پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۲۳۰۱۸
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۳
در آستانه یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی موضوع شرطی یا حضور در انتخابات به موضوع داغ و اختلاف اساسی اصلاح‌طلبانی نظیر حجاریان، تاج‌زاده، عارف و کرباسچی بدل شده است.بسیاری از طیف‌های سیاسی از هر جناج و دسته شروع به‌یارگیری انتخاباتی کرده و می‌کنند. در این میان اصلاح‌طلبان که امروزه بخشی از مجلس شورای اسلامی و کل لیست نمایندگان بهارستان در تهران را در اختیار دارند، دارای حواشی بسیار زیادی بوده‌اند. حواشی که بسیاری آن را نبود اتحاد در لیست‌بندی انتخاباتی می‌دانند.

شعار سال: یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران دوم اسفند ماه سال جاری برگزار می‌شود. از ابتدای سال جاری بحث و جدال‌های انتخاباتی در این زمینه بسیار داغ شده است.

بسیاری از طیف‌های سیاسی از هر جناج و دسته شروع به‌یارگیری انتخاباتی کرده و می‌کنند. در این میان اصلاح‌طلبان که امروزه بخشی از مجلس شورای اسلامی و کل لیست نمایندگان بهارستان در تهران را در اختیار دارند، دارای حواشی بسیار زیادی بوده‌اند. حواشی که بسیاری آن را نبود اتحاد در لیست‌بندی انتخاباتی می‌دانند.

آنها در انتخابات اسفند ماه سال ۱۳۹۴ توانستند با ارائه لیستی به پرچمداری«محمدرضا عارف»، معاون اول دولت اصلاحات تمام ۳۰ کرسی تهران را به‌دست بیاورند؛ اما این گروه برای انتخابات پیش‌روی با چالش‌های جدی روبرو است.

بخشی از طیف اصلاحات بر این باورند که نباید در انتخابات به‌راحتی شرکت کرد و با اما و اگر و شرط و شروط به صندوق رأی نزدیک شد؛ البته اکثریت جریان اصلاحات نیز حرف طیف اول را نمی‌پذیرند و قائل به حضور و مشارکت حداکثری در انتخابات دوم اسفند هستند.

پرچم‌دار طیف تحریم و شرطی کردن انتخابات امسال؛«مصطفی تاج‌زاده و سعید حجاریان»هستند. تاج‌زاده معاون سیاسی وزیر کشور دولت اصلاحات است که در وقایع ۱۸ تیر سال ۷۸ نقش بسیار پررنگی داشت. او هیزم آتش شرطی کردن انتخابات را داغ‌ کرده است.

 آخرین دور مناظره علیرضا زاکانی و مصطفی تاج‌زاده

تاج‌زاده در گفتگوی با یکی از روزنامه‌های ایران گفته که باید شرایط جهت ورود اصلاح‌طلبان به انتخابات دوم اسفند فراهم شود. این صحبت‌های او برخلاف حرف‌های محمدرضا عارف، رئیس شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاحات است.تاج‌زاده گفته کهشرکت در انتخابات به هر قیمتیاز نظر او منتفی است.

تاج‌زاده و حجاریان: در انتخابات مشروط شرکت کنیم

اما معاون اول دولت اصلاحات حرف‌های خلاف جهت تاج‌زاده می‌زند. عارف در جمعی از فعالان اصلاح‌طلب گفته که ازهمه اصلاح‌طلبان در سراسر کشور درخواست می‌کند،اجازه ندهند برخی مباحث و اظهارنظرها وحدت و همبستگی درون خانواده اصلاحات را تحت الشعاع قرار دهد. رئیس شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاحات شاید به صحبت‌های تاج‌زاده و سعید حجاریان و برخی از افراد دیگر اصلاح‌طلب علیه خودش موضع‌گیری کرده است.

تاج‌زاده در صحبتی مطرح کرد که نباید در انتخاباتلیستارائه بدهیم؛ تا اینکه همه افراد مشکل‌دار اصلاح‌طلبدر انتخابات مجلس تأیید شود. وی گفته بود، بحثش حضور مشروط در انتخابات است و به هر قیمتی نباید به پای صندوق رفت!

عارف: در انتخابات باید شرکت کرد

البته عارف به‌صورت پینگ‌پنگی به حرف‌های تاج‌زاده واکنش نشان می‌دهد. وی در رابطه با اینکه لیست شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاحات فایده‌ای نداشته است،گفته بود کهجالب است که امروزه هم در درون جریان اصلاحاتانسجام را مورد هدف قرار می‌دهند. او گفتهبرخی اظهارنظرها در داخل جبهه اصلاحات تصادفی نیست و بعضاًمدیریت شده مطرح می‌شود.

تنها دشمن عارف در جریان اصلاحات برای ورود به انتخابات مجلس شورای اسلامیتاج‌زاده نیست.«عباس عبدی»از تحلیل‌گران و تئوریسن‌های جریان اصلاحات نیز به شرطی کردن انتخابات تأکید دارد؛ البته او مانند تاج‌زاده تند و تیز به این موضوع نگاه نمی‌کند و کمی آرام‌تر این طرح را مطرح کرده است.

عباس عبدی در واکنشی به انتخابات مجلس گفته بود که این انتخابات مانند بچه یتیم است و کودکی است که سر راه مانده است. البته او دلیلش برای این موضوع را مطرح نکرد که چگونه انتخابات کودکی شده و دلایل اصلی این موضع وی چیست؟

عبدی: شرکت کنیم، اما هوشمندانه و تهاجمی!

این تئوریسن جریان اصلاحات و از افراد نزدیک بهموسوی‌خوئینی‌ها(اعضای مجمع روحانیون مبارز)درباره شرطی کردن انتخابات نظر خاصی دارد. او به تئوری حمله معتقد است. عبدی به اصلاح‌طلبان پیشنهاد کرده فعالانه در انتخابات شرکت کنند و این حضور باید هوشمند باشد. او درباره هوشمندسازی اصلاح‌طلبان نظر خاصی هم ارائه کرد. عبدی می‌گوید هوشمندی یعنی باید راه را باز کنند و منتظر تأیید صلاحیت‌ها نباشند.

البته تیغ تیز عبدی به بدن عارف اصابت کرد. او گفته که عارف گزینه اصلاح‌طلبان نبوده و نخواهد بود. این تئوریسن جریان اصلاح‌طلب نظرش درباره معاون اول دولت اصلاحات منوط به انتخابات ریاست‌جمهوری بوده ولی به عملکرد او در مجلس شورای اسلامی و فراکسیون و لیست امید هم نقدهای داشته است.

عارف باز پاسخ صحبت‌های او را داده است. اودرباره نقش نظارتی شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان نیز گفته کهدر دوره جدید شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان قرار است نقش نظارتی بر فراکسیون امید و دیگر نهادهای برآمده از شورای عالی اصلاح طلبان تقویت شود.

عبدی درباره شرطی یا حضور در انتخابات تعابیری خاصی را به‌کار می‌برد. او گفتهمعتقد استاز حالا انتخابات دیگر فی النفسه اهمیت گذشته را ندارد؛ بلکه باید طریقیت داشته باشد و راه را برای شما باز می‌کند. البتهاین فعال سیاسی اصلاح‌طلب ادامه داده که فکر نمی‌کندشیوه انتخابات گذشته در حال حاضر دیگر اینطور باشد به همین دلیل اگر همین الان انتخابات شود با همین شیوه رد و تأیید گذشته، قطعاً شرکت نمی‌کنم.

اما جامع‌ترین و هدفمندترین شروط انتخاباتی یازدهمین مجلس شورای اسلامی را «سعید حجاریان» مطرح کرد. او از فعالان امنیتی در زمان اوایل انقلاب اسلامی بود. نام مستعار حجاریان در دستگاه امنیتی آن زمان «سعید مظفری» بود. حجاریان از فعالان اصلی اصلاحات و دولت خاتمی است و از اعضای نخستین دوره شورای شهر تهران نیز بود.

سعید حجاریان: انتخابات بدون شرط مانند«جعبه پاندورا»است!

حجاریان که معاونمرکز تحقیقات استراتژیک و مشاور ارشد خاتمی در دوران اصلاحات بود، نخستین بار پروژه عبور از روحانی را در دانشگاه تربیت‌مدرس تهران و در روز دانشجوی سال ۹۶ کلید زد. بعدها او تئوری تحریم یا شرطی کردن انتخابات را نیز مطرح می‌کند. همچنین گفتنی است؛ او در آشوب انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ بازداشت شده بود.

این فعال برجسته سیاسی اصلاح‌طلب انتخابات مجلس شورای اسلامی در دوم اسفند سال جاری را به «جعبه پاندورا»تشبیه می‌کند.جعبه پاندورابه روایت افسانه‌های یونانی جعبه‌ای بود با محتوای تمامی بلاها و شوربختی‌های ناشناخته بشریت از جملهکار،بیماری،مرگ. منظور اساسی او از این جعبه شاید اینگونه به‌نظر برسد که نباید جزء با شرایطی به سراغ آن برویم؛ حجاریان بعدها این شرایط برای بازگردن جعبه انتخابات را اعلام می‌کند.

حجاریان

حجاریان در یادداشتی می‌گوید کهشاید عقلانی‌ترین راهبرد را بتوان در «مشارکت مشروط»‌ جست؛ والا باید عطای آن را به لقایش بخشید! این صحبت‌های او درباره شرطی کردن انتخابات که در هفت ماده انتشار یافته با واکنش‌های شدیدی از درون جناح اصلاحات مواجه شد.

جنجال با این صحبت‌ها در دورن جریان اصلاحات شدید شد. کاری انقدر بالا گرفت که رئیس دولت اصلاحات به موضوع ورود کرد. محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات در پاسخ به اینکه باید در انتخابات شرکت کرد یا آن را تحریم، گفته که انتخابات نباید تحریم شود.

او به برخی از کنش‌های سیاسی افرادی مانند حجاریان و تاج‌زاده اشاره کرد و می‌گوید: اشتباه بزرگ این است که خودمان برانداز‌سازی کنیم. خاتمی گفته کهقهر کردن با صندوق رای، انحلال مردم است. البته او احتیاطی در برخورد با حجاریان می‌کند و به این موضو نیز اشاره دارد که باید فضا جهت حضور اصلاح‌طلبان بازگردد.

البته او به پرسش نیز پاسخ نمی‌دهد که بسیاری از اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس دهم حضور داشتند و معاون اول او هم در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کرده بود.

کرباسچی: در انتخابات شرکت نمی‌کنید؛ چرا شورای سیاست‌گذاری اصلاحات دارید؟!

آخرین پرده از تئاتر اختلافات اصلاح‌طلبان مربوط به حزب کارگزاران سازندگی به سردمداری «غلامحسین کرباسچی» است. دبیر حزب کارگزاران سازندگی تکلیفش با شرکت یا عدم حضور در انتخابات را مشخص نکرده است. هدف او میانه است و قصد دارد بیشتر انتقام سیاسی و تصفیه با برخی از افراد درون جریان اصلاحات را پی بگیرد.

گفتگوی اختصاصی آنا با غلامحسین کرباسچی

او بعد از قتل همسر دوم محمدعلی نجفی توسط خودش تنور آتش انتقادهایش به جریان اصلاح‌طلب را داغ کرد. کرباسچی گفته که به همه اصلاح‌طلبان گفته بود که نجفی برای شهرداری تهران مناسب نیست؛ اما آنها به حرفش گوش نداده‌اند.

کرباسچی تعریضی به عارف و شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان نیز در این ایام زده است.دبیرکل حزب کارگزاران سازندگیپس از نامزدی دوباره عارف در سال چهارم مجلس برای کرسی ریاست بهارستان حمله تندی به او کرده بود.

شهردار اسبق تهران عدم پیروزی علی مطهری در انتخابات هیئت رئیسه را به گردن عملکرد عارف انداخت و می‌گوید: برخی که در میکروفن خود فوت هم نکرده بودند پیشتازی مطهری را به‌ضرر خود می‌دیدند.

او درباره نهاد اصلاح‌طلبان زیر نظر عارف نیز نظر جالبی داده است. کرباسچی با بیان اینکهشورایعالی سیاست گذاری اصلاح‌طلبان سازوکار پیچیده و وظایف مهمی دارد، می‌گوید: «شورای عالی سیاست گذاری اصلاح‌طلبان برای این نیست که بگویند «ما در انتخابات شرکت نمی‌کنیم»!خب اگر شرکت نمی‌کنید که دیگر شورایعالی سیاستگذاری نمی‌خواهد».

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی: عارف مرد میدان انتخابات نیست!

کرباسچی گفته که اصلاح طلبان می‌توانند در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به شرط اینکه کاری انجام دهند؛ او می‌گویداما این از عهده‌آقای عارف و شورای عالی سیاست گذاری برنمی‌آید. این نیاز دارد به یک مجموعه‌ی پیگیرتر و گسترده‌تر و در عین حال از مجموعه‌ی احزاب، آن‌ها که برنامه و خط مشی دارند».

گفتنی است؛ این مواضع نشان دهنده این است که «آتش اختلافات در نیستان انتخاباتی اصلاح‌طلبان افتاده است».

در همین رابطه نیزعلی صوفی، مشاور ارشد خاتمی و وزیر تعاون دولت اصلاحاتبهخبرنگار خبرگزاری آنا، گفته کهامروز چنین مواضع و سخنان خیلی ملاک نیست و نباید آن را جدی گرفت.

او با بیان اینکه برای اصلاح‌طلبان، ملاک، نظر رئیس دولت اصلاحات است که اخیراً هم بر عدم تحریم و شرط‌گذاری برای مشارکت در انتخابات تأکید کرده است، اشاره می‌کند:با صندوق‌های رأی به هیچ‌وجه نباید قهر کرد و حتی ضروری است زمینه برای افزایش مشارکت حداکثری فراهم شود.

مشاور خاتمی: حرف‌های تاج‌زاده و حجاریان درباره تحریم انتخابات را جدی نگیرید/ملاک اصلاح‌طلبان نظرات شخصی نیست

علی صوفی

صوفی افزوده:این شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان است که تصمیم می‌گیرد سیاست انتخاباتی ما چگونه باشد نه افراد! لذا اصلاح‌طلبان هرگز ملاک عمل خود را نظر و تحلیل شخصی یک فرد قرار نمی‌دهند و بر اساس خِرَد جمعی عمل می‌کنند.

چندصدایی از جبهه اصلاحات به‌شدت به گوش می‌رسد و تکلیف نیروهای اصلاح‌طلب با انتخابات مجلس در سال جاری معلوم نیست. انتخابات شرطی حضور یا عدم حضور. البته اصلاح‌طلبان در دوره‌های گذشته نیز از این موضوع یعنی تحریم انتخابات استفاده کرده بودند. آنها بعد از مجلس ششم و در آستانه مجلس هفتم نیز انتخابات را تحریم کرده بودند؛ البته برخی از فعالان آنها.

بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ نیز بر طبل تحریم انتخابات کوفتند. انتخابات بعد از سال ۸۸ در نهمین دوره مجلس و در سال ۹۰ برگزار شد که بسیاری از اصلاح‌طلبان شرکت نکردند؛ البته محمد خاتمی از حوزه انتخابیه دماوند رأی خودش را به صندوق انداخت. حالا باید دید این نیستان پر از اختلاف به سرانجامی می‌رسد؟!

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی ، تاریخ انتشار 4مرداد 98، کد خبر: 406868، www.ana.ir


اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین