شعارسال: در دنیای ساختوساز، هر تغییر قیمتی میتواند زنجیرهای از تاثیرات عمیق را بههمراه داشته باشد. شاید در نگاه اول، نوسانات قیمت مصالح ساختمانی تنها بهعنوان یک مسئله اقتصادی بهنظر برسد، اما این تغییرات فراتر از چند عدد و رقم روی کاغذ هستند. زمانیکه قیمت آجر، سیمان یا فولاد بالا میرود، نهتنها هزینههای ساخت افزایش پیدا میکنند، بلکه این افزایش بهطور مستقیم به قیمت مسکن منتقل میشوند و دسترسی افراد به خانهای مناسب را تحتتاثیر قرار میدهند؛ ازطرفی، هر کاهش قیمتی میتواند فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاران و سازندگان بهارمغان آورد.
شوک قطع برق صنایع به ساخت و ساز مسکن رسید. قطع برق کارخانههای سیمان، در هفتههای اخیر سبب جهش قیمت سیمان و سایر مصالح ساختمانی شده است. به گونهای که قیمت سیمان تا دو برابر افزایش یافته است. پژمان جوزی رییس انجمن صنعت ساختمان با انتقاد از قطعی مکرر برق گفت: چندی پیش در گفتگو با با رسانهها اعلام کردم که حال مسکن خراب است. خرابی حال مسکن به گمانم ربطی به تحریمها و عوامل خارجی ندارد بلکه به مدیریت و تصمیم گیریهای داخلی مرتبط است. افزایش قیمت سیمان برای بسیاری از مردم تنها یک خبر است، اما برای تولید مسکن و مصرف کننده تنها یک خبر محسوب نشده بلکه فاجعهای است، با نتایج زیانبار. برای اجرای یک اسکلت بتنی از مصالح و تجهیزات زیادی استفاده میشود که قیمت و هزینه هر کدام متفاوت است و در قیمت نهایی اسکلت بتنی تاثیر گذار هستند. به طور کلی هزینه اسکلت بتنی حدود ۲۵ درصد از هزینههای ساختمان سازی را تشکیل میدهد. البته میزان هزینه ساخت اسکلت بتنی در سال ۱۴۰۴ به نوع سقف اجرایی سازه نیز بستگی دارد.
تا قبل از افزایش قیمت سیمان، وضعیت هزینهای ساخت یک متر مربع ساختمان بشرح جدول زیر بوده است. اما هم اکنون با افزایش قیمت سیمان، قیمت بتن، تیرچه و بلوک بعضا تا دو برابر قیمت قبل رسیده است و با این عمل در حدود ۲۵ درصد قیمت ساخت و ساز برای هر متر مربع افزایش یافته است.
گاهی اوقات نیز اجرای اسکلت بتنی به این صورت است که کارفرما تمامی مصالح و لوازم کار را خود تهیه میکند و فقط اجرای کار را به پیمانکار موردنظر واگذار میکند. در این صورت دستمزد اجرای اسکلت بتنی حدود ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان به ازای هر متر مربع بسته به نوع سقف وعوامل دیگر میباشد. با بیرون رفتن تدریجی کارگران افغانی، قیمت دستمزدها نیز بشدت در حال افزایش است.
آیا بازار مسکن، فورا به افزایش قیمت سیمان واکنش نشان خواهد داد؟
شاید افزایش قیمت سیمان و دیگر مصالح ساختمانی، «فعلا» اثر فوری و پررنگی بر قیمت خانههای آماده در بازار نگذارد؛ در حالیکه همین حالا هم بازار مسکن رکود شدیدی را تجربه میکند و بسیاری از فروشندگان به ناچار با فریز نگه داشتن قیمتها در انتظار خریدار به سر میبرند؛ بنابراین، سهم یک درصدی سیمان، اگرچه به مرور خود را نشان خواهد داد، اما به تنهایی بازار را دستخوش جهش قیمتی نمیکند.
با این حال، اوضاع پروژههای در دست ساخت کمی متفاوت است. سازندگان در همین لحظه با هزینه ساخت بالاتری روبرو هستند و در صورت تداوم افزایش قیمت مصالح، رغبت به کلنگیسازی و شروع پروژههای جدید کاهش خواهد یافت. این یعنی احتمال کم شدن عرضه آپارتمان نوساز و در بلندمدت، فشار مضاعف به بازار و قیمتها.
از دیگر سو، با ادامه محدودیت در عرضه سیمان و استمرار قطعی برق، ممکن است جهش بعدی قیمت خانه درست در لحظه تعادل عرضه و تقاضای بازار مسکن رخ دهد. هرچند فعلا با توجه به پایین آمدن توان خرید و مازاد عرضه، این تاثیرات با تأخیر و به تدریج خودشان را نمایان خواهند کرد.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون