* ریشه بی اعتمادی تاریخی
لیلا نیلی - کانال تلگرامی ایران: علتش بیاعتمادی تاریخی متقابل نهاد دولت و ملت هر دو تو کار هم در زمان نادرست دخالت میکنن. مثلاً مردم موقع انتخابات باید درست و سنجیده رفتار کنن و بعدش دیگه بذارن ٤ سال طرف کارش رو بکنه ولی تو همه چی دخالت میکنن. بعد دولت یا نهادهای نظام چون فکر میکنن مردم توان اداره یه مجموعه رو با هم ندارن یا ممکنه مجموعه سود دهیاش خیلی زیاد باشه دلشون نیاد همش مال یه جای غیر نظام یا دولتی باشه میاد به اسم یکی از هلدینگهاشون یواشکی سهام رو یه درصد بالایی میخرن جوری که تهش مدیرعامل مال خودشون میشه و در نهایت هم اونجا رو به روش غیر خصوصی اداره میکنن نتیجه اخلاقی اینکه هدفمون دخالت تو کار همه کس و همه جا از جمله امور مملکت خودمونه.
مناقصهها در کشور فرمالیته است
671...0936: همه میدونیم مناقصهها مناقصه نیست چون خصولتیها مثل آب خوردن تو مناقصهها نفوذ میکنند و همه چی فرمالیته میشه.
خصولتی هست چون رسانه آزاد نیست
افشار - ایمیل: خصولتیها معلول بسترهای غیر شفاف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه ایران هستند و خیلی از مؤلفههایی که سر جای خودشان نیست باید سر جای خودشان برگردند تا این گره باز شود. وقتی شما رسانه آزاد ندارید و یک رسانه به جرم افشای یک فساد اقتصادی براحتی تحت تعقیب قرار میگیرد چه کسی میخواهد پشت پرده خصولتیها را فاش کند؟ شفافیت و وجود مطبوعات تخصصی آزاد بعلاوه افکار عمومی مسئولیتپذیر راه حل جوامع پیشرفته برای جلوگیری از سوءاستفاده و اعمال اصلاحات اقتصادی است.
* مدل اقتصادی ما مشخص نیست پس خصولتیها وجود خواهند داشت
بدون نام - کانال تلگرامی ایران: تا زمانی که مدل اقتصادی ما در کشور مشخص نشده پدیده خصولتیها هم حل نخواهد شد. ما بعد از 40 سال هنوز نفهمیدهایم که مدل اقتصادی این کشور لیبرالیستی است؟ مارکسیستی است؟ اقتصاد بازار است؟ اقتصاد دولتی است؟ وضعیت غیر شفاف است و معلوم است که از دل این شرایط، خصولتیها هم رشد میکنند. همه جای دنیا شما اگر نگاه کنید میبینید نهادها در فعالیت همدیگر تداخل ندارند، خودروساز بانکداری نمیکند نهاد فرهنگی، امنیتی یا نظامی هم فعالیت اقتصادی ندارد اما ما با همه جای دنیا فرق داریم.
* شمهای از دوگانگیها و زرنگیهای خصولتی ها
امین جعفرنژاد - تماس تلفنی: خصولتی یعنی شرکت بزرگی که هم دولتی است هم خصوصی. به وقت حساب کشیها و ارزیابیها خصوصی است و نمیخواهد پاسخگو باشد و به وقت دریافت تسهیلات و وامهای کلان و سهم خواهیها دولتی است. این شرکتها بعضاً متعلق به بیتالمال هستند و به وقت زیان و خسارت مجبور نیستند تاوان اشتباهشان را از جیب مبارک بدهند بلکه از جیب بزرگ بیتالمال میدهند.
* می گویند ما جا را تنگ نکردهایم این حرف، خنده دار است
330...0912: خصولتیها چرا به وجود آمدند؟ به خاطر سیاستهای غلط خصوصی سازی. به جرأت میگویم چیزی به اسم خصوصیسازی در کشور اتفاق نیفتاده چون نهادهای قدرتمند اجازه این کار را نمیدهند. آنها میگویند ما جا را برای دیگران تنگ نکردهایم و دیگران هم میتوانند بیایند، باور کنید این حرف خنده دار است چون آنها همه فضاها را گرفتهاند.
* آقای روحانی! به جای حرفهای جذاب عمل کنید
824...0935: آقای روحانی! حرفهای شما درباره خصولتیها جذاب است اما بهتر است به جای حرفهای جذاب عمل کنید و نشان دهید که عزمتان برای کاستن از نفوذ اقتصادی نهادهای خاص جدی است.
* شتر، گاو پلنگی به نام شرکت عمومی غیر دولتی را نمیفهمم
مهدیه نامور - کانال تلگرامی ایران: من هم مثل آقای رئیس جمهوری که گفتهاند باید معلوم کنیم شرکت عمومی غیر دولتی یعنی چه؟ موجود عجیبالخلقه و شتر، گاو پلنگی به نام شرکت عمومی غیر دولتی را نمیفهمم. چرا رسانه ملی که این همه از اقتصاد مقاومتی حرف میزند و سیاستهای دولت را زیر سؤال میبرد درباره خصولتیها سکوت کرده است.
* خصولتیها نفس بخش خصوصی را گرفته اند
بدون نام – کانال تلگرامی ایران: فقط یک کلمه: خصولتیها نفس بخش خصوصی را گرفتهاند.
* مدیران بیکفایتی که فقط در خصولتیها رشد میکنند
337...0913: ما تو این کشور مدیرانی داریم که اگه توی خیابون ولشان کنند، حتی نمیتونن شکم خودشونو سیر کنن، زن و بچه که پیشکش، بعد وقتی ازش میپرسند چرا حقوق چند ده میلیونی برای خودت برمیداشتی؟ میگه، من اگه برم بخش خصوصی، خیلی بیشتر بهم میدن! اشتباه نکن، بخش خصوصی واقعی که از جیبش مایه میگذاره، .... هم بار امثال تو نمیکنه. اون بخش خصولتیه که با رابطه میتونی بری توش و کلی حقوق از بیتالمال بگیری.
* دولت اپوزیسیون بازی درنیاورد
نواب حسنی – 711...0911: دولت بیاد و به جای شعار دادن بگه توی این چهار سال واسه خصوصیسازی چی کار کرده؟ نمیشه که هم دولت باشی و هم نقش اپوزیسیون رو بازی کنی؟ بالاخره دولت، دولته یا اپوزیسیون؟
* یک روز چشممان به جمال خصوصیسازی واقعی خواهد افتاد
حامد رهبری – تماس تلفنی: انشاءالله یک روز در این کشور چشممان به جمال خصوصیسازی واقعی بیفتد. شاید نسل ما آن روز را نبیند اما آدمیزاد به امید زنده است. من سالها در شرکت دولتی بودم و الان در شرکت خصوصی هستم. در شرکتهای خصوصی راندمان افراد بالاست و اتلاف زمان و انرژی حداقل چیزی که در شرکتهای دولتی بندرت شاهد آن هستیم برای همین حتی اگر به لحاظ ارزش و بازدهی نیز فکر کنیم خصوصیسازی به نفع همه مردم است. گرچه عدهای فکر میکنند خصوصیسازی کارگر ستیز است اما خصوصیسازی به معنای درست کاملاً در راستای اعتلای جامعه است.
* مردم معترضند که چرا نهادها در جایگاه خودشان نیستند
کیا سنجری - 9681...0919: حمایت یکپارچه و همه جانبه مردم از حمله موشکی علیه داعش نشون داد که هیچ کس با نیروهای امنیتی و دفاعی کشور وقتی در جایگاه و وظیفه خودشون عمل میکنن مخالف که نیست هیچ، با تمام قدرت حامی و پشتیبان هم هست. اما مناقشات آنجا بالا میگیرد که نهادهای مختلف چه دولت باشد، چه مجلس، چه قوه قضائیه در جایگاه خودشان نباشند. بهطور مثال متأسفانه بزرگترین و پردرآمدترین شرکتهای نفت و مخابرات ما که با نام خصوصی کار میکنند دست نهادهای خاص است که اصلاً با بخش خصوصی همپوشانی هم ندارد.
* مدیران دولتی و حاکمیتی مخالفان اصلی خصوصیسازی هستند
0873...0912: مدیران دولتی و حاکمیتی مخالفان اصلی خصوصیسازی هستند. تا اینجای کار پس از گذشت یک سال از چشمانداز 10ساله اصل 44 خصوصیسازی هیچ کار قابل قبولی انجام نشده و فقط دست به دست شدن سازمانها و صنایع به مدیران خصولتی با رانت دولتی اتفاق افتاده است.
* خصولتیها در صدر یارانهها و رانتها
مریم جان محمدی - بیرجند - تماس تلفنی: خصولتیها یا همان مدیران دولتی سازمانهای بزرگ که از بدنه دولت به قصد کوچکسازی جدا شدهاند نفس کار کردن در این مملکت را گرفتهاند، هرجا میروی اینها هستند که در صدر یارانهها و رانتها قرار دارند. هیچ کس هم نمیتواند به آنها بگوید چرا؟ چون به لابیهای قدرت وصل هستند و اساساً قدرت دارند و میتوانند از سرمایه و وام و یارانههای خوب برخوردار باشند. خصوصیسازی یعنی اقتصاد پویا و گردش چرخ تولید نه اینکه به اسم خصوصیسازی سازمانها و خط تولیدهای کلان را به نام خودمان بزنیم و از بیتالمال هم بهره ببریم.
* راهی که تولید داخلی را نابود کرد
سید - کانال تلگرامی روزنامه ایران: به نظر من خصوصیسازی در ایران یعنی سلب مالکیت از مردم که اقتصاد کشور را نابود کرده است. اگر ادامه بدهید در منجلاب بیشتر خواهید افتاد. راهی که به بنبست رسید و تولید داخلی را نابود کرد.
* نسخه لیبرالی اقتصاد در تضاد با اقتصاد بومی
مهتاب یاری - ایمیل: سپردن اقتصاد به مردم از شعارهای اصلی دولتهای لیبرال است. در کنار شعار دولت کوچک و حداقلی و کاهش تصدی گری دولت در اقتصاد و...که از اصول سیاستهای نئولیبرالی است، به نظر من دولت آقای روحانی هم لیبرال بودنش توی متن و تفسیر برنامههای توسعه و برنامه بودجه خودش رو نشون داده، اول انقلاب نمیگفتن خصوصی سازی، اصلاً جرأتش رو نداشتند با توجه به اون فضا، بعدش نوشتن مردمی سازی، الانم که همه دنبال خصوصی سازیاند و تقدیسش میکنن؛ اینکه چنین مسیری رو طی میکنن از اونجا تا به اینجا برسن تعریفی جز لیبرالیسم ندارد. لیبرالها هیچ وقت به نفع مردم اقتصاد رو پیش نمیبرن، اونا بشدت دنبال عضویت در سازمان تجارت جهانیاند و بالاخره باید سیاستهای اونا رو پیاده کنن که این با توسعه اقتصادی بومی در تناقض است.
* حضور بخش نظامی در اقتصاد ایران از کی شروع شد؟
آریادوست - تهران - کانال تلگرامی ایران: در واقع منشأ رشد بخش خصولتی، به دوران بعد از جنگ باز میگردد که نیروهای نظامی به جهت نشان دادن توانایی در جنگ، در دولت سازندگی آقای رفسنجانی منزلت یافتند. با این نیت آنها وارد اقتصاد شدند که دارای تجربهای ۸ ساله در جنگ هستند لذا میتوانند در دوران صلح نیز خدوم باشند. مسأله دیگری که این نهادها را تاجر نمود، به ضعف بخش خصوصی در همان سالها بازمیگردد. بعد از انقلاب بهدلیل هراس سرمایهداران از مصادره ثروت و دارییشان، شاهد کمرنگ بودن حضور و فعالیتشان در ایران شدیم. به همین جهت بخش خصوصی در ایران دارای مؤلفههای راستین یک بخش خصوصی نبود. لذا در پی جستوجوی خوشبختی و تزریق آن به بدنه اقتصادی کشور، بخش نظامی حضور خود را در اقتصاد ایران اعلام کرد.
* نهادهای انقلابی طعم پول را چشیدهاند
عطیه سوری: ورود نهادهای خاص به مسائل اقتصادی و سیاسی و بنگاهداری و چشیدن طعم پول ، آنها را به دولتها مدیون کرده و آنها را از انجام مأموریت اصلی و انقلابی خود گاه منحرف یا سست میکند و آنها را از رسیدن به مأموریت اصلی یا باز میدارد یا توانشان را کاهش میدهد.
* حمله از کجا شروع شد.
محرم راعی - سلیمانیه - کانال تلگرامی ایران: صحبت از خصوصیسازی و خصولتیها دقیقاً همان نقطه است که باعث حمله همه جانبه علیه آقای روحانی شده؛ تجمیع قدرت و ثروت و رسانه در یک نهاد عامل اصلی ماجراست. حتی با وجود پاکترین افراد. پس باید اقتصاد را به دست خود مردم سپرد نه نهادهای خاص و هیچ کس هم جرأت ورود نداشته باشد. به نظر من باید در دولت دوازدهم تمام مردان اقتصادی محکم بر قضیه تفکیک خصوصی از وابستگان به نهادهای قدرت در کشور جلوگیری شود.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه ایران، صفحه 16 ، تاریخ انتشار: 5 مرداد 1396، شماره: 6553 .