صنعت و خدمات

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
pic
تمدید مرخصی خودرو‌های پلاک موقت از ۴۵ روز به ۲ سال + راحتی جناب استاندار؟ نوشابه ، سالاد، دسر، لازم نیست حاضر کنیم؟
استاندار خوزستان از آغاز روند افزایشی مدت تردد خودرو‌های پلاک موقت در منطقه آزاد اروند خبر داد و گفت: مرخصی خودرو‌های پلاک موقت از ۴۵ روز به ۲ سال تمدید می‌شود. این در حالی است که قانونگذار مدت زمان 45 روزه مرخضی را بر اساس حکمت و مصلحت خاص مصوب نموده بود. با این اقدام استاندار آنهم بدون محدودیت در خودروهایپلاک موقت دارای حجم موتور بالا، آیا به زود شاهد مسابقه به رخ کشیدن داشته ها ، تشدید قاچاق از مناطق آزاد به عمق سرزمینی و غره نخواهیم بود. منتظر دریافت توضیحات موالی زاده هستیم. منافع چه گروه هایی قرار است تامین شود جناب استاندار؟
دولت چهاردهم به دنبال اجرای راهبرد جایگزینی معدن به جای نفت در اقتصاد است + آیا دکتر عارف از خام فروشی حوزه معدن، ضغف شدید فناوری و اتمام برخی از ذخایر معدنی نظیر آهن در چندین سال آینده ، خبر دارند؟
دکتر عارف در جلسه شورای معاونین سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بیان داشت که باید از سازوکار خام‌فروشی در معدن جلوگیری شود،زنجیره ارزش صنعت و معدن باید کامل شود و اجازه ندهیم یکی از حلقه‌های این زنجیره تضعیف شود چرا که منافع برخی در تضعیف و یا پاره کردن این حلقه‌ها است و اجازه ندهیم این حلقه‌های زنجیره تضعیف شود و باید هدفگذاری، رساندن زنجیره ارزش به حداکثر کشش در تولید ثروت ملی باشد و ..... . با وجود آنکه صحبت های محمدرضا عارف ، صحبت های نسبتا درستی بوده ، اما بنظر می رسد که با نوعی خوش بینی زیاده از حد روبرو است. ضعف شدید فناورزی در حوزه معدن( فناوری نسل یک و دو در مقابل فناوری نسل سه و چهار در دنیا)، بروکراسی زیاده از حد و غلظت موانع تولید در این بخش ، اتمام نسبی برخی از معادن نظیر معادن آهن در کشور و نیازمندی به واردات سنگ اهن در آینده ای نزدیک، تنها بخشی از چالش های ایده جایگزینی معدن بجای نفت در اقتصاد است.
نظرات منتشره: ۱ نظرات غیر قابل انتشار: ۰   درصف انتشار: ۰
تخلف دو سر سود نانوایان از جیب بیت المال؛ علیه مردم! + بارها تذکر داده ایم و می دهیم ولی شنیده نمی شود و احتمالا باید منتظر بحران ها باشیم؟
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال با انتشار مقالات و نقدهایی چند درخصوص شیوه نظارت بر نانوایی های کشور هشدار فنی و امنیتی صادر کرده ، ولی گویا گوش شنوایی نیست( مراجعه به مستندات قبلی سایت). تحلیل های ارایه شده حتی تا سرحد محاسبه قیمت تمام شده یک نان و هزینه درآمد واحدهای نانوایی، تمرکز نگاه داشته اند. کم فروشی ،گران فروشی، آپشن دار کردن های ساختگی و ظاهری ، فروش آرد در خارج از شبکه و به قیمت آزاد ، کم توجهی به کیفیت نان های عرضه شده به مشتری، بخشی از مهمترین تخلفات این واحدهای صنفی است. نکته جالب توجه اینکه نظارت تعزیرات، اتحادیه و سایر نهادهای مرتبط نیز،چندان موثر نبوده است. واقعا اگر نانوایی سودآوری نداشت، با این حد تقاضا برای تاسیس و آمادگی برای شاطر شدن مواجه بودیم؟ همان جماعتی که مدعی هستند از روی ناچاری به فعالیت در نانوایی پرداخته اند؟
نظرات منتشره: ۱ نظرات غیر قابل انتشار: ۰   درصف انتشار: ۰
ادعای فروش هواپیما‌های ۳۰ میلیون دلاری به ۱۱۶ میلیون دلار توسط چینی ها به هما؟ + سازمان بازرسی کل کشور با قید فوریت و به تفکیک ریز هزینه ها، شفاف سازی کند
ادعا می شود که چینی‌ها هواپیماهای ۳۰ میلیون دلاری را ۱۱۶ میلیون دلار به هما قالب کردند. بر اساس برخی اخبار دریافتی، چینی‌ها دو فروند هواپیمای ایرباس را که هر یک از آن‌ها کمتر از ۳۰ میلیون دلار ارزش دارند، به قیمت ۱۱۶ میلیون دلار با نفت کشورمان تهاتر کردند! مقدمات ورود این دو فروند هواپیما به ناوگان هوایی کشورمان از دو سال گذشته توسط یک شرکت گمنام چینی تحت عنوان HAOKUN ENERGY (هاکان انرژی) بابت تهاتر نفت ایران انجام شده است.در دولت گذشته، (هاکان انرژی) بابت خرید نفت کشورمان وارد پروژه‌هایی از جمله طرح توسعه فاز دوم فرودگاه امام به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار شد که همان زمان کارشناسان این عدد را برای پروژه تعریف شده نجومی می‌دانستند که البته هاکان انرژی آن پروژه را هم پس از کلنگ زنی، رها کرد. همچنین قرار بر این بود که هاکان انرژی با تهاتر نفتی، وارد پروژه‌های ریلی، خرید واگن و برقی کردن قطار تهران- مشهد، خرید هواپیما شود که هیچ یک به سرانجام نرسید. برای واردات ۵۵ فروند انواع هواپیما هم با هاکان انرژی توافقاتی شده بود که در نهایت پس از دو سال، دو فروند از آن، تقریبا با دو برابر قیمت روز گذشته وارد ناوگان ملی هما شد(رسانه منتشر کننده این محتوا تاکنون سندی برای این ادعا ارائه نکرده است).یک مقام آگاه سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد: عدد منتشرشده در برخی گزارش‌ها مبنی بر پرداخت ۱۱۶ میلیون دلار برای خرید هر فروند هواپیمای ایرباس A ۳۳۰ از سوی ایران، صحت نداشته و از اساس کذب است.وی با اشاره به این که فرآیند خرید این دو فروند هواپیما با نظارت دقیق کارشناسی انجام شده، گفت: این دو هواپیما به همراه ۴ دستگاه موتور اضافه، با تأیید کارشناسان شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، سازمان هواپیمایی کشوری و اخذ نظر کارشناسی رسمی دادگستری خریداری شده‌اند.
نظرات منتشره: ۳ نظرات غیر قابل انتشار: ۰   درصف انتشار: ۰
اعتصابات کامیون داران ، ناشی از گرانی سوخت یا تقصیر و اهمال مسئولان  اجرای طرح بارنامه الکترونیک؟ + وقتی به سادگی چالش های عادی را امنیتی می کنیم
سال های سال است که مقرر و مصوب شده تا طرح بارنامه الکترونیک در کشور اجرایی شود. بر اساس این طرح، از یکطرف شاهد رصد مستمر وضعیت ناوگان حمل و نقل باری کشور خواهیم بود و از طرف دیگر، ضابطه مند کردن ارایه خدمات حمایتی از آنها مقدور و میسر می شود. این در شرایطی است که ایران بدلایلی چند بشدت وابسته به حمل و نقل جاده ای بوده و سایر روش های حمل و نقل بار یعنی هوایی، دریایی، ریلی و ترکیبی، از گستردگی و استقبال چندانی برخوردار نیستند. اما چرا طرحی به این اندازه مهم و در این حال، سهل الاجرا ، با قصور و اهمال های صورت پذیرفته اجرایی نشد و با اولین نشانگان افزایش قیمت گازوئیل ، شاهد تشدید نارضایتی ها و اعتصابات شدیم؟ تا کی باید اجازه داد که تقصیرات مدیریتی در دستگاه های اجرایی باعث و بانی تبدیل چالش های عادی به مشکلات امنیتی شود؟در چنین شرایطی معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان مرکزی، زحمت کشیده اند و از راه اندازی سیستم بارنامه آنلاین از اول تیرماه سال جاری خبر داده اند؟!
به مزایده گذاشته شدن ۶هزار کامیون ایرانی توسط دولت ترکیه و سکوت مراجع مرتبط داخل کشور و بی عملی برای رفع مشکل
داستان از حدود سه سال پیش آغاز شد. قرار بود که ناوگان حمل و نقل کشور با خریداری کامیون‌هایی با سن کمتر از ۵ سال ساخت از کشورهای مختلف نوسازی شود. ولی پس از خرید این کامیون‌ها اجازه ورود آنها به کشور داده نشد؛ که به این واسطه، بخش عمده‌ای از کامیون‌ها خارج از کشور و پشت مرزها در انتظار ترخیص هستند. حدود دو سال پیش، نزدیک به ۶ هزار دستگاه کامیون توسط رانندگان و کامیون‌داران ایرانی به صورت شخصی از خارج از کشور خریداری شد؛ کامیون‌هایی که سرمایه‌گذاری روی آن‌ها اغلب از محل فروش خانه، خودرو و سایر دارایی‌های این افراد صورت گرفت.بسیاری از خریداران کامیون‌ها که به صورت شخصی یا از طریق شرکت‌های بازرگانی برای خرید خودرو اقدام کردند، برگه ثبت نداشتند و همین موضوع باعث شده تنها دارایی و سرمایه خود را پشت مرزها رها کنند و عملاً امکان بازگشت کامیون‌های خریداری‌شده خود را از دست داده‌اند؛ چراکه پس از ماه‌ها توقف برخی از این کامیون‌ها توسط دولت ترکیه مصادره و به مزایده گذاشته شده است.کریم، راننده‌‌ای که به تازگی کامیون وی به مرز ایران رسیده گفت: من و خیلی از راننده‌ها سال‌ها پس‌اندازمان را صرف خرید کامیون کردیم، اما به واسطه شرکت‌هایی که ادعای بازرگانی داشتند گرفتار شدیم. خیلی از این شرکت‌ها حتی واقعی هم نبودند و فقط اسم و تابلو داشتند. ما راننده‌ها به تصور اینکه همه چیز قانونی و رسمی است، اعتماد کردیم و ثبت سفارش و ترخیص را به این شرکت‌ها سپردیم، اما الان به واسطه نداشتن برگه ثبت، کامیونی تحویل نگرفته‌ایم و دیگر پولی نداریم.
بازداشت متهم پرونده پالایشگاه اصفهان: از ادعای سواستفاده در خرید کامیون تا ارایه ضمانت نامه های صوری
دیده بان ایران ادعا نموده است که بازداشت متهم پرونده پالایشگاه اصفهان به دلیل فساد مالی گسترده، پرده از شبکه پیچیده‌ای از سوءاستفاده‌های اقتصادی در معاملات پالایشگاه اصفهان برداشت. با توجه به حجم انبوه اتهامات و ذکر نام از چند شرکت ، انتظار می رود که شرکت های مورد اشاره جهت شفاف تر شدن موضوع و ممانعت از انتشار شایعات و یا ایجاد شرایط تخریب و تشویش و غیره، اقدام به ارایه مستندات خود برای انتشار و ارایه به افکار عمومی شود. موکدا بیان می شود که پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، هیچ گونه تائیدی بر ادعاهای صورت پذیرفته توسط دیده بان ایران نداشته و صرفا به دلیل اهمیت موضوع و ممانعت از سواستفاده های احتمالی، اقدام به بازنشر خبر نموده است و مجددا امادگی خود برای انعکاس کلیه توضیحات، تکذیبیه ها ، اطلاعات تکمیلی و ...، ذی نفعان و ذی مدخلان خبر، اعلام می دارد. وضعیت بازنشر مطالب بیان شده توسط سایر سایت ها، بشرح زیر است.
ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر معطل چیست؟ + علی آبادی ادعای حضور سرمایه‌گذار متقاضی برای احداث نیروگاه برق تا ۳۷ هزار مگاوات را دارد؟
این روزها در شرایطی که خاموشی های مکرر گریبان گیر مردم شده است و تنها راه برون رفت از آن توسعه تجدیدپذیر هاست تامین مالی ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر در هاله ای از ابهام قرار دارد. علی آبادی در روز پنجشنبه در جریان سفر استانی رییس جمهور و اعضای دولت به کرمانشاه پس از راه اندازی طرح های آب و برق غرب استان مدعی شده است که هم اکنون برای احداث نیروگاه تا سطح ۳۷ هزار مگاوات (تولید برق) داوطلب سرمایه گذاری داریم درحالی که قبلا حتی یک مگاوات هم نداشتیم.آذری جهرمی خطاب به پزشکیان و در پاسخ به صحبت های رئیس جمهور درخصوص تامین 30 هزار مگاوات برق خورشیدی بیان کرد هرکسی به جنابعالی گزارش داده که می‌شود ظرف امسال ۳۰ هزار مگاوات برق خورشیدی را به مدار آورد، از خود دور کنید. یا شمردن بلد نیست، یا نمی داند ۳۰ هزار مگاوات چقدر است، یا اصولا با مبانی اجرا و راه اندازی نیروگاههای خورشیدی بیگانه است. دارند فرصت شما برای اصلاح امور را با این حرفهای بی‌پشتوانه و بی‌حساب از بین می‌برند.
گرایش هزینه ساخت مسکن به سمت ۲۵ میلیون تومان+ افزایش شدید قیمت مصالح ساختمانی بدلیل کمبود برق و تعطیل کردن کارخانه‌ها
دبیر کانون سراسری انبوه سازان بیان داشت که متوسط هزینه ساخت مسکن در سال گذشته ۱۴ میلیون تومان بود و به نظر می‌رسد با رشد قیمت نهاده‌های ساختمان (سیمان، آهن، کاشی و سرامیک و ...) این عدد در سال جاری به ۲۵ میلیون تومان رسیده باشد. با فرا رسیدن تابستان، بازار سیمان بار دیگر به مرز التهاب رسیده؛ اما امسال، ماجرا تنها به گرمای هوا ختم نمی‌شود. محدودیت‌های برق که از خردادماه آغاز می‌شد و در تیر و مرداد به اوج می‌رسید، امسال از اواخر فروردین ماه ۱۴۰۴ آغاز شده و تعطیلی ۱۵ روزه صنایع سنگین، بر شدت این بحران افزوده است. در استان تهران حدود ۲۰۰ واحد تولید بتن آماده فعال بود که تاکنون یک‌سوم آن‌ها تعطیل شده‌اند.
انتقاد پزشکیان از وزارت نیرو + آدرس های غلط دادن به رئیس جمهور درخصوص برنامه ها و اقدامات موثر بر کاهش مصرف برق
تصمیمات غیر اولویت دار و ارایه گزارش های شعار پایه ، یکی از مهمترین عوامل موثر بر ناکارآمدی نظام اداری است. در صنعت برق ، نیازمندی به سه دسته از اقدامات شامل افزایش بهره وری نیروگاهی و بهره وری شبکه توزیع ، اقدامات فرابخشی برای استاندارد سازی وسایل برقی و در نهایت بحث افزایش سرمایه گذاری در صنعت برق، ضروری است. همین اقدامات نیز باید در سه لایه زود بازده، میان مدت و بلند مدت تقسیم بندی شده و بشکل متعهدانه پیگیری شوند. نظارت و بازرسی عملکرد طلب از طرح ها و اقدامات قبلی وزارت نیرو و سطح تحقق وعده های پیشین داده شده نیز باید در دستور کار قرار گیرد. آقای پزشکیان باید بدانند که وضعیت فعلی ناترازی در صنعت برق ناشی از اقدامات مثلث اردکانیان به جهت ضعف در سرمایه گذاری نیروگاهی و بی تفاوتی به افزایش بهره وری و کاهش رفع تعارض منافع در این صنعت ، زنگنه وزیر سابق نیرو بدلیل ضعف در سوخت رسانی درست و کم توجهی به شبکه های فساد در چرخه تامین سوخت نیروگاهی و در نهایت خود آقای علی آبادی( مدیر عامل وقت مپنا) بجهت برخی اقدامات منجر به کاهش واردات نیروگاه های کوچک از چین به اسم توان تولید داخل بوده است. انتظار می رود و شایسته است که آقابان توضیحات خود را برای افکار عمومی بیان نموده و به سوالات فوق پاسخگو باشند. پایگاه تحلیلی خبری شعار سال از سال های پایانی دولت روحانی تاکنون، درگیر با صنعت برق بوده و رویکرد انتقادی نسبت به این صنعت دارد.
خواب غفلت راه آهن در رقابت با رقبای منطقه‌ای و تأخیر ۳۶ ماهه در پروژه ریلی شلمچه-بصره
پروژه خط ریلی شلمچه-بصره که قرار بود در مدت ۱۸ ماه به بهره‌برداری برسد که با تعویق ۳۶ ماهه روبه‌رو شده است. این تأخیر، علاوه بر افزایش هزینه‌ها، می‌تواند منافع سیاسی و اقتصادی ایران را در تعاملات با عراق تحت تأثیر قرار دهد و موقعیت کشور را در معادلات منطقه‌ای تضعیف کند.این خط ریلی تنها نیازمند ۳۳ کیلومتر ریل‌گذاری و مین‌روبی ۱۶ کیلومتر ابتدای مسیر و ساخت پل ۸۰۰ متری بازشو بر روی شط‌العرب است. شایسته است جبارعلی ذاکری مدیرعامل راه آهن ، توضیحات منطقی به افکار عمومی ارایه دهند.
رویایی به اسم فشار افزایی پارس جنوبی :پیمانکاران ایران در انتظار تامین مالی + نبود تجهیزات نفتی؛ چالشی مهم تر از کمبود منابع مالی
بحران گاز در کشور به وضعیت اضطراری رسیده و در حالی‌که تولید سالانه گاز ایران به ۲۷۷میلیارد مترمکعب می‌رسد، مصرف داخلی به ۲۴۹میلیارد مترمکعب در سال‌ رسیده است. بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده با مصرف ۱۱۹میلیارد مترمکعب، نیروگاه‌ها با ۷۹‌میلیارد مترمکعب و صنایع عمده با ۵۱‌میلیارد مترمکعب، بیشترین مصرف‌کنندگان گاز در کشور هستند. بهروزی فر کارشناس انرژی معتقد است که مشکل اصلی صنعت نفت و گاز در ایران نبود منابع مالی نبوده و مهم ترین چالش ما نبود تجهیزات و ادوات مناسب با تکنولوژی روز است. در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ دولت سیزدهم با امضای قرارداد پارس جنوبی به نوعی خبر از اجرای این پروژه توسط ۴ شرکت ایرانی خبر دادند. اما در نهایت چند ماه بعد با شروع دولت چهاردهم مشخص شده که خبری از امضای قرارداد نبوده و همه آنچه که جواد اوجی وزیر نفت دولت سیزدهم و محسن خجسته مهر معاون او در شرکت ملی نفت در بوغ و کرنا کردند تفاهم نامه ای بیش نبوده که ارزش و اعتبار چندانی هم نداشته است. پروژه ای که سال ها در مورد ضرورت آن سخن گفته شده، اما تا حالا ره به جایی نبرده است. با وجود گذشت حدود ۱.۵ ماه از امضای این قرارداد مساله تامین مالی آن حل نشده و حالا دیوان محاسبات به آن ایراداتی را وارد ساخته است. این مشکل در حالی است که اولیا مدیر عامل شرکت مپنا یکی از ۴ شرکت اصلی طرف قرارداد در اجرای این پروژه پیشتر گفته بود که «شروع عملیات اجرایی این لنگ تامین اعتبار و منابع مالی مورد نیاز آن است و به محض پرداخت قسط اول کار اجرایی را شروع خواهیم کرد.».
دولت چهاردهم برنامه مدونی برای توسعه فیبرنوری دارد + توسعه برنامه تو سر بعضی ها بخورد، در یک کیلومتری دفتر شما و خیابان دبستان ، همراه اول با گردن کلفتی اختلال آنتن مستمر دارد و مبین نت در حال نزدیک به مرگ است / راست آزمایی را با شکایات ثبت شده در رگولاتوری بررسی کنید
همه ما می دانیم که ورای دین و آئین و نوع نظام و شیوه اداره کشور، انحصار در هرکجایی که باشد، فساد و ناکارآمدی می آورد. چندماه قبل از عید ، اختلال تلفن همراه و بالطبع آن اینترنت مبین نت در منطقه دبستان( خیابان کابلی - خیابان شیخ شعبانی) درست در کمتر از یک کیلومتری دفتر جناب وزیر ، تشدید شد. بارها و بارها موارد از طریق رگولاتوری و اپراتور پیگیری شد. نتیجه در هر بار هم قول پیگیری و در برخی موارد، جواب سربالا بود. حال باید از آقای وزیر پرسید که چه خبر از عملکرد حوزه نظارتی تان؟ فیبر نوری که بدرد مردم نخورد، بدون و نبودنش چه فرقی می تواند داشته باشد جناب هاشمی؟ تو بعنوان وزیر و مجموعه تحت امرت وقتی عرضه برخورد با کم کاری ها و گردن کلفتی های یک الف اپراتور و احقاق حقوق حقه شهروندان را ندارید ، اصلا بدون و نبودن تان به چه درد می خورد ( روی این جمله خوب تمرکز و تفکر کن جناب دکتر).بشکل ناخوداگاه یاد کتاب دکتر علی ربیعی با عنوان زنده باد فساد افتادیم. سلام انتهایی خودمان را هم تقدیم همراه اول می کنیم و مبین نت. خسته نباشید از این وضع اختلال و شیوه خدمات رسانی.شد شد نشد نشد ولش کن( آهنگین بخوانید و شاد باشید).
هشدار نسبت به ناترازی برق در تابستان ۱۴۰۴ :نگذاریم صنعت و کشاورزی قربانی مدیریت ضعیف مصرف برق شود
دکتر رضا سپهوند، رئیس فراکسیون توسعه متوازن مجلس شورای اسلامی، نسبت به ناترازی شدید برق در تابستان ۱۴۰۴ هشدار داد و با اشاره به عوامل ساختاری از جمله فرسودگی نیروگاه‌ها، خشکسالی و رشد شدید مصرف، خواستار مدیریت هوشمندانه مصرف و حمایت جدی از بخش صنعت و کشاورزی شد. دکتر سپهوند با اشاره به برنامه دولت برای بهره‌برداری از ۱۶ مگا پروژه برق در سال ۱۴۰۳ اظهار داشت: قرار بود این پروژه‌ها حدود ۱۰ هزار مگاوات برق حرارتی، خورشیدی و برق‌آبی وارد مدار کنند، اما واقع‌بینانه که نگاه کنیم، به‌سختی بین ۳ تا ۵ هزار مگاوات آن وارد مدار خواهد شد و .... باید از دکتر رضا سپهوند نماینده محترم مجلس پرسید که چرا پیگیر عدم تحقق و بهره برداری از ۱۶ مگاپروژه نمی‌شوند؟ چرا بحث افزایش راندمان در انتقال برق را پیگیری نمی‌کنند؟ چرا پیگیر افزایش بهره وری نیروگاه‌های تولید برق و ارتقا راندمان در آن‌ها نیستند؟ چرا هیچ نظارتی بر طرح تعویض موتور‌های کولر‌های ابی و استاندارد اجباری گرید A این دستگاه‌ها که قرار بود اجرایی شود، نمی‌کنند؟ و .... آقای رضا سپهوند مثل انبوهی از مدیران دولتی صنعت برق و تعداد زیادی از نمایندگان مجلس، آیا صرفا یاد گرفته اند به مردم گیر بدهند؟
معاون خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت:
جنگ آینده کشورها بر سر کریدورهای ترانزیتی خواهد بود
معاون خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه جنگ‌های آینده بر سر کریدورهاست، گفت: در نخستین نمایشگاه جامع حمل و نقل و لجستیک، به دنبال پرداختن به نقاط ضعف کریدورهای موجود در کشور هستیم. علی امامی، مدیرکل دفتر آماد و پشتیبانی تجاری سازمان توسعه تجارت نیز بیان داشت که وضعیت لجستیک در کشور به هیچ عنوان مناسب نیست؛ به طوری که هزینه تمام شده حمل بار صادراتی ۱۵ درصد قیمت تمام شده کالا می‌شود، در حالی که این رقم در جهان هفت تا هشت درصد است.زمان حمل بار از ایران به دیگر کشورها ۲ برابر متوسط جهانی است و علاوه بر آن هزینه‌های حمل و نقل بیش از ۱.۵ برابر نُرم جهانی تمام می‌شود. این در حالی است که برخی از منتقدین بیان می دارند که نگاه مدیران داخلی به ساخت کریدورها و یا کاهش موانع کارامدی در انها بوده و فاقد نگاه سیاسی به وضعیت اثرگذاری متقابل کریدورها در سطح جهانی و منطقه بر یکدیگر هستند.
تدوین بسته حمایتی برای جذب سرمایه در صنعت ریلی : از واقع بینی و اثرگذاری تا خوش خیالی و ایجاد رانت
معاون تامین سرمایه و اقتصاد حمل ونقل راه آهن از تدوین بسته حمایتی برای جذب سرمایه در صنعت ریلی خبر داد. وی با اشاره به تدوین بسته سرمایه گذاری سه ضلعی در صنعت ریلی بیان داشت (ضلع اول این بسته تدابیر برای افزایش بازدهی سرمایه گذاری در بخش ریلی و جذب سرمایه گذاران با توجه به نسبت سود بازار‌های رقیب، ضلع دوم بسته، بحث کاهش ریسک سرمایه گذاران در فضای بخش ریلی است و ضلع سوم نیز تامین مالی است؛ یعنی اتخاذ تدابیر لازم برای تامین مالی صنعت) که در این بسته با توجه به زمان و مکان اولویت‌ها تغییر می‌کند. وی تاکید نمود این بسته طی مشورت با سرمایه گذاران حاضر در صنعت و مذاکره با تامین کنندگان مالی از جمله صندوق توسعه ملی، بازار سرمایه، بورس و اوراق بهادار، تامین کنندگان مالی خارجی، سرمایه گذاران داخلی و... تهیه شده است. در این بسته از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید یا پرداخت صرفه جویی سوخت، ظرفیت‌های تبصره ۱۸ با حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان وام کم بهره با تقاضای هفت برابری سرمایه گذاری در مقابل ارایه وام، حداکثر استفاده شده است. برخی از منتقدین معتقدند که ممکن است جامعیت نگاه در چنین برنامه ریزی رعایت نشده و شاهد توزیع رانت و اشاعه خوش خیالی، بجای سرمایه گذاری باشیم.
سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری ایران برای خرید دکل‌های حفاری + فهرست جدید شرکت‌های ایرانی اکتشاف و تولید
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از سرمایه‌گذاری ۸۰۰ میلیون دلاری از منابع شرکت ملی نفت ایران برای خرید ۱۵ دستگاه حفاری خشکی در سال جاری خبر داد.مدیرعامل شرکت ملی حفاری از برنامه‌های گسترده برای نوسازی و بازسازی ناوگان حفاری خبر داد و اظهار کرد: تا پایان سال ۱۴۰۵، روند نوسازی ناوگان حفاری شامل دستگاه‌های سبک، نیمه‌سنگین، سنگین و فوق‌سنگین ادامه خواهد داشت، ضمن آنکه دستگاه‌های فرسوده مانند شهید رجایی و مدرس از رده خارج شده و جایگزین‌های جدید با توان ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ اسب بخار وارد ناوگان می‌شود.وی با اشاره به برنامه‌ریزی برای حفاری ۱۳۰ تا ۱۵۰ حلقه چاه در سال جاری تأکید کرد: این هدف با همکاری کارفرمایان و تمرکز بر سرمایه‌گذاری محقق می‌شود، همچنین نگرش به نیروی انسانی و تجهیزات به‌عنوان عوامل کلیدی در افزایش راندمان حفاری مورد توجه است. از طرف دیگر، معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت فهرست جدید شرکت‌های ایرانی متقاضی فعالیت در حوزه اکتشاف و تولید نفت را منتشر کرد.
رتبه‌ بندی شرکت‌ های هواپیمایی و انتشار گزارش ماهیانه از وضعیت ایرلاین های داخلی
پیرو دستور وزیر راه و شهرسازی در خصوص ضرورت ایجاد تناسب بین مجوزهای پروازی صادره برای شرکت های هواپیمایی با سطح کمی و کیفی خدمات ارائه شده توسط آنها، در راستای وظایف نظارتی این سازمان و با هدف ارتقای سطح رضایتمندی مسافران بخش هوائی کشور، طرح رتبه بندی شرکت های هواپیمایی توسط این سازمان تدوین شد و در صدور مجوزهای پروازی برنامه ای و فوق العاده فصل آینده پروازی (فصل تابستان یاتا) مبنای عمل قرار خواهد گرفت. بر این اساس در حوزه شاخصهای مشخصات ناوگان، سه زیر شاخص(۱- تعداد ناوگان ۲- میانگین عمر ناوگان ۳- در دسترس بودن ناوگان (بر اساس متوسط ساعتهای بهره برداری)) و در حوزه سطح کیفی خدمات ارائه شده، سه زیر شاخص (۱- متوسط تاخیرات ۲- متوسط شکایات ۳- متوسط پروازهای ابطالی) مورد محاسبه قرار می گیرد. همچنین تعداد پروازهای انجام شده توسط شرکت هواپیمایی در فرودگاههای کم برخوردار، بصورت امتیاز مثبت به مجموع نمره ارزیابی شرکت هواپیمایی اضافه خواهد شد.
احتمال افزایش قیمت لوازم خانگی در سال ۱۴۰۴ بدلیل حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با ارز بازار توافقی
با وجود آنکه در سال‌های اخیر تولید لوازم خانگی در کشور افزایش پیدا کرده ، حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با ارز بازار توافقی قیمت مواد اولیه تولید را بالا برده و در این شرایط تولیدکنندگان لوازم خانگی چاره‌ای جز تعدیل قیمت‌ها ندارند.تولیدکنندگان با واردات لوازم خانگی به طور کلی و در چهارچوب قوانین مخالفتی ندارند اما مشکل اینجاست که شرایطی باید برای تولیدکنندگان مهیا شود که آنها بتوانند با رقبای خارجی خود رقابت کنند و فراهم‌آوری این شرایط مستلزم تامین ماشین‌آلات، ارزان بودن مواد اولیه، تسهیل ورود دانش و فناوری روز، تامین انرژی و تسریع در تامین ارز موردنیاز تولیدکنندگان است اما با شرایط کنونی رقابت سخت است.سوال اینجاست که با وجود آنکه رتبه ایران در رقابت‌پذیری صنعتی جهانی ۹۹ و شاخص سهولت کسب و کار در ایران ۱۲۷ است با این رتبه صنعت لوازم خانگی چگونه می‌تواند با محصول کشوری که رتبه تولید آن به طور مثال ۱۰ است رقابت کند؟ رشد اقتصادی و اشتغال دو شاخصی است که همه دولت‌ها در همه کشورها باید به آن توجه داشته باشند. در سال ۱۳۹۸ تولید صنعت لوازم خانگی ایران ۸ میلیون دستگاه در سال بود این رقم اکنون به ۲۰ میلیون افزایش یافته و ۳۰۰ هزار نفر به طور مستقیم و یک میلیون نفر به طور غیرمستقیم در این صنعت اشتغال دارند. ارزش صادرات لوازم خانگی ایران را حدود ۳۰۰ میلیون دلار در سال بوده و اصلی‌ترین مقاصد صادراتی عراق و افغانستان هستند.
امضا قرارداد‌های طرح فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با حضور رئیس‌جمهور
شرکت ملی نفت ایران امروز یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای تاریخ صنعت نفت را با شرکت‌های پتروپارس، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، اویک و مپنا به ارزش حدود ۱۷ میلیارد دلار امضا کرد. محسن پاک نژاد روز شنبه در آیین امضای قرارداد فشار افزایی پارس جنوبی که با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهوری و مدیران صنعت نفت در محل مرکز همایش‌های بین المللی صنعت نفت در تهران برگزار شد،بیان داشت که، امضای این قرارداد بعد از گذشت هفت ماه از آغاز به کار دولت چهاردهم امروز اجرایی می شود.مطابق اهداف کمی تعیین شده در برنامه هفتم پیشرفت قرار است که در پایان برنامه، تولید گاز خام کشور به یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون متر مکعب برسد.از جمله الزام های تحقق این هدف توسعه میادین گازی است و همزمان با افزایش تولید می‌بایست طرح های نگهداشت توان تولید هم اجرا شود تا از افت تولید جلوگیری شود.
ناترازی در بخش ناوگان ریلی+ داستان مبهم ۵۰۰ میلیون دلاری که برای نوسازی ناوگان ریلی قرار است تخصیص یابد
حمل و نقل به خصوص حمل و نقل ریلی این روزها با مشکلات عدیده ای مواجه است اما به نظر می رسد، موضوع ناترازی ها به سایر بخش های کشور به ویژه حمل و نقل باز شده است. حال سوال این است که دلیل کمبود ناوگان ریلی چیست و آیا تحریم ها به این بخش نیز ضرر وارد کرده است؟ آیا کمبود ناوگان ناشی از حضور مدیرانی دو ریالی و گنده گویی ها و گنده آمدن های بعضی مدیران رانتی و پاره ای گشاد بازی ها، بوده است؟ چرا با وجود یک قرن فعالیت راه آهن در ایران و برخورداری از وسیع ترین شبکه ریلی خاورمیانه برای چندین دهه (که این رکورد نیز در حال شکسته شدن توسط کشورهای همسایه است) همچنان برای تامین بلیت ایام پیک سال با مشکل مواجه هستیم؟ این در حالیست که در اسناد بالادستی کشور از جمله برنامه هفتم توسعه، دولت به سهم ۳۰ درصدی راه‌آهن از انتقال مسافران مکلف شده که با روند مذکور بعید است به این هدف جامه عمل پوشانده شود.حال به نظر می رسد اختصاص ۵۰۰ میلیون دلار برای نوسازی ناوگان ریلی کشور که گفته می شود از محل تهاتر نفت برای خرید قطعات و تعمیرات و نوسازی ناوگان ریلی کشور اختصاص خواهد یافت یکی از اولویت های دولت چهاردهم باید باشد. هر چند باید دید آیا ۵۰۰ میلیون دلاری که قرار بود برای خرید ۵۰ لکوموتیو باری راه‌آهن توسط بخش خصوصی انجام شود و واگذار شود انجام شده است یا خیر؟
اتصال نیروگاه سیکل ترکیبی ایسین به خط لوله فرآورده‌های نفتی پس از ۱۰ سال با پیگیری دستگاه قضایی استان هرمزگان + وقتی فاصله نیروگاه تا خط لوله اصلی تنها ۲۵۰ متر بوده است؟
مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان در بازدید از فرآیند اتصال خطوط انتقال فرآورده‌های نفتی به نیروگاه سیکل ترکیبی ایسین بندرعباس گفت: این نیروگاه در سال ۱۳۹۳ شروع به کار نموده که طی یک دهه اخیر یک میلیارد و ۲۴۰ میلیون لیتر سوخت دریافت کرده است. وی با بیان اینکه سوخت مصرفی نیروگاه سیکل ترکیبی ایسین طی ده سال گذشته توسط ۴۳ هزار و پانصد و هفتاد و هفت تریلر و تانکر تأمین شده است، گفت: این در شرایطی است که فاصله دیوار این نیروگاه تا خط لوله فرآورده‌های نفتی تنها ۲۵۰ متر بوده است. وی با بیان اینکه یکی از زمینه‌های اصلی قاچاق سوخت موضوع فاصله طولانی مسیر انتقال سوخت از انبار‌ها تا نیروگاه‌ها است، خاطرنشان کرد: در سراسر کشور یازده نیروگاه در اولویت اتصال به خط لوله سراسری انتقال فرآورده‌های نفتی قرار دارند که بر همین اساس در استان هرمزگان نیز نیروگاه سیکل ترکیبی هنگام به عنوان دومین نیروگاه ظرف ده روز آینده به خط لوله سراسری انتقال فرآورده‌های نفتی متصل خواهد شد. وزیر نفت و نیرو الزاما باید پاسخ دهند که چند نیروگاه دیگر کشور، دارای شرایط متشابه بوده و از ان مهمتر، چرا تا زمان حاضر این کار صورت نپذیرفته است؟
تقاضای ۲۵ میلیونی برای ۱.۵ میلیون بلیت قطار :چرا مدیرعامل راه آهن از راهکارهای کاهش مشکل و پاسخگویی به تقاضاها حرف نمی زند؟ + مشکل در محدودیت ظرفیت ریلی است یا کمبود ناوگان و برنامه ریزی سفر؟
کم‌یاب بودن بلیت قطار؛ از جمله موضوعات مورد بررسی در دومین جلسه ستاد سفرهای نوروزی ۱۴۰۴ در وزارت راه و شهرسازی بود و وزیر راه و شهرسازی علت آن را برای سفرهای نوروزی جویا شد. مدیرعامل شرکت راه آهن نیز از تقاضای ۲۵ میلیونی در برابر عرضه فقط یک و نیم میلیون بلیت سخن گفت و تلاشی که برای حذف ربات‌ها و خریدهای بی‌ضابطه شده است را شرح داد.اما در این جلسه ، توضیح داده نشد که راهکارها و برنامه های مقابله با کمبودها و پاسخگویی به بخشی از تقاضاها چیست؟ مشکل در محدودیت ظرفیت ریلی کشور است یا کمبود ناوگان و برنامه ریزی های غیردقیق برای سفر؟ منتظر دریافت توضیحات فرزانه صادق و یا جبارعلی ذاکری در این خصوص هستیم. همچنین منتظریم توضیح داده شود که در ایام نوروز، چه اقدامات احتیاطی برای کاهش سوانح احتمالی صورت گرفته است.
تهدید تکراری و غیرموثر ابطال مجوز شرکت‌های هواپیمایی متخلف و داستان چماق کشیدن برای باد + مجوز باطل نکن، از حساب شرکت،جریمه کم کن
هر ساله و توسط هر وزیری( حداقل در 12 سال اخیر) می شنویم که مجوز شرکت های گران فروش بلیت پروازی را باطل می کنیم. اما نتیجه کار با وجود گران فروشی، اکتفا به چند تذکر و اندکی جریمه نقدی بوده است. صادق وزیر راه و شهرسازی اخیرا در این باره بیان نموده است که با توجه به مصوبه اخیر ستاد تعزیرات، باید به نرخ بلیت هواپیما ورود کنیم و اگر نمی‌توانند مانع افزایش نرخ شوند مجوزشان باطل خواهد شد. سوال این است که چرا مهرداد بذرپاش،رستم قاسمی، محمد اسلامی و عباس آخوندی نتوانستند؟ پاسخ را هم در بازار انحصاری و وجود مافیا جستجو کنید. بر این اساس بجای تهدید به ابطال مجوز، اقدام به اخذ جرایم نقدی و بلوکه کردن حساب کنید. چهار بار که انجام شد، بار پنجم، خودشان خود تنظیمی می کنند.
یادداشت و دیدگاه ها
نگاهی بین‌رشته‌ای به حادثه معدن معدنجو در طبس + راهکارهای پیش‌گیرانه
دکتر نادر جهان‌مهر ، دانشیار اقتصاد سلامت علوم پزشکی شهید بهشتی:
طنز و کاریکاتور
گفتگو و گزارش
بی مسئولیتی چینی ها در کنار بی اعتباری وزارت صمت
میلاد بیگی، کارشناس صنعت خودرو :
آلوده سازی و کم کیفیت نمودن بنزین و گازوئیل نیروگاهی و وارد کردن سوخت به چرخه قاچاق
همه می دانند مشکل قاچاق کجاست ، اما آستین بالا نمی زنند؟
نقد و بررسی
وبلاگستان
خواندنیها -دانستنیها
نظرسنجی
تا چه حدی از عملکرد وزارت صنعت،معدن و تجارت، راضی هستید؟
هیچ
کم
متوسط
زیاد
نظرات وگلایه ها
شرکتهای دانش بنیان و استارتاپ ها
نکته ها و گاف ها
ICT،های،بیو،نانو،تجهییزات
اصناف،اتحادیه،تشکل ها
ابنیه،راه،خودرو،حمل و نقل
نفت،انرژی،برق