شعارسال : به گفته کارشناسان : اگر چه این استان در تامین 13 درصدی غذای کشور نقش دارد اما این توانمندی در ارتقا امکانات تاثیرگذار نبوده و بهره برداران باید متناسب با توان استان در تولید محصولات غذایی گام بردارند.
محمد مهدی قاسمی افزود: در استان فارس کشت محصولات آب بر با تمهیدات خاص انجام می شود و کشاورزان باید در این خصوص بسیار با دقت و هماهنگی عمل کنند.
وی ادامه داد: به کشاورزانی که اقدام به کشت محصولات آب بر در این استان کرده باشند از این پس هیچگونه تسهیلاتی تعلق نمی گیرد.
قاسمی اضافه کرد: براساس برنامه ریزی کشت بی رویه آب بر مانند برنج در برخی شهرستانهای استان از جمله مرودشت جلوگیری می شود.
وی بیان داشت : کشت محصولات آب بر در فارس نسبت به سال زراعی گذشته 25درصد کاهش داشته است اما باید برای پیش بینی کشت جدید تمهیدات جدیدتری اندیشیده شود.
وی گفت: سال گذشته کشت برنج در شهرستان پاسارگاد از یک هزار و 700 هکتار به 200 هکتار رسید و در شهرستانهای دیگر نیز باید از کشت محصولات آب بر جلوگیری شود.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان فارس گفت: در راستای حفظ منابع آب زیرزمینی ، کشت برنج با استفاده از این منابع در استان فارس ممنوع شده است.
احمد دهقان افزود: بدلیل پایین بودن آورده ذخیره آب در حوزه سد دورودزن و ملاصدرا کشت برنج در این مناطق ممنوع شده و تنها در قسمت هایی از شهرستان رستم امکان کشت برنج وجود دارد که میزان قابل توجهی نیست.
وی خاطر نشان کرد: امسال در ممنوعیت کشت برنج زودتر از موعد به کشاورزان اعلام شد تا کشاورزان زمین خود را به کشت پاییزه اختصاص دهند و منتظر کشت برنج نمانند.
دهقان بیان داشت: در راستای استفاده بهینه از منابع آب کشاورزی ، کشاورزان استان باید ازکشتهای جایگزین مانند کلزا و دیگر محصولات کم آب استفاده کنند تا وضعیت منابع آب زیر زمینی استان از این بحرانی تر نشود.
بر اساس اطلاعات رسمی شرکت آب منطقه ای فارس ، از سد های درودزن، رودبال، تنگاب فیروزآباد، سلمان فارسی، سیوند، ملاصدرا، ایزدخواست و رودبال بهره برداری می شود که از این تعداد تنها در سه سد حجم آب قابل استفاده مثبت بوده و مابقی سدها روند منفی در حجم آب قابل استفاده داشته اند.
حجم آب قابل استفاده در سد ایزدخواست منفی 348 صدم درصد، سد سیوندمنفی هشت ، سد تنگاب فیروزآباد منفی یک و سد رودبال منفی 10 اعلام شده است.
بگفته آنان ، کشاورزان فارس باید به مزیت سیستم های نوین آبیاری ، تسطیح لیزری و رعایت الگوی کشت آشنا شوند تا بتوان از عوارض بحران کم آبی کاست.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی فارس گفت: عمده ترین چالش استان فارس بحران آب است که این مهم در بخش کشاورزی نمود بیشتری دارد.
حمید زارع قنات نویی افزود: کم آبی معضل ملی است ، ایجاد راهکارها و مدیریت منابع نیاز به تدبیر و عزم ملی دارد.
وی ادامه داد: فارس در زمینه آب زراعی وضعیت نگران کننده ای دارد و اغلب دشتهای حاصل خیز فارس با بیلان منفی سفره های آب زیرزمین مواجه هستند.
بگفته وی ، فارس یک سوم متوسط بارندگی دنیا را دریافت می کند در حالیکه میزان تبخیر در این استان سه برابر نورم دنیاست و مصرف آب این استان 75 درصد از منابع زیرزمینی بهره می گیرد.
زارع قنات نویی ، آبخیزداری ، حفظ ، احیا و توسعه منابع طبیعی ، آبخوان داری و اجرای الگوی کشت را در بهره وری بیشتر از منابع آب و خاک استان اثرگذار دانست.
بگفته این مسئول ، منابع آب و خاک استان عملا در اختیار 270 هزار بهره بردار بخش خصوصی است که تولید محصولات کشاورزی را در اختیار دارند.
وی بیان داشت: کشاورزان استان باید به حفظ منابع استان متعادل با صرفه اقتصادی بیندیشند و با کشت های جایگزین در شکوفایی اقتصاد استان تلاش کنند.
امید است که با برقراری تعامل چه بیشتر میان بهره برداران کشاورزی و مسئولان این بخش در استان فارس شاهد صرفه جویی واقعی در استفاده و در حقیقت هدررفت منابع آبی باشیم
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از وب سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی استان فارس ، تاریخ انتشار چهارشنبه 06 آبان 1394 ، کد مطلب : 81816178 (4950377) : www3.irna.ir