شعار سال: آخر هفته گذشته بر اثر وزش باد و طوفان شدید، تولید انرژی برق از طریق توربینهای بادی، بعد از سال ۲۰۱۲ میلادی رکورد جدیدی را رقم زد. در روز شنبه گذشته این حجم و مقدار تولید انرژی برق از طریق باد به ۳۹.۴۰۹ مگاوات رسید، که این حجم و میزان تولید تقریبا مساوی است با حجم و مقدار تولید برق ۴۰ تأسیسات اتمی متوسط است.
در چنین شرایطی عرضه تولید برق از سوی تأسیسات دولتی و خصوصی از طریق شکافت هستهای، منابع فسیلی، و انرژی های تجدید پذیر مانند باد، آب، ژئوترمی، و از طریق سایر تکنولوژی های پیشرفته دیگر، بر میزان تقاضای مورد نیاز بسیار فراتر میرود. طبیعی است که در چنین شرایطی در بازار بورس انرژی، قیمت برق تا ۴۰ درصد پایین خواهد آمد و یا سقوط میکند.
در چنین موقعیّتی که تولید و عرضهء برق بسیار بالاتر از تقاضای آن است؛ برای تولید و عرضهکنندگان برق، بویژه بخش دولتی آن چهار راه وجود دارد:
۱- راه حلّ این هست که این حجم زیاد انرژی مازاد بر تقاضا را در باتریهای بزرگ و یا در خزانه های دیگر نگهداری کنند، تا در زمانهای مورد نیاز دیگر که این بحران برطرف شده است بتوان آنرا بکار گرفت، امّا تکتولوژی ای که بتواند پاسخ نگهداری این حجم زیاد انرژی را بدهد، هنوز بشکل مطلوب توسعه نیافته است.
۲- زمانی که که تولیدات برق تجدیدپذیر مانند باد، آب، و غیره زیاد است، بارآوری تولیدات برق نیروگاهای اتُمی را پایین بیاورند، که پیشبینی اینکه چه زمانی، در کدام ماهها و هفتهها و روزها تولید انرژی آُ کولوگی تجدیدپذیر در دسترس هست؛ میسر نیست و یا برای پرهیز از نوسانات با برقراری توازن ثابت و امنیّت بین عرضه و تقاضا، بویژه در حوزههای اقتصادی دیجیتالی امروز امری ساده نیست.
۳- یا اینکه باید تأسیاست اتمی تولید برق را که تولیدات ثابت دارند از کار بیندازند که این عمل علاوه بر وارد آمدن وخسارات و خطرات تکنیکی احتمالی بر تأسیسات، هزینه مالی این عمل یعنی از کار انداختن و دوباره بکار گرفتن این تأسیسات ببسیار بالاست.
۴- یا اینکه تا زمانی که این شرایط کوتاه تولید برق اضافی وجود دارد، علاوه بر اینکه مصرف برق را مجانی کنند، به مصرفکنندگان مقداری پول پرداخت هم میکنند تا تشویق شوند از شبکه سراسری که تأسیسات اتمی از تولیدکنندگان اصلی برق آن است؛ استفاده کنند که تاکنون این شیوه چهارم را عملی کردهاند.
این شرایطی را که تولیدکنندگان برق، علاوه بر اینکه در فروش برق مبلغی دریافت نمیکنند و برق را مجانی میکنند، اضافه بر آن باید مقداری پول هم به مصرفکنندگان پرداخت کنند را «قیمت منفی برق» مینامند. از زاویه ریاضی و محاسبات که این شرایط مورد بررسی قرار گیرد، این پروسه ارزشی و اسکالایی هم منفی نتیجه میدهد.
از زمانیکه کشور آلمان برنامه برونرفت از انرژیهای فسیلی و اتمی را با جایگزینی انرژیهای تجدیدپذیر، مانند باد، خورشید، آب، ژئوترمی و با استفاده از تکنولوژیهای تولید گرمایی و سرمایی را در دستور کار خود قرار داده است، با بحرانهایی مانند شنبه گذشته امّا با نوسانات و شدت های مختلف روبرو بوده است، که بدون شک در آیندهای نزدیک با رشد و توسعه لازم در این زمینه این مشکل را هم برطرف خواهد کرد.
در سال گذشته ۲۹ درصد از تولید برق آلمان از طریق انرژیهای تجدیدپذیر بوده است که ۱۱,۹ درصد آن به تولید انرژی از طریق توربینهای بادی در ساحل و فراساحلی است که در دیاگرام پایین در کنار سایر منابع انرژی دیگر مشاهده میشود.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت انرژی امروز، تاریخ انتشار -، کد مطلب: -، www.iranenergy.news