شعار سال : بسیاری که حتی سالهای سال از زمان کنکور آنها گذشته است هنوز هم با یادآوری سالانه این نام میتوان گفت با حال و هوایش بیگانه نیستند و میتوانند برای لحظاتی هم که شده به آن ترسها و نگرانیها و دلشورههای کنکور بازگردند، نگرانی از آیندهای که بیشتر داوطلبان آن را در گرو کنکور میدانند؛ اما امسال ماجرا فرق مهمی دیگری دارد؛ کنکور علاوه بر این دلشوره موروثی با ترس از کرونا عجین شده است.
کنکور همواره برای خانوادههایی که فرزند به اصطلاح پشت کنکوری دارند و افرادیکه در حال آمادگی برای شرکت در کنکور هستند همراه با اضطرابهایی بوده است، نگرانیهایی پیرامون برنامه ریزی برای مطالعه، استفاده مطلوب از زمان، افزایش تمرکز و کاهش رفت و آمدها و مهمانیها تا بتوان فضایی مناسب برای درس خواندن فراهم کردن که کلاسهای خصوصی برخی دروس برای امادگی بیشتر را همراه با هزینههای صرف شده در این راه را باید اضافه کرد.
مجموعه این عوامل در کنار یکدیگر میشود همان استرس نام آشنایی که بسیاری از ما با آن بیگانه نیستیم حالا امسال تفاوت عمده تری با سالهای گذشته پیدا کرده است و آن هم ترس و دلهره ناشی از کرونا است.
باالاخره بعد از گمانه زنی و پیشنهاد و نظر و ایده در مورد چگونگی برگزاری کرونا و اینکه برگزار شود یا نه، به تعویق بی افتد یا نه، در فضایی باز یا بسته باشد یا نه، پروتکلهای بهداشتی چگونه اعمال شوند و سایر موارد، بنا بر این گذاشته شد که کنکور در همان موعد خود برگزار شود و برگزار شد.
البته این پیشنهادات متعدد در مورد نحوه برگزاری کنکور خانوادهها و داوطلبان کنکور را به اندازه کافی سردرگم و بلاتکلیف کرده بود و میتوان گفت حالا علاوه بر دلشوره کنکور و دلشوره کرونا، نگرانی و سردرگمیهای جدیدتری پیرامون آن یعنی برگزاری یا برگزار نشدن آن هم استرس بیشتری بود که بر کنکور مضاعف شده بود.
مادری که دخترش داوطلب کنکور است میگوید؛ در یک ماه گذشته بخصوص نگرانیها و سردرگمیهای خانواده در مورد کنکور و برگزاری آن بیشتر شده بود و شخصا بطور مداوم پیگیر اخبار مرتبط بودم که بلاخره چه خواهد شد.
مادر میانسال دیگری که پسرش داوطلب کنکور است میگوید: البته کرونا امسال باعث شد با خیال راحت تری در خانه بمانیم و مهمانیها و رفت و آمدهای خانوادگی را کم کنیم و با علت کرونا معمولا افراد کمتر مهمانی میرفتند و طبیعتا رفت و آمدها کمتر شده بود و با فرصت بیشتر در خانه ماندن، زمان بیشتری هم برای درس خواندن فراهم بود.
این مادر ادامه داد: گاهی برای ما خانوادهها سخت است که به اقوام بگوییم پسرمان کنکور دارد و امکان مهمانی دادن و مهمانی رفتن نداریم، ولی کرونا باعث شد کلا این آمد و رفتها حذف شود و از این نظر خوب بود، ولی دلشوره دیگر که اضافه شد ترس از ابتلا به این بیماری و قرار گرفتن بسیاری از افراد در یک فضای بسته در روز برگزاری کنکور است.
مادر دیگری میگوید: با رعایت کردن سخت گیرانه پروتکلهای بهداشتی میتوان این دلگرمی را به خانوادهها داد که مشکلی ایجاد نمیشود تا بتوان بخشی از استرس ناشی از این مورد را کاهش داد.
رعایت سختگیرانه پروتکلهای بهداشتی در حوزههای امتحانی
رئیس دانشگاه آیت الله بروجردی در این خصوص میگوید: برگزاری کنکور از دغدغههای مهم خانوادهها و داوطلبان است، اما همه تمهیدات لازم بهداشتی، مساعد بودن فضا، امکانات و پروتکلهای بهداشتی برای کاهش دغدغهها و جلوگیری از انتشار ویروس کرونا در نظر گرفته شده است.
دکتر حسن مروتی افزود: کنکور سراسری در بروجرد با رقابت پنج هزارو ۵۸۴ داوطلب از صبح چهارشنبه ۲۹ مرداد آغاز شده است و آزمون همه رشتهها تا یکم شهریور در نوبت صبح برگزار تا نوبت بعد از ظهر فرصتی برای ضدعفونی مجدد حوزهها باشد.
وی بیان کرد: عملیات ضدعفونی مکانهای برگزاری کنکور قبل و بعد از برپایی امتحانها صورت گرفته و رعایت دیگر پروتکلهای بهداشتی و فاصله گذاریهای اجتماعی تا بیش از ۲ متر در نظر گرفته شده است.
مروتی اضافه کرد: با توجه به اینکه امسال تعداد داوطلبان کنکور نسبت به سال گذشته حدود ۱۰درصد کمتر شده، اما برای رعایت پروتکلها علاوه بر حوزه دانشگاه ایت الله بروجردی از فضای دانشگاه آزاد به عنوان حوزه کنکور استفاده میشود.
نماینده سازمان سنجش در بروجرد ادامه داد: از داوطلبان انتظار میرود همه پروتکلها را رعایت و همراه خود ماسک دستکش لوازم التحریر داشته باشند و برغم انجام پذیرایی از داوطلبان در صورت ضرورت همراه خود تغذیه داشته باشند. داوطلبان از همراه داشتن کیف، موبایل خودداری کنند، زیرا هرکدام عاملی برای انتقال ویروس است.
وی گفت: با توجه به اینکه ممکن است داوطلبی علایم تب داشته و مشکوک باشد حتما مراقبان را درجریان گذاشته، زیرا مکانهای جداگانه برای این افراد در نظر گرفته شده تا هم بدون دغدغه کنکور را انجام هم عاملی برای انتشار بیماری نباشد.
رییس دانشگاه آیت الله بروجردی افزود: از اولیا داوطلبان تقاضا میشود فرزندان خود را بعد از رساندن به حوزه در مقابل حوزه کنکور تجمع نکرده و مجددا پایان زمان آزمون انها را همراهی کنند. به دلیل رعایت پروتکلها و انجام تست انتظار میرود داوطلبان زودتر از موعد در حوزه حاضر شوند.
مروتی افزود:از مجموع پنج هزارو ۵۸۴داوطلب سه هزار و ۲۹۴ نفر زن و ۲ هزار و ۳۳۵ نفر را مرد هستند که از این تعداد شرکت کننده یک هزار و ۹۱۵ نفر در رشته ریاضی و انسانی، ۲۶۵ نفر در رشته هنر، ۲ هزار و ۸۳۴ نفر در رشته تجربی و ۵۷۰ نفر در رشته زبانهای خارجی بایکدیگر رقابت میکنند.
مدیریت استرس و کم کردن توقع خانوادهها
سمیه کریمی روانشناس بالینی گفت: کنکور ذاتا همراه با استرس است که امسال در همراهی با کرونا این استرسها بیشتر شده است و بخصوص پیگیری اخبار ضد و نقیض متعدد در مورد شیوه و نحوه برگزاری و یا عدم برگزاری و به تعویق افتادن کنکور برای داوطلبین و خانوادههای آنها منجر به ایجاد استرس پایداری شد.
وی گفت: داوطلبینی که با برنامه ریزی چند ساله و یا در یکسال اخیر بخصوص برای زمان و درس خواندن خود برای آمادگی کنکور برنامه ریزی داشته اند و بنوعی سرنوشت خود را در قبال کنکور میدانند، قطعا هر گونه ابهام و سردرگمی در خصوص برگزاری کنکور در آنها همراه با استرس بوده است و میتوان گفت عواقب پیش بینی نشدهای در میزان آمادگی این افراد در کنکور داشته است.
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه کنکور امسال در سایه کرونا استرسهای چند گانهای به افراد وارد کرده است گفت: افرادیکه بعنوان داوطلب کنکور بیشتر وقت خود را صرف درس خواندن میکنند در مقایسه با سایر افراد مهارتهای ارتباطی، اجتماعی و هیجانی کمتری در کنترل استرس بخصوص استرس ناشی از کرونا دارند.
وی افزود: بعبارتی طی ۶ ماه گذشته که بنوعی سایر افراد به حداقلها و میانهای متوسط از کنترل استرس خود در برابر کرونا رسیده اند، اما این افراد یعنی داوطلبین کنکور، زمان کمتری برای ارتقای مهارت کنترل استرس داشته اند و بیشتر وقت شان صرف درس خواندن شده است.
کریمی افزود: در چنین شرایطی میتوان گفت این افراد بخاطر مهارت کمتری که در کنترل استرس ناشی از کرونا دارند در کنار استرس کنکور، نگرانی و استرس بیشتری در قبال کرونا تحمل میکند و بنوعی بیشتر در مقابل کرونا احساس ضعف میکنند.
وی با اشاره به اینکه میزان کمی از استرس خوب است گفت: استرس به میزان کم میتواند محرکی برای انسان در پیش بردن کارها باشد، ولی اگر این استرس تداوم داشته باشد کارایی فرد را کاهش میدهد که در مورد پایداری وضعیت کرونا میتوان گفت استرس طولانی مدتی بر خانوادهها و داوطلبین کنکور ایجاد شده است که باید مدیریت شود.
این روانشناس بالینی گفت: یکی از مهمترین راهکارها برای کنترل استرس پایین اوردن سطح توقعات خانوادهها است. در حالیکه بیشتر خانوادهها به تصور اینکه امسال بر اثر کرونا زمان بیشتری برای مطالعه و درس خواندن داوطلبن فراهم بوده پس باید نتیجه بهتری هم بگیرند که همین تصور استرس داوطلبین و ضرورت اینکه حتما باید کنکور خوبی را پشت سر بگذارند ایجاد استرس بیشتری میکند.
وی افزود: خانواده باید این نکته را در نظر داشته باشند به همان نسبت که زمان در خانه ماندن و درس خواندن بیشتر شده است به همان نسبت امکان حضور در کلاسهای تقویتی و آزمونهای امادگی حضوری برای کنکور هم به علت کرونا هم فراهم نبوده است.
کریمی گفت: آمادگی برای کنکور صرفا به نشستن در خانه و درس خواندن خلاصه نمیشود و امکان حضور داوطلبین در کلاسهای حضوری نقش موثری در بالا بردن آمادگی آنها دارد که امسال البته برای همه داوطلبان این امکان دیگر وجود نداشت.
این روانشناس بالینی گفت: داوطلبین باید این نکته مهم را در نظر داشته باشند که پاندمی کرونا صرفا مختص یک مکان و شهر و کشور خاص نبوده است و بصورت جهانی همه را درگیر خود کرده است و بعبارتی شرایط یکسانی برای تمامی رقبای کنکور بوده است و با تمرکز بر استرس ناشی از کرونا، فشار بیشتری بر خود وارد نکنند وبدانند این شرایط برای همه یکسان است.
وی با تاکید براینکه داوطلبین سعی کنند استرس خود را مدیریت کنند گفت: در هین حال شیوههای مراقبت از خود و رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از کرونا را رعایت کنند و بخود آرامش بدهند تا طی این روزها که کنکور برگزار میشود، آمادگی ذهنی بیشتری داشته باشند.
این روانشناس بالینی یادآور شد: کنترل استرس، توجه به تغذیه صحیح، ورزش و ایجاد فضایی شاد، تنفس عمیق روزانه و نوشیدن آب در شرایط استرسی همگی میتواند به آمادگی جسمی و ذهنی داوطلبین در این روزها و تقویت ذهن و یادآوری مطالب خوانده شده کمک کننده باشد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته ازخبرگزاری ایرنا، تاریخ انتشار:۳۰مرداد ۱۳۹۹، کد خبر: ۸۳۹۱۴۹۲۲ ـ irna.ir