شعار سال: در حالی بازار مرغ در اسفندماه سال گذشته به یکباره آشفته شد که تا چندی قبل از آن مسئولین دست اندرکار تولید مرغ از برنامه ریزی دقیق و مناسب برای این موضوع خبر داده بودند. ستاد تنظیم بازار اعلام کرد برای شب عید به ۱۳۰ میلیون قطعه جوجهریزی نیاز است. غلامحسین جافر، رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشورنیز، از اجرای برنامه ستاد تنظیم بازار خبر داد و گفت: در بهمن ماه ۱۳۱ میلیون قطعه جوجهریزی انجام شده و از ۱۶ اسفند این میزان مرغ در حال توزیع در بازار است؛ بنابراین به نظر میرسد که مشکلات در زمینه تولید نبوده است، اما ظاهرا مشکل از جایی آغاز میشود که نظارت بر بازار و توزیع به وزارت صمت سپرده میشود! در همین زمینه مسئولان وزارت جهاد کشاورزی نیز که متولی تولید هستند، علت آشفتگی بازار مرغ را مشکل توزیع و نظارت میدانند. آنها معتقدند کالا به مقدار زیاد وجود دارد، اما نظام توزیع مشکل دارد، و بر اساس قانون وظیفه وزارت جهاد کشاورزی، فقط تولید است.
صفهای خرید مرغ دولتی چگونه تشکیل شد؟
در اسفندماه، مجوز واردات ۵۰ هزار تن مرغ توسط دولت همزمان با تشکیل صفهای طویل خرید مرغ صورت میگیرد! مجوزی که نه تنها صدور آن رسانهای نشد بلکه مشخص نشد این مجوز به چه کسانی اختصاص داده شده است تا اینکه صف های طویل بطور کامل در سرتاسر کشورشکل گرفتند و نابسامانی بازار به اوج خود رسید و این بار وزارت صمت بر خلاف سکوت خبری در زمان صدور، خبر ترخیص آن را رسانهای کرد!
چرا مجوز واردات ۵۰ هزار تن مرغ گوشتی اطلاع رسانی نشد؟
بی شک اطلاع رسانی درباره صدور مجوز واردات ۵۰ هزار تن مرغ گوشتی، نه تنها میتوانست محتکران را مجبور به عرضه فوری در بازار و کاهش قیمتهای سر به فلک کشیده کند بلکه صفهای طویل خطرناک در شرایط شیوع بیماری کرونا نیز جمع میشدند. اما در نهایت دست اندرکاران و شبکه سودجویانی که مجوز واردات ۵۰ هزار تن مرغ گوشتی را در اختیار داشتند از بیم شکسته شدن قیمتهای ناشی از عرضه مرغ محتکران به بازار، سکوت کردند تا فجایع فعلی کرونا رقم بخورد، اما بتوانند سود کلانی در اوج قیمتهای حاصل از عدم عرضه در این آشفته بازار به جیب بزنند!
در واقع در زمینه توزیع به گونهای رفتار و عمل شد تا مرغ به دست مردم نرسد تا با نارضایتی ایجاد شده زمینه صدور مجوز واردات نیز فراهم شود.
سودجویان چگونه با گل آلود کردن آب ماهی گرفتند؟
هر چند عدم ابهام زدایی مسئولان مرتبط، این شائبه که وضعیت آشفته بازار شب عید در نظام توزیع، عاملی ساختگی برای صدور مجوز واردات بوده را تقویت کرده و برخی عدم اطلاع رسانی آن را دلیل محکمی بر این ادعا میدانند، اما در این بین همچنان سئوالات بسیار زیاد بدون پاسخی نیز وجود دارد که بر این ابهامات بیش از پیش افزوده است. از جمله اینکه واردات ۵۰ هزارتن مرغ توسط کدام شرکتها و با چه مکانیسم انتخابی و با کدام ارز صورت گرفته است؟ که اگر با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کرده باشند که بنظر میرسد اینگونه نیز بوده است حاشیه سود آن فقط از مابه التفاوت ارز دولتی و آزاد رقم هنگفتی است که نصیب سودجویان شده است.

البته این جدای از سودجویی در عدم اطلاع رسانی و شکستن قیمتها بوده است، ضمن اینکه سود چند ده برابری از طریق فروش مرغ قطعه بندی با فروش کیلویی ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان خود حدیث مفصل دیگری دارد!
سودجویی چگونه به شرکتهای بسته بندی و قطعه بندی مرغ کشیده شد؟!
بعد از پرکشیدن مرغ و سود کلان آن برای دست اندرکاران وارد کننده این بار نوبت به شرکتهای بسته بندی و قطعه بندی مرغ رسید تا در این سودجویی شریک باشند! بر اساس اسناد دریافتی، ظاهرا در تاریخ ۱۹/۱/۱۴۰۰ در "ستاد مرغ" وزارت جهاد کشاورزی، موضوعی مبنی بر در اختیار قرار دادن مرغ دولتی به این شرکتهای بسته بندی آنهم بر اساس ظرفیت درج شده در داخل پروانه بهره برداری به تصویب میرسد، تا به ظاهر اگرچه ۵۰ هزار تن مرغ وارد کشور شده، اما نظام توزیع بصورت عادلانه مرغ وارداتی را در اختیار این شرکتها قرار دهد. اما در دیگر سو و در تاریخ ۲۳/۱/۱۴۰۰ سازمان دامپزشکی در اقدامی غیر معمول و قابل تامل، ظرفیت درج شده در پروانه بهره برداری برخی از این شرکتهای بسته بندی و قطعه بندی را تا ۳۰۰درصد افزایش داده و پروانه جدید صادر میکند. گفتنی است این افزایش ظرفیت، بدون درنظر گرفتن وضعیت شرکتها از لحاظ تعداد پرسنل، متراژ سالنها و سایر ظرفیتهای لازم صورت گرفته است تا سود چند ده برابری نیز نصیب برخی شرکتهای قطعه بندی و بسته بندی گردد!
بازی با معیشت و جان مردم و مسئولان نظاره گر!
ذکر این نکته ضروری است که ایجاد آشفتگی در بازار و دریافت مجوزهای طلایی توسط عدهای خاص این روزها در حال تبدیل شدن به یک رویه است. رویهای خطرناک که نه تنها بازی با معیشت مردم در سختترین شرایط اقتصادی است بلکه با تشکیل صفهای طولانی تهیه اقلام ضروری، زمینه ساز بازی با جان مردم نیزشده است. حال جای سئوال است که وزارتخانهها و دستگاههای مرتبط با فرآیند ذکر شده کجای بازی این بازیگران بوده اند که هرگز متوجه این طراحیهای موذیانه نشده اند؟ در خواب و نظاره گر یا ..؟
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از آنا، تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۴۰۰، کدخبر: ۵۷۸۰۵۲، www.ana.press