزایش قیمت سیمان واکنش نشان خواهد داد؟
شاید افزایش قیمت سیمان و دیگر مصالح ساختمانی، «فعلا» اثر فوری و پررنگی بر قیمت خانه‌های آماده در بازار نگذارد؛ در حالیکه همین حالا هم بازار مسکن رکود شدیدی را تجربه می‌کند و بسیاری از فروشندگان به ناچار با فریز نگه داشتن قیمت‌ها در انتظار خریدار به سر می‌برند؛ بنابراین، سهم یک درصدی سیمان، اگرچه به مرور خود را نشان خواهد داد، اما به تنهایی بازار را دستخوش جهش قیمتی نمی‌کند.

با این حال، اوضاع پروژه‌های در دست ساخت کمی متفاوت است. سازندگان در همین لحظه با هزینه ساخت بالاتری روبرو هستند و در صورت تداوم افزایش قیمت مصالح، رغبت به کلنگی‌سازی و شروع پروژه‌های جدید کاهش خواهد یافت. این یعنی احتمال کم شدن عرضه آپارتمان نوساز و در بلندمدت، فشار مضاعف به بازار و قیمت‌ها.

از دیگر سو، با ادامه محدودیت در عرضه سیمان و استمرار قطعی برق، ممکن است جهش بعدی قیمت خانه درست در لحظه تعادل عرضه و تقاضای بازار مسکن رخ دهد. هرچند فعلا با توجه به پایین آمدن توان خرید و مازاد عرضه، این تاثیرات با تأخیر و به تدریج خودشان را نمایان خواهند کرد.

پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون

اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین