شعار سال: محمد صالح جوکار، نماینده سابق مردم یزد و سرپرست نمایندگی آستان قدس رضوی در استان یزد با اشاره به اینکه ارتباطاتی که امروز در سطح دنیا از طریق فناوری ارتباطات وجود دارد را نوعی تبادل فرهنگی عنوان کرد و گفت: همین تعامل و ارتباطاتی که امروز در سطح دنیا از طریق فناوری ارتباطات وجود دارد خود یک نوع تبادل فرهنگی است اما اگر منجر به آن شود که هزینه هایی برای کشور ما در بر داشته باشد، آن گاه جای سوال دارد و نباید آزادانه اجازه داد آنچه که داشته های ما به شمار می رود در اختیار دیگران قرار گیرد چون این داشته ها متعلق به ماست.
وی در ادامه در خصوص فیلتر بودن برخی سایت ها همانند نقشه یاب گفت: همواره استفاده از این امکان در حد ضروریاتی که مردم بخواهند مسیریابی کنند و نیازشان مرتفع گردد طبیعی است اما آنجایی که موجب سوءاستفاده دشمنان شود نباید اجازه آن را داد.
جوکار ضمن تاکید بر تعریف علمی توسعه و پیشرفت خاطرنشان کرد: امروز هم در زمینه علوم انسانی و هم علوم تجربی و هم علوم فنی و مهندسی باید راه را باز کنیم تا تبادل اطلاعات به سهولت صورت پذیرد اما در ارتباط با اطلاعاتی که منحصرا مربوط به مباحث طبقه بندی کشور می شود شرایط متفاوت است.
وی با تاکید بر اینکه امروز دسترسی به اطلاعات ما باید یک طبقه بندی داشته باشد که هر کسی نتواند به راحتی به اطلاعات ما دست پیدا کند گفت: مسلما برنامه ریزی که کشورهای دیگر انجام می دهند بر اساس همین اطلاعاتی است که بدست می آورند.
این نماینده سابق مجلس در ادامه افزود: متاسفانه ما در بحث های فرهنگی مانند شبکه تلگرام به راحتی بعضی از اطلاعات خود را افشا می کنیم حال آنکه همه کشورها این افشا را اجازه نمی دهند ولی ما خیلی آزادانه این کار را انجام می دهیم و از تبعات آن در آینده غافل می شویم.
وی با بیان اینکه خود مردم ما هم باید این مسائل را رعایت کنند تصریح کرد: متاسفانه ما آموزش در خدمت گرفتن فناوری اطلاعات را به مردم نداده ایم چون اگر مردم ما اقناع شوند که هر گونه اطلاعاتی در شبکه ارتباطی به نفع کشور نیست و ممکن است به زیان کشور باشد خودشان چنین کاری نمی کنند. اما متاسفانه در چنین شرایطی از فناوری اطلاعات استفاده می کنیم و در فضای مجازی هیچگاه برای مردم بصورت کارشناسی در باره آن بحث نمی کنیم که تا چه حد ما باید دز این شبکه افشای اطلاعات کنیم.
وی این گونه اموزش ها و به دنبال آن فرهنگ سازی را در این زمینه بسیار مهم عنوان کرد و افزود: البته تاکنون اموزش و فرهنگ سازی کمتر صورت گرفته حتا آنکه وقتی دولت فناوری را ایجاد می کند به تناسب آن هم باید اموزش های لازم را بدهد و یکی از وظایف وزارت ارتباطات و فناوری قطعا بایستی این باشد..
جوکار همچنین افزود: حال دستگاه های دیگری که متولی فرهنگ در کشور هستند نیز می توانند در این فضا با محتواسازی و آگاه سازی آحاد مردم جلوه های ارزشمندی از فرهنگ مان را ارائه کنند تا مردم ما آگاه و هوشیار باشند.
وی با تاکید بر اینکه تمام کشورها خطوط قرمزی دارند یاداور شد: به عنوان مثال در امریکا و اروپا فضا کاملا تحت کنترل است همانطور که رفتار شهروندان آن ها از طریق نصب دوربین های کنترلی رصد می شود در فضای مجازی هم به همین شکل است و آن ها با استفاده از همین فناوری اطلاعات مسائل را رصد می کنند و آنجایی که از خط قرمز عبور کنند اجازه نمی دهند.
این عضو سابق کمیسیون امنیت متذکر شد: درباره منطقه آسیا در برخی کشورها از جمله عربستان به هیچ وجه نمی توان به اطلاعات اجتماعی آن ها دسترسی پیدا کرد چه برسد به آنکه کسی بخواهد به یک سری اطلاعات محرمانه یا طبقه بندی آن ها دست پیدا کند که البته تا این حد قابل قبول نیست.
وی با بیان اینکه در بسیاری کشورها خود مردم هم بدلیل آنکه آموزش دیده اند احساس مسئولیت می کنند، گفت: با توجه به اینکه امروز خلاق فناوری ارتباطات غرب بوده لذا آن ها به خوبی از این فضا استفاده می کنند ولی متاسفانه ما هنوز نتوانستیم این فرهنگ سازی را بخوبی برای مردم ایجاد کنیم و فرهنگ غنی مان را به تمام دنیا معرفی کنیم اما امرور برخی سواستفاده می کنند و در کانال های تلگرامی خلاف شئونات ما عمل می کنند لذا تکلیف روشن است.
وی با تاکید بر اینکه باید این اطلاعات حفاظت و رصد می شود گفت: با توجه به حضور گسترده نوجوانان و جوانان ما در شبکه های مجازی ارائه اطلاعات ضد شئونات اجتماعی قطعا ناهنجاری هایی در آینده بدنبال خواهد داشت.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری علم و فناوری، تاریخ انتشار 6 مهر 96، کد مطلب: 36208، www. stnews.ir