شعارسال: این موفقیت وقتی بیشتر خودش را نشان می دهد که می بینیم ساخته های چهره های شناخته شده ای چون داوود میرباقری، کمال تبریزی و حتی مهران مدیری که آخرین کار درخشانش پس از جدایی از تلویزیون به زمان ساخت قهوه تلخ برمی گردد نیز خیلی در فروش موفق نبوده و در بهترین حالت سریال هایی متوسط بودند.
تفاوت دیگر سریال «حسن فتحی» با اغلب سریال های یاد شده (که به نسبت از بقیه هم موفق تر بودند) تم جدی و حتی تلخ شهرزاد است. این درحالی ست که، اغلب سریال های قبلی نمایش خانگی با حال و هوای طنز و فانتزی ساخته شده بودند و فیلم سازی ریسک ساخت سریال ملودرام را برای مردم به ظاهر دوست دار کمدی و سرگرمی نمی پذیرفت. اما چگونه سریال شهرزاد که در فضای تهران قدیم و با محوریت قصه عاشقانه شهرزاد و فرهاد که با تم های مافیایی و سیاسی دهه 30 ایران همراه شده است، این قدر موفق و تحسین برانگیز می شود.
در اینجا به سه مورد از مهمترین دلایل موفقیت سریال شهرزاد در نمایش خانگی پرداخته می شود:
نخست: حسن فتحی. شخص حسن فتحی، در مقام فیلم ساز و فیلم نامه نویس، مهمترین عامل موفقیت سریال 26 قسمتی شهرزاد است. فتحی با درک عمیق و جهانشمولی که از فضای عشق و عاشقی دارد و با علاقه ای که به احیای تهران قدیم نشان داده است، بهترین و تاثیرگذارترین موقعیت های عاشقانه را در کارهایش به تصویر می کشد و تماشاگر تلویزیون را از هر قشر و طبقه و سن و سالی که باشد به درون خودش فرو می برد و حسرت عشق های به بارننشسته را برایش زنده و تازه می کند.
تبحری که حسن فتحی در ساخت سریال های عاشقانه از خود نشان داده و قبل تر هم در شب دهم و مدار صفر درجه آن را نمایان کرده است می توان با تبحر داوود میرباقری در ساخت سریال های تاریخی- مذهبی مقایسه کرد. باز هم می توان این سوال مهم را مطرح کرد که چرا امثال میرباقری و فتحی که هم از نظر کیفیت و هم از نظر کمیت بیشترین طرفدار را دارند، آنقدر که باید و شاید کار نمی کنند و از پتانسیل ذاتی و گرانقیمتشان استفاده نمی شود؟
دوم : بازیگران و بازی ها. انتخاب و پرداخت شخصیت ها در فیلمنامه در کنار هدایت و اجرای نقش ها با بالاترین و جذاب ترین حالت، از دیگر عوامل مهم و تاثیرگذار سریال شهرزاد است. در این مورد هم انتخاب های درست حسن فتحی و جزییاتی که در قصه برای شخصیت های داستان کار شده است، باعث شده که بازیگرانی از جمله علی نصیریان، ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، ابوالفضل پور عرب و مهدی سروستانی هر کدام، یکی از بهترین بازی های دوران بازیگری شان را در این مجموعه ارایه داده و بار دیگر هنر بازیگری خودرا که محدود به مرزهای داخل ایران نیست، به نمایش بگذارند.
آن چه بیشتر در مورد بازیگری مورد توجه قرار می گیرد، موفقیت مجموعه ی بازیگران سریال شهرزاد است. به طوری که اگر از ببینندگان مختلف در مورد بازیگر و شخصیت مورد علاقه شان در سریال شهرزاد بپرسیم، معمولا با جواب های منحصر بفرد و متفاوتی روبرو می شویم که این خود از کیفیت بالای مجموعه بازیگری سریال حکایت دارد.
سوم : موسیقی. از دیگر ویژگی های قابل توجه و تاثیرگذار، مورد عجیب «محسن چاووشی» و ساخت و خوانندگی دو موزیک برای این سریال شهرزاد است که خیلی زود بین مردم و حتی میان کسانی که سریال را ندیده اند همه گیر و در ضبط اتومبیل ها پخش شد. چاووشی که پتانسیل بالایی در خوانندگی پاپ دارد، آخرین بار در فیلم سنتوری ازمهرجویی، به قول معروف گل کرده بود و این جا بار دیگر به دعوت عوامل سریال شهرزاد و با ساخت موزیک در پایان قسمت پنجم و یازدهم به معنای واقعی کلمه احیا شد و خاطره آلبوم های متوسط قبلی اش را که خیلی هم مورد استقبال قرار نگرفته بود به فراموشی سپرد و در زمان حاضر و با استناد به نظرسنجی های انجام شده محبوب ترین خواننده پاپ کشور است.
در پایان، باید از برخی ایرادها در طراحی لباس و لوکیشن ها (بخصوص نماهای بیرونی) نام برد که به این سریال تا حدی ضربه زده است. ایرادهای فیلمنامه و برخی منطق های روایی نیز، از دیگر اشکالات این مجموعه است که در سایه ی بازی ها و موقعیت های درخشان و عاشقانه های ناب قابل چشم پوشی است. برای مثال : تحول ناگهانی و سریع شخصیت 'قباد' با بازی شهاب حسینی، که وقتی با شهرزاد ازدواج می کند ازشخصیتی عیاش و نامعقول ناگهان به مردی عاشق پیشه و خانواده دوست تبدیل می شود، شاهد این مدعاست که، شخصیت ها در جاهای مختلف منطق روایی درستی نداشتند و فقط پیشبرد قصه باعث ادامه و باورپذیری آنها شده است.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری ایرنا، تاریخ انتشار: 6بهمن1394، کدخبر: 81935874: www.irna.ir