
شعار سال: عضو هیئتمدیره شورای ملی زعفران ایران یکی از چالشهای اصلی زعفران را در کشور ایران خام فروشی عنوان کرد و گفت: از ۴۰۰ تن زعفران تولید شده، حدود ۶۰ تا ۷۰ تن در کشور مصرف میشود.
سید علی حسینی، عضو هیئتمدیره شورای ملی زعفران ایران، گفت: متأسفانه امروز ما زعفران را به عنوان یک ماده خام میفروشیم، درحالی که میتوانیم ترکیبات معطر زعفران را استخراج کنیم و با چندین برابر قیمت بفروشیم. وی یکی از چالشهای اصلی زعفران را در کشور ایران خام فروشی عنوان کرد و افزود: از 400 تن زعفران تولید شده، حدود 60 تا 70 تن در کشور مصرف و مابقی قابلیت صادرات دارد.
عضو هیئت مدیره شورای ملی زعفران ایران با بیان اینکه در حال حاضر بین 200 تا 250 تن زعفران در سال از ایران صادر میشود، بیان کرد: متأسفانه کشور ایران در بازار تجاری سهم اندکی دارد، چراکه کشورهایی که هدفهای صادراتی ما هستند، حدود 47 کشور دنیا هستند، در حالی که ما میتوانیم آن را دو یا سه برابر افزایش دهیم و در این راستا باید تلاش بیشتری داشته باشیم تا جایگاه خود را بیشتر در دنیا توسعه دهیم. وی ادامه داد: از 170- 180 کشور مستقل دنیا صادرات به 47 کشور در حد کمی است، آن هم برای کشوری که ادعا دارد بیش از 90 درصد زعفران دنیا را تولید میکند؛ بنابراین کشورهای هدف صادراتی ما بسیار کم است.
عضو هیئت مدیره شورای ملی زعفران ایران یادآور شد: باید تلاش کنیم، زیرا سطح زیر کشت ما به دلیل اینکه در نقطه کم آبی قرار گرفتهایم و بحران آب همیشه در کشور ما وجود دارد، مرتب افزایش خواهد یافت و این میطلبد ما برای این گیاه کاری انجام دهیم و دنیا را بیشتر آگاه کنیم که این محصول ما قابلیت تولید و صادرات بیشتری از آنچه که در حال حاضر است، دارد.
حسینی اظهار داشت: متأسفانه جوی در جامعه ما وجود دارد که تصور میکنند که صادرکنندگان ما زعفران را در کارتن ریخته و صادر میکنند، در حالی که این گونه نیست و ما زعفران را برابر با نیاز و خواسته مشتری صادر میکنیم و اگر مشتری و خریدار ما زعفران را در بستهبندیهای 100 میلیگرم یا کمتر هم بخواهد، ما قادر هستیم انجام دهیم، اما بستگی به نیاز خریدار بستهبندی میکنیم و این طور نیست که باید اجباراً زعفران را فله صادر کنیم.
وی افزود: ما باید بر روی ترکیبات عمده زعفران کار کنیم و این وظیفه و چالش ما است و باید به دنبال آن برویم و ببینیم اگر زعفران در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد و ترکیبات زعفران ما مورد نیاز بازارهای دنیا است، چرا آن را استخراج نمیکنیم.
عضو هیئت مدیره شورای ملی زعفران ایران یادآور شد: میتوانیم این ترکیبات را به صورت خالص بفروشیم و ارزش افزوده بیشتری نصیب کشور کنیم و دیگر دغدغه افزایش تولید را نداشته باشیم. حسینی با اشاره به اینکه این امر نیازمند حمایت، سرمایهگذاری، بازاریابی و بازارسازی است، اظهار داشت: متأسفانه این برنامهریزی در کشور ما انجام نشده است و درحال حاضر تمرکز ما بر این است که زعفران را گرانتر بفروشیم یا در بورس بفروشیم، اما اصلاً به این فکر نیستیم که پیاز مازاد کشاورزان را چگونه درجهبندی و بین کشاورزان متقاضی توزیع کنیم.
وی افزود: همچنین به این فکر نیستیم که صنایع تبدیلی زعفران را توسعه و از آن حمایت کنیم یا بازارهای جدیدی را برای زعفران کشور مهیا کنیم، در حالی که اینها اولویتهای نخست هستند.
عضو هیئت مدیره شورای ملی زعفران ایران گفت: ما تنها تولیدکننده زعفران در دنیا نیستیم و بسیاری از کشورها به دنبال تولید زعفران هستند و ما رقبای جدی در این زمینه داریم که ما را تهدید میکنند.
حسینی با بیان اینکه شورای ملی زعفران ترکیبی از نخبگان بخش تولید و تجارت زعفران است، بیان کرد: ما کارکشتهترین انسانها را در شورای ملی زعفران داریم و زمانی که طرح و ایدهای ارائه میدهیم، کسی گوش نمیدهد و تصور میکنند ما منافع عده خاصی را دنبال میکنیم.
وی گفت: اعضای شورای ملی زعفران هم تولیدکنندگان، هم صادرکنندگان و هم توزیعکنندگان هستند و ما منافع همه را نگاه میکنیم و کارشناسی میکنیم و هر سال یک یا دو جلسه عمومی داریم که با حضور اعضای هیئت امنای شورای ملی زعفران برگزار میشود.
عضو هیئت مدیره شورای ملی زعفران ایران با بیان اینکه هیئت امنای شورای ملی زعفران عمدتاً مسئولان کشوری هستند، اظهار داشت: ما در آنجا این موارد را بیان میکنیم، اما متأسفانه تاکنون هیچ اقدامی انجام نشده است.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار 19 آبان 97، کدمطلب: 714/4/57460/0 www.sabzineh.org