اين مسير از سمت منطقه سردشت دزفول و پير چل به آبشار منتهي ميشود. بايد از دزفول به سمت منطقه شهيون برويد. در 5 کيلومتري منطقهاي به نان پير يا گوشه، مسيري ماشينرو وجود دارد که تا نزديکي آبشار ميرود. از محل توقف خودرو تا خود آبشار 2 ساعت کوهنوردي و پيادهروي ساده منتظر شما خواهد بود. به تازگي از جاده دزفول به روستاي پامنار تا پشت آبشار ۳۵ کيلومتر جاده خاکي باز شده است که با يک ساعت پيادهروي به آبشار ميرسند.
آبشار شوي فوقالعاده زيباست اما آنچه اين سفر را براي شما دلپذيرتر و به يادماندنيتر ميکند سختي و مشکلات راه است. اگر قصد سفر به آبشار را داريد پيشاپيش خود را براي يک سفر چندروزه با مسائل شيرين و تلخ پيشبيني نشده آمده کنيد.اگر با قطار ميخواهيد خود رابه آبشار برسانيد بد نيست که بدانيد قطار قبل از رسيدن به تله زنگ در ايستگاههاي متعددي توقف ميکند.
مهمترين آنها ايستگاههاي بيشه، سپيددشت، چم سنگر، کشور، تنگ هفت و تنگ پنج است.
اين مسير خصوصاً در فصل بهار فوقالعاده زيباست. وقتي به سمت جنوب ميرويد، ارتفاعات معروف اشترانکوه را در سمت چپ خود خواهيد ديد. تونلهاي طويل و متعدد از خصوصيات ديگر اين مسير است. توصيه ميشود مقدار زيادي از وقت خود را در کنار پنجره قطار بگذرانيد. براي آنهايي که اين مسير را در روز طي نکردهاند، طبيعت زيبا و پرصلابت زاگرس به ياد ماندني است.
قطار در کنار رودخانه خروشان سزار به جنوب ميرود. سزار هرچه بيشتر ميرود پرآبتر و سهمگينتر ميشود؛ چراکه از هر دره، چشمه، رودخانه يا آبشاري به سزار افزوده ميشود.معمولاً قطارهاي عادي ساعت 1:30 صبح به ايستگاه تله زنگ ميرسند. بنابراين بهتر است شب را در اطراف ايستگاه راه آهن ،سپري کنيد.
بهترين زمان حرکت به سمت آبشار هم يکي دو ساعت قبل از طلوع خورشيد است. چون با توجه به گرماي منطقه، بخشي از مسير را به دور از تابش اشعه خورشيد طي خواهيد کرد.براي رسيدن به آبشار 4 تا 5 ساعت در راه خواهيد بود. مسير از سمت راست ايستگاه شروع ميشود. ادامه مسير در مجاور يک رودخانه به روستايي با دو خانوار منتهي ميشود. بعد از اين روستا، روستاي سرسبز شوي قرار دارد. قبل از رسيدن به روستا لازم است از عرض رودخانه عبور کنيد.
در مواقع کمآبي به راحتي ميشود از رودخانه عبور کرد. هنگام پر آبي لازم است به آب بزنيد. به خاطر داشته باشيد هرچه به تنگه نزديکتر شويد امکان عبور از رودخانه کمتر و خطرات آن بيشتر خواهد شد.اگر هوا رو به تاريکي ميرود، ميتوانيد شب را در منزل يکي از روستائيان سپري کنيد. از روستاي شوي امتداد جوي آب را در پيش گيريد تا به تنگه برسيد.
بخش خطرناک سفر در اين منطقه است که جهت تسهيل در عبور و مرور بخشي از کوه را سيم بکسل بستهاند تا جهت حمايت از آن استفاده کنيد. از اين مکان حدود يک ساعت و نيم تا آبشار فاصله است. هنگامي که به روستاي شوي رسيديد، نيازي به عبور از رودخانه و نهايتاً سيم بکسل نيست. ميتوانيد مسير خود را ادامه داده و از کوه سربه فلک کشيده مقابلتان صعود کنيد.
اين سربالايي راه شما را از نظر مسافت دور خواهد کرد اما مسيري است که عشاير براي جابهجايي احشام خود از آن استفاده ميکنند. بنابراين خطر آن بسيار کمتر است. نکتهاي که ميبايست به آن دقت کرد اين است که در مجاورت آبشار معمولاً رطوبت آبشار باعث اذيت افراد ميشود و در کنار رودخانه نيز ميبايست فاصله در حدي باشد که صداي آب خيلي آزاردهنده نباشد.آبشار تله زنگ به علت واقع شدن در ابتداي استان خوزستان از آب و هواي گرم برخوردار است.
از اين رو بهترين زمان بازديد از آن 15 اسفند تا اواخر فروردين است. بعد از اين مدت فصل گرماي منطقه فرا ميرسد.
اما به خود آبشار که بخواهيم بپردازيم بايد گفت پوشش گياهي اطراف آبشار مشتمل بر درختان بيد، انجير، مو،زبان گنجشک، افرا، کيکم و بلوط است. تله زنگ از سطح دريا حدود 450 متر ارتفاع دارد. اما ارتفاع بالاي آبشار 846 متر است. نام کوهي که آبشار از فراز آن به پائين ميريزد، چورويک است. البته برخي به اشتباه آن را چهل و يک تلفظ ميکنند.
در پائين بخش عمودي آبشار، آب بهصورت پله پله تا کف رودخانه جريان دارد. اين بخش پوشيده از خزه است. براي رسيدن به زير آبشار لازم است دو بار از عرض رودخانه عبور کنيد. اگر وقت کافي داريد، براي دقايقي هم شده به زير آبشار برويد. لذتِ رسيدن به زير آبشار، صداي مهيب آبي که از بالاي سر روي شما ميريزد، وزش باد و مناظر زيباي روبهرو دريچه جديدي از لذت طبيعت گردي را به روي شما باز خواهد کرد. براي اين کار حتماً با افراد باتجربه همراه شويد.
حدود 40 دقيقه بالاتر از آبشار اول، آبشار ديگري قرار دارد که به آبشار دوم شوي معروف است.
ميزان آب اين آبشار نيز بسيار متغير است. نزديک اين آبشار حوضچههاي متعددي براي آبتني وجود دارد. در کنار آبشار دوم (در مواقع کم آبي) جا براي اطراق وجود دارد.
منبع:باشگاه خبرنگاران
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از وبسايت سلامتنيوز ، تاریخ انتشار 29 تير 1394، کد مطلب: 155311 : www.salamatnews.com
مسئولان محلی و منطقه ای هم باید خدمات رسانی پایه ای مورد نیاز برای بازدیدکنندگان از این اماکن را فراهم نمایند