پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۹۸۲۰۵
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۷:۰۹
برخلاف همسان پنداری میزان تولیدات کشاورزی با امنیت غذایی، باید اذعان نمود که این دو مولفه ضمن داشتن اشتراکات بالا، دارای افتراقاتی چند با یکدیگر هستند. نوع و حجم تولیدات کشاورزی در گروه های مختلف، قیمت دسترسی به غذا، سیاست صادراتی ، میزان بهره گیری از پتانسیل های سرزمینی و تامل ان با بازرگانی داخلی و خارجی مواد غذایی، قیمت تمام شده تولید غذا، وضعیت صنایع تبدیلی و تکمیلی، میزان ذخایر استراتژیک یک کشور و غیره، برخی از شاخص های تفاوت دو بحث امنیت غذایی و میزان تولید غذا با یکیدیگر است. آمارها نشان می دهند که ، از هر هفت کشور، فقط یک کشور می‌تواند نیازهای غذایی خود را در پنج گروه غذایی یا بیشتر به‌طور کامل تأمین کند، در حالی که بیش از یک‌سوم کشورها فقط در دو گروه یا کمتر خودکفا هستند. همچنین، شش کشور شامل افغانستان، امارات متحده عربی، عراق، ماکائو، قطر و یمن، در هیچ‌یک از گروه‌های غذایی نتوانسته‌اند به خودکفایی دست یابند.

شعارسال: مطالعه جدیدی نشان داده است از میان تمام کشور‌های جهان فقط یک کشور از آمریکای جنوبی قادر است کل نیاز‌های غذایی مردمش را به‌طور مستقل تامین کند.

در شرایطی که فضای سیاست جهانی چندان مشارکت‌آمیز و دوستانه به‌نظر نمی‌رسد، این پرسش مطرح می‌شود که در صورت توقف کامل تجارت جهانی مواد غذایی، کدام کشور‌ها واقعا توان تأمین مستقل نیاز‌های غذایی خود را خواهند داشت؟

وضعیت خودکفایی در محصولات غذایی و کشاورزی در کشورهای مختلف

براساس یک مطالعه جدید، تنها یک کشور چنین توانایی دارد.

پژوهشگران دانشگاه گوتینگن آلمان و دانشگاه ادینبرو اسکاتلند داده‌های تولید مواد غذایی را در ۱۸۶ کشور مورد بررسی قرار دادند. نتایج این تحقیق نشان داد گویان تنها کشوری است که می‌تواند به‌طور کامل نیاز خود را در هر هفت گروه اصلی غذاییِ مورد بررسی در این مطالعه، به‌صورت مستقل تأمین کند. چین و ویتنام در جایگاه‌های بعدی قرار دارند و می‌توانند نیاز‌های غذایی جمعیت خود را در شش مورد از هفت گروه اصلی مواد غذایی پوشش دهند.

از هر هفت کشور، فقط یک کشور می‌تواند نیاز‌های غذایی خود را در پنج گروه غذایی یا بیشتر به‌طور کامل تأمین کند، در حالی که بیش از یک‌سوم کشور‌ها فقط در دو گروه یا کمتر خودکفا هستند. همچنین، شش کشور شامل افغانستان، امارات متحده عربی، عراق، ماکائو، قطر و یمن، در هیچ‌یک از گروه‌های غذایی نتوانسته‌اند به خودکفایی دست یابند.

تامین مواد غذایی در کشور‌های مختلف
رتبه کشور‌های مختلف جهان در تامین نیاز‌های غذایی جمعیت خود در هفت گروه غذایی اصلی.
در نگاه کلان‌تر، اتحادیه‌های اقتصادی متشکل از چند کشور نیز الگو‌های مشابهی از خودکفایی غذایی را نشان دادند. به عنوان مثال، شورای همکاری خلیج فارس در خاورمیانه تنها در گروه گوشت به خودکفایی رسیده است، درحالی‌که اتحادیه‌های اقتصادی در غرب آفریقا و کارائیب فقط در دو گروه غذایی موفق عمل کرده‌اند. هیچ اتحادیه اقتصادی به اندازه کافی سبزیجات تولید نمی‌کند که بتواند کل جمعیت خود را تغذیه کند.

اکثر کشور‌ها برای جبران کسری‌ها و تأمین نیاز‌های غذایی جمعیت، به تجارت خارجی وابسته‌اند. اما بسیاری از این کشور‌ها بیش از نیمی از واردات خود را از یک شریک تجاری خاص دریافت می‌کنند و همین امر آن‌ها را در برابر شوک‌های بازار به‌شدت آسیب‌پذیر می‌سازد.

تیم تحقیقاتی تأکید می‌کند که حفظ شبکه‌های متنوع تجاری میان کشور‌ها و مناطق برای تضمین تأمین غذایی در آینده بسیار اهمیت دارد و اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه مانع از دستیابی به این هدف می‌شود.

جوناس اشتل، اقتصاددان دانشگاه گوتینگن می‌گوید: «تجارت و همکاری بین‌المللی در زمینه مواد غذایی برای داشتن رژیم‌های غذایی سالم و پایدار ضروری است. با‌این‌حال، وابستگی زیاد به واردات یک کشور خاص می‌تواند کشور‌ها را آسیب‌پذیر کند. ایجاد زنجیره‌های تأمین غذایی پایدار و مقاوم، برای تضمین سلامت عمومی ضرورت دارد».

پژوهش در مجله‌ی Nature Food منتشر شده است.

شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از زومیت، تاریخ انتشار: 16خرداد1404، کدخبر:441461، www.zoomit.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین