شعار سال: آب لیموترش در سالهای اخیر دستخوش تقلب سودجویان بازار واقع شده است و مصرف آبلیموهای تولید شده در مغازهها رواج بسیاری یافته و متأسفانه نظارتی بر فعالیت این مغازهداران انجام نمیشود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این آبلیموها بهدلیل اینکه شرایط غیربهداشتی تولید میشوند، باید از مصرفشان خودداری کرد. در همین ارتباط رویا جعفریشاهی، دبیر انجمن صنعت آبلیمو، از اجرای نظارتهای جدید برای تولید و استاندارد آبلیمو خبر داد و گفت: با توجه به آغاز برداشت لیموترش در باغهای جنوبی کشور و همچنین رونق صنعت آبلیمو، بازار مصرف این محصولات داغ شده که البته بهتبع آن سوءاستفاده در این بازار بیشتر میشود. جعفریشاهی در این درباره اظهار کرد: همچنان کارخانههای غیرمجاز نسبت به تولید آبلیمو اقدام میکنند که راه تشخیص معتبر بودن آبلیموهای بستهبندی شده از روی برچسب آنها باتوجه به درج علامت سازمان غذا و دارو و استاندارد روی شیشه محصول مشخص میشود. وی با بیان اینکه محصول کارخانههایی که زیرنظر انجمن صنعت آبلیمو فعالیت میکنند، مورد تأیید است، گفت: نظارتهای بسیار شدید و پروتکلهای جدید سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد در حال انجام است. نماینده سازمان استاندارد و نماینده سازمان غذا و دارو و نمایندگان انجمن به کارخانههای شهرها و استانها مراجعه و از تولیدات آنها نمونهبرداری میکنند. سازمان استاندارد، نظارت جدیدی برای استاندارد آبلیموها تدوین کرده که احتمالاً از مرداد ماه جاری قابل اجرا خواهد بود. جعفری درباره فعالیت مغازههایی که در سطح شهر چند سالی است که نسبت به آبلیموگیری طبیعی اقدام میکنند، تصریح کرد: بهطور کل استفاده و خریداری این نوع آبلیموها را رد میکنیم؛ چراکه ضمانتی بر سلامت آنها وجود ندارد. دبیر انجمن صنعت آبلیمو افزود: نظارتیبر فعالیت این تولیدکنندگان صورت نمیگیرد و معمولاً داخل دستگاههای آبگیری این واحدها پر از کپک و مخمر است، چون این دستگاهها یا به خوبی شسته نمیشوند یا اینکه شستوشوی آنها دیربهدیر انجام میشود. همچنین شرایط شستوشوی لیموها نیز که چندین مرحله از باغ تا بازار دستبهدست میشود، مناسب نیست است. جعفریشاهی تصریح کرد: نحوه نگهداری ظروف مورد استفاده برای آبلیمو، در این واحدها مناسب نیست و بعضاً مشاهده میشود که آنها در معرض نور آفتاب هستند. درصورتیکه این ظروف وقتی در معرض نور آفتاب قرار میگیرند سبب مهاجرت از پت به آبلیمو شده و آن را ناسالم و آلوده میکند. از سوی دیگر بیشتر پتها که لیمو و آبلیمو در آن نگهداری میشود ریسایکل (بازیافت شده) هستند که مشخص نیست از کجا آمده و قبلاً در آنها چه نگهداری میشده است. وی درباره نبود نظارتبر این واحدهای تولیدکننده اظهار کرد: مسئولیت نظارت، در قبال کسانی است که اقدام به تأسیس کارخانه و اشتغالزایی میکنند و مجوزهای تولید از وزارت بهداشت و استاندارد دارند. به گفته دبیر انجمن صنعت آبلیمو، کارخانههای معتبر تولید آبلیمو به این صورت نیستند و نظارت کامل بر خط تولید آنها اعم از شسته شدن لیموها، شستوشوی مرتب دستگاهها، شستوشوی شیشههایی که قرار است آبلیمو داخل آنها ریخته شود و سپس استرلیزه شدن دستگاهها و شیشهها صورت میگیرد. در کارخانهها اگر شیشهها شسته نشوند و داخل آنها میکروبی باشد، چنانچه در ارزیابی محصول، میکروب مشاهده شود پروانه آن کارخانه باطل خواهد شد. جعفری درباره افزودنیهای مجاز به آبلیموها گفت: کارخانهها میتوانند مقداری مواد نگهدارنده استفاده کنند که هیچ ضرری هم برای سلامت ندارد و فقط برای آنکه ماندگاری آبلیمو کمی بیشتر شود، استفاده میشود که مقدار و نوع آن از سوی سازمان استاندارد مشخص شده است. وی درباره بازار تولید، صادرات و واردات آبلیمو خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه و موارد جانبی مثل در، شیشه، برچسب، دستمزد کارگر میزان تولید کاهش یافته است. از طرف دیگر سازمان حمایت و تعزیرات اجازه بالا بردن قیمت آبلیموهای طبیعی و باکیفیت را نمیدهند که باعث شده بسیاری از کارخانهها تولید خود را متوقف کنند. همچنین با توجه به اینکه استفاده از آبلیمو در ایران رایج است و کشورهای دیگر از لیموترش استفاده میکنند، صادرات این محصول محدود و فقط به چند کشور حوزه خلیج فارس همچون امارات، قطر، عمان، افغانستان و باکو است. جعفری یادآور شد: واردات آبلیمو نداریم و بعضاً لیمو وارداتی در بازار مصرف مشاهده میشود که وارادات آن ممنوع و بهصورت قاچاق از کشورهای آفریقایی وارد شده است.
آبلیموگیری دستی باید در حضور مشتری انجام شود
محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، گفت: مردم آبلیمو و آبغورههای بطری شده و آبگیری شده بهروش دستی را بهصورت آماده خریداری نکنند، بلکه بر انجام آبگیری در حضور خودشان اصرار کنند. فرهادی با اشاره به اینکه برخی محصولات مانند لبنیات، آبلیمو، روغن و رب در دو نوع صنعتی و سنتی تولید میشوند و از آنجا که محصولات سنتی مانند تولیدات صنعتی و کارخانهای دارای استاندارد و تأییدیه بهداشتی نیستند و بهصورت دستی تولید میشوند، باید بعد از تولید تحت نظارتهای بهداشتی قرار گیرند. وی با بیان اینکه وزارت بهداشت بر فرآوردههای سنتی نظارت دارد، خاطرنشان کرد: در راستای کنترل محصولات سنتی، دستورالعملی در حال تدوین است که بهزودی ابلاغ خواهد شد و براساس آن با کمک اتحادیههای مربوطه، ضوابط کنترل بهداشتی بر محصولات لبنی اجرا خواهد شد. معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به اینکه کنترل ویژه بر تولید محصولات غذایی بهروش سنتی در دستورکار بهداشت محیط معاونتهای بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور قرار دارد، تصریح کرد: دفاتر خدمات سلامت در بخش خصوصی هم این کنترلها را انجام میدهند و اتحادیههای مربوطه نیز بر قانونمند کردن عرضه محصولات سنتی و پروانهدار کردن آنها کمک میکنند. وی با تأکید بر اینکه محصولاتی مانند آبلیمو و آبغوره باید در حضور مشتری تهیه شود، ادامه داد: با توجه به گرم شدن هوا کنترل بر این مراکز نیز در دستورکار بازرسان بهداشت محیط قرار دارد. وی با بیان اینکه متأسفانه تخلف برخی برندهای آبلیمو منجر شده که اعتماد مردم به آبلیموگیریهای دستی افزایش پیدا کند، خاطرنشان کرد: محصولات غذایی سنتی مواد افزودنی ندارد و مردم باید به میزان مورد نیاز از این محصولات تهیه کنند؛ چراکه استفاده از افزودنیها با ضوابط و تحت تدابیر خاص و در محیط آزمایشگاه امکانپذیر است.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه ، تاریخ انتشار ------، کدمطلب: 49438، www.sabzineh.org