شعار سال : بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 و روی کارآمدن دولت حسن روحانی، امیدواریها به باز شدن فضای سیاسی در دانشگاهها بیشتر شد. در این میان، برخی از تشکلها دوباره احیا شدند و فضای تک صدایی را شکست .
امسال با در پیش بودن انتخابات مجلس شورای اسلامی و اهمیت آن در این دوره شاید بیشتر نگاهها به دانشگاهها باشد اما اینکه فضای شور و نشاط تا چه حد در دانشگاهها وجود دارد و تشکلها احساس آزاداندیشی و بیان عقیده دارند را در گفت و گوی دبیران دو تشکل از دو طیف سیاسی متفاوت از دانشگاه صنعتی اصفهان بررسی کردیم.
ابوالفضل کریمی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان و علی بازدار دبیر تشکل آرمان ( شاخه جنبش عدالت خواه)معتقدند که برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و جشن در ایجاد شور و نشاط بین دانشجویان بسیار اهمیت دارد.
کریمی در مورد ایجاد فضای شور ونشاط در دانشگاه اظهار کرد: بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 92 و بازگشایی انجمن، فضای شور و نشاط بسیاری بین دانشجویان به وجود آمد چون با آمدن انجمن فضای تک صدایی شکست. بعد از آن با توجه به کارشکنیهایی که صورت گرفت و عدم همراهی برخی از مسوولان نتوانستیم برنامههای انجمن را به درستی انجام دهیم و با مشکلاتی که بود سطح کیفی برنامهها پایین آمد.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان اضافه کرد: علی رغم تمام این مشکلات، با برنامهریزی و تلاش بچههای انجمن توانستیم فضای شور و نشاط را ایجاد کنیم اما صد در صد در موضع مطلوب نیست و باید به سمتی رفت که این فضای شور و نشاط چه از لحاظ سیاسی و چه از لحاظ اجتماعی و فرهنگی در دانشگاه ایجاد شود و این لازمهاش به سه چیز وابسته است: برنامه ریزی درست انجمن، همراهی مسوولان و توجه قشر دانشجو که اگر سه ضلع این مثلث به خوبی در کنار هم قرار گیرند میتوان این فضا را بیش از پیش تقویت کرد.
بازدار نیز در مورد چگونگی ایجاد فضای شور و نشاط در دانشگاه گفت در مورد چگونگی ایجاد فضای شورونشاط در دانشگاه اظهار کرد: مشکل فضای شورونشاط در دانشگاه بسیار جدی است یعنی وزارت علوم سیاستهایی را اعمال میکند که سختگیریهای آموزشی را زیاد میکنند و فعالیت آموزشی را به سمتی میبرند که دانشجو بهغیراز دغدغه آموزش و درس هیچ دغدغه دیگری نداشته باشد.
وی ادامه داد: دومین مشکلی که مانع ایجاد فضای شورونشاط در دانشگاه میشود این است که چون نظارتی بر کارکرد اساتید نیست آنها دانشجو را در کلاس بهگونهای تربیت میکنند که بهغیراز درس فکر چیز دیگری نباشد. اگر این فضا در دانشگاهها باشد بهطور یقین میتوان گفت که فعالیتهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... برای دانشجو دیگر مفید نیست.
دبیر تشکل آرمان دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: من معتقدم مورد اساتید واقعاً دارند خیانت میکنند یعنی عملاً دانشجویان را تکبعدی بار میآورند یعنی فقط به فکر درس باشند نه چیز دیگری به این صورت که میگویند اقتصاد متولی ، سیاست متولی دارد ،اقتصاد هم متولی دارد و تو هم متولی درس خودت باش و کاری بهجایی دیگر نداشته باش. این کار باعث میشود که دانشجویان کمتر به سمت تشکلها و کانونها بروند.
*جو سنگین آموزشی وفعالیتهای فرهنگی و سیاسی
کریمی در مورد این که آیا استادان، دانشجویان را از فعالیتهای سیاسی و فرهنگی منع میکنند و بیشتر آنها را به سمت مسائل آموزشی و درسی ترغیب میکنند تصریح کرد: کسی که دانشگاه صنعتی اصفهان را انتخاب میکند متوجه جو سنگین آموزشی آن است اما بهتر است در مورد این رویکرد بیشتر مطالعه کرد که این سختگیریها و فضای فیزیکی دانشگاه و دوری از شهر، چقدر روی دانشجویان اثر گذاشته و اگر اساتید و سیستم آموزشی همکاری کنند که از بار سنگین درسها کم شود حتماً به باز شدن فضا کمک میکند.
بازدار در این مورد اظهارکرد: دانشجویان هر وقت مرا در حال پخش نشریه میبینند مسخرهام میکنند. این موضوع ناشی از این است که اساتیدمان فقط به این فکرند که درسشان را بدهند و بروند. اساتید نه دغدغه فرهنگ را دارند و نه دغدغه سیاست و مسائل اقتصادی دانشجویان. ما فکر میکنیم که حوزه تربیتی بچهها یعنی دختر و پسرهای کشورمان فقط در دوره اول ابتدایی و پیش دانشگاهی است اما بعد اصلی تربیتی جوانان باید در دانشگاه باشد.
*کرسیهای آزاداندیشی به تمام معنا آزاد باشند
کریمی در مورد برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و تریبون آزاد گفت: وقتی اسم کرسی آزاداندیشی یا تریبون آزاد میآید یا آزادی بیان داریم یا آزادی پس از بیان و مسوولان باید این تضمین را بدهند که کرسیهای آزاداندیشی به تمام معنا آزاد باشند و آزاداندیشی در آن رواج پیدا کند و زمانی میتوانند این کرسیها را به منصه ظهور برسانند و حق مطلب را ادا کنند که افرادی که در این کرسیها حرف میزنند مطمئن شوند که قبل و بعد و حتی در آینده پیگرد قانونی نخواهند داشت در واقع اگر قانون مصونیت قضایی ایجاد شود صد در صد به فضای تضارب آرا در دانشگاه کمک میکند و شور و شوق فرهنگی دانشگاه بالا میرود.
بازدار نیز در مورد برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و تریبون آزاد خاطرنشان کرد: سال 1391 دانشکده معارف دانشگاه صنعتی توانست از میان ده موضوع، کرسیهای آزاد اندیشی برگزار کند اما ده موضوعی را که انتخاب کردند موضوعات روز جامعه نبودند یعنی موضوعاتی که جنجال و دغدغه کمتری داشته باشند و در فضایی آرام و مطابق میل مسوولان باشد.
وی در مورد برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و تریبون آزاد و نقش آنها در ایجاد شورونشاط در بین دانشجویان گفت: مشکل دیگر این است که مطالعات جوانان کم است و درنتیجه رغبتی برای برگزاری کرسیهای آزاداندیشی ندارند. بهعنوان نمونه اگر بخواهیم در مورد اقتصاد مقاومتی کرسی آزاداندیشی برگزار کنیم تعداد دانشجویانی که بتوانند در این مورد اظهارنظر کنند بسیار کم هستند.
*جشنها افق جدیدی را برای دانشجو باز کند
کریمی در مورد برگزاری جشن و نمایش فیلم در دانشگاه گفت: برگزاری جشن در ایجاد فضای شور و نشاط در دانشگاه بسیار مؤثر است اما یک سری شئون و خط قرمزها نیز باید در این مورد رعایت شوند که هم جشن باشد، هم شور و نشاط و هم رعایت مسائلی که از نظر اخلاقی و اسلامی عرفند و پذیرفتهایم. در مورد فیلم هم همین مسئله صادق است هم در انتخاب فیلم و هم محتوای فیلم.
بازدار نیز در این زمینه اظهار کرد: برگزاری جشن خوب است اما من باز هم معتقدم که جشنی خوب است که هدفمند باشد یعنی افقی را روبروی جوان باز کند نه اینکه جوان فقط بیاید آنجا و شور و هیجانش را خالی کند. من احساس میکنم که الآن جشنها و فیلمها مخصوصاً در زمینه سینما افقی را به روی جوان باز نمیکنند.
*مطالبه گری باید دوطرفه باشد
کریمی در مورد همکاری مسوولان دانشگاه با تشکلها در ایجاد فضای شور و نشاط خاطرنشان کرد: اگر مسوولان به قانون عمل کنند و برخورد جناحی و مصلحت اندیشی بیش از حد نداشته باشند میتوانند به دانشجویان کمک کنند،اما متاسفانه الآن فضایی به وجود آمده که کمک نمیشود و اگر مسوولان رویکردشان را تغییر دهند و به موضع حمایت روی بیاورند بازخورد این موضوع برای فضای دانشگاه هم خوب است و میتواند شور و شعور سیاسی را افزایش دهد.
دبیر تشکل آرمان دانشگاه صنعتی اصفهان در مورد همکاری مسئولان با تشکلها در ایجاد شورونشاط در دانشگاه تصریح کرد: همکاری باید دوطرفه باشد. بهعنوان نمونه، تشکل آرمان در سال گذشته ارتباطش با مسئولان اجرایی و صنفی دانشگاه کم شد. من معتقدم که در سال جدید این روند نباید ادامه پیدا کند البته اساتید فرهنگی و اجرایی زیاد دل سوزی نمیکنند بهعنوان نمونه اگر تشکل آرمان کمکاری کرد معاونت فرهنگی باید این موضوع را پیگیری کند یعنی این مطالبه گری باید دوطرفه باشد. متأسفانه تشکلها هم از بعد نظر هم از بعد عمل در سال گذشته ارتباطشان با مسئولان کم بوده و مسئولان هم پیگیری نمیکردند که بگویند شما چرا کار و فعالیت نمیکنید.
*زخم های که باید ترمیم شود
کریمی در در مورد عملکرد مسوولان فرهنگی دانشگاه صنعتی اصفهان اظهار کرد: عملکرد معاونت فرهنگی در مجموع قابل قبول و مثبت بوده اما امور فرهنگی ضعفهای جدی دارد که اگر سعی در ترمیم و اصلاح این زخمها داشته باشد میتواند عملکردش را بیش از پیش مثبت کند و به وظایف خودش عمل کند.
بازدار عملکرد مسوولان فرهنگی دانشگاه اصفهان را ضعیف ارزیابی کرد و تصریح کرد: الآن که دولت آقای روحانی سر کار آمدهاند معاونت فرهنگی دانشگاه صنعتی اصلاح طلب است. وقتی نظر و تفکر معاون فرهنگی اصلاح طلبی است به طور یقین عملکردش هم اصلاح طلبی است و مسلماً انتظاراتی که ما داریم را نمیتواند برآورده کند.
کریمی در مورد رویکرد اصلاح طلبانه مسوولان امور فرهنگی خاطرنشان کرد: مسوولانی که از آنها به نام اصلاح طلب یاد میکنند رویکردشان فراجناحی بوده و در برخی از موارد، برنامههای انجمن را هم لغو کردهاند که این نشان میدهد که اگر رویکرد جناحی بود این همه با رد مهمانها مواجه نمیشدیم بنابراین در بیشتر موارد، مسوولانی که عوض شدند فراجناحی عمل میکنند و با اینکه عقبه فکریشان به نوعی به اصلاحات میرسد اما در مجموع عملکردشان فراجناحی بوده و این را میتوان به قاطعیت گفت که عملکردشان حداقل با رویکرد اصلاح طلبی نبوده است.
*انتخابات بسیار مهم است
کریمی در مورد انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: این انتخابات بسیار مهم است چون عملکرد مجلس در سالهای گذشته قابل قبول نبوده و وظیفه تشکلی همچون انجمن اسلامی با نگاه انتقادی باید در مرحله اول در نقد عملکرد گذشته مجلس و در مرحله بعد ایجاد شور سیاسی برای به صحنه کشاندن مردم باشد تا بتوانند یک انتخاب درست داشته باشند.
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی اصفهان اضافه کرد: قبل از ایجاد شور و نشاط باید اهمیت مجلس را متذکر شد اگر ضعفهای گذشته مجلس نمایان شود و اهمیت مجلس را یادآور شویم خود به خود این موضوع ایجاد رغبت میکند که مردم در انتخابات شرکت کنند و انتخاب اصلح را داشته باشند.
بازدار در مورد در پیش بودن انتخابات مجلس و برنامههای این تشکل برای ایجاد شور و نشاط تصریح کرد: هنوز به این موضوع فکر نکردهایم اما سعی میکنیم در برگزاری مناظرهها فضای شور و نشاط را تقویت کنیم.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از وبسایت خبرگزاري ایسنا ، تاریخ نشرخبر: 24 آبان 1394 کد مطلب: 948-5092-5، www.isfahan.isna.ir